Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Ceed czy Hyunday i 30 ??

Featured Replies

Napisano

Widziałem dziś to auto . Wiadomu i30=Ceed ale są jednak różnice.

Nowy Hyunday stał dziś w centrum handlowym, i mogłem mu się tylko z zewnątrz przyjrzeć. O dziwo na polskeij stronie producenta ani słowa o modelu a starty Accent reklamowany jest jako nowy ...

Moje dotychczasowe spostrzeżenia porównawcze i30 kontra Ceed :

-i30 , 5 lat gwarancji

-opony Hankook ...

-całkiem inny tył, lampy wysokie typu słupek

-przód też inny , lampy podobny kształt do Ceeda ale głęboko osadzone, bardziej podoba mi się grill niż w Ceed. Jest to coś w stylu nowej Hondy Civic sedan.

- wyglad generalnie kwestia gustu ale mnie sie podobal

- z boku te auta wygladaja praktycznie identycznie

- bardzo fajna kierownica w H ,

- boczki w drzwiach chyba materialowe

- plastiki wygladaly na bardziej matowe

- wydaje mi sie ze lepiej wykonczone troche wnetrze ale to tylko na pierwszy rzut oka przez szybe

- cena werski podstawowej jakies 2.5 tys PLN drozsza od Ceeda

- 1 wersja wyposazenia wiecej wiec zapewne najtansza wersja i30 jest troche gorzej wyposazona od Ceeda

- No i pytanie czy ten i30 tez powstaje na Slowacji ?

Co sadzicie ?

Napisano

Ja powiem tylko tyle że Ceed bardziej mi sie podoba i Hyundaia bym nie wybrał.

Napisano

ja co prawda I30 jeszcze nie widziałem wink.gif, ale generalnie chyba kwestia gustu i wyposażenia, bo choroby wieku dziecięcego będą trapiły oba modele wink.gif

Napisano

[...] i30=Ceed [...]ani

> słowa o modelu a starty Accent reklamowany jest jako nowy ...

[...]

tia tylko i30 to jest 3/5d wersja Elantra a nie Accentidea.gif

7092306.jpg

7092310.jpg

Napisano
  • Autor

Coż to za herezje ?

I straszne to brzydactwo.

i30 wyjaśnienie , polecam artykuł >>

i30

Napisano

> - No i pytanie czy ten i30 tez powstaje na Slowacji ?

> Co sadzicie ?

Kwestia gustu i nie tylko. I30 ma w standardzie regulacje wys. fotela i USB i to chyba tyle co ma wiecej. Nie ma komputera w standardzie, sterowania radiem w kierownicy.

Wiele rzeczy co cee`d ma juz w drugiej wersji, i30 ma dopiero w 3(podparcie ledzwiowe, wysokotonowe glosniki i kilka innych). Kierownica jest tylko w jednej plaszczyznie regulowana. Tylko szyba kierowcy ma aut. zamykanie i otwierania.

Generalnie to kwestia indywidualnego podejscia.

Napisano
  • Autor

Wyglad zewnetrzny mysle ze kwestia gustu.

Hatchbacki stawialbym na tym samym miejscu w tym wzgledzie.

Kombi jednak ladniejsze ma Kia.

I30 jest drozszy i ma wyposazenie rozlozone na 4 wersje wyposazeniowe. Stad roznica w wyp. wesji podstawowej.

i30 jednak ma wnetrze ladniejsze i lepiej dopracowane od Ceeda.

Napisano

> 3(podparcie ledzwiowe, wysokotonowe glosniki i kilka innych).

Te podparcie ledzwiowe w Cee'dzie to sie nie powinno nazywac ledzwiowe tylko dupne grinser006.gif, bo jak sie nim kreci to efekt jest taki se tylek odpycha od oparcia lub dolna czesc plecow jak kto woli, tak przynajmniej jest w moim przypadku, inny robia to lepiej, a regulacja jest tam gdzie powinna byc ok.gif. Zreszta te siedzenia w Ceedzie jakos nie przypadly mi do gustu, niby wygodne sa, maja pelna regulacje (nawet siedzenie pasazera ma reg wysokosci i reg ledzwiowej icon_eek.gif), ale u gory za waskie , regulacja ledzwiowa kiepska, takie jakies niedokonca dobrze zaprojektowane tongue.gif

Napisano

> I30 jest drozszy i ma wyposazenie rozlozone na 4 wersje

> wyposazeniowe. Stad roznica w wyp. wesji podstawowej.

