Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na rozgrzanym silniku muli się na gazie

Featured Replies

Napisano

No koledzy potrzebna pomoc.

Kiedy robi się ciepło po kilku kilometrach kiedy silniczek osiągnie już maksymalną temperature czyli załączy się wentylator coś się dzieje na gazie zaczyna się mulić tak jak by się kończył gaz, po przełączeniu na benzyne wszystko jest Ok .Dodam jeszcze że filterek od gazu wymieniłem i jest to samo gazownik chyba też nie wie o co chodzi. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim poprosze o pomoc

Napisano

Zapowietrzony reduktor i się mrozi. Sprawdź, jak zacznie mulić, czy nie zamarzł. Pozdr.

Napisano

> No koledzy potrzebna pomoc.

> Kiedy robi się ciepło po kilku kilometrach kiedy silniczek osiągnie

> już maksymalną temperature czyli załączy się wentylator coś się

> dzieje na gazie zaczyna się mulić tak jak by się kończył gaz,

> po przełączeniu na benzyne wszystko jest Ok .Dodam jeszcze że

> filterek od gazu wymieniłem i jest to samo gazownik chyba też

> nie wie o co chodzi. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim

> poprosze o pomoc

Mam pewna teorie na ten temat i zamierzam sie nia podzielic:) Podobna przypadlosc spotkala i moja Asterke i wydaje mi sie ze jest to przez to ze rura, ktora zaciaga powietrze do silnika lapie poprostu cieple/gorace powietrze (a gorace powietrze przynajmnien teoretycznie powinno zawierac mniej czasteczek tlenu). Jak mialem ta rure przymocoawna tam gdzie oryginalnie byla(przy chlodnicy) to samochod mi poprostu gasl. Gazownik powiedzial ze to przez to ze dostaje za duzo powietrza, co zreszta udowodnil dmuchajac do tej rury - auto zgaslo. Odlaczyl ja od chlodnicy i zaczepil ja o jeden z wezykow z plynem chlodniczym, bardzo blisko silnika. Mialem wlasnie wtedy takie problemy jak kolega, jak auto bylo zimne to ok, ale jak sie nagrzalo to mulil straszne. Wspomniany wczesniej gazownik poprawil to tak, ze wymontowal ta rure i czesciowo zakryl wlot na obudowie filtra powietrza jakas plytka, oraz jeszcze podregulowal cos na komputerze. Nie wiem czy regulacja byla zwiazana z problemem gasniecia/mulenia bo i tak musial to zrobic. W kazdym razie problem sie skonczyl:)

Napisano

> No koledzy potrzebna pomoc.

> Kiedy robi się ciepło po kilku kilometrach kiedy silniczek osiągnie

> już maksymalną temperature czyli załączy się wentylator coś się

> dzieje na gazie zaczyna się mulić tak jak by się kończył gaz,

> po przełączeniu na benzyne wszystko jest Ok .Dodam jeszcze że

> filterek od gazu wymieniłem i jest to samo gazownik chyba też

> nie wie o co chodzi. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim

> poprosze o pomoc

Tak jak mowi kolega silnik na gazie potrzebuje jak najzimniejszego powietrza. Dlatego gaziarze roznie kombinuja z rura dolotowa.

Napisano

> Tak jak mowi kolega silnik na gazie potrzebuje jak najzimniejszego

> powietrza. Dlatego gaziarze roznie kombinuja z rura dolotowa.

silnik zawsze lubi jak najzimniejsze powietrze, nie tylko na gazie

a gaziarze z reguły robia partaninę, która powoduje zasysanie cieplejszego powietrza z komory... no.gif

Napisano

> silnik zawsze lubi jak najzimniejsze powietrze, nie tylko na gazie

> a gaziarze z reguły robia partaninę, która powoduje zasysanie

> cieplejszego powietrza z komory...

Moze ktos wie skad najlepiej zeby silnik zasysal powietrze? Tak zeby nie gasnal i bylo jak najchlodniejsze. Osobiscie zastanawialem sie czy nie poprowadzic rury za/nad obudowe filtra powietrza (blizej kabiny, blisko kielicha amortyzatora), ale po ostatnich operacjach gaziarza jestem nawet zadowolony...

Napisano

> Moze ktos wie skad najlepiej zeby silnik zasysal powietrze? Tak zeby

> nie gasnal i bylo jak najchlodniejsze. Osobiscie zastanawialem

> sie czy nie poprowadzic rury za/nad obudowe filtra powietrza

> (blizej kabiny, blisko kielicha amortyzatora),

tam będzie cieplejsze, przynajmniej w eFkach tak jest wink.gif

jak się uda, to dorób rurkę i sprowadź w dół w okolicach reflektora przedniego ok.gif

oczywiście tak, żeby wody nie zaciągnąć przypadkiem z kałuży zlosnik.gif

Napisano

> Moze ktos wie skad najlepiej zeby silnik zasysal powietrze?

