Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fabia vs. Jazz

Featured Replies

Napisano

no...,

279308012-fe1.jpg

i PZU bedzie miało wydatki...

oświadczenie spisane, wszystko potwierdzone no i w poniedziałek czeka mie wizyta w PZU celem przedłożenia odpowiednich dokumentów. ech.

do lakierowania zderzak+ jeden element nadwozia

post-9193-14352485329814_thumb.jpg

Napisano

[...]czeka

> mie wizyta w PZU celem przedłożenia odpowiednich dokumentów.

[...]

Musze zapytaczlosnik.gif... Jak to dziala w PLhmm.gif?

Mam wypadek i coidea.gif? O jakich dokumentach mowisz niewiem.gif?

Bo u mnie jest tak...

wypadek/stluczka - biore # rejestracyjny, dane i tyle. Dzwonie do swojego ubezpieczenia i tyle ... Dostaje number sprawy ... i na tym sie konczy .... moja wina - mam pelne ubezpieczenie - wybieram miejsce gdzie chce naprawic moje auto i jesli moge jechac to go tam odstawiam. Nie moge ... Laweta z miejsca wypadku odstawia go do ubezpieczenia i tyle.... Po tym jak naprawiane przyjezdza do mie z powrotem i tyle..

Nie moja wina - odstawiam auto gdzie chce i nic mnie nie obchodzi ... Firma zalatwia cala papierowa robote.... Auto znow do mnie przjezdza....zlosnik.gif

Napisano

1. jesli to drobna ocierka (tak jak w tym przypadku) nie ma potrzeby wzywania policji, chyba ze sprawca sie stawia - wtedy wzywamy policję ok.gif

2. Jesli byla to powazniejsza kolizja, lub wypadek gdzie ucierpieli ludzie - bezwzglednie wzywamy policje.

ad.1. Jesli sprawca jest grzeczny i nie robi problemow spisujemy oswiadczenie w ktorym sprawca przyznaje sie do popelnienia takiego a takiego czynu, opis miejsca, godzina, opis uszkodzenia. Na oswiadczeniu muszą pojawic sie dane sprawcy + namiary na polisę ubezpieczeniową sprawcy. Sprawca ładnie sie pod wszystkim podpisuje, podajecie sobie ręce - dowidzenia.

Nastepny krok - poszkodowany musi udac sie do ubezpieczalni sprawcy i przedłożyc stosowne oswiadczenie. Ubezpieczalnia sprawcy wysyla rzeczoznawcę do poszkodowanego a potem poszkodowany odstawia auto do warsztatu ( w moim przypadku do autoryzowanego serwisu Honda). Tadam, kuniec piesni.

Tak mi powiedizala babeczka z Warty, gdzi ejestem ubezpieczony. Poprzednio (mając punto) mialem 2 kolizje, obie nie z mojej winy, na nieszczescie w obu przypadkach auto jechalo na lawecie do mechanika, tam zostawialem wszystkie papiery i odbieralem auto, raz musialem jechac do ubezpiepczyciela sprawcy i opisac co sie stalo.

Napisano

[...]

> ad.1. [...]Ubezpieczalnia sprawcy wysyla

> rzeczoznawcę do poszkodowanego a potem poszkodowany odstawia

> auto do warsztatu ( w moim przypadku do autoryzowanego serwisu

> Honda). [...]

Dziekiwaytogo.gif W zasadzie podobnie ale troche bardziej skomplikowanezlosnik.gif . U mnie w tym wypadku albo ubezpieczenie przyjezdza po autko albo ja jade do najblizszego ichnegozlosnik.gif centrum i tam zostawiam auto ... a odwoza mnie gdzie chce taxi lub jesli zaplacilem te $25 na rok dostaje auto z wypozyczalnipalacz.gif....

[...]raz musialem jechac do ubezpiepczyciela sprawcy i opisac

> co sie stalo.

hmm.gifczemu na telefon tego nie robianiewiem.gif?