> i30 jednak ma wnetrze ladniejsze i lepiej dopracowane od Ceeda.

Cee`d ma 4 wersje wyposazenia, a i 30 5 z tym ze 5 to tak jakby dodac opcje.

Napisano

> Coż to za herezje ?

> I straszne to brzydactwo.

> i30 wyjaśnienie , polecam artykuł i30

jaka herezjezlosnik.gif?

Przeczytaj jeszcze raz co napisalempalacz.gif... i30 to nie odmiana 5d Accent -tylko odmiana 5 d dla Elantra, idea.gif a ze jest idiotycznie taka sama jak Kia to fakt. Jedno nie wyklucza drugiegozlosnik.gif.... skoro nawet nazwa na niektorych rynkach moze byc Elantra i30zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam bardzo ale nie mozna mowic o czyms takim jak odmiana dla ... mozna mowic jedynie o nastepcy poprzedniego modelu choc i tu sprawa jest czasem umowna jezeli powstaje calkiem nowy model.

Pozatym pokazujesz na zdjeciu jakiegos 4d sedana. Nie wiem co to jest ale straszne brzydactwo smile.gif

Elantra z tego co wiem jest pozycjonowana wyzej ( przynajmniej ta z roku 2006 )

i30 powstal na bazie Kia Ceed i jest przez Hyundaya uwazany za nastepce Accenta. Hyunday Accent to byla klasa C i i30 pozycjonowany jest tak samo.

> jaka herezje?

> Przeczytaj jeszcze raz co napisalem... i30 to nie odmiana 5d Accent

> -tylko odmiana 5 d dla Elantra, a ze jest idiotycznie taka sama

> jak Kia to fakt. Jedno nie wyklucza drugiego.... skoro nawet

> nazwa na niektorych rynkach moze byc Elantra i30

Napisano

> Przepraszam bardzo ale nie mozna mowic o czyms takim jak odmiana dla

> ... mozna mowic jedynie o nastepcy poprzedniego modelu choc i tu

> sprawa jest czasem umowna jezeli powstaje calkiem nowy model.

Wrecz przeciwniezlosnik.gif Odmiana 5dpalacz.gif. Wersja 4 d jest taka jak na pict ponizej - ten brzydal o ktorym mowileszlosnik.gif ... Czyli Elantra 4d - juz jest w sprzedazy (nowa generacja od ponad rokuidea.gif... i30 to ODMIANA 5d lub mozliwa nazwa Elantra i30zlosnik.gif

> Pozatym pokazujesz na zdjeciu jakiegos 4d sedana. Nie wiem co to

> jest ale straszne brzydactwo

> Elantra z tego co wiem jest pozycjonowana wyzej ( przynajmniej ta z

> roku 2006 )

> i30 powstal na bazie Kia Ceed i jest przez Hyundaya uwazany za

> nastepce Accenta. Hyunday Accent to byla klasa C i i30

> pozycjonowany jest tak samo.

Mozliwe ze w EU to klasa C (compactconfused.gif) bo Accent to klasa mini, Elantra small car - i ta generacja z pict jest zdaje sie nie sprzedawana w EU tylko yanks, Asia-Pacificidea.gif stad chyba wynika ze dla mnie jest to cos innego niz dla ciebieniewiem.gifI to jest wlasnie model 2006grinser006.gif

> > nazwa na niektorych rynkach moze byc Elantra i30

7744278.jpg

7619752.jpg

7744281.jpg

Napisano
  • Autor

> Wrecz przeciwnie Odmiana 5d. Wersja 4 d jest taka jak na pict ponizej

No jakie wrecz przeciwnie ? Pokazales zdjecia dwoch sedanow a nie 5d

> - ten brzydal o ktorym mowiles ... Czyli Elantra 4d - juz jest w

> sprzedazy (nowa generacja od ponad roku...

Wiem ze jest w sprzedaazy od roku i nie ma nic wspolnego z i30 smile.gif ktory wchodzi dopiero teraz a Ceed byl w sprzedarzy od konca 2006

i30 to ODMIANA 5d lub

> mozliwa nazwa Elantra i30

> Mozliwe ze w EU to klasa C (compact) bo Accent to klasa mini, Elantra

Accent to klasa B a nie A jak piszesz.

Elaantre umiescili w klasie sredniej Amerykanie a nie UE

Fakt ze I30 , Ceed jest klasa kompakt ale wieksza niz klasa kompakt sprzed kilku lat nie swiadczy ze urosl do klasy sredniej i sie nia stal . Kazde nowe auto z danej klasy jest coraz wieksze z kazda nowa generacja.

