Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uczenie elektrycznych szyb

Featured Replies

Napisano

Witam

Siedze juz 2 godziny przy szukajce i nie moge znalezc kompletnych wiadomosci na ten temat. Otoz dzisiaj, po dwoch dniach walki z samochodem i okablowaniem zainstalowalem elektryke w przednich drzwiach. Mechanizmy sa oryginalne, przelaczniki rowniez, wiazka z gniazdami na slupkach z dostosowana z anglika. Wsztystko podlaczone wg. schematow. I tu pytanie: czy majac mechanizmy z Astry "europejskiej", nie angielskiej mozna zaprogramowac tak, aby obie szyby po dluzszym przytrzymaniu klawiszy jechaly w gore lub w dol same, bez dalszego przytrzymywania klawiszy? W chwili obecnej mam tak, ze tylko mechanizm od kierowcy dziala na krotkie przytrzymanie, mechanizm od pasazera trzeba przytrzymywac przez caly czas. Pytanie drugie: czy w tym wypadku mozna oba mechanizmy nauczyc zabezpieczenia przeciazeniowego, czy tylko ten od kierowcy z puszka na elektronike?. Dziekuje z gory za wszelka pomoc, uwierzcie, ze przekopalem kawal archiwum i znalazlem tylko ogledne informacje.

pozdrawiam

Napisano

masz dokładnie tak samo jak ja - róznica jest właśnie w siłownikach

tego "pasażerskiego" nie da się nauczyć...

m.in. dlatego zrezygnowałem z domykania, bo nie chcę

traktować siłowników zbyt długimi impulsami...

Napisano

nie bardzo rozumiem , lewy sie da a prawy nie ? dlaczego ?

ja jak rozlacze akus to programuje szyby na nowo , zjezdzam szybą do dołu i trzymam przycisk od szyb az usłysze cykniecie jakies 3 sekundy , po czym jade szybą do góry i ja zajedzie go góry to tez przytrzmuje przycisk od szyby az coś cyknie około 3 sekundy i juz szyby zaprogramowane , kazdą szybe trzeba tak samo robić

Napisano

> nie bardzo rozumiem , lewy sie da a prawy nie ?

bo TTTM zlosnik.gif

u mnie, jak pisałem, jest dokładnie tak samo

być może w starszych rocznikach tak było...

Napisano

Ojciec w citroenie tez tak ma ze tylko od strony kirowcy sa automatyczne a od pasazera trzeba caly czas trzymac przycisk. To jest normalne ale nie rozumiem zamiaru producenta czemu tak zrobil.

Napisano

> Ojciec w citroenie tez tak ma ze tylko od strony kirowcy sa

> automatyczne a od pasazera trzeba caly czas trzymac przycisk. To

> jest normalne ale nie rozumiem zamiaru producenta czemu tak

> zrobil.

mnie bardziej dziwi to, dlaczego w niektórych astrach to działa na obie strony confused.gif

Napisano
  • Autor

Co ciekawe to zalozylem oryginalne wiazki do drzwi i wtyczki do silnikow sie roznia: od kierowcy ma 5 pinow i 6 wolny, od pasazera tylko 2 piny, ale wiazka, o ile sie nie myle byla z Astry 92. Mysle ze jakby wiazke drzwiowa od pasazera wziasc z angola razem z mechanizmem, obie szybki daloby sie sztuczek nauczyc.

pozdrawiam

Napisano

Astra 92 z orginalna elektryka. Szyba kierowcy chodzi w automacie, a pasazerowi trzeba powolutku otwierac. Probowalem programowac i nic nie dalo. Ale mam wrazenie, ze silnik przy pasazenie tez ma jakis wylacznik przeciwko przeciazeniom (tak mi sie wydaje "na sluch")

Napisano
  • Autor

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz przy instalacji: z klawiatury od kierowcy po podlaczeniu wiazki wg, schematow otwieranie szyby od pasazera odbywalo sie odwrotnie do szyby kierowcy. Zamienilem wiec kabelki i otwieranie od kierowcy szyby pasazera odbywa sie tak samo jak szyby kierowcy, czyli czescia swiecaca do dolu, wypukla do gory. Niestety przycisk od strony pasazera dziala odwrotnie i chyba bede to musial zwalczyc na obecnym mechanizmie, albo mechanizm od strony pasazera podmienic na anglika i przerobic wtyczke, a wtedy domykanie szyb jest realne na obu drzwiach.

pozdrawiam

Napisano

> nie bardzo rozumiem , lewy sie da a prawy nie ? dlaczego ?

też tego nie rozumiem...

> ja jak rozlacze akus to programuje szyby na nowo , zjezdzam

> szybą do dołu i trzymam przycisk od szyb az usłysze

> cykniecie jakies 3 sekundy , po czym jade szybą do góry

> i ja zajedzie go góry to tez przytrzmuje przycisk od

> szyby az coś cyknie około 3 sekundy i juz szyby

> zaprogramowane , kazdą szybe trzeba tak samo robić

A najlepiej obie równocześnie. Jak zrobiłem osobno, to przy równoczesnym domykaniu podczas wysiadania zdarzało się, że ta od kierowcy sama się spowrotem opuszczała... Ktoś tu doradził mi, żeby zaprogramować równocześnie obie i efekt przypadkowego przeciążenia nie będzie występował. Miał rację wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.