Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś dusi JTD. Pomóżcie w diagnozie ;) Pomiary przepływki

Featured Replies

Napisano

Witam

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Mianowicie dziś Marylka się na mnie chyba obraziła i straciła moc zupełnie. Tzn silnik pracuje normalnie ale na obroty wcale się nie chce wkręcać. Co ciekawsze odpala normalie i chodzi równomiernie oraz co dziwne 2 krotnie zdarzyło się, że po jakimś czasie wszystko powróciło do normy. Testowo odpaliłem ją przed chwilą i objawy te same - czyli muł porównywalny do malucha. O EGR juz cztałem, przepływomierzu również, jednak nie wydaje mi się zeby były to usterki, które same potrafią się naprawić. Z moich podejrzeń stawiam na pasek nierządu , który ma przejechane ok 90 tys. (już czekam na nowiutki komplet) i po prostu przy gaszeniu może sie przestawiać, aby po chwili jazdy wrócić na własciwe położenie. Moze macie jakieś pomysły co może Fiatowi dolegać i jak to ewentualnie sprawdzić ? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Zara normalnie ci dowalą a profil? a cześć? itd.

Nie wiem ale jak czytam ostatnie posty o dieslach to kurna epidemia jakaś? Jeszcze moja się zarazi?

musiał bYś coś bliżej opisać co było a co się stało. Nie chcę zapeszać ale to wróżenie jest w tych silnikach bez kompa.

Pasek jak nie przeskoczy lub nie pęknie to nic do rzeczy ni ma.

Jak pęknie to przesr...ne.

Napisano
  • Autor

>Zara normalnie ci dowalą a profil ?

Juz uzupełniony wink.gif

>a cześć? itd

było Witam wink.gif. No jak juz się dopominasz coś bliżej, to służę wink.gif

Otóż popełniłem zdradę w markach pojazdu, które uzytkowałem od ok. 10 lat. Mianowicie zamieniłem moje ukochane Volvo 940 na rzeczoną Marylę, którą baaardzo okazyjnie odkupiłem od firmy w której jestem zatrudniony. Zachęciła mnie po 1 cena, po drugie szereg napraw na łączną kwotę ok 6 ptysi (w co wliczamy regenerację turbiny, wymianę nagrzewnicy, zrobienie zawieszenia, hamulców, aku, opony i jeszcze tam pare dupereli), które auto przeszło zanim dostało sie w moje łapska wink.gif. Jedyne w co zainwestowałem to rura pomiędzy IC a kolektorem dolotowym oraz kompletny zestaw nierządu, które jest właśnie w drodze do mnie wink.gif

Po radosnym przejechaniu ok 3 tys. km zdarzyła sie usterka o której już wcześniej pisałem.

Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twą ciekawość, a za moją impertynencję kalam sie przed zgrmadzonymi tutaj wink.gif

> Nie wiem ale jak czytam ostatnie posty o dieslach to kurna epidemia

> jakaś? Jeszcze moja się zarazi?

> musiał bYś coś bliżej opisać co było a co się stało.

Było OK. A potem nagle go zmuliło, po tym jak ruszyłem jak ostatnia mameja gasząc silnik wink.gif. Po przejechaniu ok 2 km wszystko wróciło do normy. Następnie udałem się do domu, po czym po jakimś czasie musiałem zawieść Panią Żonę i sytuacja się potórzyła - najpierw muł, po jakimś czasie odżył. Wieczorkiem kontrolnie polazłem sprawdzić czy cos się zmieniło - ale o tym w poście poprzednim wink.gif

> Jak pęknie to przesr...ne.

dlatego już czekam na nowy komplet wraz z pompa wody wink.gif

Napisano

to naprawdę jak wróżenie, takiej usterki nie miałem .

Ale ja zaczął bym od zlutowania połączeń od potencjometru przyśpieszenia (pedeł gazu) dość często o tym piszą a przypadłość typu raz ciągnie raz nie to bym obstawiał brak styku.

Druga ewentualność to wizyta na kompie i wszystko jasne ale też nie koniecznie.