Sprzed chłodnicy, trójnik lub kolanko skierowane w dół, w bok, nigdy do przodu...

Ja mam tak: link Pozdr.

Napisano

> Sprzed chłodnicy, trójnik lub kolanko skierowane w dół, w bok, nigdy

> do przodu...

> Ja mam tak: link Pozdr.

Dzięki wielkie za zdjęca! Czegoś takiego właśnie potrzebowałem:) Chyba jednak zabiore się za poprawianie gaziarza...

Napisano

> Dzięki wielkie za zdjęca! Czegoś takiego właśnie potrzebowałem:)

> Chyba jednak zabiore się za poprawianie gaziarza...

Nie ciesz się, przed tobą jeszcze kupa roboty - konieczna będzie regulacja instalacji gazowej. I to nie tylko centralki, ale i śrubek na reduktorze w celu dopasowania do zmienionego dolotu.

Poza tym to tylko połowa sukcesu - przyczyną mulenia podczas startu z postoju przy rozgrzanym silniku jest również... EGR, który zalewa spalinami dolot na postoju i po ruszeniu zanim EGR się zamknie i sterownik ustawi właściwą mieszankę mija kilka sekund...

Pozdr.

Napisano

> Poza tym to tylko połowa sukcesu - przyczyną mulenia podczas startu z

> postoju przy rozgrzanym silniku jest również... EGR, który

> zalewa spalinami dolot na postoju i po ruszeniu zanim EGR się

> zamknie i sterownik ustawi właściwą mieszankę mija kilka

> sekund...

EGR powinien być zamknięty na jałowym przeca hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> EGR powinien być zamknięty na jałowym przeca

Też tak kiedyś sądziłem. Ale niedawno ktoś tu napisał, że utrudniony start samochodu z postoju może być za przyczyną EGR, może chodziło o to, że się nie domyka do końca...

W takim razie to jak właściwie i w jakich sytuacjach EGR się otwiera i co decyduje na jak długo i jak bardzo?

Pozdr.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Pytanie do kolegi master22221. Pisałeś o regulacji na parowniku po zmodyfikowaniu dolotu. Czy to jest to o czym mowa w tym-klik temacie?

Napisano

Panowie a nie lepiej poprostu zatkać główny otwór wlotu powietrza do puszki z filtrem, a całkiowicie udrożnić ten od dołu. Przecież wtedy zasysane będzie powietrze z nadkola, a tam jest chłodniejsze.

Napisano

> Pytanie do kolegi master22221. Pisałeś o regulacji na parowniku po

> zmodyfikowaniu dolotu. Czy to jest to o czym mowa w tym-klik

> temacie?

Regulację sterownika i parownika nalezy zrobić jednocześnie, bo wpływaja na siebie. Kolejność i sposób są zależne od konkretnego modelu parownika i sterownika. Wątek powyżej wykorzystałbym raczej do zrozumienia zasady działania regulacji parownika.

Pozdr.

Napisano

NA 100 % SILNICZEK KROKOWY GAZU - czego to gazownicy nie wymyślali aż jeden mądry mechanik wsadził zwyklą śrube i jak ręką odjął tylko spalanko większe o jakiś litr ; te gówienka plastikowe po rozgrzaniu zacinają się i stąd problemy .

Napisano

> NA 100 % SILNICZEK KROKOWY GAZU - czego to gazownicy nie wymyślali aż

> jeden mądry mechanik wsadził zwyklą śrube i jak ręką odjął tylko

> spalanko większe o jakiś litr ; te gówienka plastikowe po

> rozgrzaniu zacinają się i stąd problemy .

z taka teoria sie nie spotkałem jeszcze, chyba ze ktos go w złej pozycji założył.

Z tej śruby sie tak nie ciesz bo jak ci źle ustawi mieszankę to gniazda i zawory powypalasz smile.gif

co jak co wole żeby centralka gazowa się tym zajęła w końcu po to jest.

Napisano

a może taka przeróbka?

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276549042&page=0&fpart=1&vc=1

banalna w wykonaniu, a silnik nie traci oryginalnego dolotu i pseudo-doładowania przy dużych prędkościach - nic nie przeszkadza wtedy instalacji gazowej, że powietrze jest wtłaczane do dolotu; jakby co - pytaj, sam mam tak zrobione i jest miodzio

pzdr

Napisano

Ja ostatnio zrobiłem podobnie tylko trochę prościej:

kupuje się w Castoramie szybkozłączkę elastyczną do umywalek za 12 PLN, wkłada w filtr, przycina na długość i ustawia wlot równolegle do chłodnicy przed nią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.