Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Linea

Featured Replies

Napisano

> Przecież uszkodzenie termostatu (powodujące ew. pow. uszkodz.

> silnika) widać od razu na wskazówce temperatury !

> Jeśli wskazówka znajduje się w niepokojącym położeniu, należy

> przerwać jazdę !

> Chyba normalna sprawa prawda ?!

> Jakoś nie zauważyłem, aby termostaty, czy uszczelki pod głowicą

> "padały" częściej niż w innych silnikach.

tylko zauważ, że NIKT (albo mi się wydawało) nie pisał, że wcześniej miał problemy z "wysokimi" wskazówkami

poza tym jak to nie zauważyłeś ?? na dwóch forach siedzisz i nie widzisz, że jak występuje problem UPG to jest to silnik 1,2 ??

owszem - w innych silnikach też często wieszają się cholerne termostaty, ale pozostają w położeniu "całkowicie otwarty". przynajmniej ja tak miałem w 1,4 i 1,6

Napisano

> Gazeta Motor była dobra 40 lat temu !

> Teraz to.... ech.. szkoda gadać !

Zgadzam sie z kolegą w pełni takie to czasy dużo obrazków kolorowych,a mało treści, ale coś trzeba czytać w kiblu smile.gif no i nie kosztuje dużo.

Ale na poważnie kupuje od czasu do czasu, barkuje mi bardziej dokładnych, wyczepujących temat, bardziej dojrzałych i wyważonych recenzji.

Czasami mam wrażenie że recenzje piszą jacyś młodzi redakorzy po studiach dla których Subaru Impreza to dopiero auto.

Nie patrzą serzej na temat, do jakiego segmentu kierowane jest auto, kto będzie je najczęście kupował w Polsce.

Jeżeli już pisze że silnik 1.4Fire jest taki mułowaty i paliwożerny, to chciałbym, aby opisał to bardziej dokładnie i poparł jakimiś przykładami.

Porównał do innych aut rodzinnych z segmentu B, w podstawowej wersji silnikowej, podał charakterystyke silnika i wtedy podsumował że: auto jest takie, a takie, ale na tle konkurencji ,w tym segmencie Fiat musi poprawić silniki, bo wypada gorzej, albo że wypada przyzwoicie, i wystarczy do podrózowania dla 4 osobowej rodizny, z predkoscia przelotowa np 120km/h, a spalnanie nie przekroczy, albo przekroczy 7l/100km, wystarczy lub niewystarczy do wyprzedzenia autobusu, ciezarówki, tira, ale jak ktos ma wiekszy temperemaenrt, to musi siegnac już po silnik 1.3JTD 90KM albo 1.4120KM ale wtedy juz cena wzrosnie o tyle i tyle idt itp.

Zamiast tego mamy jakieś jedno, góra 2 zdania na temat podstawowej jednostki silnikowej, podstawowa znaczy ze kijowa, co sie szanowny redaktor, bedzie rozpisywał, jak to nawet 100KM nie ma i11sek do setki szkoda gadać prawda ???

Ps

jak ktoś pisze że do tego auta agregat 1.6 przynajmnej i 100KM

( zgadzam sie ze pasował by bardziej, ale nie ma takich w podstawowej ofercie za podstawową cenę), to co ja mam powiedzieć ?

Ja mam 64KM i 16,2sek do 100km/h wg fabryki i wyprzedzać sie da, ale trzeba umieć jeździć, lata praktyki. Jak by taki amator ponad stukonnych agregatów, wsiadł do mojej Fabci, to by chyba od razu czołówkę strzelił, a w Lineii silniczek 1.477KM ma przyzwoite 14,6sek do setki, jeżeli wierzyć deklaracjom fabryki, myślę że, to wartość przynajmniej dostateczna dla przeciętnego użytkownika auta.

I jeszcze jedno Linea wygląda i jest duża, ale waży tyle co Fabia także jak ja bym miał taki silniczek w moim aucie z tą charakterystyką momentu od 2000Rpm do 5000Rpm ponad 100Nm to wogóle wyprzedzałbym na lenia że sie tak wyrażę.

