Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie CB

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich...

Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB i czy zakłócenia, które słychać w radyjku po odpaleniu silnika mają jakiś negatywny wpływ na odbiór i nadawanie?

Napisano

> Witam wszystkich...

> Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB

Najlepiej obydwa przewody pociągnąć z akumulatora

i czy zakłócenia, które

> słychać w radyjku po odpaleniu silnika mają jakiś negatywny

> wpływ na odbiór i nadawanie?

No a jak myślisz, czy trzaski na odbiorze ułatwiają zrozumienie przekazu??? smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich...

> Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB

Ja poprowadziłem kabel bezpośrednio spod aku i podpinam przez odpowiednią złączkę. Gniazdo zapalniczki raczej nie jest najpewniejszym źródłem zasilania...

Przyznam, że ratuje mnie z pewnością fakt posiadania diesla bo poza rozrusznikiem (czyli tylko przy odpalaniu) nie mam żadnych zakłóceń... palacz.gif

Napisano

> Witam wszystkich...

> Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB i czy zakłócenia, które

21 bezpiecznik w Astrze G, po wlaczeniu zaplonu radio dostaje zasilanie. Po odpaleniu silnika nie slychac zadnych zaklocen z ukladu zaplonowego i pompy paliwa ale to w glownej mierze zasluga radia - Alan 87.

rtx.JPG

Napisano
  • Autor

> Najlepiej obydwa przewody pociągnąć z akumulatora

> i czy zakłócenia, które

> No a jak myślisz, czy trzaski na odbiorze ułatwiają zrozumienie

> przekazu???

No dobra, ale nie jestem zwollenikiem ciągania przewodów z aku, a w skrzynce bezpieczników w co się wpiąć? W który obwód, żeby zakłócenia były jak najmniejsze?

Napisano

zalezy skad radio lapie zaklocenia, czy po instalacji zasilajacej czy z instalacji antenowej. Podlacz zasilanie pod "zapalniczke", odkrec antene (wtyk antenowy od TRX-a) i posluchaj czy slychac zaklocenia przy odbiorze ("terkotanie" ukladu zaplonowego).

Napisano
  • Autor

> zalezy skad radio lapie zaklocenia, czy po instalacji zasilajacej czy

> z instalacji antenowej. Podlacz zasilanie pod "zapalniczke",

> odkrec antene (wtyk antenowy od TRX-a) i posluchaj czy slychac

> zaklocenia przy odbiorze ("terkotanie" ukladu zaplonowego).

Zakłócenia łapie z zasilania, bo to już sprawdzałem, po podłączeniu pod zapalniczkę są mniejsze, ale radyjko mam z lewej strony i nie chce ciągnąć kabli (obecnie mam wpięte w jakiś plus i minus koło tych gniazd w progu kierowcy) . Macie pomysły na kolory kabli w skrzynce bezpieczników? Napewno tam znajdę jakiś czysty plus i minus... Ciężko się wyciąga tą skrzynkę?

Napisano

czesc, przypinam sie do sygestii. pociagnij kabel do radia i cb prosto od aku

bezpiecznik kabelek 2,5 do tego jakies sprytne polaczenie masz spokoj z trzeszczeniem i piszczeniem. ja w G mam radio identycznie jak wyzej przyczepione na rzepy. trzyma sie jak cholera. do tego midland i huslter 100cm i nic wiecej nie trzeba.

> Witam wszystkich...

> Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB i czy zakłócenia,

które

Napisano

> 21 bezpiecznik w Astrze G, po wlaczeniu zaplonu radio dostaje

> zasilanie.

Rozwiązanie dobre, ale uciążliwe jeśli korzysta się z radia na postoju a ja np. często tak robię... - zależy kto jak używa... hmm.gif

Napisano

> Witam wszystkich...

> Skąd bierzecie zasilanie do zasilenia CB i czy zakłócenia, które

ja zasilanie na rdio CB zapodałem z fabrycznej kostki od radia [ + po stacyjce] - jak wyłącze zapłon to radio CB też się wyłącza [zawsze zapominałem go wyłączyć] zakłócen brak

Napisano

Ja zasilanie wzialem albo z zapalniczki, albo z radia - na WoA jest moj manual o CB w Astrze. Nie ma zadnych zaklocen ani niepozadanych reakcji.

Napisano

> Ja zasilanie wzialem albo z zapalniczki, albo z radia - na WoA jest

> moj manual o CB w Astrze. Nie ma zadnych zaklocen ani

> niepozadanych reakcji.

u mnie tez smiga pod zapalniczka i zaklocen brak, ale pewnie duza zasluga to radyjo - taylor III.

Napisano
  • Autor

Szukałem w szukajce, ale nic nie znalazłem co by mnie zainteresowało. Gdybyście mi mogli napisać którędy najlepiej puścić kable od strony kierowcy, to byłbym wdzięczny, albo za linka... Głównie chodzi mi o łatwe "odebranie" - przeciągnięcie w kabinie...

Chciałem zmienić temat, ale nie mogę już frown.gif

Napisano

A moze mi ktos powiedziec jak podlaczyc (lub wygluszyc) trzaski w Astre II przy uzyciu Unidena 520??

Podlaczalem i z AKU i z radia, odpinalem nawet alternator (poprzez zdjecie paska) i jakbym nie robil moje radio niesamowicie pierdzi (czestotliwosci pierdu rosnie z predkoscia obrotowa silnika). Jak silnik jest wylaczony = OK.

