Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysoka temperatura

Featured Replies

Napisano

Oprócz problemu, że temp. wew. auta nie da się w ogóle regulować (cały czas leci lekko ciepłe powietrze bez względu na ustawienie pokrętła) autko w czasie postoju po dłuższej jeżdzie chyba za bardzo się grzeje. Wskazówka jest dwie kreski od czerwonej. Kiedy ruszam po kilometrze spada do mniej więcej połowy. Czy to może być jakoś powiązane z tą niemożnością regulascji wew i czy, to jest spowodowane??? niewiem.gif Sugerowano mi na forum wymianę zaworu nagrzewnicy co zrobię w nast tygodniu. Może to termostat czy coś takiego???

Napisano

a wentylator sie nie włącza? yikes.gif

wymień termostat i zawór nagrzewnicy ok.gif

Napisano

> Oprócz problemu, że temp. wew. auta nie da się w ogóle regulować

> (cały czas leci lekko ciepłe powietrze bez względu na ustawienie

> pokrętła)

U mnie w taką temperature zawsze leci lekko ciepłe, bo na dworze jest lekko ciepłe, hahahah.

Napisano
  • Autor

Wentylator włącza się ale na bardzo krótko. Silnik jest gorący, wyłączam, wentylator krótką chwilę pochodzi i się wyłącza. Wydaje mi się, że powinien dłużej. Mój ojciec miał kiedyś Uno i wentylator chłosził jeszce dobre 30 sek po wylączniu silnika

Napisano

WoWo, naucz się że jest taka opcja jak edytuj, bo Cię zjadą!!

Napisano

> Wentylator włącza się ale na bardzo krótko. Silnik jest gorący,

> wyłączam, wentylator krótką chwilę pochodzi i się wyłącza.

> Wydaje mi się, że powinien dłużej. Mój ojciec miał kiedyś Uno i

> wentylator chłosził jeszce dobre 30 sek po wylączniu silnika

zobaczyć trza czujnik wentyla ok.gif

Napisano

> Oprócz problemu, że temp. wew. auta nie da się w ogóle regulować

> pokrętła)

Wyregulowanie cięgna powinno pomóc. Robi się to przy zaworze nagrzewnicy.

> autko w czasie postoju po dłuższej jeżdzie chyba za

> bardzo się grzeje. Wskazówka jest dwie kreski od czerwonej.

> Kiedy ruszam po kilometrze spada do mniej więcej połowy.

Tak ma być i nic nie jest zepsute!

> Czy to

> może być jakoś powiązane z tą niemożnością regulascji wew i czy,

> to jest spowodowane??? Sugerowano mi na forum wymianę zaworu

> nagrzewnicy co zrobię w nast tygodniu. Może to termostat czy coś

> takiego???

Nie ma związku i nic nie wymieniaj. Wszystko działa poprawnie. Wentylator się załącza i pracuje tyle, aż temperatura płynu w chłodnicy spanie do optymalnej. To, że pracuje krótko świadczy o tym, że w chłodnicy nie ma kamienia i innych zanieczyszczeń.

Napisano
hmm.gif Temperatura na zewnątrz, oraz temp pracy silnika, a raczej cieczy ok 90st C , do tego dodać temperaturę wylotu spalin i masz komplet. Powietrze do kratek zasysane jest z ponad klapy silnika, na której zapewne możesz jajka smażyć to i przez kratki będzie szło ciepłe powietrze. Jeśli włącza sie wentylator to znaczy układ działa, nie ma co wymieniać. Trzeba przetrzymać upały i sprawdzić działanie układu w "normalnych" warunkach a nie ekstremalnych. Polecam sprawdzanie poziomu płynu i naprawy czy tez regulacje przed zimą, abyś nie narzekał że w aucie zimno.
Napisano

Miałem podobnie, w czasie jazdy wszystko ok a na postoju temperaturka idzie do góry a wentylator włącza się na bardzo krótko. Nie wiedziałem co to dopuki nie rozerwało mi przewodu z płynem chłodzącym. myślałem że stary ale nowy też zaczął przeciekać. A okazał sie banał, układ chłodzący posiada odpowietrznik, u mnie się zatrzymał na pozycji zamknięty i wzrastało ciśnienie w układzie a tym samym czujniki dostawały błędne odczyty. Naprawiłem odpowietrznik i teraz jest wszystko OK. Poszukaj odpowietrznika układu albo poprostu sprawdź czy nie wzrasta ciśnienie w układzie kiedy się przejedziesz i temp pójdzie do góry otwórz korek zbiorniczka wyrównawczego.

