Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z regulacja BRC Blitz

Featured Replies

Napisano

Witam!

Probuje wyregulowac BRC Blitz. Samochod ma klopoty na benzynie, szarpie, nie trzyma obrotow, a po odlaczeniu sterownika gazowego jest OK. Pomyslalem wiec, ze sprobuje podregulowac emulacje Lambda. Nie mam Diagnostic Boxa, wiec sprawdzalem miernikiem napiecia na gniezdzie diagnostycznym.

I tak:

1. Sonda Lambda - na gazie ok. 2,5V, na benzynie ok. 1,35V.

2. Atuator - na gazie 0,68V, na benzynie 0V.

Ale co mnie dziwi - te napiecia sa prawie stale. Jak dodaje gazu to nic sie nie zmienia. Czy napiecie z sondy Lambda, a tym bardziej Atuatora, nie powinno sie zmieniac jesli zwiekszam/zmniejszam obroty? Mierzylem napiecie bezposrednio na Atuatorze, ale tez jest stale. Wzgledem masy na 1 pinie jest 13V, na drugim mniej, ale nie pamietam ile. W kazdym razie nie zmienia sie jak dodaje gazu, czyli Atuator praktycznie nie pracuje...

Co mam dalej z tym zrobic?

Napisano

Coś chyba nie tak zmierzyłeś...w Lanosie jest sonda 1V, więc jakim cudem masz tam 2,5V i 1,35V boje_sie.gif

Napisano

> Coś chyba nie tak zmierzyłeś...w Lanosie jest sonda 1V, więc jakim

> cudem masz tam 2,5V i 1,35V

Moze zle podpieta masa albo za slaba i takie cuda moga sie dziac zlosnik.gif

Napisano

> Coś chyba nie tak zmierzyłeś...w Lanosie jest sonda 1V, więc jakim

> cudem masz tam 2,5V i 1,35V

Kolega mierzył na gnieździe sterownika gazu (Lambda Gas BRC), a tam napięcia są przeskalowane, sonda lambda "buja się" od 0 do 3,5V.

Coś mi się wydaje, że autor mierzy to napięcie woltomierzem cyfrowym, a on nie nadaje się do takich pomiarów, chyba, że z barografem.

Napięcie na attuatorze zmienia się od 0 do 3,5V (100% otwarcia), na benzynie powinno być 0V.

Lambda powinna oscylować od 0 do 3,5V, średnie napięcie ok. 1,7V.

Napisano
  • Autor

> Kolega mierzył na gnieździe sterownika gazu (Lambda Gas BRC), a tam

> napięcia są przeskalowane, sonda lambda "buja się" od 0 do 3,5V.

> Coś mi się wydaje, że autor mierzy to napięcie woltomierzem cyfrowym,

> a on nie nadaje się do takich pomiarów, chyba, że z barografem.

> Napięcie na attuatorze zmienia się od 0 do 3,5V (100% otwarcia), na

> benzynie powinno być 0V.

> Lambda powinna oscylować od 0 do 3,5V, średnie napięcie ok. 1,7V.

Wlasnie takich napiec jak piszesz sie spodziewalem, ale to co otrzymalem zupelnie mnie zdezorientowalo. Probowalem dwoma miernikami: cyfrowym i analogowym (a w kazdym razie z wychylowym wskaznikiem grinser006.gif). A moglbys opisac, jak mniej wiecej powinny sie zachowywac obydwa napiecia, kiedy na postoju zmieniam obroty w zakresie 1000 - 4500? Czy to normalne ze jak dodaje gazu to na attuatorze pozostaje to samo napiecie (rowniez mierzone bezposrednio pod maska, na stykach attuatora)? Chcialem wyregulowac emulacje, ale jak mam to regulowac, kiedy wskazania z Lambdy sie nie zmieniaja...