Napisano
  • Autor

> Ale ja zaczął bym od zlutowania połączeń od potencjometru

> przyśpieszenia (pedeł gazu) dość często o tym piszą a

> przypadłość typu raz ciągnie raz nie to bym obstawiał brak

> styku.

Dobra, a gdzie tego ustroństwa szukać ?

> Druga ewentualność to wizyta na kompie i wszystko jasne ale też nie koniecznie

to po rannych testach typu przepływka oraz rzeczony pedał.Namierzyłem już w Lublinie firmę, która ponoć za 50 zł się podepnie do kompa wink.gif

Napisano

potencjometr od gazu padł znaczy sie is dead i nie da sie tego naprawic chyba ze jakis magik elektryk

Napisano

Stawiam na EGR. Miałem podobnie ale zaslepiłem go i od pół roku mam spokój yay.gif

Napisano
  • Autor

Podpięcie pod komputer wykazało zgłaszający sie błąd przepływomierza. Po jego odpięciu komputer nie wskazywał jego błedu, a tylko bład czujnika temperatury powietrza. Pozostałe elementy nie zgłaszają błędów. Niestety dalej mnie to dziwi, gdyz jak jechałem do warsztatu był cały czas zmulony, w drodze powrotnej wszytko było OK. Tak więc dalej nie wiem co się dzieje, gdyz przepływomierz jak pada to raz a dobrze, a nie raz działa, a raz nie. Moze gdzieś kabel po prostu nie stykają i stąd takie zachowanie. Zauważyłem również, że bło grzebane przy wtyku od przeływomierza. Jakies sugestie kochani ?

Napisano

> Jakies sugestie kochani ?

Ja tam Cię nie kocham zlosnik.gif

Sugestie dwie:

- przepływomierz padł - tak miałem i wymiana 2 lata temu pomogła

- nieszczelność w układzie zasilania powietrzem - ja np miałem pękniętą tuleję gumową założoną na turbinę - od strony przepływomierza.

W tym drugim przypadku cały czas nie miał mocy.

Napisano
  • Autor

> Ja tam Cię nie kocham

To dobrze.Teraz to nawet niepoprawne politycznie 270751858-jezyk.gif

> Sugestie dwie:

> - przepływomierz padł - tak miałem i wymiana 2 lata temu pomogła

> - nieszczelność w układzie zasilania powietrzem - ja np miałem

> pękniętą tuleję gumową założoną na turbinę - od strony

> przepływomierza.

> W tym drugim przypadku cały czas nie miał mocy.

Przeprowadziłem ostatni test. Mianowicie wypiąłem przepływomierz i przejechałem kawałek. Poprawiło się znacznie, ale czy na tyle co powinno nie wiem, gdyz mieszkam w centrum i nie było gdzie przycisnąć. Po wpięcie przepływomierza sytuacja zmieniła sie na niekorzyść, tzn. znów osłabł okrutnie. Tak więc wydaje mi sie, że mam winowajcę, ale może Wy coś jeszcze wymyślicie wink.gif

Napisano

> Mianowicie wypiąłem przepływomierz i

> przejechałem kawałek. Poprawiło się znacznie, ale czy na tyle co

> powinno nie wiem, gdyz mieszkam w centrum i nie było gdzie

> przycisnąć. Po wpięcie przepływomierza sytuacja zmieniła sie na

> niekorzyść, tzn. znów osłabł okrutnie.

Nieszczelność w układzie podawania powietrza przy sprawnym przepływomierzu też tak się będzie objawiać.

Dzieje się tak, ponieważ silnik zasysa "lewe" powietrze, przepływomierz mierzy mniej niż faktycznie silnik dostaje i zmniejszana jest dawka paliwa.

Po wypięciu przepływomierza silnik dostaje określoną dawkę paliwa bez pomiaru powietrza, dlatego może był to mylące.

Obejrzyj wszystkie złączki i przewody, jak uznasz, że jest ok, wtedy zmień przepływomierz.

Bosch na aledrogo kosztuje około 250zł z wysyłką.

Napisano
  • Autor

> Nieszczelność w układzie podawania powietrza przy sprawnym

> przepływomierzu też tak się będzie objawiać.

> Dzieje się tak, ponieważ silnik zasysa "lewe" powietrze,

> przepływomierz mierzy mniej niż faktycznie silnik dostaje i

> zmniejszana jest dawka paliwa.