Napisano

> kiedy się przejedziesz i temp pójdzie do

> góry otwórz korek zbiorniczka wyrównawczego.

... i masz pewne oparzenia pierwszego stopnia na rękach i twarzy...

LUDZIE!!!

Zastanówcie się czasem, co piszecie

Napisano

Jeśli nie znasz praw fizyki to nie wiesz że zwiększające się ciśnienie napierając na płyn wtłacza go w głąb układu. Zaden Fiat nie ma na tyle szerokich gumowych rur aby się w szybkim stopniu rozprężyło. Nic nikomu nie grozi w takim przypadku. Poza tym akurat płyn chłodzący nie powoduje opażeń pierwszego stopnia.

Napisano

> Jeśli nie znasz praw fizyki to nie wiesz że zwiększające się

> ciśnienie napierając na płyn wtłacza go w głąb układu. Zaden

> Fiat nie ma na tyle szerokich gumowych rur aby się w szybkim

> stopniu rozprężyło. Nic nikomu nie grozi w takim przypadku. Poza

> tym akurat płyn chłodzący nie powoduje opażeń pierwszego

> stopnia.

boje_sie.gifhmm.gif Czy Ty kiedykolwiek odkręcałeś korek w normalnym układzie, w którym nie ma ubytków i z płynem w temp. średnio 92-95 st C?

Nie radzę tego robić, nawet testowo

Napisano

> Jeśli nie znasz praw fizyki to nie wiesz że zwiększające się

> ciśnienie napierając na płyn wtłacza go w głąb układu. Zaden

> Fiat nie ma na tyle szerokich gumowych rur aby się w szybkim

> stopniu rozprężyło. Nic nikomu nie grozi w takim przypadku. Poza

> tym akurat płyn chłodzący nie powoduje opażeń pierwszego

> stopnia.

hmm.gifCiekawe, to co do jasnej cholery mnie kiedyś poparzyło w 125p, jak się zapomniałem i odkręciłem korek od chłodnicy po ostrym dawaniu w palnik palacz.gif

Napisano

Jasne że odkręcałem. Włąsnie w takim przypadku i wcale nie było ubydków płynu chłodzącego. Miałem także okazję odkręcania korka po "ostrym dawaniu w palnik" i jakoś mnie nic nie poparzyło. Fenonem nie?

Napisano

> Jasne że odkręcałem. Włąsnie w takim przypadku i wcale nie było

> ubydków płynu chłodzącego. Miałem także okazję odkręcania korka

> po "ostrym dawaniu w palnik" i jakoś mnie nic nie poparzyło.

> Fenonem nie?

Podziwiam i gratuluje odwagi. zlosnik.gif

Ja tak zrobiłem tylko raz, wystarczy. Wybuchło jak syfon, na szczęście nie na ręce. blush.gif

Napisano

Jeżeli myślisz o ciepłym powietrzu z nagrzewnicy, to przyczyną jest niezamkniety zawór dopływu płynu chłodniczego. Zawór jest albo uszkodzony - najczęściej - albo też może być obluzowane cięgno łaczące dźwigienkę tego zaworu z pokrętłem "ogrzewania" na konsoli (rzadziej).

W pierwszym wypadku - zawór plastykowy praktycznie jest do wymiany, nierozbieralny, a możliwa naprawa tylko dla hobbysty, niezbyt opłacalna i trudna.

Możesz spróbować poluzować i przestawić cięgno regulacji tegoż zaworu i umożliwić dalszy obrót pokrętła troszkę poniżej pozycji "zimne" - zawór zamknięty. Jeśli to nic nie daje, to zbieraj grosz na nowy zawór. Stary możesz zdemontować tylko po spuszczeniu płynu chłodzącego, więc musisz mieć przygotowany nowy, aby bryczka nie stała bez płynu.

Nowy zawór należy używać delikatnie, raczej rzadko regulować, raczej nigdy nie kręcić "od oporu do oporu" - bo w tych punktach łaqtwo ukręcić ośkę plastykową w zaworze. Najlepiej zostawić zawór tuż przed max lub tuz przed min.

Powodzenia

Powodzenia

Kłopotliwy dostęp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.