Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem-coś nie tak z powietrzem

Featured Replies

Napisano

Witam ja po sąsiedzku ponieważ u mni nikt nic nie może poradzić na to

Właśnie wróciłem z garażu czyściłem przepustnicę ale po złożeniu w całość zero poprawy Mam takie pytanko przy regulatorze ciśnienia na listwie wtryskowej jest podłączona rurka podciśnieniowa gumowa która idzie z przepustnicy zasysa ona powietrze powodując otieranie i zamykanie regulatora gdy jest podłączona auto kuleje wiesza się na obrotach muli się itp Kiedy ją odłączę silniczek chodzi jak ta lala wszystko super nawet kiedy jest odłączona a się ją zaślepi to znów silnik żle pracuje - czyli raczej nie jest to wina regulatora Objawy jakby silnik dostawał zbyt małą ilość powietrza i kiedy rurka jest odłączona od regulatora a wieć zasysa powietrze silnik pracuje super -dodam że przeczyściłem wszystkie dysze i całą przepustnicę

Więc co może być ewentualną przyczyna takich problemów

Oraz drugie pytanko jak demontowałem przepustnice to z jej kanałow wodnych wodnych dostało mi się trochę płynu do 2cylindrów niewielka ilość po montażu autko jak się przegazuje około 5 tys obr i wyżej lekko dymi na czarno wcześniej tego nie było Czy nie jest to złe dla silnika czy silnik przepali te ilość płynu która się dostała do cylindów

Z góry dziękuję za pomoc 20.GIFbow.gif

Układ wtryskowy mam GM wielopunktowy z regulatorm ciśnienia na listwie jak pisałm w poprzednim wątku u was

Napisano

> Oraz drugie pytanko jak demontowałem przepustnice to z jej kanałow

> wodnych wodnych dostało mi się trochę płynu do 2cylindrów

> niewielka ilość po montażu autko jak się przegazuje około 5 tys

> obr i wyżej lekko dymi na czarno wcześniej tego nie było Czy nie

> jest to złe dla silnika czy silnik przepali te ilość płynu która

> się dostała do cylindów

"Tę ilość płynu" to już przepaliło w ciagu pierwszych kilkunastu sekund wink.gif Zapomnij o tym. Dymienie na czarno oznacza zazwyczaj zły skład mieszanki: za mało powietrza albo za dużo paliwa.

Pozdroofka

Napisano

> Witam ja po sąsiedzku ponieważ u mni nikt nic nie może poradzić na to

> Właśnie wróciłem z garażu czyściłem przepustnicę ale po złożeniu w

> całość zero poprawy Mam takie pytanko przy regulatorze ciśnienia

> na listwie wtryskowej jest podłączona rurka podciśnieniowa

> gumowa która idzie z przepustnicy zasysa ona powietrze powodując

> otieranie i zamykanie regulatora gdy jest podłączona auto kuleje

> wiesza się na obrotach muli się itp Kiedy ją odłączę silniczek

> chodzi jak ta lala wszystko super nawet kiedy jest odłączona a

> się ją zaślepi to znów silnik żle pracuje - czyli raczej nie

> jest to wina regulatora Objawy jakby silnik dostawał zbyt małą

> ilość powietrza i kiedy rurka jest odłączona od regulatora a

> wieć zasysa powietrze silnik pracuje super -dodam że

> przeczyściłem wszystkie dysze i całą przepustnicę

> Więc co może być ewentualną przyczyna takich problemów

Ja bym jeszcze sie dokladniej przyjzal temu regulatorowi. Może byc tak, że jest nieszczelny i przepuszcza paliwo do kolektora ssacego. Obadaj czy tam z tej rurki przypadkiem się benzyna nie wydostaje. Jak jesteś odważny to spróbuj ustnie wytworzyć podciśnienie , tylko miej w pobliżu browara coby ewentualnie posmak po benzynie w ustach zlikwidować wink.gif

To dymienie świadczy o zbyt bogatej mieszance. Więc albo regulator cieknie, albo wtrysk(i) pocieka(ją) albo regulator za wysokie ciśnienie trzyma. No chyba że masz dolot zatkany / zabrudzny filtr powietrza, ale takiej błahej przycyzny nie podejzewam wink.gif Ale sprawdz jeszcze raz dla porzadku...

Może być też oczywiście usterka w sterowaniu i komp zbyt "bogato" wysterowuje wtryski. A co to za silnik wogóle ?? Jaki system sterowania, MAP sensor czy przepływomierz ?

Napisano

Podłącz manometr pod wentyl na końcu listwy i zmierz ciśnienie paliwa przy podpiętej i odpiętej rurce.

Pomierz też sondę lambda. Będziesz miał jakieś pojęcie o składzie mieszanki.

