Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak 5. biegu

Featured Replies

Napisano

Witam,

od mniej więcej 2 miesięcy zdarzał mi się problem z wrzuceniem piątego biegu. Ale to było coś w stylu lekkiego przyblokowania - wystarczyło jeszcze raz wysprzęglić i ok. Natomiast wczoraj - jadę sobie dłuższą traskę, a tu nagle ZONK biorę się za wrzucenie piątki a tu ściana. Nie pomogło kilkakrotne wysprzęglanie, wrzucenie podczas jazdy na sprzęgle trójki i czwórki w różnych kombinacjach - piątki nie ma i już. Zacząłem wręcz odnosić wrażenie, że obecnie trójka jest jakby w miejscu piątki. Przy takim układzie drążka zmiany biegów piątkę należałoby wrzucić chyba gdzieś w połowie siedzenia pasażera? biglaugh.gif Poradźcie Koledzy co z tym fantem zrobić. Dodam, że pozostałe biegi odkąd jeżdżę tym egzemplarzem - a to ok. 65kkm - mniej więcej bez zmian (no może poza tą "trójką" przesuniętą nieco (chyba? takie odnoszę wrażenie)).

Jaka diagnoza? Macie pojęcie? Czy będę potrzebował jakichś części? Jakich? Poniedziałek już za połową, a ja pilnie potrzebuję autka w piątek popołudniu :/

Pozdrawiam!

Radek

PS Dodam, że silnik - jak w opisie - C18XE, rocznik modelowy 1994. A jaką mam skrzynię? Tego nie wiem, a przynajmniej jeszcze nie wiem, Gdzie odnaleźć oznaczenie skrzyni biegów?

Napisano

Na moje o poprostu sie mechanizm zewnetrzny wzgledem wybieraka rozregulowal.

Po pierwsze sprawdz luz na takim kołeczku łączącym dźwignie przychodzącą z kabiny ze skrzynią (taki przegub tam jest). EDIT: Cęść nr 18 na rysunku z linka ponizej

Jeżeli na kołeczku (anie nigdzie w mechanizmie) nie ma nadmiernych luzow, to trzeba wyregulowac. Regulacja jest prosta,

Z reszta, popatrz tu : klik

Napisano

Dobrze gada, dać mu flaszkę 20.GIF

U mnie jak się tan sworzeń "zużył" to dwójka nie chciała wchodzić.

Napisano

Ja bym stawiał na kasete na skrzyni.W niektórych modelach jest sworzeń który się zużywa a w niektórych są amortyzatory gumowe które sie zrywają.Tak czy inaczej potrzebujesz drugiej osoby która będzie "wajchlowała" lewarkiem a Ty musisz obserwować machanizmy.Jezeli wszystko bedzie ok. to pozostaje regulacja.

Napisano
  • Autor

> Dobrze gada, dać mu flaszkę

> U mnie jak się tan sworzeń "zużył" to dwójka nie chciała wchodzić.

Zaraz się zbieram obadać sprawę. Póki co silnik gorący, a i stygnąć w taki upał nie chce slinka.gif A jeżeli ten sworzeń jest wybity - dostanę coś takiego w serwisie Opla?

Napisano

> A jeżeli ten sworzeń jest wybity - dostanę

> coś takiego w serwisie Opla?

Zaraz w serwisie... wink.gif W większości sklepów motoryzacyjnych za 6- 8 złotych. W sklepach mówią na to "bolec zmiany biegów" wink.gif

278414176-sworzen.jpg

Napisano
  • Autor

> Zaraz w serwisie... W większości sklepów motoryzacyjnych za 6- 8

> złotych. W sklepach mówią na to "bolec zmiany biegów"

Witam,

już dobrą chwilę po obadaniu sprawy i wizycie w serwisie... Opla biglaugh.gif (najbliżej był, bolec kosztował 8zł). Wasze sugestie się potwierdziły - szczególne dzięki dla Kolegi bartka_j - trafiony w 100% - po wymianie bolca piąteczka wchodzi lepiej niż - prawdopodobnie - po wyjechaniu z fabryki, pozostaje tylko walnąć trochę smaru do środka - póki co zmontowałem to na sucho (z braku smaru slinka.gif ) - ale to już jutro załatwię.

Dzięki raz jeszcze - post tym samym zamykam!

Radek

Napisano
  • Autor

> Dzięki raz jeszcze - post tym samym zamykam!

> Radek

To zamknij jeśli potrafisz. Masz 5 kinut na zawieszenie kłódki. zlosnik.gif

Lelej jest wożnym i ma klucze do kłódek.

Napisano

Drobiazg, poprostu udało mi sie odpowiedzieć zanim inni to zrobili. A prawdziwe podziękowania należą się temu, kto zrobił artykuł na WoA smile.gif

Napisano

> post tym samym zamykam!

Nie zamykasz wink.gif bo są ludzie ktorzy używają szukajki. Trafią na ten wątek i żeby nie zakładać nowego ktoś może zapytać: "a jaki jest numer katalogowy tego sworznia?" albo dopyta o coś innego. wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.