Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znaczenie kierowcy...

Featured Replies

Napisano

No wlasnie....

Kolega QLA wypowiedzial sie w tym watku , ze przy dzisiejszym postepie technologicznym w RSMŚ coraz mniej znaczy kierowca oraz to, co umie....

Jak Koledzy, ktorzy siedzą w temacie rajdow samochodowych troche bardziej niz ja skromny.gif moga sie ustosunkowac do takiej opinii??

Bo wydawalo mi sie, ze kierowca znaczy naprawde bardzo duzo.... hmm.gif

Napisano

> No wlasnie....

> Kolega QLA wypowiedzial sie w tym watku , ze przy dzisiejszym

> postepie technologicznym w RSMŚ coraz mniej znaczy kierowca oraz

> to, co umie....

> Jak Koledzy, ktorzy siedzą w temacie rajdow samochodowych troche

> bardziej niz ja moga sie ustosunkowac do takiej opinii??

> Bo wydawalo mi sie, ze kierowca znaczy naprawde bardzo duzo....

Moje zdanie brzmi:

Kierowca jest bardzo wazny waytogo.gif

Ale nawiasem mowiac sazde ze ciezko mu bylo by wygrywac rajdy bez pilota wink.gif

Napisano

Wkladka miedzy fotelem a kierownica jest bardzo wazna.Elektronika ma za zadanie wspomagac kierowce w osiaganiu jak najlepszych czasow.I mimo mojego calego szacunku dla Loeb'a,to uwazam ze bez elektronicznych dyfrow itd na szutrach ustapilby pola paru innym zawodnikom.Co nie zmienia faktu ze jest ekstra kierowca ok.gifa skolei paru innych zawodnikow nie byloby tak szybkich na asfalcie.WIec moze elektronika zaciera te 'preferencje'kazdego zawodnika.

A wracajac do samych kierowcow,to widac nawet na slabszych autach.Niejednokrotnie mocne,dobre auto jest objezdzane przez slabszy pojazd ale z dobra 'wkladka'.(nie zebym mial cos do Beltowskiego palacz.gif)

Napisano

> Kolega QLA wypowiedzial sie w tym watku , ze przy dzisiejszym

> postepie technologicznym w RSMŚ coraz mniej znaczy kierowca oraz

> to, co umie....

To nie tak. Faktycznie dzisiejsze auta rajdowe potrafią coraz więcej: nie ślizgają się, ruszają same w optymalny sposób, hamują dużo lepiej, niż kilka lat temu, mają inaczej rozłożoną masę, mają więcej mocy, itp, itd. Tyle, że z tych wszystkich nowinek też trzeba umieć korzystać. Wszyscy pamiętamy problemy Kuzaja i Hołka z maszynami startowymi w 206'tkach... zlosnik.gif

Ja twierdzę, że obecnie kierowcy mają nawet trudniejsze zadanie, niż kiedyś. Kiedyś kierowca miał gaz, hamulec, skrzynię biegów i czystą fizykę do opanowania. Teraz oprócz tego musi brać pod uwagę wszystko to, co jego samochód potrafi. W przeciwnym razie będzie jechał na pół gwizdka i rywale będą szybsi.

A czy teraz kierowca znaczy mniej, czy więcej? Znaczy dokładnie tyle samo. Musi wsiąść do auta i pojechać kilkaset kilometrów na maksymalnym skupieniu, wykorzystując w 100% możliwości swojego samochodu. Nie w 99%, bo będzie za wolny. I nie w 101%, bo będzie zwiedzał krajobraz. To musi być dokładnie 100%.

