Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o 1.6 TS w 156

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku zlosnik.gif Mam pytanie odnośnie silnika 1,6 Twin Spark montowanego w Alfie 156. Chodzi mi głównie o to, czy motor ten posiada te słynne wariatory oraz, tak przy okazji, jak wygląda ogólna trwałość tego właśnie konkretnego silnika. Pzdr.

Napisano

> Witam po sąsiedzku Mam pytanie odnośnie silnika 1,6 Twin Spark

> montowanego w Alfie 156. Chodzi mi głównie o to, czy motor ten

> posiada te słynne wariatory oraz, tak przy okazji, jak wygląda

> ogólna trwałość tego właśnie konkretnego silnika. Pzdr.

1.6 TS są dwa rodzaje - jeden 100konny bez wariatora i drugi 120 konny z wariatorem. W 156kach był chyba montowany tylko ten 120, czyli z wariatorem zlosnik.gif.

Napisano

> 1.6 TS są dwa rodzaje - jeden 100konny bez wariatora i drugi 120

> konny z wariatorem. W 156kach był chyba montowany tylko ten 120,

> czyli z wariatorem .

Chodzi mi właśnie o ten silnik 120 KM, a w szczególności o to, czy ten wariator potrafi sprawiać częste i poważne kłopoty

Napisano

> Chodzi mi właśnie o ten silnik 120 KM, a w szczególności o to, czy

> ten wariator potrafi sprawiać częste i poważne kłopoty

Wiele zależy od sposobu użytkowania samochodu. Bywają przypadki że zaczyna klekotać już po 10kkm ale są i takie, że wytrzymuje 80-90kkm

Napisano

> Wiele zależy od sposobu użytkowania samochodu. Bywają przypadki że

> zaczyna klekotać już po 10kkm ale są i takie, że wytrzymuje

> 80-90kkm

Na temat przedłużania trwałości wariatora napisano już poematy...

Niestety jest wada konstrukcyjna silnika, która nie zapewnia wariatorowi właściwego smarowania olejem (szczególnie po dłuższym postoju, kiedy olej z niego spływa) co powoduje wieczne z nim problemy.

Generalnie zaleca się, aby zaraz po odpaleniu nie piłować silnika, trzymać olej zaraz poniżej kreski MAX, używać dobrego oleju (najlepiej 10W40), a i tak to wszystko nie gwarantuje jego żywotności.

Tak jak napisałeś wariator potrafi wytrzymać i pod 100 tyś, ale są takie przypadki, gdy do wymiany nadaje się już po 10 tysiącach. Nie ma żadnej reguły - ja już u siebie raz wymieniałem (we wrześniu rok temu) i nie wiem czy znowu coś nie szwankuje, bo mi silnik zaczął chodzić ciut głośniej (chociaż nie ma dieslowania, gdy zimny).

Jeżeli wymianę wariatora zrobimy w dobrym warsztacie, który udziela gwarancji na robociznę (no i sam wariator) to jeżeli padnie przed upływem roku wymianę mamy praktycznie za darmo. Jest jedno ale. Instrukcja serwisowa przy wymianie wariatora przewiduje zmianę całego rozrządu (paski, napinacze itp), oraz wymianę oleju. W praktyce jednak, gdy rozrząd był zmieniany do 30 tyś. km wcześniej nie ma potrzeby tego robić.

Aha - w tych silnikach robota przy rozrządzie jest wyjątkowo paskudna. Lepiej do dać do roboty komuś kto się na tym zna (i ma blokady wałków), w przeciwnym wypadku można sobie zrobić niezłe ziazi (sam widziłem mojego mechanika, speca od Alf, który w dwie godziny zmienił mi cały wariator, ale jak zobaczyłem jak w TSach to wygląda to sam bym się za to nigdy nie wziął).

Tutaj jest cały artykuł do poczytania: http://cuoresportivo.pl/_m/index2.php/156/9

Na koniec - poza słynnych regulatorem faz rozrządu (czyli wariatorem) silniki TS, oprócz tego, że dość paliwożerne są IMHO całkiem niezłe. Mój ma przejechane 124 tysiące kilometrów, a chodzi jak żyletka.

P.S. Oto zdanie z tego linka, pod którym podpisuję się obiema rękami:

" "Alfy kupuje się sercem, nie głową". Jeśli szukasz oszczędności, nie kupuj Alfy. Moim zdaniem Alfa 156 jest najlepiej prowadzącą się limuzyną o przednim napędzie w swojej klasie. A poza wszystkim, najpiękniejszym samochodem końca XX."

Napisano

>W praktyce jednak, gdy rozrząd był zmieniany do 30 tyś. km wcześniej nie ma potrzeby tego robić.

Składać silnik na używany pasek rozrządu???rolki??? POWODZENIA!!! A potem mówią że alfy się psują!

sick.gif

Napisano

> Składać silnik na używany pasek rozrządu???rolki??? POWODZENIA!!! A

> potem mówią że alfy się psują!

A niby jakie to ma znaczenie? Czym różni się taki pasek, który ma przejechane powiedzmy 15tyś. i został ściągniety od paska, który również przejechał tyle samo bez rozbierania rozrządu?

Sam tak miałem u siebie (rozrząd robiony 10tyś przed wymianą wariatora) i jest ok.

Proponuję chwilę się zastanowić przed kolejnym postem.

Napisano

Dziekuję za konkretne wyjaśnienia, teraz mam już pewien obraz całej sytuacji. W razie dalszych wątpliwości pozwolę sobie jeszcze raz zwrócić się do kolegów blagam.gif

Napisano

Może być OK ,ale każdy szanujący się mechanik powie Ci że zakładanie używanego paska rozrządu to druciarstwo i pozorne oszczędności, tak jak wymiana rozrządu bez wymiany wariatora a ty to zrobiłeś no i "zaoszczędziłeś"

Napisano

> Może być OK ,ale każdy szanujący się mechanik powie Ci że zakładanie

> używanego paska rozrządu to druciarstwo i pozorne oszczędności,

Nieprawda - do wszystkiego trzeba z rozumem i zdrowym rozsądkiem nono.gif.

> tak jak wymiana rozrządu bez wymiany wariatora

A to jakaś nowość wink.gif.

a ty to zrobiłeś

> no i "zaoszczędziłeś"

Bo wszystko trzeba robić z głową.

Napisano

> powodzenia w dalszym "oszczędzaniu" ...

Nie chcę tutaj rozpoczynać waśni, ale widzę, że i na tym kąciku (jak i na pozostałych forach dotyczących Alfy) nie brakuje "wielkich super hiper znawców mechaniki samochodowej i wszechwiedzących miłośników jedynej słusznej marki" no.gif.

Napisano

> Nie chcę tutaj rozpoczynać waśni, ale widzę, że i na tym kąciku (jak

> i na pozostałych forach dotyczących Alfy) nie brakuje "wielkich

> super hiper znawców mechaniki samochodowej i wszechwiedzących

> miłośników jedynej słusznej marki" .

jeden i drugi się g...o znacie ..... ja wiem wszystko najlepiej

a tyraz rozejść się po kątach i stać tam do odwolania hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.