Napisano

> No jakie wrecz przeciwnie ? Pokazales zdjecia dwoch sedanow a nie 5d

...dokaldniezlosnik.gif - nie ma odmiany 5dpalacz.gif, i30 ma byczlosnik.gif - za Hyundai Motors Australia smirk.gif

> Wiem ze jest w sprzedaazy od roku i nie ma nic wspolnego z i30

> ktory wchodzi dopiero teraz a Ceed byl w sprzedarzy od konca

> 2006

W EUsmirk.gif - w tej czesci globu, czy Yanks Ceed nie istniejehmm.gif

> i30 to ODMIANA 5d lub

> Accent to klasa B a nie A jak piszesz.

napisalem auto miejskieidea.gif

Masz Getz - klasa micro

Accent mini

Elantra - small

i Sonata -medium

palacz.gif -i zadaje sobie sprzwe ze w EU bedzie inaczejidea.gif... wiec nie neguje tego co piszeszzlosnik.gif - ale to nie zmienia faktowzlosnik.gif

> Elaantre umiescili w klasie sredniej Amerykanie a nie UE

...Sonata is now the widest car in the medium sedan segment and offers ...

.... Hyundai Elantra SX, Nissan Tiida ST, Mazda3 Neo, ... of the small-car class - as a benchmark

> Fakt ze I30 , Ceed jest klasa kompakt ale wieksza niz klasa kompakt

> sprzed kilku lat nie swiadczy ze urosl do klasy sredniej i sie

> nia stal .

EU klasy sredniejzlosnik.gif chyba - bo dla mnie to dalej auto miejskie patrzac na same wymiaryidea.gif

Kazde nowe auto z danej klasy jest coraz wieksze z

> kazda nowa generacja.

tu zgoda, wystarczy popatrzec na Golfhmm.gif

Napisano
  • Autor

> EU klasy sredniej chyba - bo dla mnie to dalej auto miejskie patrzac

> na same wymiary

i30 to auto miejskie patrzac na wymiary ? przeciez Ceed , czy i30 ma jedne z wiekszych wymiarow w swojej klasie. Czym w takim razie jest dla Ciebie Getz patrzac na wymiary ? Autem do jazdy po pokoju ? smile.gif

Napisano

Oglądałem dziś I30 i nie podoba mi sie

nie to że brzydkie ale Kia Ceed bez porównania ładniejsze.

I 30 to takie bardziej dla dziadków lub statecznych osób, Ceed bardziej dla młodzieży i osób dynamicznych.

Napisano

Czym w takim razie

> jest dla Ciebie Getz patrzac na wymiary ? Autem do jazdy po

> pokoju ?

Zapomniałes że jest jeszcze sporo mniejszy ATOS grinser006.gif

Napisano

> i30 to auto miejskie patrzac na wymiary ?

tak samo jak Corolla, tak samo jak Astra, tak samo Tiida, Focus etc etc ... Chyba nie oczekujesz ze ktos tam bedzie rodzine 2+2 pakowal i jechal na wakacjezlosnik.gif? - roznice reginalnepalacz.gif - i mowie to specjalnie bo w EU to jest zdaje sie klasa compacthmm.gif?

przeciez Ceed , czy i30 ma

> jedne z wiekszych wymiarow w swojej klasie.

i co z tegozlosnik.gif? To nie zmienia faktu ze jest autem miejskim w MOIM przypadkuidea.gif

Czym w takim razie

> jest dla Ciebie Getz patrzac na wymiary ? Autem do jazdy po

> pokoju ?

Po pokoju moze niezlosnik.gif -ale oficjalne VFACTS - czyli oficjalna klasyfikacia wg klass - sprzedaz za 06/07 - nie ja ustalalem te klasyzlosnik.gifswiety.gif ... i wez pod uwage ze nie tylko o wymiary chodziidea.gif.... np klasa rodzinna od klasy sredniej rozni sie tym ze klasa rodzinna musi byc napedzana min V6, czyli jak bylo ze stara generacja Camry, 2.4l byla klasa srednia a 3.0lV6 bylo klasa rodzinnaidea.gif... generalnie wszystko w okolicach 2l i 100kW i ponizej to sa auta do pedzenia po miescieidea.gif...