POzdrawiam

Napisano

wszystkim sie da wyprzedzac 270751858-jezyk.gif przed siena mielismy uno 1,0fire i az 45 kucy pod maska i moj starszy nie mial jakis problemow z wyprzedzaniem 270751858-jezyk.gif ale i tak uwazam ze 100 konnym jest duzo bezpieczniej i swobodniej wyprzedzac ;-)

Napisano

> tylko zauważ, że NIKT (albo mi się wydawało) nie pisał, że wcześniej

> miał problemy z "wysokimi" wskazówkami

> poza tym jak to nie zauważyłeś ?? na dwóch forach siedzisz i nie

> widzisz, że jak występuje problem UPG Ja tez siedzę na kilku forach i nie zauważyłem nadmiernego narzekania na UPG w fiatach....w stosunku wiekszym niż w innych markach... hmm.gifto jest to silnik 1,2 ??

> owszem - w innych silnikach też często wieszają się cholerne

> termostaty, ale pozostają w położeniu "całkowicie otwarty". Niestety to nie jest reguła tylko kolegi przypadek....czasem zdarzy sie że termos padnie w położeniu zamkniety i gotowe a nie wiedząc że termos jest zkopany dowiadujemy sie dopiero jak zadymi zpod maski lub jak mamy podzielna uwagę i uda się zauważyć że temp.rośnie...

> przynajmniej ja tak miałem w 1,4 i 1,6

Napisano

Dokładnie tak bo naprawde nie chodzi o moc silnika bo ona określa tylko prędkość maksymalna z jaką auto pojedzie a ważny jest moment obrotowy czyli to co rozpędzą auto.....dodatkowo najważniejszym elementem jest dobrze zestopniowana skrzynia biegów bo to ona potrafi nawet ze słabego silnika zrobic calkiem spokojnie rozpędzające sie auto....przykładem fatalnego połaczenia był swego czasu (miałem) polonez caro ze swoją skrzynia i silnik rovera....kiedy na 3 biegu obroty byly juz na maxa po przelożeniu na 4 dupa blada auto nie chciało ciągnąc dobrze.... 77 koni w podstawowej wersji jest wystarczajace ...

Napisano

najbardziej miarodajna w Polsce i jedyna jaką czytam po Polsku. Moim żródłem wiedy jest TOP GEAR (gazeta) nie program

Napisano

> Ja mam 64KM i 16,2sek do 100km/h wg fabryki i wyprzedzać sie da, ale

> trzeba umieć jeździć, lata praktyki. Jak by taki amator ponad

> stukonnych agregatów, wsiadł do mojej Fabci, to by chyba od

> razu czołówkę strzelił,

Spokojnie mam jeszcze SCS i całe 54 kunie - szczerze to lipa a jeszcze nazywaja to sporting więc 77KM w lineii to taka sama padaka jak i SCS palacz.gif

Napisano

> A, o czym my mówimy ??? o dupie marynie, czy o silnikach

to taka metafora

Napisano
  • Autor

> w gazecie pod tytułem "Motur" pokazują Lineę - generalnie wsio łorajt ale...piszą że silnik (1.4 77KM) to kicha ponadto spalanie 10l/100 to już kpina z kupującego-tu potrzeba porądnego agregatu 1.6, 1.9dizel lub 1.8 i conajmniej 100 KMów a nie jakieś pierdzidełko 1.4

Musze się z kolegą zgodzić. Dla mnie silnik o mocy 77KM to troszkę mało jak na taki samochód.

Gdybym miał kupować Linea ( tylko skąd funduszy nabrać) pod uwagę TYLKO brałbym silnik 120KM. Może to kwestia że byłem właścicielem zawsze aut ponad 100 konnych i przesiadka na auto ze słabszym silnikiem nie wchodzi w grę. cool.gif

Napisano
  • Autor

100 konnym jest duzo bezpieczniej i swobodniej wyprzedzac ;-)

Zgadam się. Kiedyś miałem okazję jechać 1,4 i wyprzedzanie nie jest tak sprawne jak w 1,6. Choć oczywiście zależy to też od umiejętności kierowcy.

Napisano

> ja tego feleru nie nazywam CHWALENIEM SIĘ raczej przeciwnie

> jeśli to jest (może i tak, nie mówię, że nie) wina termostatu, to

> wniosek jest prosty - w silniku 1,2 trzeba zmieniać termostat

> regularnie co jakiś (stosunkowo krótki) czas, a i tak nie masz

> pewności 100%, że zdążysz przed uszkodzeniem go.

bzdura palacz.gif najważniejsze to wymienić na oryginał. właśnie zamienniki sie zacinają, ewentualnie takie gdzie ktoś lał wodę zamiast dobrego płynu. często sie tak dzieje bo układ niepilnowany się rozszczelnia.