Napisano

Napięcie na sondzie lambda przy prawidlowej mieszance powinno oscylowac w granicach 0-1V lub 0-3,5V na gniezdzie DIN5, jezeli zmiany sa szybkie to miernik analogowy ze wzgledu na swoja bezwladnosc bedzie oscylowal wokol 0,5V lub 1,7V z niewielkimi wychyleniami. Jak badasz bezposrednio na sondzie lambda to potrzebujesz miernik z duza rezystancja wewnetrzna inaczej zafałszujesz wynik, obciazajac miernikiem sonde. Taki miernik powinien miec przynajmnie Rw>100kOhm. Na gniezdzie DIN5 nie ma tego problemu, bo sygnal jest wzmocniony.

Co do attuatora to napiecie na DIN5 powinno tez oscylowa wokol 1,5-2V, a bezposrednio na attuatorze ok. 3-4V.

Emulacje ustawia sie potencjometrem w sterowniku, z tym, ze zworka musi byc przestawiona na Variable, sciagnij sobie serwisowke do Blitza i przeczytaj ze 2 razy to wszytsko Ci sie wyjasni, mi nie chce sie pisac, bo tam jest wszytsko ladnie wytlumaczone. :-)

Napisano

Po odłączeniu sterownika na benzynie jest OK ?

Odłącz sterownik i zobacz co się wtedy dzieje z sondą Lambda, czy napięcie jest dalej stałe, czy zaczyna falować.

Powinno falować.

Jak po przyłączeniu sterownika przestaje falować to ..... ale najpierw sprawdź, bo teorii "co by było gdyby" to można 1000 wymyślić

Napisano

> Witam!

> Probuje wyregulowac BRC Blitz. Samochod ma klopoty na benzynie,

> szarpie, nie trzyma obrotow, a po odlaczeniu sterownika gazowego

> jest OK. Pomyslalem wiec, ze sprobuje podregulowac emulacje

> Lambda. Nie mam Diagnostic Boxa, wiec sprawdzalem miernikiem

> napiecia na gniezdzie diagnostycznym.

> I tak:

> 1. Sonda Lambda - na gazie ok. 2,5V, na benzynie ok. 1,35V.

> 2. Atuator - na gazie 0,68V, na benzynie 0V.

> Ale co mnie dziwi - te napiecia sa prawie stale. Jak dodaje gazu to

> nic sie nie zmienia. Czy napiecie z sondy Lambda, a tym bardziej

> Atuatora, nie powinno sie zmieniac jesli zwiekszam/zmniejszam

> obroty? Mierzylem napiecie bezposrednio na Atuatorze, ale tez

> jest stale. Wzgledem masy na 1 pinie jest 13V, na drugim mniej,

> ale nie pamietam ile. W kazdym razie nie zmienia sie jak dodaje

> gazu, czyli Atuator praktycznie nie pracuje...

> Co mam dalej z tym zrobic?

ja miałem podobnie ale zaraz po założeniu - "fachowcy" źle podpięli sondę. ale ty chyba miałeś wcześniej okej?

gdzieś na "elektrodzie" ktoś miał podobny problem - to była kwestia zimnych lutów albo jakieś tranzystorka.

popatrz tam.

Napisano

> Emulacje ustawia sie potencjometrem w sterowniku, z tym, ze zworka

> musi byc przestawiona na Variable, sciagnij sobie serwisowke do

> Blitza i przeczytaj ze 2 razy to wszytsko Ci sie wyjasni, mi nie

> chce sie pisac, bo tam jest wszytsko ladnie wytlumaczone. :-)

z tym ładnie to bym nie przesadzał. zwłaszcza jeśli chodzi o ustawianie emulacji. może jakaś oryginalna wersja (nie polska tłumaczona) jest ok.

Napisano

> Emulacje ustawia sie potencjometrem w sterowniku, z tym, ze zworka

> musi byc przestawiona na Variable

a wiesz moze co sie dzieje jak sie przestawi na fixed? Probowalem ostatnio z ciekawosci to zrobic i na benzynie zrobila sie masakra.

Mam jakis dokument sciagniety chyba z eko-almy ale napisany tak lamanym jezykiem ze az oczy bola (a zrozumiec nie idzie).