> Po wypięciu przepływomierza silnik dostaje określoną dawkę paliwa bez

> pomiaru powietrza, dlatego może był to mylące.

> Obejrzyj wszystkie złączki i przewody, jak uznasz, że jest ok, wtedy

> zmień przepływomierz.

> Bosch na aledrogo kosztuje około 250zł z wysyłką.

Jedna nieszczelność miałem wcześniej, tzn pęknięta była rura pomiędzy IC a kolektorem dolotowym (to nie powodowało spadku mocy, przynajmniej az tak odczuwalnego). Sprawdzę jeszcze pozostałe rury, tylko czy za przepływomierzem, za turbiną, czy też wszystkie które wchodzą w układ zasilania powietrzem ?

Generalnie jest tam ciasno wink.gif, czyli to czego nie miałem w Volviakach.

Dzięki za sugestię, lezę szukać ewentualnych nieszczelności.

Jeszcze jedno pytanko, które kable mam sprawdzić, wiem że kostkę przy przepływomierzu, natomiast sam kabel ginie w czeluściach silnika ;D. Sama kostkę już sprawdziłem, gdyż jak wspomniałem wcześniej było przy nie grzebane, tzn. okręcona była czarną taśmą izolacyjną. Kable wchodzące w kostkę wyglądają OK.

PS. Na Alledrogo namierzyłem już przepływkę Bosha o tym samym numerze, który ja posiadam w cenie którą podałeś.

Napisano

> czy też

> wszystkie które wchodzą w układ zasilania powietrzem ?

Znaczenie mają wszystkie od przepływomierza do kolektora ssącego (poprzez IC i turbinę).

Przed przepływomierzem ma znaczenie na czystość powietrza wink.gif

> Generalnie jest tam ciasno , czyli to czego nie miałem w Volviakach.

Odkręć plastokowy wlot powietrza przed filtrem (3 śruby m6 na kluczyk 10) i będzie luźno wink.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczenie mają wszystkie od przepływomierza do kolektora ssącego

> (poprzez IC i turbinę).

> Przed przepływomierzem ma znaczenie na czystość powietrza

> Odkręć plastokowy wlot powietrza przed filtrem (3 śruby m6 na kluczyk

> 10) i będzie luźno

Wydaje się, że wymacałem wszystkie rury z powietrzem, no poza IC, który jest głęboko zaszyty i bez zdjęcia osłony silnika podejrzewam, że nie da rady sprawdzić jego szczelności. Po moim badaniu wydaje się, że układ dolotowy jest szczelny, tak więc pozostaje przepływomierz. I tu mam pytanko, czy da się chałupniczą metodą uzbrojony w miernik (prosty, ale z podstawowymi funkcjami typu, napięcie, natężenie, opór) sprawdzić działanie przepływomierza ?

Jeżeli tak, proszę o wskazówki wink.gif.

A informacyjnie dla maniaków marki Fiat z Lublina uprzejmie donoszę, ze autko podpiąłem pod komputer w Ripo na ul. Wyzwolenia 112, co wraz ze skasowaniem błędów poduchy wyniosło mnie 50 PLN.

Napisano

I tu mam pytanko, czy da się

> chałupniczą metodą uzbrojony w miernik (prosty, ale z

> podstawowymi funkcjami typu, napięcie, natężenie, opór)

> sprawdzić działanie przepływomierza ?

Może być problem bo są tam dwa czujniki temperatury i jeden element grzejny. i kto wie może i elektronika jakaś? niewiem.gif

Czujniki półprzewodnikowe to by trzeba znać dokładną charakterystykę.

A poza konkursem to jaki był błąd poduchy?

Bo też byłem dziś na examinerze kasowałem błą poduchy i mamkłopoty z centralką ABS .

> wraz ze skasowaniem błędów poduchy wyniosło mnie 50 PLN.

Napisano
  • Autor

> I tu mam pytanko, czy da się

> Może być problem bo są tam dwa czujniki temperatury i jeden element

> grzejny. i kto wie może i elektronika jakaś?

> Czujniki półprzewodnikowe to by trzeba znać dokładną charakterystykę.