Napisano

> właścicielem zawsze aut ponad 100 konnych i przesiadka na auto

> ze słabszym silnikiem nie wchodzi w grę.

ja sobie stopniowałem moce 24KM, 41, 60, 105 palacz.gif

Napisano

> bzdura najważniejsze to wymienić na oryginał. właśnie zamienniki sie

> zacinają, ewentualnie takie gdzie ktoś lał wodę zamiast dobrego

> płynu. często sie tak dzieje bo układ niepilnowany się

> rozszczelnia.

ciekawe ... fiat podaje że oryginały to VERNET i BEHR. a sprzedają jeszcze jakieś nieoryginalne (no name) ?? no chyba, że wkłady.

ZTCW nikt z użytkowników z problemem UPG nie wymieniał wcześniej termostatu (a przynajmniej nie opisywał tego).

ale mogę się mylić palacz.gif

Napisano

> ciekawe ... fiat podaje że oryginały to VERNET i BEHR. a sprzedają

> jeszcze jakieś nieoryginalne (no name) ?? no chyba, że wkłady.

> ZTCW nikt z użytkowników z problemem UPG nie wymieniał wcześniej

> termostatu (a przynajmniej nie opisywał tego).

> ale mogę się mylić

oryginalny vernet a vernet bez loga fiata to przepasć w jakości wykonania. wystarczy lekki mrozik i gwałtowne ogrzanie a potrafi stanąc krzywo blokując układ chłodzenia.

mi padła upg jak właśnie vernet po wymianie się nie otworzył, Yaruskowi też termostat padł pociągając uszczelkę, u mojego szfagra w punto uszczelka poleciała po blokadzie termostatu itd itp.

koniec

offtopic.gif

Napisano

> Spokojnie mam jeszcze SCS i całe 54 kunie - szczerze to lipa a

> jeszcze nazywaja to sporting więc 77KM w lineii to taka sama

> padaka jak i SCS

No nie dziwie się jak teraz jeżdzisz autem z silnikiem 1.9JTD, którego wogóle nie ma co porównywać bo zupełnie inna klasa (moc i moment zwłaszcza moment pewnie juz od 1800rpm MAX) Ale to nie znaczy wcale ze w związku z tym silnik w SCS 1.1 litra jak mniemam, był taki zły w tym lekkim przecież autku.

Tak sie myśle, czy aby sodowa nie uderzyła, co ??? pub2.gif

Pozdrawiam

Napisano

> wszystkim sie da wyprzedzac przed siena mielismy uno 1,0fire i az 45

> kucy pod maska i moj starszy nie mial jakis problemow z

> wyprzedzaniem ale i tak uwazam ze 100 konnym jest duzo

> bezpieczniej i swobodniej wyprzedzac ;-)

Ja też sie zgadzam ok.gif Ameryki tu nie odkryjemy, zawsze lepiej mieć mocniejszy motor o lepszej charakterystyce , ale wydając jakiś werdykt o jakieś jednostce, należy starać sie obiektywnie spojrzeć na sprawę, bo inczaj dojdziemy do wniosku ze wszystko co ponizej 1.6 litra i 120KM nie nadaje się do używania i nie warto pisać recenzji o tym, a to z obiektywną rzeczową opinią nie ma raczej nic wspólnego.

Napisano

> oryginalny vernet a vernet bez loga fiata to przepasć w jakości

> wykonania. wystarczy lekki mrozik i gwałtowne ogrzanie a potrafi

> stanąc krzywo blokując układ chłodzenia.

> mi padła upg jak właśnie vernet po wymianie się nie otworzył,

> Yaruskowi też termostat padł pociągając uszczelkę, u mojego

> szfagra w punto uszczelka poleciała po blokadzie termostatu itd

> itp.

> koniec

no to pech - widać właściciel 1,2 skazany jest na zakup termostatu w ASO. grunt by logo było

Napisano

gdzie ten sport w tym SCS - pytam się

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.