Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak samemu zrobić przegląd :)

Featured Replies

Napisano

Witam, zważywszy, że mam trochę czasu i dużo chęci a nie za dużo $ wpadłem na pomyśl by samemu zrbić przegląd mojego autka smile.gif

Myślę o:

1) wymianie oleju, jakiś półsyntetyk, byłbym wdzięczny za polecenie jakiegoś w dobrego i nie za drogiego oleju... w książce jest napisane, że wchodzi 3,5 litra, więc pewnie 5 l baniaczek starczy na ewentulane dolewki smile.gif

2) filtr oleju, jaki polecacie, czego unikać ? jeśli chodzi o jego wymianę, to czy rzeczywiście wystarczy go delikatnie dokręcić jak w naszej zielonej książeczce jest napisane ? zeby.GIF czy dam radę go odkręcić za pomocą paska, śrubokręta (trochę bardziej inwazyjna metoda zeby.GIF)

3) filtr powietrza był niedawno zmieniany, świece i kable też to ze względu na gaz smile.gif

4) czy jest sens zmieniać filtr paliwa, autko jeździ na gazie, a filtr nie był zmieniany od 2 lat

5) chcę zmienić olej w skrzyni biegów, bo kiedyś się okazało, że tam jakiś straszny syf jest, to została zalana olejem silnikowym i teraz chcę powrócić to tego co tam powinno być smile.gif jaki olej do skrzyni najlepiej nalać ? czy 1,6 litra starczy ? jaki jest jego koszt ?

6) punkt kluczowy programu: uszczelka pod miską oleju, jaką kupić i jak to ustrojstwo wymienić ? co trezeba dokładnie odkręcić ? czy są potrzebne jakieś niestandardowe narzędzia ?

7) jak wyregulować w tym aucie hamule

c ręczny, za późno łapie, objaw: nie da się kół zablokować zeby.GIF

8) co jeszcze warto sprawdzić, zrobić przed dalszą podróżą, myślę poważśnie o wyjeździe autem na dalsze wakacje smile.gif

9) wszelkie sugestie mile widziane smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> 5) chcę zmienić olej w skrzyni biegów, bo kiedyś się okazało, że tam

> jakiś straszny syf jest, to została zalana olejem silnikowym i

> teraz chcę powrócić to tego co tam powinno być jaki olej do

> skrzyni najlepiej nalać ? czy 1,6 litra starczy ? jaki jest jego

> koszt ?

Olej silnikowy w skrzyni? Długo to tak jeździło?

A do skrzyni nalejesz Mobil Mobilube1 SHC 75W90 lub Castrola (ja go mam), koszt to ok. 35-49 zł/litr, chyba że z beczki to taniej.

Napisano

> A do skrzyni nalejesz Mobil Mobilube1 SHC 75W90 lub Castrola (ja go

> mam), koszt to ok. 35-49 zł/litr, chyba że z beczki to taniej.

równie dobry jest jeszcze oryginał SAE 80 do dostania w ASO.

Napisano

> Witam, zważywszy, że mam trochę czasu i dużo chęci a nie za dużo $

> wpadłem na pomyśl by samemu zrbić przegląd mojego autka

> Myślę o:

> 1) wymianie oleju, jakiś półsyntetyk, byłbym wdzięczny za polecenie

> jakiegoś w dobrego i nie za drogiego oleju... w książce jest

> napisane, że wchodzi 3,5 litra, więc pewnie 5 l baniaczek

> starczy na ewentulane dolewki

Tani i dobry jest Olej Opel 10w40 do dostania na allegro za 50-55zł za bańkę 5 litrów

Możesz kupić tez lotosa semisyntetyk za około 70zł za 4 litry

A z resztą wszystko co kupisz w miarę markowe (mobil castrol elf lotos orlen valvoline itp) będzie spełniało swoje zadanie.

> 2) filtr oleju, jaki polecacie, czego unikać ? jeśli chodzi o jego

> wymianę, to czy rzeczywiście wystarczy go delikatnie dokręcić

> jak w naszej zielonej książeczce jest napisane ? czy dam radę

> go odkręcić za pomocą paska, śrubokręta (trochę bardziej

> inwazyjna metoda )

Najpierw obetrzesz szmatą żeby nie był tłusty i ręką pójdzie bez żadnych kombinacji ze śrubokrętami itp (niemniej trochę siły potrzeba włożyć). dokręcasz też ręką po dokładnym posmarowaniu uszczelki olejem, żeby dobrze zaciągło.

