Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wspomagania? czy może coś innego?

Featured Replies

Napisano

Witam. Padła mi pompa wspomagania, łożysko i uszczelniacz. Kupiłem nową tzn używaną w Słomczynie, było trochę do wyboru, wydawało mi się że wybrałem w najlepszym stanie, prawie zero luzu na łożysku. Założyłem pojeździłem 3 dni i już zaczyna hałasować i chyba niedługo padnie. Problemy zaczeły się jak zmieniałem rozrząd, był naciągany pasek od pompy - tyle było przy tym robione.

Moje pytanie. To zbieg okoliczności że nowa sztuka tak szybko padła czy może powinienem sprawdzić jeszcze coś? Jakis inny defekt w układzie wspomagania?

Teraz zamierzam kupic nową pompę w sklepie, z gwarancją, gdzie najlepiej kupić? Znalazłem tylko na stronie http://www.aps.net.pl/sklep/product_info.php?cPath=3_50324_50355_50356&products_id=50471

A może można zregenerować taką pompe, robił to ktoś? czytałem trochę na forum ale kazdy zmienial i bylo juz wszystko ok...

Pomocy confused.gif

Napisano

Zregeneruj starą, albo kup nową lub regenerowaną. Kupno używanej na giełdzie jest loterią.

Napisano

> Zregeneruj starą, albo kup nową lub regenerowaną. Kupno używanej na

> giełdzie jest loterią.

Zgadzam się z powyższym i mogę coś zaproponować bo sam kupiłem i wymieniałem. Po wymianie przejechałem ok 20 tys km i jak na razie jest ok. Pozdro

Napisano

Ja dawałem do regeneracji, łożyska tak się wysypały że cięzko było obrócić kołem pasowym. Przy przyjęciu do regeneracji macher zaznaczył że jeżeli padniete są tylko łożyska a pompa jest ok, to koszt wyniesie 140zł.

W przypadku zużycia pompy koszt regeneracji wychodzi prawie tyle co nowa.

U mnie - tylko łożyska+uszczelnienie=140zł.

Napisano
  • Autor

wiecie co?

pohałasowała pohałasowała a teraz chodzi cicho i działa, jak padnie to dam znać smile.gif))))))

miał ktos taka sytuacje? może się ustawiła już dobrze i będzie śmigać aż miło? smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

no i padła:-) dlugo nie trzeba bylo czekac. padła w drodze do Wawy wiec przeciąłem pasek i znowu kilka dni siłowni:-)

Napisano
  • Autor

co myślicie o pompie wspomagania firmy "4 MAX" ??? Znalazłem za 280 pln czyli niedrogo, z tego co wiem to są regenerowane pompy ale gwarancje dadzą na rok więc??? ile na takiej pojezdze?

Napisano

> co myślicie o pompie wspomagania firmy "4 MAX" ??? Znalazłem za 280

> pln czyli niedrogo, z tego co wiem to są regenerowane pompy ale

> gwarancje dadzą na rok więc??? ile na takiej pojezdze?

Podobno nie ma nic gorszego od 4MAX...

Wpisz w szukarkę 4max i poczytaj wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podobno nie ma nic gorszego od 4MAX...

> Wpisz w szukarkę 4max i poczytaj

To jeszcze Was pomęcze smile.gif

Co sądzicie o takiej pompie?

http://moto.allegro.pl/item216432929_pompa_wspomagania_opel.html

Jak dam starą pompe to taniej o 60 pln, czyli mam 2 pompy więc 120 w kieszeni, warto? Gwarancja na 1 rok i z tego co się orientuje DELPHI to dobra firma. Tylko czy wierzyć sprzedającemu skoro skupuje stare pompy (pewnie różnych firm) i regeneruje? Czy po prostu wsadza bebechy firmy delphi?

Napisano

> skupuje stare pompy (pewnie różnych firm) i regeneruje?

Dokładnie tak robi. Ktoś brał od niego pompę i zostawił swoją. A on ją zregenerowal i sprzeda Ci za 200. Twoją zregeneruje i sprzeda nastepnemu klientowi.

Dlatego nie bardzo rozumiem czemu napisał: "POMPA ORGINALNA". Przecież jeżeli Twoja, ktorą oddasz będzie np. 4MAX to nagle nie stanie się "oryginalna" po regeneracji i ktoś ją dostanie... wink.gif

Chyba, że w rozliczeniu przyjmuje tylko oryginalne pompy a badziew każe oddać na złom zlosnik.gif

EDIT:

Czekaj... A może to tylka ta pompa z aukcji jest "oryginalna" bo ktoś taką mu oddał. Jak oddasz np. 4MAX to wystawi na aukcji jako "4MAX regenerowana". O ile będzie uczciwy.... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> To jeszcze Was pomęcze

> Co sądzicie o takiej pompie?

