Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regeneracja parownika?

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z instalacją gazową. Praktycznie nie sposób jeździć na gazie zwłaszcza w mieście. Na biegu jałowym bardzo płynnie i bez problemów wchodzi na obroty, nawet wysokie. Natomiast przy ruszaniu bezlitośnie szarpie do tego stopnia, że trzeba ruszać na pół sprzęgle i szybko wrzucać wyższy bieg. Przy wyższych predkościach płynna jazda możliwa jest do 3-3,5 tyś obrotów. Powyżej tej wartości szarpie i muli.

Pytanie co może być przyczyną? Parownik i membrany w nim? Przejechane na gazie 120tys. bez naprawy i wymiany podzespołów (prócz filtra)

Czy znacie kogoś kto by zregenerował parownik? Nie chciałbym kupować nowego, są przecież zestawy naprawcze. Ktoś z tego kącika chyba prowadzi zakład gazowy hmm.gif

aha - instalka 1 generacji, bez kompa - zatem to nie jego wina ani nie wina sondy lambda. Dodam też, że na benzynie chodzi bardzo dobrze.

Będę wdzięczny za sugestie.. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Witam,

> od jakiegoś czasu mam problem z instalacją gazową. Praktycznie nie

> sposób jeździć na gazie zwłaszcza w mieście. Na biegu jałowym

> bardzo płynnie i bez problemów wchodzi na obroty, nawet wysokie.

> Natomiast przy ruszaniu bezlitośnie szarpie do tego stopnia, że

> trzeba ruszać na pół sprzęgle i szybko wrzucać wyższy bieg. Przy

> wyższych predkościach płynna jazda możliwa jest do 3-3,5 tyś

> obrotów. Powyżej tej wartości szarpie i muli.

> Pytanie co może być przyczyną? Parownik i membrany w nim? Przejechane

> na gazie 120tys. bez naprawy i wymiany podzespołów (prócz

> filtra)

> Czy znacie kogoś kto by zregenerował parownik? Nie chciałbym kupować

> nowego, są przecież zestawy naprawcze. Ktoś z tego kącika chyba

> prowadzi zakład gazowy

> aha - instalka 1 generacji, bez kompa - zatem to nie jego wina ani

> nie wina sondy lambda. Dodam też, że na benzynie chodzi bardzo

> dobrze.

> Będę wdzięczny za sugestie..

wiesz co Grzanio.. sadze ze nie ma sensu reduktora regenerowac..

skoro na gazie masz juz nalatane 120 kkm to na 99% juz jego membramy sa sztywne jak deski i dlatego pod obciazeniem jak chcesz ruszyc nie dostaje odpowiedniej dawki paliwa i szarpie...

ja bym Ci polecal kupic nowy prawnik, bo z regeneracjami to roznie bywa.... mzoe sie okazac ze znow cos szybko padnie, no ale zobaczymy jak na ten temat inni jeszcze sie wypowiedza a decyzje to juz Ty podejmiesz ;-)

Napisano

Tak wygląda parownik wewnątrz po 80.000 km: link, jak myslisz, czy twój jest w lepszym stanie? Czy chcesz do czegoś takiego ładować nowe membrany za 50-60 zł? Jakie są szanse, że będzie działał? Oceń sam. Kiedyś były modne zestawy do regeneracji kardridży do drukarek atramentowych - 1 na 10 działało poprawnie, reszta zalewała drukarki tuszem lub zasuszała głowice...

Jak chcesz pojeździć jeszcze kup nowy parownik, nie będziesz żałował.

Pozdr.

Napisano

> Tak wygląda parownik wewnątrz po 80.000 km: link <edit>

Kurdę to jak wygląda moje Lovato po ponad 200tys ???

Cały czas smiga i nic nie robię biglaugh.gif

Napisano

> Kurdę to jak wygląda moje Lovato po ponad 200tys ???

> Cały czas smiga i nic nie robię

Włoski Lovato to nie czeski LovTec... A i sztuka sztuce nierówna...

Pozdr.

Napisano

> Tak wygląda parownik wewnątrz po 80.000 km: link, jak myslisz, czy

> twój jest w lepszym stanie? Czy chcesz do czegoś takiego ładować

> nowe membrany za 50-60 zł? Jakie są szanse, że będzie działał?

> Oceń sam. Kiedyś były modne zestawy do regeneracji kardridży do

> drukarek atramentowych - 1 na 10 działało poprawnie, reszta

> zalewała drukarki tuszem lub zasuszała głowice...

> Jak chcesz pojeździć jeszcze kup nowy parownik, nie będziesz żałował.

> Pozdr.

Powiedz mi, co moze byc zlego w regeneracji, skoro wymienia sie wszystko za wyjatkiem obudowy?? A obudowa jest do tego dokladnie myta, czyszczona a czasem nawet piaskowana....

Napisano

IMO przy dzisiejszych cenach reduktorow jest regeneracja raczej nieoplacalna, a juz z pewnoscia jesli bedziesz musial komus za te regeneracje zaplacic, bo koszt regeneracji (czesci + robocizna) mniej wiecej rowna sie cenie nowego reduktora.

A nowy to jednak nowy - gwarancja i z pewnoscia dluzej pochodzi niz regenerat wink.gif. Poza tym mozesz jeszcze ten stary stary opchac za Allegeo za jakes 30zl.

