Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co można zrobić z orginalnym radiem i głośnikami :) DIY

Featured Replies

Napisano

Witam ostatnio znalazłem w garażu radyjko z Bravy. Model jakiś niski, ale już z rds-em smile.gif Po dłuższym szukaniu odnalazłem też głośniki przednie. Wpadłem na pomysł, aby zrobić sobie sprzęcik do garażu, aby umilał mi częste, ale jak przyjemnie usuwanie usterek z samochodziku smile.gif. Ewentualanie zagłuszał klekot popychaczy w silniki 1,4 12V smile.gif

Co mi było potrzebne:

- stare meble, 2 sztuki drzwiczek od szafki 60x40

- wyżynarka

- radio plus głośnik smile.gif

- 3 h i pare browarków.

Najpierw należy spiłować w głośniku rant ( od tyłu) tak aby dobrze przylegał do obudowy.

Typ obudowy jaki wybrałem to Closed czyli bez otworu rezonansowego popularnie nazywanego Bass- reflex'em. Ponieważ podszedłem do sprawy poważnie, objętość obudowy musiała być dobrze dobrana do głośnika. W tym celu dokonałem pomiaru parametrów głośnika w programie speaker workshop. Parametry były na tyle fatalne, że nie było wielkiej różnicy czy obudowa ma 10 czy 5 litrów. Charakterystyka była tragiczna z wielkim podbiciem w okolicach 70 Hz. Ale garaż to nie sala odsłuchowa wink.gif.

Następnie zmontowałem obudowę z płyty wiórowej ( drzwiczki). Komora na głośnik została wypełniona różnego rodzaju materiałami tłumiącymi m.in. watolina , kilka rodzai gąbek i ocieplasz do kurtek. Kształt obudowy widać na zdjęciach, cała konstrukcja miała być kompaktowa i poręczna. Chyba udało mi się spełnić te warunki. Radio spisuje się świetnie, no a brzmienie papierowej Nokii to sama słodycz;) Jak na warunki garażowe jest super.

Link do fotek smile.gif

www.devolt.webpark.pl

Lub drugi link gdyby tam nie działało:

http://chomikuj.pl/devolt/radyjko

Pzdr Devolt

Napisano

A co to padaka się nie psuje że masz czas na takie rzeczy grinser006.gif

Coś mi link nie bangla i nie moge zobaczyć efektu koncowego brawo.gif

Napisano

w sumie dobre zastosowanie , zawsze to żal żeby leżało bezużytecznie wink.gif

ps. a radio w jakimś samochodzie masz , bo z twojego profilu niewiele wynika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w sumie dobre zastosowanie , zawsze to żal żeby leżało bezużytecznie

> ps. a radio w jakimś samochodzie masz , bo z twojego profilu niewiele

> wynika

Narazie poruszam sie Bravą 1,4 mojego taty. Studiuje dziennie wiec nie stać mnie na zakup własnego auta. Ale akurat audio zamontowałem z własnych funduszy smile.gif. Radyjko to Sony cdx gt 414 takie z USB. Głośniki przednie są w trakcie wymiany na Phonocary y-line + tweetery Philipsa, wytłumienie taśmą dekarską , dystanse z mdfu własnego projektu wink.gif te z forum jakoś mi nie pasowały. Niestety mam też zamontowane głośniki w tylnej półce, zestaw odseparowany Tonsil Sphinx 6x9, z czego nie jestem zadowolony ,a dziury już były więc trzeba było czymś zatkać smile.gif Planuje zrobić wzmacniacz taki ok 2x 60 W na lm3886 do tych jajeczek może będzie całkiem nieźle. Jedyna zaleta tych jajek to "grilowe balangi" smile.gif wtedy spisują sie znakomicie po otwarciu klapy.

To tyle o mnie smile.gif

Napisano

Zabawne... spineyes.gif

A co z drugim głośnikiem? Jest z tyłu?

Napisano
  • Autor

> Zabawne...

> A co z drugim głośnikiem? Jest z tyłu?

Drugi jest na zapas jak by ten sie zniszczył smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.