Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego ? - pytanie dotyczące ABS

Featured Replies

Napisano

Właśnie, dlaczego podczas hamowania przy prędkości ok 60-70km na godzine przy mocnieszym skręcie kierownicą w celu wyminięcia "przeszkody" wyczuwam w aucie nadsterowność ?

Napisano

> Właśnie, dlaczego podczas hamowania przy prędkości ok 60-70km na

> godzine przy mocnieszym skręcie kierownicą w celu wyminięcia

> "przeszkody" wyczuwam w aucie nadsterowność ?

dociazony przod, odciazony tyl.

taka pierwsza mysl.

Napisano

Nie wiem, jaki to ma mieć związek z ABS'em, ale nadsterowność w takich warunkach wykazuje większość aut...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jaki to ma mieć związek z ABS'em, ale nadsterowność w

> takich warunkach wykazuje większość aut...

kolego to jeszcze mi odpowiedz na takie pytanie

dlaczego przy różnych powierzchnia podczas hamowania też zarzuca tyłem pojazdu...

lewa strona auta jedzie po mokrej jezdni natomiast prawa po suchaj... niby rozdział siły hamowania, a jednak auto bokiem staje..., niby esp troche pomaga, ale to jednak nie dokońca to...

Napisano

Moja odpowiedź będzie nieco brutalna 20.GIF

ABS tylko pomaga w hamowaniu na słabo przyczepnej nawierzchni - i do tego niekoniecznie skraca drogę hamowania, jak niektórzy są skorzy domniemywać - natomiast nie zastępuje umiejętności kierowcy oraz nie jest żadną formą aktywnej kontroli trakcji. To TYLKO system ułatwiający hamowanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Moja odpowiedź będzie nieco brutalna

> ABS tylko pomaga w hamowaniu na słabo przyczepnej nawierzchni - i do

> tego niekoniecznie skraca drogę hamowania, jak niektórzy są

> skorzy domniemywać - natomiast nie zastępuje umiejętności

> kierowcy oraz nie jest żadną formą aktywnej kontroli trakcji. To

> TYLKO system ułatwiający hamowanie

Całkowicie zdaje sobie z tego sprawę ok.gif

Napisano

zalezy jakie predkosci. osobiscie nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, a roznie bywalo. mozna to wytlumaczyc ewentualnie tym, ze zmiana cisnienia jest mozliwa tylko iles razy na sekunde, i o ile mnie pamiec nie myli to jest to wartosc ok 12 razy na sekunde - w pewnych sytuacjach moze to nie wystarcza, a moze cos masz uwalone, bo ja sie z czym takim nigdy nie spotkalem wink.gif

Napisano

z autami i testami tak jest a jak słyszę że auto jest pod lub nadsterowne to mnie aż zbiera.

Jest tyle rzeczy które wpływa na to czy rzuci tyłkiem czy przód idzie prosto że szkoda gadać.

Mój maluch mimo napędu na tył wykazywał w zimie wyjątkową podsterowność. Przekonałem się o tym na szrocie jak Malucha rozbitego zrzucali z lawety.

hmm.gif.......a może to było wcześniej jak uderzyłem w drzewo.

Chyba to drugie raczej.( i posłuchałem się jako początkujący kierowca że autem z tylnym napędem żeby wyjść z poślizgu należy dodać gazu waytogo.gifPOWODZENIA)Można ale chyba tylko na pustym placu.......a nie na ulicy gdzie na zarzucanie zadem poprostu nie ma miejsca.

Więc bez szaleństw.

A jak ktoś mówi że zna swój samochów na wylot to wolałbym z nim nie siadać do jednego samochodu.................

...............do tego sprzętu trzeba mieć respekt bo z kazdym dniem zadziwiają mnie coraz bardziej. waytogo.gif

Szerokiej drogi ok.gif

Napisano

> z autami i testami tak jest a jak słyszę że auto jest pod lub

> nadsterowne to mnie aż zbiera.

> Jest tyle rzeczy które wpływa na to czy rzuci tyłkiem czy przód idzie

> prosto że szkoda gadać.