LIGHT SEGMENT ( < $25k ) Segment Market Leader: Toyota Yaris

Toyota Yaris 2926

Hyundai Getz 2486

Honda Jazz 1392

Kia Rio 1361

Suzuki Swift 1353

Holden Barina 982

Mazda2 618

Ford Fiesta 503

Hyundai Accent 486

Mitsubishi Colt 438

Volkswagen Polo 99

Smart Fortwo 35

Proton Savvy 34

Citroen C2 17

Proton Satria 13

Daihatsu Sirion

Suzuki Ignis 0

Toyota Echo 0

LIGHT SEGMENT ( > $25K ) Segment Market Leader: Peugeot 207

Peugeot 207 156

Fiat Punto 60

Citroen C3 51

Peugeot 206 7

Renault Clio 3

Smart Forfour 1

SMALL SEGMENT ( < $40K ) Segment Market Leader: Toyota Corolla

Inna nazwa na small car ktora jest powszecna jest wlasnie "city car segment"

Toyota Corolla 5890

Mazda3 3037

Mitsubishi Lancer 2143

Holden Astra 1763

Volkswagen Golf 1619

Ford Focus 1554

Honda Civic 1186

Nissan Tiida 1166

Subaru Impreza 1097

Hyundai Elantra 789

Holden Viva 685

Peugeot 307 577

Toyota Prius 292

Suzuki SX4 253

Suzuki Liana 236

Citroen C4142

Renault Megane 138

Kia Cerato 123

Dodge Caliber 99

Proton Gen.2 38

SMALL SEGMENT ( > $40K) Segment Market Leader: Audi A3

Audi A3 182

BMW 1 Series 175

MINI Cooper 154

Mercedes-Benz B-Class 126

Mercedes-Benz A-Class 82

Volvo C30 57

Alfa Romeo 147 25

i zaraz powiesz ze IYHO to nie ma sensuzlosnik.gif ale jak mowie to nie ja te klasy ukladalemzlosnik.gif. Popatrze ze Getz & Accent sa w jednej klasie MINI/LIGHT. Zaraz zapytasz dlaczegozlosnik.gif?

Ano dlatego ze w zasadzie to sa rozne odmiany tej samej klasy wzajemnie sie uzupelniajace za taka sama cenepalacz.gif

Getz - jest w wersji 3d lub 5d - silnik podstawowy 1.4l 70kW, jako opcja 1.6l 78kW.... Sugerowana cena detaliczna to A$13,990

Teraz Accent - wersja 3d lub 4d, nie ma wersji 5d(Getz), jeden silnik 1.6l 82kW(ktorego nie ma w Getz), cena A$15,490 czyli za $1.5k dostajesz ciut wiecej mocy ....

Spytasz dlaczego to niejest klasa miejska? - ano dlatego ze jest zamala i nie ma ok 1.8l 100kW pojemnosci....

I zeby bylo jasnezlosnik.gif to nie jest tak bo sobie ktos tak na papierze ustalilpalacz.gif... Sam mam Corolla i kiedy ja kupowalem w 2004 to z zalozeniem ze to bedzie auto tylko do jazd po miescieidea.gif i tak jest. Corolla ma/miala tylko jedna wersje silnikowa 1.8l 100kW... i to do miasta wystarcza .... ba jak chcesz wziasc auto takiej klasy do jazdy miedzy stanami to np prawo w mojej corporacji zabrania czegos takiego ze wzgledu na OH&S - bezpieczenstwo pracyzlosnik.gif - auto jest male i niewygodne zeby siedziec w nim 8-10hpalacz.gif.... Jasno okresla ze min klasa na podroz miedzy stanowe to Toyota Camry, z preferencja jednak na V6zlosnik.gif

Napisano

> Czym w takim razie

> Zapomniałes że jest jeszcze sporo mniejszy ATOS

wiem o czym mowisz ale zywego nie widzialemzlosnik.gif -nie istniejezlosnik.gif - to auto dla EU, chociaz ze wzgledu na ceny benzyny ludzie kupuja jako 2, 3 auto juz nie V6, V8 tylko wlasnie takie gow...nka czy cos jak Focus, Corolla. Hyundai chce zaczac sprzedawac Kia PIcantoidea.gif - zdaj sie ze to ma takie same/podobne wymiary jak Atoshmm.gifniewiem.gif - wiec zobaczymy. Jak sie sprzedaz zawali to malo strat bedziezlosnik.gif ...

Napisano
  • Autor

> Oglądałem dziś I30 i nie podoba mi sie

> nie to że brzydkie ale Kia Ceed bez porównania ładniejsze.