Aha, tylko jak bedziesz kupowal nowy, to nie daj sie skusic niska cena np. Tomasetto vel AG/AGC, kup porzadny, sprawdzony, trwaly redukor LOVATO winner.gif

Napisano

> redukor LOVATO

Grzanio ma wlasnie reduktor Lovato. Regeneracja kosztuje 150 zl ( czesci, piaskowanie, robocizna). Pokaz gdzie mozna kupic nowy reduktor Lovato za 150-180 zl?

Napisano

> Grzanio ma wlasnie reduktor Lovato.

Nie wnikam co ma, pisze czego nie kupowac, a co kupic warto.

> Regeneracja kosztuje 150 zl ( czesci, piaskowanie, robocizna). Pokaz gdzie mozna

> kupic nowy reduktor Lovato za 150-180 zl?

Po pierwsze uzylem okreslenia "mniej wiecej", a nie "dokladnie"

Po drugie za 205-220zl spokojne mozna kupic nowy reduktor Lovato.

A jesli uwazsz, ze warto miec regenerata za sume zaledwie 30 czy nawet 50zl taniej niz nowke, to juz Twoj problem, ja bym tak z pewnoscia nie zrobil i tak tez doradzilem Grzaniowi smile.gif.

Napisano

Witam

Mam podobne zjawisko w Uno 1.0 Fire 94r gaźnik + LPG, 93tyś.km reduktor BRC Tecno 100kW.

Na biegu jałowym samochód pracuje równo, na zimnym silniku (na gazie) przyśpiesza bez zarzutu zero szarpnięć. Jak się nagrzeje to zaczyna szarpać przy większych obciążeniach silnika szczególnie na pierwszym i drugim biegu, ale szarpnięcia są wyczuwalne i na wyższych biegach. .Kable świece filtr powietrza wszystko wymieniłem na nowe, na instalacji przejechałem 23 tyś.km na benzynie autko chodzi wzorowo.

Proszę o pomoc pozdrawiam 30.GIF

Napisano

> Nie wnikam co ma, pisze czego nie kupowac, a co kupic warto.

> Po pierwsze uzylem okreslenia "mniej wiecej", a nie "dokladnie"

> Po drugie za 205-220zl spokojne mozna kupic nowy reduktor Lovato.

> A jesli uwazsz, ze warto miec regenerata za sume zaledwie 30 czy

> nawet 50zl taniej niz nowke, to juz Twoj problem, ja bym tak z

> pewnoscia nie zrobil i tak tez doradzilem Grzaniowi .

Wiesz...moze i lepiej kupic nowy reduktor, choc naprawde nikt nie potrafi powiedziec dlaczego? Przeciez przy regeneracji zostaje TYLKO obudowa! Wszystko inne jest wymieniane. A koszta niestety nie sa rzedu 30-50 zl bo skoro reduktor kosztuje chocby 205 zl + do tego jeszcze montaz (minimum 50 a podejrzewam, ze z 80 zl) to kwota rosnie dwukrotnie w stosunku do regeneracji.

Prosze o konkretne argumenty - dlaczego regeneracja reduktora jest niewskazana?? Rozmawialem z gazownikiem nt. regeneracji - za 150 zl wyciaga reduktor z auta, rozbiera, czysci, piaskuje!! , zaklada nowe czesci i montuje reduktor do auta. Potem oczywiscie reguluje instalacje. Czego chciec wiecej lub co bedzie lepiej jezeli wymienimy caly reduktor??

Zakladam, ze mamy dobry reduktor np. Lovato a nie jakis chłam i jest okazja do wymiany.

Napisano
  • Autor

dziękuję wszystkim za odpowiedzi...

... ale tak jak ktoś grinser006.gif już pytał - dlaczego lepiej kupić nowy niż regenerować? Regeneracją zająłby się warsztat. Sam bym tego nie robił, więc miałbym pewność, że będzie dobrze... icon_rolleyes.gif

Napisano

Czesc.

> Rozmawialem z gazownikiem nt. regeneracji - za 150

> zl wyciaga reduktor z auta, rozbiera, czysci, piaskuje!! ,

> zaklada nowe czesci i montuje reduktor do auta. Potem oczywiscie

> reguluje instalacje.

Bede wdzieczny za namiary na tego gazownika, moze byc na Priv, jak koledze wygodniej.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czesc.

> Bede wdzieczny za namiary na tego gazownika, moze byc na Priv, jak

> koledze wygodniej.

> Pozdrawiam.

Grzaniec podawal cene z Ciechanowa, ale znalazlem warsztat w wawie na Instalatorow 9, tel: 846 68 88. Cena 150zl

Napisano

> Czesc.

> Bede wdzieczny za namiary na tego gazownika, moze byc na Priv, jak

> koledze wygodniej.

> Pozdrawiam.

Tak jak Grzanio napisal, cena jest z Ciechanowa. W tej chwili nie mam przy sobie namiaru - mam wizytowke w biurze - podam w poniedzialek.

Natomiast mam namiar na inny warsztat - tez w Ciechanowie, gdzie regeneracja reduktora kosztuje 150 zl - ale tutaj nic nie mowia o piaskowaniu wink.gif. Tel. na priv ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.