Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doświadczenie - co i jak z paskiem wielorowkowym etc.

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów jako "nowy". Co i jak o moim B widać w podpisie więc nie będę zanudzał. Generalnie bardzo się cieszę że jest takie miejsce gdzie można uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania od doświadczonych użytkowników. Do rzeczy...

Moje Bravo po zakupie popiskiwało po deszczowych dniach. Zimny silnik piskał coraz bardziej więc uznałem że trzeba wymienić pasek - lub coś innego co piszczy. Zeszło mi na tyle długo że coś zaczęło stukać dość nieprzyjemnie. Równolegle, od samego zakupu klimatyzacja bardzo dawała w kość mocy. Uznałem że może być to wina zajechanej sprężarki i trudno. Empirycznie rozbierając sukcesywnie auto znalazłem następujące usterki: Wygłuszenie przy kołach pasowych poluzowało się i wciągnęło w pasek co spowodowało chwilowy brak dostawy prądu. Po usunięciu tego nastąpiły wcześniej opisane stuki. Okazało się że pasek na wolnych obrotach wpadał w drgania i uderzał o koło pasowe tak mocno że aż było to słychać wokoło. Dodatkowo po włączeniu klimatyzacji hałas narastał. Oddałem auto do mechanika, dziś odebrałem i niestety musiałem wymienić koło pasowe. Koszt 292 złociszy nie jest mały - koło pękło i podbijało pasek.

Po naprawie zaszły następujące zmiany. Auto wydaje się być dynamiczniejsze - wiem, nie ma to sensu i pewnie jest to subiektywne odczucie ale jest. Podczas pracy klimatyzacji nie jest tak silnie odczuwalny brak mocy. Różnica pozostała, ale przy spokojniejszej jeździe nie stwarza kłopotu. Dodatkowo opisuję moment w którym auto dopiero się schładzało więc myślę że może być jeszcze lepiej na dłuższej trasie. Silnik jest dużo cichszy.

Wnioski: nie podam Wam całego kosztu bo wymieniałem dodatkowo rozrząd (całościowo: komplet do rozrządu - pasek, napinacz, rolka 428; koło pasowe 292; robocizna 172). Mechanik ocenił łożyska związane z paskiem wielorowkowym i stwierdził że są w super stanie i nie ma sensu ich wymieniać - jest to SKF więc chyba można go polecić innym. Każdy kto ma jakiekolwiek kłopoty z napędem klimatyzacji lub alternatora powinien sprawdzić stan paska - czystość - i koła pasowego. Gdzieś na forum "francuzów" widziałem opis rozwalonego rozrządu spowodowany pęknięciem tego koła. Warto inwestować w dobre części bo rzadziej się je wymienia 270751858-jezyk.gif

Mam nadzieję że Was nie zanudziłem i ktoś dzięki tej wiadomości uniknie większych problemów. Pozdrawiam...

Napisano

pzdr z S-c ;o)))

u mnie teś słabnie przy klimie - (choć serwisuje regularnie 1/rok)

Napisano

Ja niestety nie byłem na tyle mądry i koło pasowe wymieniałem w ASO za 450 zł angryfire.gif

No cóż....

Co do klimy - to ja jej jeszcze w ogóle nie serwisowałem. Ale spadek mocy czuć. Nawet bardzo.

Pozdrowienia

Napisano

Tez pozdro z S-c

umnie na klimie nie słabnie

bo niemam 893goodvibes.gif

Napisano

"- jest to SKF więc chyba można go polecić innym"

Kiedys tak -teraz to "made in south africa" confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.