Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wybrać? vol.2

Featured Replies

Napisano

Witam

teraz mam kolejny dylemat co wybrać

1. Stilo 1,4 95KM w wersji Active - 2006r. (nówka z salonu)

2. Stilo 1,9 MJ 140KM w wersji dynamic - 2004r.

Oba samochody wersja 5d

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

> Witam

> teraz mam kolejny dylemat co wybrać

> 1. Stilo 1,4 95KM w wersji Active - 2006r. (nówka z salonu)

> 2. Stilo 1,9 MJ 140KM w wersji dynamic - 2004r.

> Oba samochody wersja 5d

> Pozdrawiam

> Piotr

diesel, lepsze wyposażenie, mniejsza utrata wartosci

Napisano

Pewnie że diesel

nie dość że mało pali to jeszcze ma super dynamikę.

Napisano

> Pewnie że diesel

> nie dość że mało pali to jeszcze ma super dynamikę.

dizlum , mimo ze starszy. I uwaga na turbodziure bo masakra. Nie umiem sie przegryzc po przesiadce z benzyny na dizla z wiatrakiem. Niutony bajka. Ladnie ciagnie "z dna" , ale strzelac spod swiatel nie umiem smile.gif

Napisano

2. Stilo 1,9 MJ 140KM w wersji dynamic - ok.gif

Napisano

Tylko nówka. Żadne używki. Wolałbym benzynę ale nową, niż diesla używanego. Nigdy nie mieliśy używanych samochodów w rodzinie, może dlatego zapach noweg auta tak mi się podoba. Nie mam zaufania do używanych samochodów. Ale to moje zdanie, wybieresz według sojego uznaia. Mimo wszystko życzę udanego wyboru ok.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

Ja wziąłbym diesla...

Napisano

> Ja wziąłbym diesla...

Diesel to bajka w porównaniu do benzyny i spalanie mniejsze rotfl.gif mam tylko jeden problem w dieslu na jedynce przy ruszaniu mi czesto gaśnie rotfl.gif

Napisano

> Witam

Cena jak rozumiem podobna? hmm.gif Przecież tu się nie ma nad czym zastanawiać zlosnik.gif - oczywiście, że pkt. 1. ok.gif

Napisano

> Cena jak rozumiem podobna? Przecież tu się nie ma nad czym

> zastanawiać - oczywiście, że pkt. 1.

Dokładnie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

jeszcze gwoli wyjaśnienia

do benzyny należy doliczyć gaz no i różnica w cenie się robi prawie 10 000 na niekorzyść nowego auta

Napisano

Ja polecam jtd , pali gume na 2jce biglaugh.gif Spalanie ponizej 8L z klima itd , zalezy jeszcze jaki przebieg tego 3 letniego, jesli do 60tys km to nie ma co myslec

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

Panie tylko diesel. Dynamika tej benzyny hmmm...W MJ 140 kucyków/305 NM robi swoje. Wcześniej miałem benzyne 1.6.Na 1 może jeszcze 2 biegu jakoś szedł a potem cieniutko. W dieselku na trasie wyprzedzasz bez obawy że nie zdążysz.Ciągnie pięknie.Prawie żadna benzyna do 2.0 L w trasie nie ma szans. Co do spalania to z tymi 8 l/100 to raczej w mieście. Średnia miasto/trasa wychodzi mi ok 6,5 l w MW.

893goodvibes.gif

Napisano

Ja mam 115km wersje i po miescie z klima i upalaniem na kazdych swiatlach pali do 7.6L , jak sie spokojniej w korku jedzie to mozna 7.4L , na trasie 30km udalo mi sie zejsc do 4.8L , caly czas na 4 biegu prawie , elastycznosc bardzo fajna od 2tys jest max moment i auto nie ma problemu zeby wyprzedzic , przy MJ bedzie jeszcze fajniej ,a co ciekawsze te silniczki bardzo dobrze znosza chipniecie (wzrost 20-30% moc/moment) , co do wersji 1.4 95km nie jest taka zla , tylko ,ze trzeba ten silnik krecic = pali spokojnie 12L po miescie , i nie ma tego kopa jaka daje jtd z turbinka o zmiennej geometrii , no i wersja dynamic tez robi swoje .