> A poza konkursem to jaki był błąd poduchy?

A cholera wie wink.gif, wiem tylko, ze poduszka boczna kierowcy.

Niestety znów się zapaliło. Dla mnie to mniejszy problem, ważniejsze aby serducho poprawnie chodziło.

Co gorsza dokonałem kolejnego testy. Wybralem sie na wycieczkę po marketach (zona też musi miec coś z zycia 270751858-jezyk.gif) z odłączonym przepływomierzem. Chodziło wszytko OK. Po powrocie popdłączyłem przepływomierz i nadal jest dobrze. Wynika z tego, że na rozgrzanym silnku, a raczej świeżo po jezdzie wszystko działa poprawnie, natomiast po postoju znów się dziadostwo pieprzy. Tak więc sam już nie wiem czy to wina przepływomierza, czy czego innego. Fachowcy poradzcie wink.gif, bo nie mam zamiaru kupic nowej przepływki i mieć takie same problemy, szczególnie, że zonie miałem kupić szafę, ale zakup Maryski pochłonął sporą część kasy zeby.GIF:D, a co gorsza Volviaka już sprzedałem smile.gif.

Napisano

> I tu mam pytanko, czy da się

> chałupniczą metodą uzbrojony w miernik (prosty, ale z

> podstawowymi funkcjami typu, napięcie, natężenie, opór)

> sprawdzić działanie przepływomierza ?

> Jeżeli tak, proszę o wskazówki .

da się , wieczorem zapodam wyniki z pomiarów napięcia ze zdrowej przepływki bo gdzieś to mam zapisane ok.gif

Napisano
  • Autor

> da się , wieczorem zapodam wyniki z pomiarów napięcia ze zdrowej

> przepływki bo gdzieś to mam zapisane

To jeszcze instrukcję poproszę, jak to zmierzyć.

Napisano

> da się , wieczorem zapodam wyniki z pomiarów napięcia ze zdrowej

> przepływki bo gdzieś to mam zapisane

A to przednio bo może się przydać ok.gif

Napisano

> Co gorsza dokonałem kolejnego testy. Wybralem sie na wycieczkę po

> marketach (zona też musi miec coś z zycia ) z odłączonym

> przepływomierzem. Chodziło wszytko OK. Po powrocie popdłączyłem

> przepływomierz i nadal jest dobrze. Wynika z tego, że na

> rozgrzanym silnku, a raczej świeżo po jezdzie wszystko działa

> poprawnie, natomiast po postoju znów się dziadostwo pieprzy.

po odłączeniu przepływki komp zapisał błąd i powinien przejść w "stan serwisowy"(zamiast parametrów z przepływki komp wstawia średnie parametry), ponowne podłączenie przepływki bez wykasowania błędu nie powinno nic zmienić- nadal powinien byś "stan serwisowy". Jak dobrze zapamiętałem jak mi mechanik tłumaczył to jakoś tak powinno być, chyba że się mylę.

Napisano

> ponowne podłączenie przepływki bez wykasowania błędu

> nie powinno nic zmienić- nadal powinien byś "stan serwisowy".

> Jak dobrze zapamiętałem jak mi mechanik tłumaczył to jakoś tak

> powinno być, chyba że się mylę.

mylisz się wink.gif

po podpięciu dobrej przepływki błąd który wcześniej występował przyjmuje status sporadycznego , ECU go pomija więc nie wpływa na aktualne wskazania i nie ma konieczności żeby go kasować ok.gif

Napisano

> A to przednio bo może się przydać

OK , więc oto pomiary

stacyjka wł ---1V

850 ------------1,85

1000-----------2,00

1500-----------2,35

2000-----------2,60

2500-----------3,10

3000-----------3,60

3500-----------3,85

4000-----------4,00

pomiary na przepływce od CF-3 , na pinie nr 5 wzgledem masy , przy sprawnym EGR-ze , robione na postoju

Napisano
  • Autor

> OK , więc oto pomiary

> stacyjka wł ---1V

> 850 ------------1,85

> 1000-----------2,00

> 1500-----------2,35

> 2000-----------2,60

> 2500-----------3,10

> 3000-----------3,60

> 3500-----------3,85

> 4000-----------4,00

> pomiary na przepływce od CF-3 , na pinie nr 5 wzgledem masy , przy

> sprawnym EGR-ze , robione na postoju

Czyli generalnie w mojej wersji moga yć nieco inne wartości, ale powinny wraz ze wzrostem obrotów rosnąć.

