Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaprawka - jak ?

Featured Replies

Napisano

Małą zaprawkę przy drzwiach, ktoś mnie kiedyś lekko na parkingu zadrapał, ja o tym zapomniałem, ale teraz widze, że lekko rudzieje. Za mało, aby jechac do blacharza, ale trzeba coś z tym zrobić. Ktoś powie co robic krok po kroku, jakich narzędzi użyć, jakich specyfików i w ogóle. Mam lakier w kolorze wozu.

Napisano

przetrzyj lekko papierkiem ściernym, później nałóż zaprawkę jakimś płaskim patyczkiem drewnianym, niektórzy robią też płaskim śrubokrętem.

Ale jak masz lakier to podjedź do jakiegoś lakiernika, za flaszkę pewno zrobi od ręki zlosnik.gif

Napisano

> Małą zaprawkę przy drzwiach, ktoś mnie kiedyś lekko na parkingu

> zadrapał, ja o tym zapomniałem, ale teraz widze, że lekko

> rudzieje. Za mało, aby jechac do blacharza, ale trzeba coś z tym

> zrobić. Ktoś powie co robic krok po kroku, jakich narzędzi użyć,

> jakich specyfików i w ogóle. Mam lakier w kolorze wozu.

bardzo drobnym papierem sciernym toto przeczysc coby rudej nie bylo i jak to malutkie jest to poprostu lakierem pojedz ok.gif taka prowizorka zeby zabezpieczyc przed ruda ok.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo drobnym papierem sciernym toto przeczysc coby rudej nie bylo i

> jak to malutkie jest to poprostu lakierem pojedz taka

> prowizorka zeby zabezpieczyc przed ruda

Wiesz, nie jeżdzę Majbachem, wygląd auta to nie jest sprawa priorytetowa dla mnie, dlatego machnę taką zaprawkę zlosnik.gif

Zastanawiam się czy sa jakies szpreje coś w stylu .... nie wiem .... jakiś podkład albo coś ... hmm.gif

Napisano

ja kiedys walczylem z odpryskami na masce, srednio raz w miesiacu po myciu furaka ogladalem przodek. Jak juz wszystko dobrze obeschlo (najczesciej kolejnego dnia) otwieralem puszke z lakierem, urywałem listek trawy i delikatnie stawiałem ciapki zlosnik.gif Wszystkie trzymają sie do dzis, a niektore mają nawet 5 lat ok.gif

Napisano

to jakas rysa czy jak? jezeli tak to przeczyść aby rudej nie było... odtłusć, nałóż lakier jakim patyczkiem/pędzelkiem. moe byc go troche wiecej (lekki garbik), nastepnie poczkaj az wyschnie porządnie(najlepiej z 1 dzien odczekaj) kup papier scierny z 2500 wodny i nadmiar farby i okolice zaprawki przetrzyj ale lekko abyć, nie przetarł lakieru. nastepnie zapoleruj i powinno być git ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to jakas rysa czy jak? jezeli tak to przeczyść aby rudej nie było...

> odtłusć, nałóż lakier jakim patyczkiem/pędzelkiem. moe byc go

> troche wiecej (lekki garbik), nastepnie poczkaj az wyschnie

> porządnie(najlepiej z 1 dzien odczekaj) kup papier scierny z

> 2500 wodny i nadmiar farby i okolice zaprawki przetrzyj ale

> lekko abyć, nie przetarł lakieru. nastepnie zapoleruj i powinno

> być git

No takie cos od otwarcia drzwi to jest, ale tak mocne, że az do blachy icon_eek.gif

Co do metody - tak zrobię ok.gif

Napisano

kupić lakier w aso z pedzelkiem, odczyscic miejsce malowania, naniesc niewielka ilosc, za pare dni spolerowac drobniutkim woldnym papierem )wszystko ponad 2000) a na koniec dalejsz lekko scierna paste polerska na caly element (tempo czy inny wynalazek) i jak nowy ok.gif

Napisano

> No takie cos od otwarcia drzwi to jest, ale tak mocne, że az do

> blachy

> Co do metody - tak zrobię

na progu ? ja w nubirze miałem po obu stronach, lakiernik mi zrobił zaprawki właśnie płaskim wkrętakiem zlosnik.gif

coś koreańce mają problemy ze spasowanie drzwi chyba hmm.gif

Napisano

> Wiesz, nie jeżdzę Majbachem, wygląd auta to nie jest sprawa

> priorytetowa dla mnie, dlatego machnę taką zaprawkę

> Zastanawiam się czy sa jakies szpreje coś w stylu .... nie wiem ....

