Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wartość nowego samochodu do ubezpieczenia AC

Featured Replies

Napisano

Takie pytanko:

Kupuje nowy samochód w salonie. Cena katalogowa powiedzmy 60 kzł. Ale ze względu że jestem dobrym klientem / mam dużą flotę / znam właściciela salonu / (*) niepotrzebne skreślić) dostaje rabat o 15 kzł, czyli faktycznie płacę za auto 45 kzł.

Na jaką sumę powinno być ubezpieczone to auto z tytułu AC? na kwotę katalogową, czy na kwotę widniejącą na fakturze?

Pozdrawiam

Napisano

> katalogową, czy na kwotę widniejącą na fakturze?

> Pozdrawiam

Najczesciej wystawia sie na to co jest na fakturze... poniewaz jest to wozek nowy a z zalozenia na ubezpiezeniu zarobic nie mozesz... poza tym przy zawieraniu ubezpieczenia to wartosc jest brana do wyliczenia skladki... i w razie szkody to TU nie wyplaci wiecej niz widnieje na polisie... biorac pod uwage oczywiscie i tak swoje porabane kalkulatory do wyliczania szkody...

pozdr.

M.

Napisano

Tak właśnie zazwyczaj zależy jak się ugadasz z salonem.

Jak my braliśmy dostaliśmy fakture na pełną wartość samochodu, ale rabatu nie było tylko dodadtki do wyposażenia.

Mogłby Ci wpisać kwote za którą idzie i taką za którą może być sprzedany ...

Dla jego dobra chyba lepiej wpisać kwote sprzedaży niż katalogową ... późniejsze roszczenia itp ...

Napisano
  • Autor

> Tak właśnie zazwyczaj zależy jak się ugadasz z salonem.

> Jak my braliśmy dostaliśmy fakture na pełną wartość samochodu, ale

> rabatu nie było tylko dodadtki do wyposażenia.

> Mogłby Ci wpisać kwote za którą idzie i taką za którą może być

> sprzedany ...

> Dla jego dobra chyba lepiej wpisać kwote sprzedaży niż katalogową ...

> późniejsze roszczenia itp ...

Faktura nie może być na inną kwotę niż faktycznie zapłacona, więc ta opcja wogóle nie wchodzi w gre.

Bardzo dawno nie kupowałem auta nowego (wtedy jeszcze nie dawali rabatów, raczej gratisy), a jak kupowałem używane w komisie na fakture VAT, to na fakturze miałem inną cenę (niższą) niż na polisie (bo auto katalogowo było droższe niż ja je kupiłem)

Napisano

> Faktura nie może być na inną kwotę niż faktycznie zapłacona, więc ta opcja wogóle nie wchodzi w gre.

W treści faktury winien znaleźć się zapis stanowiący o przyczynie niższej ceny zakupu np. "upust indywidualny Dealer'a".

Suma gwarancyjna w ubezpieczeniu naturalmente wina zostać ustalona na poziomie faktycznej wartości.

Otrzymując od dziadka auto aktem darowizny ... czy jest ono bezwartościowe ? ok.gif

Napisano

Na taka z jakiej potem chchesz mieć wypłacane odszkodowanie:

w razie szkody*

Kradzieży*

Niepotrzebne skreślić.

Kupiłeś furę wartą 60 kpln a ubezpieczysz ją na 45 to jak ci ją gwizdną to dostaniesz 45 i już. Zawyżyć się nie bardzo da ale zaniżyć oczywiście. Dlatego coraz więcej firm ma podłączenie do Eurotaxu.

Ty jesteś wzorowym przykładem tego jak ludzie ubezpieczają samochody w AC - BYLE TANIEJ WSZYŁO nie patrzą że potem jak coś sie stanie (albo zaj....ą furkę) to dostaną mniej, albo nic nie dostaną i są rozczarowani i psioczą na towarzystwa. Wypłata odszkodowania odbywa się od tego co jest na polisie.

Napisano

> Ty jesteś wzorowym przykładem tego jak ludzie ubezpieczają samochody

> w AC - BYLE TANIEJ WSZYŁO nie patrzą że potem jak coś sie stanie

> (albo zaj....ą furkę) to dostaną mniej, albo nic nie dostaną i

> są rozczarowani i psioczą na towarzystwa. Wypłata odszkodowania

> odbywa się od tego co jest na polisie.