Różnica pomiędzy kierowcą sprzed 15 lat, a kierowcą dzisiejszym polega głównie na tym, że ten, który jeździł 15 lat temu miał do dyspozycji ZUPEŁNIE inny samochód, niż ten, który jeździ dzisiaj. Przez to ten, który jeździ dziś musi mieć ZUPEŁNIE inne umiejętności, żeby wygrywać. Znaczenie kierowcy (i przeważnie pilota, choć np. w Stanach i Kanadzie są rajdy jeżdżone bez zapoznania i opisu i tam pilot jest raczej mechanikiem i dodatkową parą oczu, niż tradycyjnie rozumianym pilotem) jest dokładnie takie samo, jak było... ok.gif

Napisano

Na pewno masz sporo racji, ale nikt mi nie powie, że obecne rajdy są bardziej widowiskowe i ciekawe niż te sprzed kilkunastu lat skromny.gif Wystarczy popatrzeć na starsze filmy prezentujące jazdę w tamtych czasach. Boki, slajdy, dużo tylnonapędówek. Teraz każdy wyciska setne sekundy, a sport ten zatracił IMHO trochę swojego "ducha"... To tylko takie moje spojrzenie na ten temat. I mimo, że nie przepadam za Hołkiem, bo wydaje mi się, cze jest nieco gburowaty i wywyższa się zbytnio, to uważam, że jego sposób jazdy nawiązuje w sporej części do tego co było i niestety minęło.

Pozdrawiam!

Napisano

Kierowca jest istotą tego sportu - bez niego nie ma rajdu.

Napisano

> Na pewno masz sporo racji, ale nikt mi nie powie, że obecne rajdy są

> bardziej widowiskowe i ciekawe niż te sprzed kilkunastu lat

Pewnie, że nie są, ale zupełnie nie o tym jest ten wątek... hehe.gif

Poza tym widowiskowość nie ma żadnej korelacji z rolą kierowcy w rajdówce. smirk.gif

> Wystarczy popatrzeć na starsze filmy prezentujące jazdę w

> tamtych czasach. Boki, slajdy, dużo tylnonapędówek.

Takie były czasy. Technika była znacznie mniej rozwinięta, więc samochody jeździły właśnie w taki sposób. I nie dlatego, że tak jest fajniej, tylko dlatego, że inaczej nie potrafiły. Rajdy od zawsze polegały na jak NAJSZYBSZYM pokonaniu odcinków specjalnych. Więc jak okazało się, że 4x4 jest szybsze od ośki i że jazda bez uśligów jest szybsza od jazdy bokami, to - sorry Winnetou - konstruktorzy zrobili wszystko, żeby samochody tak jeździły. Dzięki temu obecnie samochody nawet N-grupowe mające po 270-280KM (o WRC nie wspominając) wykręcają na OS'ach czasy lepsze, niż kiedyś 700-800-konne B-grupy.

Wracając jeszcze do kierowców - można się zastanawiać, czy lepszym kierowcą był ten, kto prowadził B-grupy, czy ten, który dziś jeździ WRC. Jeden walczył z żywiołem, jeździł pełnymi bokami, a jak wylatywał w krajobraz, to aż ziemia jęczała wink.gif. Drugi jest dużo szybszy, perfekcyjny technicznie, jest w stanie pojechać w każdych warunkach na 100% możliwości swoich i samochodu. Da się to porównać? IMO nie...

A dla miłośników slajdów i tylnonapędówek powstał osobny sport - drufting. zlosnik.gif

Napisano

> Kierowca jest istotą tego sportu - bez niego nie ma rajdu.

Bez samochodu też nie... zlosnik.gif

Chyba że harcerski przełajowy rajd pieszy na orientację... hehe.gif

Napisano

> Bez samochodu też nie...

Po co samochód jak drivera nie ma zlosnik.gif

> Chyba że harcerski przełajowy rajd pieszy na orientację...

Ooooo.... boje_sie.gif

Taki rajd to wypas byc musi zlosnik2.gif

Napisano

a ja bym postawił inne pytanie,

Czy lepszym kierowcą rajdowym jest ten kto szybciej opanuje

dane auto, systemy, elektronike, czy ten który wsiądzie w

"surowe" spotrowe auto i wykręci lepszy czas ?