Napisano

Ja mam tą z ekoalmy i wszystko dla mnie jest jasne. :-)

Trzy lata temu ustawiłem emulacje, bo gazownik nic w ogóle nie ustawiał, wziął pieniądze za instalację a regulację olał. :-)

Ta fixed to nie wiem dokładnie, bo nie mierzylem miernikiem, ale wydaje mi sie, że to jest fala prostokątna o wypełnieniu 50% bez możliwości zmiany wypełnienia. Ja mam na variable i reguluje potencjometrem, a reguluje sie bardzo łatwo, tyle że czasochłonne to jest. :-)

Napisano

> Ja mam tą z ekoalmy i wszystko dla mnie jest jasne. :-)

tzn. (o ile mowimy o tym samym dokumencie) domyslasz sie o co chodzi i moze nawet masz racje. Ale jakosc tlumaczenia jest taka ze mozna podejrzewac wiele przeklaman.

> Ta fixed to nie wiem dokładnie, bo nie mierzylem miernikiem, ale

> wydaje mi sie, że to jest fala prostokątna o wypełnieniu 50% bez

> możliwości zmiany wypełnienia.

tez tak mi sie wydawalo. Dlaczego jednak sterownik F13 na tym zdurnial zupelnie to nie wiem. Po paru km na LPG i przeleczeniu na benzynie prawie caly czas bylo ubogo, do tego dlawil sie niemozebnie, robil kangury i podczas jazdy ze stala predkoscia wpadal w straszliwa czkawke. Nie potrafil do siebie dojsc nawet po 10km jazdy. na szczescie po powrocie na variable dosc szybko doszedl do siebie

> Ja mam na variable i reguluje

> potencjometrem, a reguluje sie bardzo łatwo, tyle że

> czasochłonne to jest. :-)

otoz to, do kazdej regulacji trzeba wyjmowac i rozbierac sterownik. Potem testy i tak w kolko ...

Napisano

> Wlasnie takich napiec jak piszesz sie spodziewalem, ale to co

> otrzymalem zupelnie mnie zdezorientowalo. Probowalem dwoma

> miernikami: cyfrowym i analogowym (a w kazdym razie z wychylowym

> wskaznikiem ). A moglbys opisac, jak mniej wiecej powinny sie

> zachowywac obydwa napiecia, kiedy na postoju zmieniam obroty w

> zakresie 1000 - 4500? Czy to normalne ze jak dodaje gazu to na

> attuatorze pozostaje to samo napiecie (rowniez mierzone

> bezposrednio pod maska, na stykach attuatora)? Chcialem

> wyregulowac emulacje, ale jak mam to regulowac, kiedy wskazania

> z Lambdy sie nie zmieniaja...

Witam.

Jeśli wskazania sondy lambda się nie zmieniają ( na gazie i na benzynie) to być może sonda jest uszkodzona, a co za tym idzie przy stałej wartości napięcia z sondy lambda Blitz nie bedzie zmieniał napięcia na atutatorze.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jeśli wskazania sondy lambda się nie zmieniają ( na gazie i na

> benzynie) to być może sonda jest uszkodzona, a co za tym idzie

> przy stałej wartości napięcia z sondy lambda Blitz nie bedzie

> zmieniał napięcia na atutatorze.

Mierzylem ostatnio napiecia bezposrednio na sondzie i na attuatorze. Na sondzie jest ok. 0,5V, na attuatorze ok. 1,5V. Nie jestem w stanie zarejestrowac zmian tych napiec. Sonda nie moze byc uszkodzona, bo po odpieciu gazu silniczek na benzynie tak wymiata, ze wszystko musi byc ok ok.gif

Sprobuje jeszcze pozyczonym miernikem i zrobie drugie podejscie do regulacji. Problemy z benzyna zaczely sie 2 lata temu, po zalozeniu gazu, ale poprzedni wlasciciel jezdzil tak i nic z tym nie zrobil.

