Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mocowanie alternatora jak prawidlowo to wyglada

Featured Replies

Napisano

witam mam taki problem zaczelo cos sie iskrzyc kolo alternatora a dokladnie sruba mocujaca ta dolna .Czy alternator morze sie stykac z masa silnika? jak to prawidlowo powinno wygladac

Napisano

> witam mam taki problem zaczelo cos sie iskrzyc kolo alternatora a

> dokladnie sruba mocujaca ta dolna .Czy alternator morze sie

> stykac z masa silnika? jak to prawidlowo powinno wygladac

Obudowa alternatora powinna jak najbardziej być połączona z masą silnika. Jeśli Ci iskrzy spod śróby to możliwe że masz słabe połączenie.

A nie zwiera Ci czasem przewód plusowy? Lepiej to sprawdź bo takie rzeczy grożą pożarem, albo uszkodzeniem np. ECU.

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedz a co to jest to ECU .myslalem ze obudowa nie powinna sie stykac z masa silnika a w blad wprowadzily mnie te gumy przy srubach bo wygladalo jakby alternator mialbyc odizolowany od masy silnika plus napewno sie nie styka .A to ECU confused.gif

Napisano

> dzieki za odpowiedz a co to jest to ECU .myslalem ze obudowa nie

> powinna sie stykac z masa silnika a w blad wprowadzily mnie te

> gumy przy srubach bo wygladalo jakby alternator mialbyc

> odizolowany od masy silnika plus napewno sie nie styka .A to ECU

Jednostka sterująca pracą silnika. Alternator ma masę podłączoną do reszty samochodu właśnie przez obudowę. Jak będzie słaba, to w najlepszym przypadku będziesz miał słabe ładowanie, o najgorszym nie wspomnę.

Napisano
  • Autor

jakie moga byc tego skutki? prosze o diagnoze plus kiedys sie stykal delikatnie ale poprawilem to i jest ok a teraz od jakiegos czasu autko wariuje z obrotami silnika czy to morze miec wplyw na te wariacje koledzy pomocy

Napisano

> jakie moga byc tego skutki? prosze o diagnoze plus kiedys sie stykal

> delikatnie ale poprawilem to i jest ok a teraz od jakiegos czasu

> autko wariuje z obrotami silnika czy to morze miec wplyw na te

> wariacje koledzy pomocy

Na wariacje obrotów może mieć wpływ wiele czynników - poszukaj na forum (przerwana rurka podciśnienia, walnięty czujnik temperatury, uszkodzenia rozdzielacza, itp.). A sprawa z alternatorem ma główny wpływ na ładowanie, choć z drugiej strony takie iskrzenie powoduje skoki napięcia, co też może mieć wpływ na komputer (ECU). Najpierw popraw to połączenie, a potem szukaj przyczyny wariacji obrotów.

Napisano
  • Autor

witam sprawa z alternatorem zaalatwiona okazalo sie ze mial slaba mase.Nie chce zakladac nowego tematu spytam sie tylko kolega wyzej napisal czujnik temperatury jesli chodzi o obroty a ktury czujnik? ten co jest kolo alternatora ? confused.gif

Napisano

Czujnik masz pod alternatorem wkręcony poziomo w kolektor dolotowy. Czujnik jest dwuprzewodowy. Fotki były na forum już nie raz.

Sprawdź teraz napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku. Jak zmienia się wraz z obrotami silnika?

Napisano
  • Autor

napiecie na zgaszonym silniku 14 wolt po odpaleniu 18 jak dodalem gazu to troszke rosnie jest ok?

Napisano

Nie.

Nie powinno być 14V na akumulatorze przy wyłączonym silniku. Zmień miernik.

Jeśli podane przez ciebie wartości były by prawdziwe, to mógłbyś się spodziewać szybkiego ugotowania akumulatora i sterownika silnika.