A co do marki filtra, każda będzie dobra. co dostaniesz to bierz. filtron, Sędziszów, man, clean filters są ok

> 4) czy jest sens zmieniać filtr paliwa, autko jeździ na gazie, a

> filtr nie był zmieniany od 2 lat

ja nie widzę potrzeby

> 5) chcę zmienić olej w skrzyni biegów

czy 1,6 litra starczy ? jaki jest jego koszt ?

1,6 l starczy. koszt koło 30zł za litr oplowskiego SAE 80

> 6) punkt kluczowy programu: uszczelka pod miską oleju, jaką kupić i

> jak to ustrojstwo wymienić ? co trezeba dokładnie odkręcić ? czy

> są potrzebne jakieś niestandardowe narzędzia ?

jak mocno nie cieknie i nie ma plam na podłodze, tylko jest zapocona, to sobie odpuść wymiane

edit. poprawiony mały, lecz istotny błąd, dzięki za spostrzegawczość kolego kretul 20.GIF

Napisano

> 1,6 l starczy. koszt koło 30zł za litr oplowskiego SAE 30

Literówka - SAE 80 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Olej silnikowy w skrzyni? Długo to tak jeździło?

ok. roku... czy to bardzo duży grzech ?

ostatnio trójka przy szybszej jeździe wchodzi z takim nie ładnym zgrzytem... wiązać to z tym ? jakie koszta naprawy i jej sposób może być ?

Co do uszczelki, to kapać nie kapie, ale są już na niej krople oleju, nie wygląda to ciekawie frown.gif chodzi mi o trudność tego zabiegu...

Czekam na dalsze sugestie

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

5) Na twoim miejscu zalałbym takim jak wyżej koledzy wymienili i zrobił powtórną wymianę po dłuższej trasie. To żeby wypłukać dobrze silnikowy. Wymiana jest prosta. Odkręcasz dekiel od spodu skrzyni i olej się wylewa. Nowa uszczelka i dokręcasz dekiel. Napełniasz układ albo otworem kontrolnym z boku skrzyni przy wyjściu półosi, albo odpowietrznikiem u góry przy wejściu wybieraka biegów. Lejesz póki nie zacznie się wylewać z ww. otworu kontrolnego.

Zgrzytanie na jednym tylko biegu może świadczyć o zużytym synchronizatorze, ale równie dobrze może zniknąć po zalaniu odpowiedniego oleju.

> 6) Do wymiany uszczelki trzeba odkręcić rurę wydechową od kolektora. Na połączeniu jest uszczelka wyglądająca jak prasowany w kółko druciany zmywak. Może się okazać, że warto ją przy okazji wymienić. Czasami są problemy z odkręceniem śrub tego połączenia. Nafta lub WD40 się przyda. Uszczelka pod miską jest korkowa. Jedni smarują ją silikonem wysokotemperaturowym, inni nie. Ja jestem zwolennikiem smarowania. Tak czy inaczej musisz posmarować miejsca łączenia kadłuba z osprzętem (obrazek w załączniku).

> 7) Miejsca do regulacji są dwa. Jedno to samoregulatory na rozpieraczach szczęk (kliknij ). Drugie miejsce jest z boku tłumika środkowego, tam gdzie spotykają się linki od obu kół. Pokręca się nakrętką podciągając hamulec). Sprawdź jednak najpierw pierwszy sposób. Przy okazji obejrzysz stan szczęk i cylinderków.

> 8)Warto sprawdzić stan płynów: hamulcowego i chłodzenia. Stan klocków hamulcowych z przodu, ciśnienie w oponach i takie tam rzeczy smile.gif

post-53490-14352484670108_thumb.gif

Napisano
  • Autor

7) Miejsca do regulacji są dwa. Jedno to samoregulatory na rozpieraczach szczęk (kliknij ). Drugie miejsce jest z boku tłumika środkowego, tam gdzie spotykają się linki od obu kół. Pokręca się nakrętką podciągając hamulec). Sprawdź jednak najpierw pierwszy sposób. Przy okazji obejrzysz stan szczęk i cylinderków.

Co do bębnów to oba były wymieniane ok 2 lat temu i mają przejechane ok 20 tyś km, i już tam grzebali i poprawiali, ale potem znów to samo frown.gif więc może starczy regulacja z boku tłumika ?

