Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebny elektromechanik z Poznania / Swarzędza

Featured Replies

Napisano

Moja Astra (1996r x16xel) zaczęła ostatnio nękać mnie świecącą się lampką silnika.

Odczytane kody za pomocą migającej lampki to 28, 43, 44 i 13 ale największy problem to że nie mogę zresetować komputera. Po kilku nieudanych próbach z odłączaniem akumulatora odłączyłem wczoraj na całą noc komputer i po podłączeniu bez odpalania silnika błędy są takie jakie były.

Byłem u 2 mechaników i jeden chce wymieniać katalizator a drugi czyścić EGRa. Może mają rację ale boję się że jak komp nie chce się zresetować to może coś z nim jest nie tak.

Może ktoś polecił by jakiegoś dobrego elektromechanika z Poznania a jeszcze lepiej za Swarzędza ?

jacek

Napisano

> Moja Astra (1996r x16xel) zaczęła ostatnio nękać mnie świecącą się

> lampką silnika.

> Odczytane kody za pomocą migającej lampki to 28, 43, 44 i 13 ale

> największy problem to że nie mogę zresetować komputera. Po kilku

> nieudanych próbach z odłączaniem akumulatora odłączyłem wczoraj

> na całą noc komputer i po podłączeniu bez odpalania silnika

> błędy są takie jakie były.

> Byłem u 2 mechaników i jeden chce wymieniać katalizator a drugi

> czyścić EGRa. Może mają rację ale boję się że jak komp nie chce

> się zresetować to może coś z nim jest nie tak.

> Może ktoś polecił by jakiegoś dobrego elektromechanika z Poznania a

> jeszcze lepiej za Swarzędza ?

> jacek

Normalne że nie chce sie zresetować bo błędy są stałe a nie sporadyczne, najpierw trzeba je usunąć a potem kasować waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Normalne że nie chce sie zresetować bo błędy są stałe a nie

> sporadyczne, najpierw trzeba je usunąć a potem kasować

Kiedyś miałem błąd 13 - lambda i dało się go skasować, po pewnym czasie wyskakiwał ponownie (do wymiany sondy oczywiście).

A co do obecnych błędów to:

13 - lambda - wymienię

43 - EGR - przeczyszczę (jest jeszcze kod 47 ciekawe kiedy wyświetla 43 a kiedy 47?)

44 - to samo co przy 13

28 - z tym to nie mam pojęcia co począć

I jeszcze pytanie o mechanika obstawiającego na katalizator - czy zpchany katalizator może wygenerować w/w błędy ?

pozdrawiam, jacek

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziś właśnie skończyły się problemy z moją Astrą opisywane w tym wątku.

Po wizycie u jeszcze 2 mechaników którzy chcieli koniecznie coś wymienić lub zrobić (EGR, wtryskiwacz, itp) aby tylko zarobić kilka stówek zdecydowałem się pojechać do serwisu Opla. Wcześniej jednak aby zostawić w Oplu trochę mniej kasy wymieniłem sam sondę lambda jako że jednym z błędów był błąd 13. Po wymianie kontrolka przestała świecić i wczoraj po 20 uruchomieniach silnika odczytałem błędy a właściwie to ich nie odczytałem bo ich nie było yay.gif

Przy okazji to znalazłem rozwiązanie jeszcze jednego problemu powtarzającego się kilkakrotnie na forum.

Chodzi o to że czasami (średnio raz na miesiąc) po odpaleniu auta nie działały wentylatory chłodnicy i nawiewu w kabinie. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu było najczęściej OK. Sprawdzałem już luzy w bezpiecznikach, przekaźnikach i nic. Dziś mi się to stało i odkryłem że Wina leży po nie odbijającym do końca kluczyku w stacyjce. Po odpaleniu kluczyk nie wraca dokładnie w pozycję normalną tylko zatrzymuje się dosłownie 2mm wcześniej i wtedy nie działają wentylatory. Pomogła kapka oleju w stacyjkę.

pozdrawiam, jacek

Napisano

> Dziś mi się to stało i odkryłem że Wina leży po nie odbijającym

> do końca kluczyku w stacyjce. Po odpaleniu kluczyk nie wraca

> dokładnie w pozycję normalną tylko zatrzymuje się dosłownie 2mm

> wcześniej i wtedy nie działają wentylatory.

Logiczne, bo wiatraki są podpięte do magistrali 15A czyli odłączanej na czas kręcenia rozrusznika. Skoro stacyjka nie cofała się oba wiatraki nie były zasilane.

> Pomogła kapka oleju w stacyjkę.

Trochę sobie bidy narobiłeś, bo olej bedzie przyklejał kurz i będzie problem ze stykami w kostce za jakiś czas. Trzeba było rozebrać, oczyścić, i na sucho zapodać (wdmuchnąć) grafit.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.