Napisano
  • Autor

silnik 1,6 Mpi dość nietypowy bo włoski silnik ale całe sterowanie,elektronika z centralką Delco GM i map sensor nawet listwa i wtryski są oplowskie i na wszystkich elementach widnieje logo GM - reasumując całe strerowanie i zasilanie jest takie jak było w astrze, tigrze i chyba corsie dlatego czasami zaglądam do was na kącik A czy z tą odłączona rurką od regulatora można jeżdzić nie jest to złe dla silnika ???nie wiem jak jest ona odłączona w jakiej pozycji jest regulator czy zamkniętej czy otwartej??ale generalnie jak mam ją odczepioną od regulatora to autko śmiga jak ta lala problemy zaczynają się jak ona jest podłączona do regulatora lub też odczepiona ale zaślepiona i nie zasysa powietrza

20.GIF

Napisano

Jak rurka jest odłączona to regulator jest otwarty i tyle ile da pompa tyle idzie na wtryskiwacze. Za pewne masz wtedy mieszankę bogatą (co widać po osiągach i dymie). Niestety katalizator i sonda mogą tego nie wytrzymać.

Napisano

> silnik 1,6 Mpi dość nietypowy bo włoski silnik ale całe

> sterowanie,elektronika z centralką Delco GM i map sensor nawet

> listwa i wtryski są oplowskie i na wszystkich elementach

> widnieje logo GM - reasumując całe strerowanie i zasilanie jest

> takie jak było w astrze, tigrze i chyba corsie dlatego czasami

> zaglądam do was na kącik A czy z tą odłączona rurką od

> regulatora można jeżdzić nie jest to złe dla silnika ???nie wiem

> jak jest ona odłączona w jakiej pozycji jest regulator czy

> zamkniętej czy otwartej??ale generalnie jak mam ją odczepioną od

> regulatora to autko śmiga jak ta lala problemy zaczynają się jak

> ona jest podłączona do regulatora lub też odczepiona ale

> zaślepiona i nie zasysa powietrza

Regulator jest poto, abny w listwie wtryskowej utrzymywać stałe ciśnienie i jest ono stabilizowane na około 3 bar. Ten wężyk jest poto, aby ciśnienie w listwie wtryskowej było stałe wględem ciśnienia (podciśnienia) w kolektorze ssącym. Poprostu w miarę wzrostu podciśnienia w koloektorze ciśnienie w listwie wtryskowej maleje. Jednak maksymalne podciśnienie w kolektorze jest niewielkie w stosunku do 3 bar, więc brak działania tego regulatora aż taki szkodliwy nie powinine być. Jest metoda aby to sprawdzić: Podłącz się z miernikiem pod sonde lambda, przeprowaź sobie kabelek do kabiny (może być na zewnątrz samochodu) i przejedź się z podłączonym miernikiem (woltomierzem). Sonda powinna eleganco oscylować w całym zakresie ustabilizowanej pracy silnika. Tylko przy mocniejszym depnięciu układ przechodzi w pętlę otwarta i wtedy mieszanka jest bogata. Wtedy będzie wiadomo co i jak... wink.gif

Napisano
  • Autor

wydaje mi się że do końca tak nie jest faktycznie zawór jest otwarty i wtedy nadmiar paliwa z listwy idzie rurką powrotną do zbiornika gdyby był zamnięty to faktyczne cała moc pompy szła by na wtryski bo byłoby to jedyne ujście ciśnienia a tak jego nadmiar uchodzi regulatorem przez przewód powrotny do zbiornika tak mi się wydaje nawet wczoraj to sprawdziłem bo niezbyt dokładnie przykęciłem kruciec od przewodu powrotnego i paliwko z regulatora na połączeniu z przewodem powrotnym dość mocno pociekało

Napisano

> wydaje mi się że do końca tak nie jest faktycznie zawór jest otwarty

> i wtedy nadmiar paliwa z listwy idzie rurką powrotną do

> zbiornika gdyby był zamnięty to faktyczne cała moc pompy szła by

> na wtryski bo byłoby to jedyne ujście ciśnienia a tak jego

> nadmiar uchodzi regulatorem przez przewód powrotny do zbiornika

> tak mi się wydaje nawet wczoraj to sprawdziłem bo niezbyt

> dokładnie przykęciłem kruciec od przewodu powrotnego i paliwko z

> regulatora na połączeniu z przewodem powrotnym dość mocno

> pociekało

No wlasnie tak dziala regulator: nadmiar cisnienia upuszczany jest przewodem powrotnym spowrotem do zbiornika.

Regulatora nie można traktować dwustanowo "otwarty" czy "zamknięty". Jeżeli pompa paliwa pracuje to cały czas jest mniej lub bardziej otwarty. Stopień otwarcia zależy od wydajności pompy i od zapotrzebowania na paliwo (czyli od współczynnika otwarcia wtryskiwaczy)

Napisano
  • Autor

> No wlasnie tak dziala regulator: nadmiar cisnienia upuszczany jest

> przewodem powrotnym spowrotem do zbiornika.

