Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne buczenie Asia II, oraz stuki w tyle

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie.

Podczas jazdy słychać dziwne buczenie dochodzące tak jakby z tyłu. Jest to słyszalne także przy małych prędkościach. Coś jak szum opon ale to nie one bo wczesniej nie było ich słychać. Podejrzewam że to mogą być łożyska, czy da sie to jakoś sprawdzić ? I ewentualnie jakiej firmy łożyska są dobre ?

Także jak z tyłu siedzą dwie dorosłe osoby dość ciężkie to na wybojach słychać dziwne stuki jak by coś było zerwane. Co może być przyczyną? Stukniecie występuje tylko w tyle i nie koniecznie musi być jakaś wielka dziura tylko nawet niewielka górka. Uderzenie jest takie jak by auto było za bardzo obciążone i haczyło . Ale dwie osoby dorosłe z tylu to jeszcze nie jest wiele... Na przeglądzie wyszło ze amory są OK. Pozdrawia Paweł

Napisano

> Podczas jazdy słychać dziwne buczenie dochodzące tak jakby z tyłu.

> Jest to słyszalne także przy małych prędkościach. Coś jak szum

> opon ale to nie one bo wczesniej nie było ich słychać.

> Podejrzewam że to mogą być łożyska, czy da sie to jakoś

> sprawdzić ?

podnieś tył samochodu, zakręć energicznie kołem i słuchaj

to najpewniejsza metoda ok.gif

> I ewentualnie jakiej firmy łożyska są dobre ?

zdecydowanie SKF

oczywiście mowa o piastach, bo samych łożysk nie wymienisz...

jeśli nie masz ABS-u, to będzie taniej ok.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki pewnie jutro znajdę chwile to sprawdzę tą metodą czy coś słychać. A co z tymi uderzeniami przy "średnim" obciążeniu tyłu ?

Kolejne co mi sie przypomniało to czym można zastąpić zaślepki na progach w miejscach gdzie się podsuwa podnośnik, bo kogoś ręce swędział ... Czy Wam tego jeszcze nie ukradli ? hehe Najgorsze to, to że sie nie da kupić osobno zaślepek tyko trzeba całe listwy ...

Napisano

Co do stukania to sprawdź czy sprężyny z tyłu masz całe.

Napisano

Najgorsze

> to, to że sie nie da kupić osobno zaślepek tyko trzeba całe

> listwy ...

Nie wiem skad jestes ,ale zadzwon do sklepu w Gliwicach na ulicy Daszynskiego facet ma kazdą pierdółkę do opla ,kazdy plastik ,wszystko fabrycznie nowe i oryginalne ,czasem trzeba poczekac 2 dni . Jak nie wysyla to daj znac ,podjade ,kupie i ci wysle . GG 67465

telefon do sklepu 032-231-15-19

Napisano

> Kolejne co mi sie przypomniało to czym można zastąpić zaślepki na

> progach w miejscach gdzie się podsuwa podnośnik, bo kogoś ręce

> swędział ... Czy Wam tego jeszcze nie ukradli ? hehe Najgorsze

> listwy ...

na allegro czesto widywalem te zaslepki po ok. 20zl/szt

Napisano

> Kolejne co mi sie przypomniało to czym można zastąpić zaślepki na

> progach w miejscach gdzie się podsuwa podnośnik, bo kogoś ręce

> swędział ... Czy Wam tego jeszcze nie ukradli ? hehe Najgorsze

> listwy ...

Mnie zaslepki ukradli pol roku temu i przez tydzien chodzilem wsciekly na tych !@#$.. Ale nie bede dawal zarobic zjodziejom i kopowal uzywanych, moze nawet i swoich, wiec jezdze z szczerbatymi progami.. Choc caly czas sie zastanawiam jak te dziury zabezpieczyc tanim kosztem i aby wygladala to estetycznie - jak cos wymysle, to sie z Wami podziele:)

Napisano

> na allegro czesto widywalem te zaslepki po ok. 20zl/szt

Ciekawe skąd się tam biorą icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Witam Panowie.

Dziękuję za odpowiedzi. Co do Ty plastików, to ja myślę je umieścić na sylikonie, chociaż troche to przysporzy problemu złodziejowi... albo na kleju. Jakoś mi sie nie widza te progi bez zaślepy. Majestick jak coś to się odezwe.

Napisano

> Witam jak w temacie.

> Podczas jazdy słychać dziwne buczenie dochodzące tak jakby z tyłu.

> Jest to słyszalne także przy małych prędkościach.

U mnie: najpierw buczenie, później efekt cięcia szlifierką (sporadycznie), okazało się że klocki do wymiany.

Napisano
  • Autor

A wiec właśnie przed chwilą byłem sprawdzić czy to łożysko... podnioslem koło zakreciłem i słuchałem, jedyne co było słychać to klocki trące o tarcze z tym ze w jednym kole klocki było lekko zacisniete i delikatnie to hamowało koło dzwięk obcierania był ciągły. W drugim zaś kole dzwięk był przerywany tak jak by tarczka (lub co innego) było krzywe, z kolei to koło kreciło sie luźniej. Jezeli chodzi o wymiane klocków to miałem ją niedawno (miesiąc temu) - przed i po ten sam dzwięk (były zużyte nierónomiernie, klocki o wewnatrz do zera, z zewnątrz jakies 5 mm jeszcze było). A jeżeli chodzi o sprężyny to jak to sprawdzić ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.