Tak, wszystko prawda, ale każdy samochód ma jakąśtam naturalną charakterystykę. W jednym żeby zobaczyć na łuku choć trochę nadsterowności trzeba ostro dać po heblu...w innym wystarczy niewielkie ujęcie gazu. I nie jest też oczywiście prawdą jakoby auta tylnonapędowe były nadsterowne z natury (przynajmniej współczesne)...wręcz przeciwnie...celowo ich zawieszenia ustawiane są na podsterowność coby przeciętny zjadacz chleba mógł sobie poradzić.

Na to, że ktoś w tylnym napędzie na łuku na przykład depnie do dechy albo strzeli ze sprzęgła i poleci bokiem, albo w FWD brutalnie dohamuje lewą by uzyskać ten sam efekt to już producent wpływu nie ma.

Napisano

>(...)( i posłuchałem się jako początkujący kierowca

> że autem z tylnym napędem żeby wyjść z poślizgu należy dodać

> gazu POWODZENIA)(...)

coś Ci się chyba pomyliło z FWD smile.gif

Napisano

> coś Ci się chyba pomyliło z FWD

chyba nie jemu sie pomyliło , tylko radzącym zlosnik.gif

Napisano

zwykla fizyka, jak hamujesz dociaza ci przod, a odciaza tyl, tym samym tyl ma mniejsza przyczepnosc a jak jeszcze do tego manewrujesz to tyl lubi polatac... Dlatego hamulce tylne w autach sa duzo slabsze niz przednie, inaczej by auta przy hamowaniu na łuku bączki kreciły bo tył bo szybciej kola blokował wink.gif

Napisano

> kolego to jeszcze mi odpowiedz na takie pytanie

> dlaczego przy różnych powierzchnia podczas hamowania też zarzuca

> tyłem pojazdu...

Po pierwsze - ABS'y i inne układy nie niwelują problemów do zera, jedynie je redukują. Mniej, lub bardziej. Jest to o tyle istotne, że bez ABS'u żaden normalny kierowca (poza miszczami w rodzaju kierowców testowych czy najlepszych sportowców) nie byłby w stanie opanować auta w takiej sytuacji. Dzięki ABS opanowanie pojazdu jest znacznie łatwiejsze i moim zdaniem każdy po paru chwilach treningu jest w stanie to zrobić. Chyba, że jest jakiś totalnie zdolny inaczej. Ale wtedy w ogóle nie powinien jeździć samochodem. Inna sprawa, że mało kto taki trening sobie urządza, ale na to już nie mamy wpływu.

Po drugie - ABS'y są różnej generacji (nawet w nowych autach) i ich "umiejętności" bardzo się różnią. Niedawno widziałem filmik z testów nowej Hondy Legend. I tam było hamowanie lód/asfalt. Samochód jechał jak po sznurku. Podobnie było z nową E-klasą od Mercedesa. Oczywiście można (i należy) się zastanawiać, na ile to było prawdziwe, bo generalnie reklamówki prawdomównością nie grzeszą. smirk.gif

Podsumowując - ślepa wiara w możliwości elektronicznych wspomagaczy kierowcy jest powodem naprawdę wielu wypadków. Dlatego warto im jednak nie wierzyć tak do końca.

Napisano

Fajnie...Lód-Asfalt...A pokazali takie same warunki, tylko na łuku?? Bo ja takie filmiki widywałem i ZAWSZE była to prosta...A na łuku są troszkę inne warunki hamowania...

Napisano

> Fajnie...Lód-Asfalt...A pokazali takie same warunki, tylko na łuku??

> Bo ja takie filmiki widywałem i ZAWSZE była to prosta...A na

> łuku są troszkę inne warunki hamowania...

Chyba faktycznie była prosta. hehe.gif Dobre spostrzeżenie! ok.gif

Tak czy siak - z fizyką się nie wygra. Ludzie wsiadają w samochód, gdzie samo wyliczenie trzyliterowych skrótów zajmuje w instrukcji obsługi całą stronę i myślą, że technika wyciągnie ich z każdej opresji. A potem wystarczy byle kałuża na zakręcie i dzwon gotowy. oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.