Mialem podobny dylemat jak ty i wybralem jtd active 04r 5d na full wypasie z malym przebiegiem , dzis 37tys stuknelo biglaugh.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

Jak MJ jest pewniak z małym przebiegiem to ja bym wolał zlosnik.gif choć sam kupiłem nówke, nastepnym razem mocno sie zastanowię (czyt. nastrzelam sobie po pysku zlosnik.gif )

Napisano

jtd jtd i jeszcze raz jtd...po co kupować nowy samochód żeby wyjeżdżając z salonu tracić pare kafli?

teraz się nie opłaca kupować nowego samochodu...no chyba że masz kase i cie to nie boli to wtedy nowy...

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

proste pytanie, prosta odpowiedz, nówka z salonu

Napisano

New ok.gif

Napisano

> New

new bo new czy new bo benz ? argumentujcie to jakos smile.gif

Napisano

> new bo new czy new bo benz ? argumentujcie to jakos

new bo new, używany tylko i wyłącznie jako drugi samochód w domu

Napisano

> new bo new czy new bo benz ? argumentujcie to jakos

New bo:

1.2 lata gwarancji ok.gif

2.Bo nikt Ci twojego bolidu nie sponiewieral

3.Mimo wszystko benzynka to nizsze kosztu serwisow pogwarancyjnych i przegladow rocznych ect ect 20.GIF

Wystarczy ? 30.GIF

Napisano

Jeżeli masz możliwość to zrób jazdy próbne autami. To już coś powinno tobie naświetlić. Wiadomo sztuka nówka jest "bardziej bezpieczna" (gwarancja). Actual jest słabiej wyposażony, słabszy silnik ale nowy smile.gif Używkę trzeba by dobrze sprawdzić. Jeżeli jest w b dobrym stanie, "serce mocno bije", to powinien służyć długie lata. No i którą bramkę wybierasz hehe.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

Witam....ja bym tam brał nr 2 jakbym mogl znow wybierac sobie rotfl.gif

Napisano

Przy ostrej jeździe Jtd pali 9.0 l paliwa na 100km wink.gif

w Mieście przy jeździe dynamicznej 7-8 l na 100l

w mieście przy spokojnej zejdziesz poniżej 7 litrów (5.9 w mieście) uzyskane i nie była to jazda kapelusznicza smile.gif

w trasie przy ostrej jeździe spali ci góra 5.5 l a do 140 spali ci nawet 4.1 l z klimą oczywiście przyspieszanie nie było gwałtowne smile.gif

benzyna ci nie zejdzie poniżej 6l w trasie..

140 KM z turbiną jest o niebo lepsze niż 95 bez turbiny smile.gif

z nowym możesz jeździc do serwisu a z używanym nie bo mogło byc większość wymieniona rotfl.gif

ja polecam JTD 115 smile.gif nie powiem wolałbym mieć ten 140 KM smile.gif mój po 4 latach eksploatacji ogólnej wink.gif ma 60 kkm jak go kupiłem 3 i pół roku temu miał 6kkm wink.gif Samochodu nie serwisuje w ASO i mam kłopot z głowy smile.gif)

Napisano

> w trasie przy ostrej jeździe spali ci góra 5.5 l a do 140 spali ci

> nawet 4.1 l z klimą oczywiście przyspieszanie nie było gwałtowne

Wg twoich wyliczeń te 5,5 l wyjdzie przy prędkościach powyżej 140 km/h(grubo ponad 140), biorąc pod uwagę uzyskane 4,1 przy prędkościach 140 km/h ( a i jeszcze z klimą hehe.gif). Nie jest to prawdą. IMOo przy tych prędkościach to z 6,5 l spali a może nawet i więcej. No chyba żę JTD-ki dużo mniej palą od MJ-ów ale aż tak dużej różnicy w spalaniu to raczej nie ma.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Piotr

Trudny wybór, natomiast jak kupowałem samochód (Stilo 1,6 benzyna) to ani chwili się nie zastanawiałem nad używką. Dzisiaj mam już inne realia ( finansowe ), zdążyłem już również przetestować silniki Diesla, ale gdybym tylko miał wybór to kupiłbym nowy samochód ( najlepiej Diesla) , szczególnie jeśli to ma być Stilo ( gwarancja ).

Napisano

Ja bym wziął pod uwagę przeciętną trasę jaką pokonujesz codziennie od zapalenia silnika do zgaszenia. Jeśli jest mniej niż 10 km, to bierz benzynę. Jeśli więcej, to używanego diesla. Poza tym należy pamiętać, że z benzyną nigdy nie ma problemów w okresie prawdziwej zimy. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.