Napisano
  • Autor

jeszcze takie pytanko,w tej chwili nie mam innego miernika a jesli okarze sie ze napoecie jest nadal takie jak pisalem co morze powodowac takie wysokie napiecie?

Napisano

Już napisałem. Zagotuje się elektrolit w akumulatorze (co może skutkować jego eksplozją) i może uszkodzić się sterownik silnika.

Napisano
  • Autor

a co morze powodowac takie wysokie napiecie? chodzi mi o to dlaczego by bylo 18wolt? a nie 14 co moge miec uszkodzone?

Napisano

Regulator napięcia. Poszukaj sobie w archiwum. Było już o wymienianiu kilka razy.

Napisano
  • Autor

sorki ze tak zawracam glowe ale nigdy tego nie wymienialem i nie moge odnalesc gdzie sie zniduje regulator napiecia? i od dluszego czasu nie pali mi sie po przekreceniu kluczyka kontrolka od ladowania to cos zlego?

Napisano

> sorki ze tak zawracam glowe ale nigdy tego nie wymienialem i nie moge

> odnalesc gdzie sie zniduje regulator napiecia? i od dluszego

> czasu nie pali mi sie po przekreceniu kluczyka kontrolka od

> ladowania to cos zlego?

Witam!

Radzilbym jak najszybsza wizyte u elektyka samochodowego. Nie znasz sie, co widac po Twoich postach. Wiec aby nie usmazyc instalacji, co chyba juz nastepuje, radze wykonac to co napisalem.

Napisano

Nie znasz

> sie, co widac po Twoich postach. Wiec aby nie usmazyc

> instalacji, co chyba juz nastepuje, radze wykonac to co

> napisalem.

No ale w profilu ma napisane że jest elektronikiem a to do czegoś zobowiązuje - przynajmniej do wiedzy co może stać się z elektroniką samochodu przy napięciu zasilania wyższym o 50%. biglaugh.gif

Napisano

i od dluszego

tzn że miernik masz dobry, a regulator napiecia padł, a żaróweczka przepaliła się od nadmiernego napięcia i jeśli szybko tego nie naprawisz to kolejne urządzenia będą się smażyć;

ps1

dopóki nie wymienisz regulatora to jeździj z włączonymi odbiornikami prądu i na możliwie niskich obrotach silnika

ps2

i nie zdziw się jak się okaze po mnaprawie, że akumulator będzie się nadawał tylko do wyrzucenia bo już pewni nieźle przegotowany

Napisano

i od dluszego

No to powiem szczerze że aż dziwne że nie masz innych bardziej widocznych objawów bo z tego co opisujesz to padł prawdopodobnie regulator napięcia. U mnie jak padł regulator i diody to zagotowałem akumulator w 10 minut. Zresztą cały opis masz tutaj. Na pewno musisz to zrobić bo grozi to nie tylko zniszczeniem akumulatora ale możesz sobie popalić parę rzeczy w instalacji jak sterownik centralnego czy alarm jeśli jest. Co prawda wszystko jest pozabezpieczane ale na wieki nie jest projektowane do pracy z takimi napięciami. W najgorszym przypadku uszkodzisz komputer od silnika i lipa. W moim przypadku po jakiejś 10 - 15 minutowej jeździe z uszkodzonym regulatorem napięcia i diodami prostowniczymi zagotowałem akumulator i spaliły się dwie pozycje. A mój kolega w Vetrze A wymieniał połowę oświetlenia deski. Nie wiem jak ty ale ja mam alternator 100 Amperowy i niestety skutki jego pracy na wysokich obrotach okazały się niszczące. Nie chce myśleć co by się stało jakbym sobie zechciał troszkę powariować i poprzeciągać asterkę na obrotach ale pewnie zabawa nie trwałaby długo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ok dzieki za rady koledzy jestem elektronikiem ale od telefonow komurkowych i sprzetu tv a samochodowa elektryka to juz inna bajka jutro zabieram sie do wymiany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.