Napisano

jak powiedział miły policjant gdy nasz kierowca miał obcierkę ducato. Pan wzywa policje zawsze (kiedy ma Pan pewność że druga strona jest winna)bo to co potrafią wyrabiać firmy ubezpieczeniowe żeby nie wypłacić odszkodowania to głowa mała.

bo to polska właśnie pad.gif

Napisano
dlatego tez mam DAS skromny.gif gdyby ktos mial ochote na wariowanie.
Napisano

> 1. jesli to drobna ocierka (tak jak w tym przypadku) nie ma potrzeby

> wzywania policji, chyba ze sprawca sie stawia - wtedy wzywamy

> policję

Niestety polska rzeczywistość troszkę to weryfikuje. Jako że oświadczenie spisane nie ma ŻADNEJ mocy prawnej. Koleś i tak musi to potwierdzić u ubezpieczyciela. A tam często namiawiaja żeby nie potwierdzał (sam byłem świadkiem rozmowy - "wie Pan, jest pan naprawdę pewny że to pana wina.. przecież straci pan zniżki. a i tak nic nie udowodnią... w warcie BTW...")

Zawsze może powiedzieć że był w szoku po stłuczce a tan drugi tak na niego naskoczył że się bał nie podpisać.

Tak więc w każdym wypadku nawet małej stłuczki jedno z trzech:

-policja na miejscu zdarzenia.

-przedstawiciel ubezpieczyciela na miejscu zdarzenia i sporządzony protokół (warta ma taką opcję)

-jedziecie od razu do ubezpieczyciela i tam na miejscu spisuje uznanie winy z dokładnym opisem okoliczności(najbardziej ryzykowne bo po drodz może się rozmyslić)...

Niestety poparte praktyką.. A jazza szkoda... Wisz już gdzie go będziesz robił?

Ł.

Napisano

> Niestety polska rzeczywistość troszkę to weryfikuje. Jako że

> oświadczenie spisane nie ma ŻADNEJ mocy prawnej.

Chyba nie do końca tak - ja swego czasu miałem kolizję z ...prawnikiem... biglaugh.gif

Przyjechał wieczorem i napisał mi oświadczenie z odpowiednimi formułami (o pełni władz umysłowych, czy jakoś tak). Jego TU wypłaciło w "trybie uproszczonym", bez Jego potwierdzania.

Pozdr. P.

Napisano

> Chyba nie do końca tak - ja swego czasu miałem kolizję z

> ...prawnikiem...

> Przyjechał wieczorem i napisał mi oświadczenie z odpowiednimi

> formułami (o pełni władz umysłowych, czy jakoś tak). Jego TU

> wypłaciło w "trybie uproszczonym", bez Jego potwierdzania.

> Pozdr. P.

Niestety ale jest tak jak podał LMB, jak gościu się rozmyśli i nie potwierdzi u swojego ubezpieczyciela że jest sprawcą to do du.y.

Wtedy pozostaje odszukać gościa i skłonić go do potwierdzenia zdarzenia bądź zgłoszenie wykroczenia na policję.A jeśli w ciągu roku od zdarzenia sprawca nie zostanie ustalony to z odszkodowaniem za szkody na mieniu można się pożegnać yikes.gif

Napisano

> Niestety ale jest tak jak podał LMB, jak gościu się rozmyśli i nie

> potwierdzi u swojego ubezpieczyciela że jest sprawcą to do du.y.

Nie wiem, czy doczytałeś - w moim przypadku nie potwierdzali.

Napisano

niestety jest przynajmniej 2 swiadkow + zapisy z kamery ochrony wink.gif a jak mowie - gdyby nawet dalej ktos chcial mi robic problemy... to od tego mam DAS wink.gif

Bylem dzis w PZU, w zasadzie wszystko odbylo sie z automatu.

Za nieuzasadnionew wezwanie Policji tez sie placi mandat a do tej obcierki Policja nie byla do niczego potrzebna.

Napisano
j.w - swiadkowie, nagrania kamery..... i DAS wink.gif
Napisano

> j.w - swiadkowie, nagrania kamery..... i DAS

Świadkowie są najcenniejsi ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.