Ja mam wrażenie, że kolega pyta, bo chce ubezpieczyć na pełną kwotę

mimo upustu "na fakturze".

Problem tu jest innego typu - w większości ubezpieczeń AC auto przez

pierwsze X miesięcy trzyma wartość fakturową "jak nówka"

- tylko w tym przypadku wartość fakturowa jest pewnie niższa

nawet od katalogowej kilkumiesięcznego auta.

Napisano

> Otrzymując od dziadka auto aktem darowizny ... czy jest ono

> bezwartościowe ?

Darowizna to zly przyklad ;-p poniewaz w przypadku auta nalezy sporzadzic umowe darowizn z wpisana wartosca pojazdu... i odprowadzic podatek chyba, ze darowizna miesci sie w nieopodatkowanej kwocie dla danej grupy spokrewnionych... co i tak nalezy potwierdzic w US...

poza tym nie jest to samochod nowy i w taki przypadku bierze sie jako wartosc takiego pojazdu do polisy AC taka wartosc jaka wychodzi z infoexperta lub innego eurotaxu...

PS

tak sam nie jest podstawa FVAT z wykupu z leasingu poniewaz samochod ma inna wartosc...

pozdr.

M.

Napisano

> Na taka z jakiej potem chchesz mieć wypłacane odszkodowanie:

> w razie szkody*

> Kradzieży*

> Niepotrzebne skreślić.

> Kupiłeś furę wartą 60 kpln a ubezpieczysz ją na 45 to jak ci ją

> gwizdną to dostaniesz 45 i już. Zawyżyć się nie bardzo da ale

> zaniżyć oczywiście. Dlatego coraz więcej firm ma podłączenie do

> Eurotaxu.

> Ty jesteś wzorowym przykładem tego jak ludzie ubezpieczają samochody

> w AC - BYLE TANIEJ WSZYŁO nie patrzą że potem jak coś sie stanie

> (albo zaj....ą furkę) to dostaną mniej, albo nic nie dostaną i

> są rozczarowani i psioczą na towarzystwa. Wypłata odszkodowania

> odbywa się od tego co jest na polisie.

Nie ubezpieczysz auta na kwotę niższą niż 90% wartości rynkowej auta nono.gif! Jestem w trakcie zawierania ubezpieczenia i chciałem zakręcić się przy 70% wartości auta i w dodatku tylko na szkodę (bez kradzieży devil.gif) i pani powiedziała... że się nie da!

Jeśli auto jest ubezpieczone na np.: 9kPLN i potrącisz dużą sarnę... dostaniesz odszkodowanie w wysokości przykładowo 1500PLNów a jeśli auto miałbyś ubezpieczone na wartość np. 20kPLNów ..... również dostałbyś 1500PLN.

I właśnie dlatego firmy (na przykładzie PZU) są teraz cwane i mają swoje cenniki wg. których wyliczają wartość auta!

Auto może być w 100% darowizną a Ty i tak zapłacisz składkę od wartości rynkowej auta ..... (w drodze wyjątku pomniejszonej o 10%)

Napisano
  • Autor

> Ja mam wrażenie, że kolega pyta, bo chce ubezpieczyć na pełną kwotę

> mimo upustu "na fakturze".

> Problem tu jest innego typu - w większości ubezpieczeń AC auto przez

> pierwsze X miesięcy trzyma wartość fakturową "jak nówka"

> - tylko w tym przypadku wartość fakturowa jest pewnie niższa

> nawet od katalogowej kilkumiesięcznego auta.

Dokładnie o to mi chodzi. Faktycznie zapłacę za nowe auto mniej niż jego wartość na rynku wtórnym.

I gdyby np. okazało się że gwizdną mi auto po pół roku, a ja nie będę miał już możliwości kupna następnego z takimi rabatami, to wtedy będę stratny, bo ubezpieczenie nie pokryje mi kosztów "odzyskania" auta.

