Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne szyby

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich i prosze o radę. Chodzi o elektryczne szybki. Otóż mogę je otwierać i zamykać tylko przy włączonym zapłonie. Wie ktoś jak zrobić żeby otwierały się i zamykały bez przekręcania kluczyka hmm.gif

Napisano

> Witam Wszystkich i prosze o radę. Chodzi o elektryczne szybki. Otóż

> mogę je otwierać i zamykać tylko przy włączonym zapłonie. Wie

> ktoś jak zrobić żeby otwierały się i zamykały bez przekręcania

> kluczyka

podłaczyć bezpośrednio do akumulatora? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Mądrego miło posłuchać smile.gif tylko co gdzie i jak niewiem.gif

Napisano

> kluczyka

jaki byłby sens tej innowacji? hmm.gif

Napisano

Mnie tez to denerwowalo jak zgasilem silnik a tu otwarta szyba i znowu kluczyk wkladac, zamontowalem domykanie szyb i wystarczy spineyes.gif

Napisano

> zamontowalem domykanie szyb i wystarczy

tzn. do alarmu, czy osobno jakoś?

Napisano

No w mojej Bravce (chyba juz te silniczki od szyb ledwo dysza) u mnie dzeje sie tak ze jak mam zgaszony samochód i otwieram czy zamykam to bardzo wolno chodza, natomiast jak autko jest uruchomione wtedy niwiem dostaja wiekszej mocy i jako tako idzie:) Prowadnice były juz smarowane ale zaduzo to nie dało .

Napisano

> Towotem przesmarowałem. Niewiem czy nalezy czy nie ale to miałem pod

> reka:)

No właśnie ja tak samo i tak zaschnoł ten smar w prowadnicach że szybki ledwie sie domykały(słońce daje rade)

Napisano

Witam !

Smarowanie uszczelek tylko smarem silikonowym. Daje efekty bo jest do tego przewidziany. ok.gif

Mam też pytanie o szybki. U mnie mechanizm elektrycznych szyb jest dosyć nieprzewidywalny. Jak wsiadam i włączę silnik, to są dwa warianty: Szybę będzie można otworzyć za pierwszym naciśnięciem przycisku albo trochę popompować przyciskiem i otworzy się za n-tym naciśnięciem przycisku. Co ciekawe jak już szyba ruszy to później zero kłopotów. W momencie naciskania sterownika szyby w opcji mam cię w dupie i się nie otworzę słychać cykanie gdzieś po prawej stronie deski rozdzielczej. Problem jest z szybą kierowcy, szyba pasażera bangla bez problemu.

Można wyciągnąć trzy wnioski:

przycisk jest ok, bo słychać cykanie albo szyba się otwiera

problem dotyczy tylko szyby pasażera

jak już się ruszy to później działa bez problemu (oczywiście do czasu zgaszenia zapłonu i ponownego odpalenia albo nawet i wtedy potrafi działać normalnie)

I teraz pytanie z tych mało zaskakujących, jak myślicie co to może być ? pad.gif

Pzdr

Napisano

> kluczyka

Trzeba by było przenieść rozwiązanie z Tipo gdzie otwarcie drzwi pozwalało na zamknięcie szyb - gdy drzwi zamknięte to tylko po kluczyku. Był tam przekaźnik sterowany masą z zamka drzwi - myślę że nie byłoby to nawet zbyt skomplikowane.

Napisano

> Lepsze to niż WD40.

wd40 to środek czyszczący i odrdzewiający. Jest suchy i nie należy go stosować jako smar czy inne oleum.

Napisano

> podłoczyć bezpośrednio do akumulatora?

Tylko gdzie i jakie przewody,chodzi o konkrety.

Bo mnie to też interesuje.

Napisano

> Tylko gdzie i jakie przewody,chodzi o konkrety.

> Bo mnie to też interesuje.

centralke albo przekaznik odciac od acc i podłaczyc pod akumulator... schematy masz na smietniku wiec to zaden problem zapodac plusa na stałe

Napisano
  • Autor

> Mnie tez to denerwowalo jak zgasilem silnik a tu otwarta szyba i

> znowu kluczyk wkladac, zamontowalem domykanie szyb i wystarczy

Dzieki wszystkim za podjęcie tematu . Najlepsze rozwiązanie będzie jak zamontuje domykanie szyb, skoro coś takiego istnieje trzeba się udać do elektryka smile.gif

Napisano

> Dzieki wszystkim za podjęcie tematu . Najlepsze rozwiązanie będzie

> jak zamontuje domykanie szyb, skoro coś takiego istnieje trzeba

> się udać do elektryka

witam ....

mnie również denerwuje ponowne wrzucanie kluczyka do stacyjki w celu domknięcia szybek..... możę ktoś wie ile orientacyjnie kosztuje założenie domykania ...i ile to trwa .... dzieki z góry 30.GIF

Napisano

> domknięcia szybek..... możę ktoś wie ile orientacyjnie kosztuje

> założenie domykania ...i ile to trwa .... dzieki z góry

sam moduł domykania na alledrogo od 50 zł kosztuje, lokalnie to pewnie więcej krzykną. Robocizna jak trafisz od 50-100 zł, więcej to zdzierstwo za podpięcie 3 kabelków. Z tym, że ja rozmawiając z elektrykiem usłyszałem niezbyt pochlebną opinię o domykaniu - skraca życie silniczków. Czy się szyciej palą przez to nie wiem, ale tak mi zasugerowano.

Napisano

> sam moduł domykania na alledrogo od 50 zł kosztuje, lokalnie to

> pewnie więcej krzykną. Robocizna jak trafisz od 50-100 zł,

> więcej to zdzierstwo za podpięcie 3 kabelków. a jesteś w stanie zapodać linka do allegro ?? a może wiesz jak to cholerstwo sie nazywa gdyby szukać na własną łapę po sklepach ??

Napisano

> a jesteś w stanie

> zapodać linka do allegro ??

np. http://www.allegro.pl/item219591289.html

> a może wiesz jak to cholerstwo sie

> nazywa gdyby szukać na własną łapę po sklepach ??

ja to znam tak jak w opisie tej aukcji: moduł domykania szyb. Zanim kupisz to napisz do sprzedającego, czy napewno się nada (może od razu da Ci instrukcje podpięcia do bravolota). Osobiście tego nie zakładałem, ale kolega podobny sobie montował w astrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.