Jako antena sluzy Hustler, ale jak na probe podlaczylem ML145 nic to nie zmienilo. Odpiecie anteny wogole i uruchomienie radia (na wlaczonym silniku) = OK.

Jakies pomysly ? ...

Napisano

> A moze mi ktos powiedziec jak podlaczyc (lub wygluszyc) trzaski w

> Astre II przy uzyciu Unidena 520??

Przy użyciu tego radia nic nie wymyślisz. Tylko radio z filtrami NB i ANL poradzi z trzaskami

> Podlaczalem i z AKU i z radia, odpinalem nawet alternator (poprzez

> zdjecie paska) i jakbym nie robil moje radio niesamowicie

> pierdzi (czestotliwosci pierdu rosnie z predkoscia obrotowa

> silnika). Jak silnik jest wylaczony = OK.

Prawdopodobnie masz trzaski od zapłonu

> Jako antena sluzy Hustler, ale jak na probe podlaczylem ML145 nic to

> nie zmienilo. Odpiecie anteny wogole i uruchomienie radia (na

> wlaczonym silniku) = OK.

To potwierdza moją teorię

Napisano

> Przy użyciu tego radia nic nie wymyślisz. Tylko radio z filtrami NB i ANL poradzi z trzaskami

To radyjko ma ANL tylko co z tego jak wtedy spada zasieg odbioru, a i tak slychac trzaski jak ktos cos mowi ...

Napisano

> To radyjko ma ANL tylko co z tego jak wtedy spada zasieg odbioru, a i

> tak slychac trzaski jak ktos cos mowi ...

No to trzeba sprawdzić kable zapłonowe (a najlepiej cały układ)

Napisano

> Odpiecie anteny wogole i uruchomienie radia (na

> wlaczonym silniku) = OK.

> Jakies pomysly ? ...

Tak, zrob jeszcze kilka razy taki eksperyment z odlaczeniem anteny i wlaczeniem radia, to bedziesz mial spokoj na wieki.

Tzn bedziesz sie mogl pozegnac ze stopniem wyjsciowym mocy w radyjku.

Nie czytales instrukcji, ze nie wolno wlaczac radia bez anteny?

Napisano

> Tak, zrob jeszcze kilka razy taki eksperyment z odlaczeniem anteny i

> wlaczeniem radia, to bedziesz mial spokoj na wieki.

> Tzn bedziesz sie mogl pozegnac ze stopniem wyjsciowym mocy w radyjku.

> Nie czytales instrukcji, ze nie wolno wlaczac radia bez anteny?

Noooooo, nie do końca masz rację - nie wolno włączać nadajnika ale wolno słuchać. To w niczym radiu nie szkodzi. smile.gif

Napisano

> No to trzeba sprawdzić kable zapłonowe (a najlepiej cały układ)

Swiece bede zmienial, a co do reszty ... co ja mam tam sprawdzic skoro jest listwa i nie ma kabli WN jako takich ..?

Napisano

> Swiece bede zmienial, a co do reszty ... co ja mam tam sprawdzic

> skoro jest listwa i nie ma kabli WN jako takich ..?

No a skąd my mamy wiedzieć jaki Ty masz silnik skoro nie byłeś łaskaw tego napisać??

Może są jakieś uloty wys. napięcia w samej listwie i dlatego trzeszczy.

PS. UZUPEŁNIJ PROFIL

Napisano

> To radyjko ma ANL tylko co z tego jak wtedy spada zasieg odbioru, a i

> tak slychac trzaski jak ktos cos mowi ...

Ja mam u520 i cały czas włączony ANL. W trasie SKUTECZNY zasięg 2-stronnej komunikacji (na antenie Lemm Superstar S-9) dochodzi do 20km (średnio 12-15 bez problemu)... Kilka tyg. temu wyjeżdżałem z miejscowości oddalonej o 22km od mojego miasta i rozmawiałem z gościem na obwodnicy (po linii prostej będzie 18-20km)...

Więc nie ma sensu wmawiać, że ANL zmniejsza komfort/zasięg działania... Bardziej zauważalne jest skrócenie rf-gainem i sqeelch'em...

Napisano

> Więc nie ma sensu wmawiać, że ANL zmniejsza komfort/zasięg

> działania... Bardziej zauważalne jest skrócenie rf-gainem i

> sqeelch'em...

Wszystko super, ALE ... moze i ja tam cos uslysze na kilka km, tylko co z tego, jak glownie uslysze pierdzenie a potem ledwo glos (co w efekcie uniemozliwia odsluch) ... Dopiero jak ktos jest blisko to sytuacja sie odwraca i zaklocenia sa malo szlyszalne w stosunku do glosu ze wzgledu na mocny sygnal od nadawcy ...

• 4 miesiące później...
Napisano

Ja podpiąłem zasilanie bezpośrednio z akumulatora, po włączeniu zapłonu zaczynało szumieć nie mówiąc już o tym że jak włączyłem wycieraczki to strasznie trzeszczało. Dopiero dobra masa bezpośrednio do radia uciszyła wszystko.

W zasadzie nie ma różnicy gdzie podepnę zasilanie, sprawdzałem na wszystkie sposoby (no ale ja mam diesla)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.