> Regulatora nie można traktować dwustanowo "otwarty" czy "zamknięty".

> Jeżeli pompa paliwa pracuje to cały czas jest mniej lub bardziej

> otwarty. Stopień otwarcia zależy od wydajności pompy i od

> zapotrzebowania na paliwo (czyli od współczynnika otwarcia

> wtryskiwaczy)

dokładnie tak ale jak bedzie skutkowało ciągłe otwarcie regulatora? napewno ciśnienie w listwie będzie mniejsze wiec i chyba mieszanka powinna być uboższa a nie bogatsza??byłaby bogatsza gdyby regulator był zamnięty i ciśnienie w listwie byłoby równe wtedy ciśnieniu jakie daje pompa

ale nie jestem pewien hmm.gif

Napisano
  • Autor

po sprawdzeniu na kompie okazuje się że chyba padł obieg sondy lambda w centralce ponieważ ECU nie reaguje zupełnie na sygnał sondy nawet po podpięciu symulatora sondy wartość odczytana z ECU jest ciągle stała taka sama 0,87 Czy istnieje jakaś możliwość naprawy tego czy ECU do wymiany?? hmm.gif

Napisano

> dokładnie tak ale jak bedzie skutkowało ciągłe otwarcie regulatora?

> napewno ciśnienie w listwie będzie mniejsze wiec i chyba

> mieszanka powinna być uboższa a nie bogatsza??byłaby bogatsza

> gdyby regulator był zamnięty i ciśnienie w listwie byłoby równe

> wtedy ciśnieniu jakie daje pompa

> ale nie jestem pewien

No wtedy cisnienie byloby zdecydowanie za niskie. Było by ono wypadkową przekrojów przepływów po drodze i wydajności pompy..

Śmiem twierdzić, że silnik by nie odpalil wogole.

Aha, i jescze zeby byla jasność wink.gif Odłączanie tego wężyka podciśnieniowego wcale nie powoduje "otwarcia" regulatora. Wzrost podciśnienia w tym wężyku powoduje tylko spadek ciśnieniaw listwie.

Napisano

> po sprawdzeniu na kompie okazuje się że chyba padł obieg sondy lambda

> w centralce ponieważ ECU nie reaguje zupełnie na sygnał sondy

> nawet po podpięciu symulatora sondy wartość odczytana z ECU jest

> ciągle stała taka sama 0,87 Czy istnieje jakaś możliwość naprawy

> tego czy ECU do wymiany??

A to 0,87 to w woltach czy współczynnik lambda widziany przez ECM ?

A sprawdzane było połączenie między ECM a sondą Może przerwa albo sklejenie z masą ?

ECM taki jak u ciebie oczywiście jest jaknajbardziej naprawialny. To tylko elektronika wink.gif Z tym ze nie zawsze opłaca się naprawiać...

Napisano
  • Autor

> A to 0,87 to w woltach czy współczynnik lambda widziany przez ECM ?

> A sprawdzane było połączenie między ECM a sondą Może przerwa albo

> sklejenie z masą ?

> ECM taki jak u ciebie oczywiście jest jaknajbardziej naprawialny. To

> tylko elektronika Z tym ze nie zawsze opłaca się naprawiać...

0,87 Volta podłączylismy symulator ale zero reakcji

Napisano
  • Autor

> Aha, i jescze zeby byla jasność Odłączanie tego wężyka

> podciśnieniowego wcale nie powoduje "otwarcia" regulatora.

> Wzrost podciśnienia w tym wężyku powoduje tylko spadek

> ciśnieniaw listwie.

ale ten spadek na listwie odbywa się poprzez otwarcie regulatora i skierowanie nadmiaru na przewod powrotny

Napisano

Wężyk odłączony = wyższe ciśnienie na listwie. ECU może skrócić czas otwarcia wtryskiwaczy jeśli wykryje zbyt bogatą mieszankę, ale nie po to jest regulator, żeby go odłączać.

Sondę sprawdzasz po nagrzaniu silnika i przy stałych obrotach ok 1500rpm?

Napisano
  • Autor

> Wężyk odłączony = wyższe ciśnienie na listwie. ECU może skrócić czas

> otwarcia wtryskiwaczy jeśli wykryje zbyt bogatą mieszankę, ale

> nie po to jest regulator, żeby go odłączać.

> Sondę sprawdzasz po nagrzaniu silnika i przy stałych obrotach ok

> 1500rpm?

tak potem również robiliśmy kilka powolnych przegazówek ale bez rezultatu

Napisano

Zmierz napięcie na kablu sondy od strony instalacji po włączeniu zapłonu.

Przy parametrach jak z postu wyżej po 20s od odłączenia sondy (40s od odpalenia silnika) powinno wywalić błąd 0130.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.