Napisano

> Sonda nie moze byc

> uszkodzona, bo po odpieciu gazu silniczek na benzynie tak

> wymiata, ze wszystko musi byc ok

blad w rozumowaniu. Na uszkodzonej sondzie silnik moze "wymiatac" ale rowniez palic benzyne jak smok (jedno i drugie wynika z bogatej ciagle mieszanki) czego zazwyczaj uzytkownicy aut z LPG nie zauwazaja bo na benzynie zbyt wiele nie jezdza.

Napisano

> Sonda nie moze byc

> uszkodzona, bo po odpieciu gazu silniczek na benzynie tak

> wymiata, ze wszystko musi byc ok

Ależ może.

Podłącz mierniczek przy pracy na benzynie - jak zamiata to jest OK (choć to też wcale nie świadczy że nie jest już zużyta), jak nie zamiata, to nie jest OK (choć to tez wcale nie świadczy, że to właśnie sonda jest uszkodzona)

Napisano
  • Autor

Przekladka sondy do innego Lanosa rozwiala watpliwosci - musze ja wymienic oslabiony.gif Nie widzialem zmian napiecia, bo ich nie bylo... miernik wystarczajaco szybko reaguje.

A jaki wplyw moze miec nie dzialajaca sonda na prace na gazie? Attuator ma stale polozenie - i co z tego? Silnik moze dostawac za malo gazu? Albo za duzo? Albo raz tak, raz tak?

Napisano
  • Autor

Wymienilem sonde, pomierzylem napiecia i bylbym wdzieczny, gdybyscie pomogli mi zinterpretowac te wyniki:

I. Napiecia mierzone pod maska, w zakresie 1000 - 3500 RPM:

1. Benzyna

a) lambda 0,2V - 0,7V;

2. Gaz

a) lambda 0,2 - 0,25V (nie za malo?)

b) attuator 2,5V - 3,5V przy 900RPM; wzrasta do 6-7V przy 3500RPM

II. Napiecia na zlaczu diagnostycznym BRC:

1. Benzyna

a) lambda: 0,06V przy 900 RPM do max 2V przy 3500RPM

2. Gaz

a) lambda: ok. 2V przy 900RPM; spada do 0,06V przy 2000RPM i wiecej

b) attuator: 1,4V - 2V przy 900RPM; wzrasta do 3V przy 3500RPM

Wszystkie pomiary wykonane na postoju. Jak to porownam z instrukcja to wydaja mi sie dziwne, szczegolnie te 0,06V - czyli wlasciwie nic icon_eek.gif

Co o tym sadzicie?

Napisano

> Wymienilem sonde, pomierzylem napiecia i bylbym wdzieczny, gdybyscie

> pomogli mi zinterpretowac te wyniki:

> I. Napiecia mierzone pod maska, w zakresie 1000 - 3500 RPM:

> 1. Benzyna

> a) lambda 0,2V - 0,7V;

> 2. Gaz

> a) lambda 0,2 - 0,25V (nie za malo?)

> b) attuator 2,5V - 3,5V przy 900RPM; wzrasta do 6-7V przy 3500RPM

> II. Napiecia na zlaczu diagnostycznym BRC:

> 1. Benzyna

> a) lambda: 0,06V przy 900 RPM do max 2V przy 3500RPM

> 2. Gaz

> a) lambda: ok. 2V przy 900RPM; spada do 0,06V przy 2000RPM i wiecej

> b) attuator: 1,4V - 2V przy 900RPM; wzrasta do 3V przy 3500RPM

> Wszystkie pomiary wykonane na postoju. Jak to porownam z instrukcja

> to wydaja mi sie dziwne, szczegolnie te 0,06V - czyli wlasciwie

> nic

> Co o tym sadzicie?

Witam

O ile dobrze pamiętam to napięcia mają być takie:

attuator zamkniety 0V i 0V (na 5DIN)

attuator otwarty ok. 7,5V i 3,4V (5DIN)

sonda lambda od 0 do 1V, na 5 DIN od 0V (uboga) do 3,5V (bogata)

Generalnie zasada jest taka że przy niskim napięciu z sondy napięcie na attuatorze powinno być wysokie, i na odwrót - przy wysokim napięciu z sondy napiecie na attuatorze powinno być niskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.