Tylko gdzie sie wpiąć miernikiem, czy we wtyczkę od przepływki czy gdzieś indziej. We wtyczce do przepływomierza jest w sumie 5 kabelków.

Napisano

> Czyli generalnie w mojej wersji moga yć nieco inne wartości, ale

> powinny wraz ze wzrostem obrotów rosnąć.

> Tylko gdzie sie wpiąć miernikiem, czy we wtyczkę od przepływki czy

> gdzieś indziej. We wtyczce do przepływomierza jest w sumie 5

> kabelków.

Na zainstalowanej i podłączonej przepływce w pin nr 5 i masę może być aku.

Napisano

> Czyli generalnie w mojej wersji moga yć nieco inne wartości, ale

> powinny wraz ze wzrostem obrotów rosnąć.

testowalem też przepływkę od CF-2 , różnice sa pomijalne , rzędu 0.1V

> Tylko gdzie sie wpiąć miernikiem, czy we wtyczkę od przepływki czy

> gdzieś indziej. We wtyczce do przepływomierza jest w sumie 5

> kabelków.

trzeba cienki kabelek włożyć do wtyczki na pin 5 i potem wpiąć ją do przepływki , podpina się do niego plus miernika a minus może być z karoserii albo aku

Napisano
  • Autor

> Na zainstalowanej i podłączonej przepływce w pin nr 5 i masę może być

> aku.

Pomiary zrobione zgodnie z instrukcją. Napięcie na stałym poziomie 1,12 V niezależnie od obrotów silnika. Zauważyłem jednak, że napięcie równiez nie zmienia się w przypadku gdy silnik pomimo podłączonego przepływomierza odżywa i zaczyna działać poprawnie.

I w bardziej zrozumiełej wersji 270751858-jezyk.gif :

z włączonym przepływomierzem oraz z występującym zmuleniem - napięcie 1,12 V niezależnie od obrotów silnika

z włączonym przepływomierzem bez zmulenia - napięcie 1,12 V niezależnie od obrotów silnika.

I jak Panowie teraz zinterpretujecie wyniki ?? Bo ja już zupełnie zgłupiałem wink.gif

Napisano

> Pomiary zrobione zgodnie z instrukcją. Napięcie na stałym poziomie

> 1,12 V niezależnie od obrotów silnika.

a mierzyleś na pewno na właściwym pinie ?

Napisano
  • Autor

Numer 5 z oznaczenia na wtyczce, pierwszy od lewej. Tylko 5 pinów tam jest.

Napisano

> Numer 5 z oznaczenia na wtyczce, pierwszy od lewej. Tylko 5 pinów tam

> jest.

looknij tu : przepływka - piny

jeśli faktycznie tak mierzyłeś , to przepływkę masz totalnie padnietą albo nie dochodzi ci w ogóle na nią zasilanie z ECU

Napisano
  • Autor

> looknij tu : przepływka - piny

> jeśli faktycznie tak mierzyłeś , to przepływkę masz totalnie padnietą

> albo nie dochodzi ci w ogóle na nią zasilanie z ECU

W poście, który podałeś jest mowa o pinie nr 3 (zaraz zresztą sprawdzę jak na tym pinie sprawa wygląda).

A co do zasilanie z ECU, to w takim razie napięcia nie powinno byc wcale, a jest stałe niezależnie od liczby obrotów oraz czy silnik włączony czy też sam zapłon.

Napisano
  • Autor

> W poście, który podałeś jest mowa o pinie nr 3 (zaraz zresztą

> sprawdzę jak na tym pinie sprawa wygląda).

> A co do zasilanie z ECU, to w takim razie napięcia nie powinno byc

> wcale, a jest stałe niezależnie od liczby obrotów oraz czy

> silnik włączony czy też sam zapłon.

