Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak 5 biegu w PI

Featured Replies

Napisano

Czy spotkal sie ktos z brakiem mozliwosci wlozenia 5 biegu?? Problem dotyczy kolegi Punto I z silnikiem 1.1, skrzynia 5-biegowa. Stalo sie to nagle podczas jazdy, wczesniej nie bylo zadnych dziwnych odglosow czy innych efektow. Wszystkie biegi dzialaja normalnie, po za piatka, ktorej sie nie da wlozyc, czy to na postoju czy podczas jazdy. Ja obstawiam widelki piatego biegu. Teraz pytanie: czy moglo pasc cos innego, a jesli to widelki to czy da sie to zrobic bez zdemontowywania skrzyni? Do piatki mozna sie dostac zdejmujac jeden dekiel, tylko czy da sie go zdemonotwac na aucie??

Napisano
  • Autor

> Ręką przy skrzyni też nie wchodzi?

Tez nie frown.gif Ale przy probie jej wkladania, slychac w skrzyni dzwiek tak jakby metal walil o metal.

Aha, jeszcze jedno. Teraz wsteczny mozna wlozyc bez wciskania lewara w podloge confused.gif

Napisano

ja mam dziwny problem z 5 czasami lewarek jak by miał za duzy skok i nie idzie wrzucic 5 dopiero po kilku razach prób i nie maksymalnym wychyleniu lewarka w prawo wskakuje mi ten bieg

Napisano
  • Autor

Dzis piatka zaczela dzialac normalnie, ale pozniej znowu sie nie dalo wlozyc 5.

I jest taki jeszcze objaw, ze gdy probuje sie wlozyc piatke, teraz gdy nie chce wchodzic, to zapalaja sie swiatla cofania confused.gif

Napisano

> I jest taki jeszcze objaw, ze gdy probuje sie wlozyc piatke, teraz

> gdy nie chce wchodzic, to zapalaja sie swiatla cofania

To moze sprobuj wrzucic wsteczny to piatka wejdzie hahaha.gif.

Zartowalem, pod zadnym pozorem tego nie rob zeby.GIF.

Napisano

szykuje się remoncik skrzyni biegów crazy.gif

Napisano
  • Autor

> szykuje się remoncik skrzyni biegów

Nie sadze, bo po za tym efektem, ktory okresowo ustepuje, skrzynia nie zgrzyta, nie halasuje. Dziala ok, biegi wchodza lekko, a na lewarku nie ma luzu.

Napisano

> na

> lewarku nie ma luzu.

To jest mocno podejrzane zlosnik.gif

Jeśli się nie da wrzucić 5ki ręką przy skrzyni to linki odpadają, więc pozostaje wina skrzyni, chyba że coś się rozsypało przy lewarku i on blokuje wrzucenie 5ki.

Napisano
  • Autor

> To jest mocno podejrzane

> Jeśli się nie da wrzucić 5ki ręką przy skrzyni to linki odpadają,

> więc pozostaje wina skrzyni, chyba że coś się rozsypało przy

> lewarku i on blokuje wrzucenie 5ki.

Slycha ewidentne stukanie jakis elementow podczas wkladanie 5 biegu. I czasem udaje sie do normalnie wlozyc spineyes.gif . No i gdy nie wchodzi piatka, to wchodzi wsteczny ale bez wciskania lewarka w podloge.

Napisano
  • Autor

Zmien drazek ciegna biegow, taki sztywny, ktory jest przy skrzyni biegow.

Wlasnie to padlo w tym przypadku, co go tu mecze. Ale dziwne, bo specjalnego luzu nie bylo, ale po zalozeniu nowego jest ok. Byc moze sa jakies minimalne luzy gdzies indziej, ktore sie sumowaly i dawaly taki efekt.

Koszt nowego drazka w sklepie 89zl icon_eek.gif , za kawalek glupiego precika, pustego w srodku, z dwoma malutkimi sworzniami na koncach.

Napisano

> Czy spotkal sie ktos z brakiem mozliwosci wlozenia 5 biegu?? Problem

> dotyczy kolegi Punto I z silnikiem 1.1, skrzynia 5-biegowa.

> Stalo sie to nagle podczas jazdy, wczesniej nie bylo zadnych

> dziwnych odglosow czy innych efektow. Wszystkie biegi dzialaja

> normalnie, po za piatka, ktorej sie nie da wlozyc, czy to na

> postoju czy podczas jazdy. Ja obstawiam widelki piatego biegu.

> Teraz pytanie: czy moglo pasc cos innego, a jesli to widelki to

> czy da sie to zrobic bez zdemontowywania skrzyni? Do piatki

> mozna sie dostac zdejmujac jeden dekiel, tylko czy da sie go

> zdemonotwac na aucie??

Kilka dni temu i mnie to spotkało. Otóż jadąc trasa E 7 w okolicy Mławy podczas wyprzedzania zredukowałem bieg do IV następnie po dokonaniu tego manewru chcialem włożyć V i tu spotkał mnie zawód. Slychać było tylko zgrzyt i pisk a V nie chciała wejść. Na IV dojechalem prawie do Olsztynka. Stanąłem na jednym z przydrożnych zajazdów i zauwazyłem, że plastikowa obudowa, w którą wkomponowany jest lewarek skrzyni biegów znacznie uniosła się ku górze. Nie namyślając się więc wiele docisnąlem obudowę i przykręciłem śrubkę, która znajdowała się na obudowie. Bieg V zaczął wchodzić bez problemu. Na razie tak jeżdżę. Nic niepokojącego się nie dzieje. Gdy sytuacja się powtórzy to zgłoszę się do mechanika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.