A co do uszczelki pod miską to wyszło, że śruby się poluzowały, znajomy mechanik mi to dopkręcił i mówi, że powinno być ok smile.gif przetrę i zobaczymy smile.gif

faktycznie klocki są do wymiany... jakie polecacie, facet mi polecał jakieś na t......

a co do oleju do skrzyni to może jakieś dodatki, bo słyszałem, że te np. do silnika można dolać oleju z dodatkiem molibdenu, bo podobno dobry jest niewiem.gif

Napisano

Klocki polecam Lucasa.

Z olejem nie kombinuj. Zmień po prostu na przekładniowy.

Napisano

> a co do oleju do skrzyni to może jakieś dodatki, bo słyszałem, że te

> np. do silnika można dolać oleju z dodatkiem molibdenu, bo

> podobno dobry jest

ale po co Ci dodatki??

jesli robisz samochodem 20 tkm przez 2 lata to i bez dodatków ten silnik i skrzynia przeżyje budę, którą już zdązy mulher.gif zeżreć.

Napisano
  • Autor

Proszę was o szybką odpowiedź, bo nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

1) czy podczas wymiany oleju silnikowego potrzebna jest jakaś uszczelka pod korek spustu oleju ? czy to jerst jakaś zwykła uszczelka czy nie ? gdzie ją dostanę, bo w moim sklepiku z cześciami jej nie ma... jaki orientacyjny jej koszt ?

2) analogicznie czy jest mi potrzebna jakaś uszczelka gdy będę wymieniał olej w skrzyni biegów ?

3) co do oleju to zaproponowano mi olej mineralny do szkrzyni biegów w cenie ~ 10 zł/l może warto i za jakiś czas zmienić albo jeszcze raz na to samo lub na syntetyk, szczególnie po tym, że skrzynia była zalana olejem silnikowym

4) czy cena ~ 53 zł za klocki hamulcowe jakieś włoskiej firmy na "L..." jest akceptowalna ? I czy przy ich wymianie są potrzebne jakieś niestandardowe narzędzia ?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> 1) czy podczas wymiany oleju silnikowego potrzebna jest jakaś

> uszczelka pod korek spustu oleju ?

Ja już 2 razy nie zmieniałem żadnej uszczelni przy wymianie oleju i nic nie cieknie.

> 2) analogicznie czy jest mi potrzebna jakaś uszczelka gdy będę

> wymieniał olej w skrzyni biegów ?

To zależy jaką metodą wymieniasz. Jeśli odkręcasz dolną pokrywę skrzyni -> potrzebujesz wymienić uszczelkę.

> 3) co do oleju to zaproponowano mi olej mineralny do szkrzyni biegów

> w cenie ~ 10 zł/l może warto

Za Castrola mineralnego do przekładni płaciłem 3x więcej za litr. Jaki to producent?

> 4) czy cena ~ 53 zł za klocki hamulcowe jakieś włoskiej firmy na

> "L..." jest akceptowalna ?

Zależy od firmy, ale lepiej kupić coś markowego. (od Lucasa wzwyż)

> I czy przy ich wymianie są potrzebne

> jakieś niestandardowe narzędzia ?

Z tego co pamiętam to tylko imbus (6 lub 7).

Napisano
  • Autor

> 2) analogicznie czy jest mi potrzebna jakaś uszczelka gdy będę

> wymieniał olej w skrzyni biegów ?

To zależy jaką metodą wymieniasz. Jeśli odkręcasz dolną pokrywę skrzyni -> potrzebujesz wymienić uszczelkę.

Chcę odkręcić tylko taką jedną śrubkę, więc nie potrzebuję żadnej uszczelki ? smile.gif

A nalać od góry przez inną dziurkę po śrubce zeby.GIF

Napisano

> Proszę was o szybką odpowiedź, bo nasunęło mi się jeszcze kilka

> pytań:

> 1) czy podczas wymiany oleju silnikowego potrzebna jest jakaś

> uszczelka pod korek spustu oleju ? czy to jerst jakaś zwykła

> uszczelka czy nie ? gdzie ją dostanę, bo w moim sklepiku z

> cześciami jej nie ma... jaki orientacyjny jej koszt ?

Podkładka miedziana biglaugh.gif Koszt < 1 PLN, w każdym sklepie powinni mieć... zlosnik.gif

Napisano

> Chcę odkręcić tylko taką jedną śrubkę, więc nie potrzebuję żadnej

> uszczelki ?

Otwór rewizyjny, Nie ma uszczelek smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.