> jakiś podkład albo coś ...

sa podklady w spraju, ale na takie male barachlo niepotrzebny, zrob tak jak pisali wyzej i bedzie gites ok.gif

Napisano

Kiedyś wysmażyłem małego manuala, wprawdzie dotyczył "purchla" ale postępowanie jest podobne w przypadku obcierki, a brzmiał mniej więcej tak:

najpierw dobrze oczyścić...zerwać napęczniały lakier, wyczyścić do gołej blachy...później dla pewności odrdzewiaczem (obojętnie jakim, byle w miarę nowym)...poczekać niech sobie podziała...zwykle ma właściwości odtłuszczające więc później nakładasz minię...najlepiej pędzelkiem takim małym jak do modeli (choć tu wiele zależy od wielkości uszkodzenia)...tak ze dwie warstwy mini...czekasz aż dobrze wyschnie (minia dosyć szybko schnie, ale mimo, że wygląda na wyschnietą, nie jest...jak będzie słabo wyschnięta mędzie się mieszać z lakierem)...nakładasz cienkie warstewki lakieru pod kolor...nakładasz jedną...czekasz aż wyschnie...nakładasz drugą i tak dalej, aż wypełnisz uszkodzenie mniej więcej do poziomu oryginalnego lakieru (a nawet odrobinę więcej)...czekasz aż dobrze wyschnie...później papier wodny 1500 albo 2000 (mokry) i polerujesz aż będzie na równo ze starym lakierem...czekasz aż wyschnie i można przetrzeć benzyną ekstrakcyjną...później nakładasz lakier bezbarwny - ze 2 warstwy...czekasz aż wyschnie i jedziesz pastą polerską...

Przy tej zabawie wskazana jest cierpliwość...nie rób na czas...spokojnie, daj temu za każdym razem wyschnąć...można jeszcze uszkodzenie obkleić taśmą na około, żeby nie zaciaprać czegoś niepotrzebnie ale to zależy od uszkodzenia...aha...jak będziesz robił przy uszczelce szyby to ją podnieś lekko i zrób też pod nią, po jak nie zrobisz to będzie dalej się robić "purchel"...

Napisano

> No takie cos od otwarcia drzwi to jest, ale tak mocne, że az do

> blachy

> Co do metody - tak zrobię

polecam- jak mi jakis *&^#*%@ 2 drzwi z jednej strony porysował angryfire.gifangryfire.gif to tak zrobiłem, po konsultacji z lakiernikiem- spolerowalem i prawie śladu ni ma ok.gif

Napisano

a co wyjdzie taniej?

kupowanie lakieru, papieru ściernego... itd.?

czy wizyta u lakiernika? (ponoć "za flaszkę" zlosnik.gif )

mnie łapie mulher.gif lekko przy bocznych kierunkowskazach... frown.gif

Napisano

wziął byś się zapytał fachowca na gygy a nie pierdzielisz zlosnik.gif

1- oczyszczasz rdzę przy pomocy papierku ściernego drobniutkiego

2- dla pewności brunox

3- kupujesz w mieszalni lakierów (polecam ppg) 10-20 ml lakieru w malutkiej buteleczce (TWOJEGO KOLORU) - kosztuje tyle co nic... 20 zł, może w porywach 25

przy pomocy patyczka nakładasz tam warstwę.. podeschnie to następną i tak dalej i dalej i dalej aż będzie lekko wyżej od normalnej warstwy lakieru, potem bierzesz papierek 2000 i wiaderko wody i gąbkę

miejsce z zaprawką równasz DELIKATNIE z z resztą, nie przejmuj się, jeśli przy okazji zmatowisz drzwi czy błotnik, to nic

potem pasta polerska w łapkę... i hejaaaa.. a na koniec mleczko kosmetyczne

jak zrobisz to dobrze, to powinno zostać z naprawdę minimalnym i nie rzucającym się specjalnie w oczy śladem wink.gif

Napisano
  • Autor

Lakier to mam od Artura, zostało mu z ostatniego razu troszkę to mi dał zlosnik.gif

Napisano

> nakładasz minię...najlepiej pędzelkiem takim małym jak do modeli

Wybacz prosze moja ignorancje i badz tak uprzejmy powiedziec mi

co to jest minia ?

Napisano

> Wybacz prosze moja ignorancje i badz tak uprzejmy powiedziec mi

> co to jest minia ?

podkład zlosnik.gif

tylko, podkład akrylowy kupuj biglaugh.gif

Napisano

> Wybacz prosze moja ignorancje i badz tak uprzejmy powiedziec mi

> co to jest minia ?

Minia - farba podkładowa na bazie pokostu, stosowana do malowania konstrukcji stalowych, statków itp , przed nakładaniem farb nawierzchniowych, Do samochodów się nie stosuje. No może jak ktoś chce pomalować swoje auto farbą ftalową (olejną ) pędzlem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.