Napisano
  • Autor

> Kupiłeś furę wartą 60 kpln a ubezpieczysz ją na 45 to jak ci ją gwizdną to dostaniesz 45 i już. Zawyżyć się nie bardzo da ale zaniżyć oczywiście.

No właśnie nie dokońca. Kupuję auto warte 60 kzł, płace za nie 45 kzł, a ubezpieczyć chce na 60 kzł. I jak mi gwizdnął to chce dostać 60 kzł, żeby kupić następne auto (być może już bez rabatów)

> Ty jesteś wzorowym przykładem tego jak ludzie ubezpieczają samochody w AC - BYLE TANIEJ WSZYŁO nie patrzą że potem jak coś sie stanie (albo zaj....ą furkę) to dostaną mniej, albo nic nie dostaną i są rozczarowani i psioczą na towarzystwa.

Wręcz przeciwnie, zawsze staram się ubezpieczać na maksymalnie wysoką kwotę. Przez to np. mam ostatnio jazdy z PZU, jak mi ukradli autko, bo nie uwzględnili mi wyższej wyceny auta przy zawieraniu ubezpieczenia.

Napisano

> No właśnie nie dokońca. Kupuję auto warte 60 kzł, płace za nie 45

> kzł, a ubezpieczyć chce na 60 kzł. I jak mi gwizdnął to chce

> dostać 60 kzł, żeby kupić następne auto (być może już bez

> rabatów)

> Wręcz przeciwnie, zawsze staram się ubezpieczać na maksymalnie wysoką

> kwotę. Przez to np. mam ostatnio jazdy z PZU, jak mi ukradli

> autko, bo nie uwzględnili mi wyższej wyceny auta przy zawieraniu

> ubezpieczenia.

Hehe jakby się tak dało to liczba kradzieży wzrosłaby parokrotnie. Niestety ubezpieczysz na tyle ile jest na fakturze.

Napisano

> Takie pytanko:

> Kupuje nowy samochód w salonie. Cena katalogowa powiedzmy 60 kzł. Ale

> ze względu że jestem dobrym klientem / mam dużą flotę / znam

> właściciela salonu / (*) niepotrzebne skreślić) dostaje rabat o

> 15 kzł, czyli faktycznie płacę za auto 45 kzł.

> Na jaką sumę powinno być ubezpieczone to auto z tytułu AC? na kwotę

> katalogową, czy na kwotę widniejącą na fakturze?

> Pozdrawiam

W grudniu ubiegłego roku kupiłem nowy samochód. Na fakturze kwota X, w Eurotaksie cena katalogowa X*1,2. Kwota ubezpieczania AC X*1,2 czyli tak jak chciał ubezpieczyciel - Link4

Pozdrawiam,

Mariusz

Napisano

> W grudniu ubiegłego roku kupiłem nowy samochód. Na fakturze kwota X,

> w Eurotaksie cena katalogowa X*1,2. Kwota ubezpieczania AC X*1,2

> czyli tak jak chciał ubezpieczyciel - Link4

> Pozdrawiam,

> Mariusz

Wszystko all wporzo, ale jakby ukradli to zwróciliby tylko X.

Napisano

> Wszystko all wporzo, ale jakby ukradli to zwróciliby tylko X.

W najlepszym przypadku wink.gif

Napisano

a dlaczego tak twierdzisz???

Napisano

> Jak my braliśmy dostaliśmy fakture na pełną wartość samochodu, ale

> rabatu nie było tylko dodadtki do wyposażenia.

Nie bardzo rozumiem jak tak mogło być, że salon mógł wystawić fakturę np na 60 tys a do kasy wpłynęło np 50 tys, to chyba coś by im się nie zgadzało hmm.gif. A jeśli chodzi o ubezpieczenie AC to wartość auta w takim przypadku określana jest na podstawie faktury ( czyli kwota pomniejszona o wartość upustu ) 20.GIF

Napisano

No właśnie twierdzili, że gdyby mi następnego dnia ukradli to dostałbym kasę zgodnie z sumą ubezpieczenia czyli X*1,2 - profilaktycznie to sobie nagrałem ale nie miałem okazji się przekonać jakby było w praktyce smile.gifsmile.gifsmile.gif

Pozdrawiam,

Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.