> http://moto.allegro.pl/item216432929_pompa_wspomagania_opel.html

> Jak dam starą pompe to taniej o 60 pln, czyli mam 2 pompy więc 120 w

> kieszeni, warto? Gwarancja na 1 rok i z tego co się orientuje

> DELPHI to dobra firma. Tylko czy wierzyć sprzedającemu skoro

> skupuje stare pompy (pewnie różnych firm) i regeneruje? Czy po

> prostu wsadza bebechy firmy delphi?

W poniedziałek, przyjdzie do mnie pompa z tej firmy. Wrażenia z montażu i jazdy próbnej opisze.

Stara pompa już ledwie ledwie zipie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
  • Autor

> W poniedziałek, przyjdzie do mnie pompa z tej firmy. Wrażenia z

> montażu i jazdy próbnej opisze.

> Stara pompa już ledwie ledwie zipie.

> Pozdrawiam

> Paweł

oo super, to czekam na wrażenia i jeszcze się powstrzymam od zakupu...

Napisano

> Dokładnie tak robi. Ktoś brał od niego pompę i zostawił swoją. A on

> ją zregenerowal i sprzeda Ci za 200. Twoją zregeneruje i sprzeda

> nastepnemu klientowi. [[[[.]

Kiedys tak bylo a nie wiem czy jest nadal w serwisie Fiata ze mozna bylo zakupic np tarcze sprzegla regenerowana. I jak dobrze pamietam to bylo to zupelnie nowe sprzeglo tylko tak nazywane bo producent z racji uzycia tego magicznego slowa na litere R w nazwie mial jakies korzysci podatkowe. Moze podobna sytuacja jest z tymi pompami ??

Napisano

> producent z racji uzycia tego magicznego slowa na litere R w

> nazwie mial jakies korzysci podatkowe. Moze podobna sytuacja

> jest z tymi pompami ??

Może... Ale czy ta korzyść podatkowa zrównoważy różnice między ceną nówki a regenerowanej?

Pozdroofka

Napisano

> Może... Ale czy ta korzyść podatkowa zrównoważy różnice między ceną

> nówki a regenerowanej?

> Pozdroofka

No to juz nie do mnie takie pytania zlosnik.gif Dodam tylko ze roznica w cenie byla znaczna wink.gif

Napisano

> No to juz nie do mnie takie pytania

hehe.gif W sumie nie nasz cyrk i nie nasze małpy... Każdy robi z pieniędzmi to co chce smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Pierwsze wrażenia:

Przesyłka zabezpieczona, w środku pompa GM, pisemna gwarancja na rok.

Pompa ładnie zregenerowana i zabezpieczona.

Wymiana - 1h45m (nie wliczając czasu zlania oleju).

Pierwsze 10 km do domu - saaaama radość, nie sądziłem że diesle potrafią być tak ciche yikes.gif, kiera leciuteńko chodzi, nie szarpie nie zbiera w koleinach (15" 195/50).

Nie wiem, jak w oryginale, ale ja zmieniałem również śruby mocujące, na tzw. utwardzane, bo te które miałem wkręcone to sobie o kant d... mogłem rozbić smile.gif.

Jak długo pojeździ - pożyjemy, zobaczymy.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jak w oryginale, ale ja zmieniałem również śruby mocujące,

> na tzw. utwardzane, bo te które miałem wkręcone to sobie o kant

> d... mogłem rozbić .

> Jak długo pojeździ - pożyjemy, zobaczymy.

Apropo tych śrub... u mnie te śruby sa już wyrobione (tzn te gumki) pytałem w sklepach w moim mieście to nie maja takich śrub, gdzie Ty je dostałeś? W ASO chcą za to majątek...

Napisano

> Apropo tych śrub... u mnie te śruby sa już wyrobione (tzn te gumki)

> pytałem w sklepach w moim mieście to nie maja takich śrub, gdzie

> Ty je dostałeś? W ASO chcą za to majątek...

Może zapodasz jakieś zdjęcie, niestety ja nie spotkałem się z żadnymi gumkami przy śrubach mocujących, może ktoś wcześniej je zdjął.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
  • Autor

> Może zapodasz jakieś zdjęcie, niestety ja nie spotkałem się z żadnymi

> gumkami przy śrubach mocujących, może ktoś wcześniej je zdjął.

> Pozdrawiam

> Paweł

Narysowałem to o co mi chodzi smile.gif Mam nadzieje że się domyślicie smile.gif

Może "gumki" to źle ująłem to się fachowo nazywa tuleje...

dsc00490tw1.jpg

Napisano

No to Ci powiem tak, u mnie ich nie było przy starej pompie, wiec podejrzewam, że zostały wyciągnięte przez poprzedniego właściciela tudzież mechanika.

Pozdrawiam

Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.