> I 30 to takie bardziej dla dziadków lub statecznych osób, Ceed

> bardziej dla młodzieży i osób dynamicznych.

Hehe juz widzialem taki artykuł w prasie że Ceed jest pozycjonowany dla młodzieży a i30 dla dziadkków. Ależ bzdura. i30 jest pozycjonowany dla tych co maja wiecej kasy i dla tych którym się podoba.

Napisano
  • Autor

Ozi możesz sobie założyc wszystko np ze bedziesz miała auto miejskie marki Hummer. Sam znam takich ludzi co głownie po mieście nim jeżdzą.

Jednak masz racje przyznam że systematyzowanie wg tego sposobu który podałeś nie ma większwgo sensu skoro miesza się ze sobą take parametry aut jak : rozmiar, pojemność silnika, wyposażenie i cena.

Napisano

> Ozi możesz sobie założyc wszystko np ze bedziesz miała auto miejskie

> marki Hummer.

bez jajzlosnik.gif - to juz naciagasz. Popatrz ze zalozenia sa natepujace:

-wymiar, moc

Sam znam takich ludzi co głownie po mieście nim

> jeżdzą.

> Jednak masz racje przyznam że systematyzowanie wg tego sposobu który

> podałeś nie ma większwgo sensu skoro miesza się ze sobą take

> parametry aut jak : rozmiar,

tak

pojemność silnika,

tak i nie - mochmm.gif

wyposażenie i

niezlosnik.gif

> cena.

I tak i nie. Podalem zestawienie szczegolowepalacz.gif masz z tym i bez tegoidea.gif

Ja tego nie wymyslilem. Ale do czego zmierzam. Mozemy sie spierac jaki i30 bedzie EU klasa C, Oz blasa B etc etc i sie nie zgodzimyzlosnik.gif

Popatrz ze warunki sa inneidea.gif. Spedzilem w koncu w EU 10 lat to moge to jakos porownachmm.gif. To co jest generalnie klasa compact w EU jest autem miejskim w Oz czy USA.... i wynika to glownie z wymiaru i... silnika ...

Wiec nawet jesli zaliczymy tego nieszczesnego i30 to klasy EU C to i tak bedzie auto miejskie u mnie..... ziew.gif

To tak samo jak by speirac sie o Avensisidea.gif a Camry.

Powiesz ze Avensis to co EU klasa Dhmm.gif? A Camry D+confused.gif?

Dla Toyota South Africa to jest to samo auto. Poprostu zastapili Camry Avensis i tylezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dlatego uwazam ze takie klasyficje jak podales sa bez sensu. Klasyfikacja powina byc maksymalnie prosta i nie mozna mieszac ceny do parametrow uzytkowych auta.

Napisano

> Dlatego uwazam ze takie klasyficje jak podales sa bez sensu.

> Klasyfikacja powina byc maksymalnie prosta i nie mozna mieszac

> ceny do parametrow uzytkowych auta.

bo sie przyzwyczailes do takiej prostejzlosnik.gif. Moze byc pare glownych czynnikow i jestidea.gif... Co do mieszania cenyhmm.gif.. tu sie troche moge zgodzic ale w tym przypadku wynika to z przepisow padatkowychsick.gif - z reszta popatrz na klasyfikacje stosowana u Yanks jest praktycznie taka sama tylko ze nawiasy $$$ sa inneidea.gif ...

Czy ustalismy w koncu gdzie ten nieszczesny i30 siedzizlosnik.gifwink.gif?

hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Hehe juz widzialem taki artykuł w prasie że Ceed jest pozycjonowany

> dla młodzieży a i30 dla dziadkków. Ależ bzdura. i30 jest

> pozycjonowany dla tych co maja wiecej kasy i dla tych którym się

> podoba.

Ja tak twierdzę patrząc na ten samochód-stylistyka jest mocno stonowana jak np. Skoda a nie tak dynamiczna jak w CEED.

Napisano
  • Autor

> Ja tak twierdzę patrząc na ten samochód-stylistyka jest mocno

> stonowana jak np. Skoda a nie tak dynamiczna jak w CEED.

Moim zdaniem jest po prostu inna, ale takze dynamiczna. To jest to samo auto tylko ze drozsze bo placi sie za marke plus lepsze materialy wykonczeniowe.

Wiec jest to auto takze dla mlodziezy , tylko dla tej z odrobina wiecej kasy ... Nie tylko dziadki maja dzis kase smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.