Bo jeśli to ma polegać na posadzeniu "małpy" z dobrym

refleksem i szybkimi umiejętnościami nauki systemów to

bez sensu troszke, nieuważacie ? jeśli auta będą w coraz

większym stopniu poprawiać kierowców, to gdzie będzie

miejsce na talent ? na wrodzone zdolności ? skoro wszystko

zrobi komputer niewiem.gif

Nie wiem, dla mnie to wszystko brnie troszke za daleko,

za drogo, coraz mniej jest tego czynnika X ktory powodował

we mnie fascynacje.

ale pier...le głupoty zlosnik2.gif

Napisano

> Wkladka miedzy fotelem a kierownica jest bardzo wazna.Elektronika ma

> za zadanie wspomagac kierowce w osiaganiu jak najlepszych

> czasow.I mimo mojego calego szacunku dla Loeb'a,to uwazam ze bez

> elektronicznych dyfrow itd na szutrach ustapilby pola paru innym

> zawodnikom.

Widac zupelnie zapominasz czym wczesniej jezdzil Loeb i jakie odnosil sukcesy. Bo ciezko nazwac chyba wypakowanym elektronika takie auta jak P106 czy Saxo a francuskie Terre Rallye tez raczej ciezko asfaltowymi nazywac. Zreszta w innych imprezach pokazywal, ze nie tylko Xsara WRC potrafi jezdzic a teraz jedzie Judd'em z Pescarolo Sport w LeMans.

Napisano

Pamietam jak jezdzil.Pamietam tez ze jak jeszcze wurce nie mialy tyle elektroniki.to jego bronia byly asfalty.rozwinal sie od tego czasu jako zawodnik ale rowniez i technika poszla naprzod.I teraz o Loeb'ie nie powiesz ze to zawodnik 'asfaltowy' bo jest w stanie wygrac na wszytskim.Nie ujmuje mu talentu.Przeciez to mistrz swiata a tego tytulu za 'masło'czy ladne oczy nie dostal.

A co do Loeb'a to w ten weekend jedzie w Le Mans zlosnik.gif

Napisano

za duzo elektroniki ale nie tylko w rajdówkach w F1 też... jedna z szanowanych i znanych postaci powiedziała że Alonso utrzymuje sie na torze tylko dzięki elektronice bo jego styl jazdy jest fatalny icon_rolleyes.gif

Napisano

> za duzo elektroniki ale nie tylko w rajdówkach w F1 też... jedna z

> szanowanych i znanych postaci powiedziała że Alonso utrzymuje

> sie na torze tylko dzięki elektronice bo jego styl jazdy jest

> fatalny

o siet icon_eek.gifniezla wypowiedz

Napisano

dlatego uważam że powinni ograniczyc elektronikę nie tylko dla kosztów ale tez dla piekna tego sportu i prawdziwych talentów...

Napisano

to bardzo przykre jak czegos nie zmienią to wystartuje tylko subura i mistrzubischi oraz ford a to już nie bedzie bardziej ciekawe od tego co działo sie w niedziele w F1... przepisy muszą byc zmienione rajdy musza stać sie bardziej widowiskowe (oesy na stadionach i w miastach) i mogły by wyleciec tak nudne eliminacje jak Cypr, mexico, sardynia... grecja niech jeszcze zosdtanie prze tradycję...

Napisano

(oesy na

> stadionach i w miastach)

Tylko nie na stadionach!

Wystarczy , że za oceanem jeżdzą w kółko.

Bo na inną trase bym nie liczył, no chyba, ze coś na kształt ostatniego Race Of Champion w Paryżu, wtedy jestem za.

Napisano

> Tylko nie na stadionach!

> Wystarczy , że za oceanem jeżdzą w kółko.

> Bo na inną trase bym nie liczył, no chyba, ze coś na kształt

> ostatniego Race Of Champion w Paryżu, wtedy jestem za.

no właśnie chodzi o taki superoes jak był w Turcji bedzie w Wilekiej Brytani itd. oczywiście nie o owal:) trzeba podnosic widowiskowośc bo inaczej ten sport umrze śmiercia naturalną frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.