Jestem po kolejnym teście. Podpiąłem się pod pin, który określasz jako 5 ( nr 1 wq oznaczenia na wtyczce, żółty kabel, patrząc w kierunku tyłu pojazdu pierwszy od prawej) i zrobiłem kontrolne pomiary. I tak dla:

850 RPM - napięcie 2,22 V

2000 RPM- 2,45 V

4000 RPM - 2,54 V

Dla PIN - u nr 3, który został wskazany w wątku, który mi podałeś napięcie wynosi 0 V.

Tak więc, jaka diagnoza ? wink.gif

Napisano

> Jestem po kolejnym teście. Podpiąłem się pod pin, który określasz

> jako 5 ( nr 1 wq oznaczenia na wtyczce, żółty kabel, patrząc w

> kierunku tyłu pojazdu pierwszy od prawej) i zrobiłem kontrolne

> pomiary. I tak dla:

> 850 RPM - napięcie 2,22 V

> 2000 RPM- 2,45 V

> 4000 RPM - 2,54 V

pin nr 5 ma być po lewej stronie patrząc od przodu auta , na gniezdzie przepływki ma własnie taki sam nr. , oczywiście pod warunkiem ze przepływka nie jest odwrotnie załozona zlosnik.gif

z tego co podałeś to twoja przepływka jest martwa no.gif

> Dla PIN - u nr 3, który został wskazany w wątku, który mi podałeś

> napięcie wynosi 0 V.

> Tak więc, jaka diagnoza ?

czeski błąd , miedzy pinami 1 i 3 jest wpięta dioda od pomiaru temp. powietrza dolotowego wink.gif

Napisano
  • Autor

> pin nr 5 ma być po lewej stronie patrząc od przodu auta , na

> gniezdzie przepływki ma własnie taki sam nr. , oczywiście pod

> warunkiem ze przepływka nie jest odwrotnie załozona

> z tego co podałeś to twoja przepływka jest martwa

> czeski błąd , miedzy pinami 1 i 3 jest wpięta dioda od pomiaru temp. powietrza dolotowego

To na obrazku podałeś inaczej wink.gif kierunek przepływu powietrza wskazany jest na przepływomierzu, na obrazku narysowana jest strzałka w przeciwną stronę ;D. Generalnie u mnie jest tak, że numer przepływomierza w raz z m,arką (czyli ta strona, którą podałeś) patrząc od przodu auta jest niewidoczny, a kierunek przepływu powietrza jest zgodny ze strzałką na przepływomierzu. Idąc dalej z zaprezentowanym zdjęciem przepływomierza 5 PIN patrząc od strony przodu auta będzie po prawej stronie, pomimo że na wtyczce jest oznaczony jako 1.

Ale dość o tym, badając napiecie na obydwu skrajnych PIN-ach nie osiągnąłem nawet przybliżonego napięcia, które wsakzałes wcześniej, tak więc nie pozostanie mi nic innego jak pozbyć się 250 zł i wymienić przepływomierz.

Dzięki serdeczne za porady.

Napisano

podałem kierunek dobrze , ale dla przepływki w Brava , w Maryśce zdaje sie masz odwrotnie wink.gif

sprawdź jeszcze czy na pinie nr. 2 masz koło 12V i będzie jasne , jesli zasilanie przychodzi jak należy to przepływka jest absolutnie do wymiany

Napisano
  • Autor

> podałem kierunek dobrze , ale dla przepływki w Brava , w Maryśce

> zdaje sie masz odwrotnie

> sprawdź jeszcze czy na pinie nr. 2 masz koło 12V i będzie jasne ,

> jesli zasilanie przychodzi jak należy to przepływka jest

> absolutnie do wymiany

W zależności od metody ustalenia PINU to na 2 lub 4 napięcie około14 V czyli takie jak na alternatorze.

Napisano

> W zależności od metody ustalenia PINU to na 2 lub 4 napięcie około14

> V czyli takie jak na alternatorze.

czyli sprawa jasna ok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli sprawa jasna

Na to wygląda. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Na to wygląda. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc

Przepływomierz dotarł i zamontowany, wszystko znów jest OK. Dzięki.

Następna sprawa w nowym temacie, aby szukającym w archiwum łatwiej było znaleźć wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.