Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pływająca podłoga

Featured Replies

Napisano

Po kupnie mojego wozu z ciekawości zajrzałem pod dywan (z pewną dozą nieśmiałości wink.gif ).

Okazało się, że jest tam niemałe jezioro, ze znaczną ilością roślinności wodnej. Po krótkiej chwili znalazłem dziurę długości ok. 3-4 cm na spawie między progiem a podłogą.

Po osuszeniu podłogi i dywanu no i załataniu wlewu wody w podłodze została ona solidnie zakonserwowana (jakimś zachodnim specyfikiem - w żółtej puszce - poleconym przez emerytowanego blacharza).

Po ostatnich ulewach ponownie - z jeszcze większą nieśmiałością - zajrzałem ponownie pod dywan. Niestety tam znowu jest woda. beksa.gif Na szczęście ilość nie jest już przerażająca - trochę zebrało się w rynienkach w podłodze.

Podajcie wszystkie miejsca, gdzie woda może skrytobójczo wdzierać się do środka. Chcę to załatwić raz na zawsze. W końcu Fiatunio ma pojeździć co najmniej do Euro 2012.

Napisano

kolego sprawdz sobie całą podłogę z przodu i po stronie pasażera i po stronie kierowcy, zobacz te wzmocnienia na podnosnik hydrauliczny z przodu to lubi zgnić i dzwigniecie auta np u wulkanizatora to duze ryzyko ze zrobi ci dziure icon_eek.gif

mi tez się zrobiła dziura bo spaw przy progu przerdzewiał ale nie miałem kasy i czasu na bawienie się w blacharza więc kupiłem zywice poliestrową i mate szklaną i cały próg na długości gdzie była dziura zalałem zywicą z matą szklaną ( kilka wartstw) ...w sumie mate z żywicą dałem na wiekszej powierzchni łącznie z progiem aby było bardzo trwałe, po wyschnieciu jest twarde jak blacha, od spodu też uszczelniłem i potem jezcze spryskałem bitexem.

efekt murowany mam juz ponad pół roku, jest szczelne i mocne:)a tą mate wygłuszającą która była mokra i zgnita wyżuciłem i zastąpiłem najgrubszyą karimata z gąbki spineyes.gif, na podłodze można normalnie stać i mysle że na długi czas wystarczy potem zrobie generalny remont podłogi z konserwacją waytogo.gif

Napisano

> Po kupnie mojego wozu z ciekawości zajrzałem pod dywan (z pewną dozą

> nieśmiałości ).

> Okazało się, że jest tam niemałe jezioro, ze znaczną ilością

> roślinności wodnej. Po krótkiej chwili znalazłem dziurę długości

> ok. 3-4 cm na spawie między progiem a podłogą.

> Po osuszeniu podłogi i dywanu no i załataniu wlewu wody w podłodze

> została ona solidnie zakonserwowana (jakimś zachodnim

> specyfikiem - w żółtej puszce - poleconym przez emerytowanego

> blacharza).

> Po ostatnich ulewach ponownie - z jeszcze większą nieśmiałością -

> zajrzałem ponownie pod dywan. Niestety tam znowu jest woda. Na

> szczęście ilość nie jest już przerażająca - trochę zebrało się w

> rynienkach w podłodze.

> Podajcie wszystkie miejsca, gdzie woda może skrytobójczo wdzierać się

> do środka. Chcę to załatwić raz na zawsze. W końcu Fiatunio ma

> pojeździć co najmniej do Euro 2012.

Witam.

Sprawdź drożność otworów odprowadzających wodę w drzwiach, bo jeśli są zatkane to może woda w drzwiach zbierać i przelewać przez tą krawędź (foto zaporzyczone z ukp) do środka.

279429154-1.jpg

Sprawdź czy przy zamykaniu drzwi nic nie chlupocze.

U siebie miałem taką sytuację w tylych drzwiach i zorientowałem się dopiero po tym jak się przejechałem jako pasażer na tylnej kanapie

post-83094-14352486032856_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Drzwi są suchutkie - niedawno montowałem centralny zamek i było ok. Dzięki za sugestię. bow.gif

Napisano

> Po kupnie mojego wozu z ciekawości zajrzałem pod dywan (z pewną dozą

> nieśmiałości ).

> Okazało się, że jest tam niemałe jezioro, ze znaczną ilością

> roślinności wodnej. Po krótkiej chwili znalazłem dziurę długości

> ok. 3-4 cm na spawie między progiem a podłogą.

> Po osuszeniu podłogi i dywanu no i załataniu wlewu wody w podłodze

> została ona solidnie zakonserwowana (jakimś zachodnim

> specyfikiem - w żółtej puszce - poleconym przez emerytowanego

> blacharza).

> Po ostatnich ulewach ponownie - z jeszcze większą nieśmiałością -

> zajrzałem ponownie pod dywan. Niestety tam znowu jest woda. Na

> szczęście ilość nie jest już przerażająca - trochę zebrało się w

> rynienkach w podłodze.

Witam

to nie jest taka prosta sprawa jak sie moze co po niektórym wydaje...

walczyłem z tym przez około 1 rok KLIKAJ ale udało sie...

dodam jeszcze ze zmieniałem uszczelke przedniej szyby na nowa, miękką; wode ktora sciekala po dachu, przedniej szybie a nastepnie do komory silnika(nie przez czarny plastik-podszybie) a na łaczeniu maski z blotnikami skierowałem tak, aby nie scekala po przegrodzie dzielacej komore silnika z przestrzenia pasazerska. U mnie to okazało sie przyczyna ciaglej nieustannej kałuży pod nogami zarowno pasażera jak i kierowcy. Przyczyn jest conajmniej 10 wiec zycze duzo cierpliwosci i czasu ...

pozdrawiam

i jeszcze jedno: korzystanie z szukajki nie boli !!!

Napisano

A ja nieco OFF zeby.GIF Czemu mi się wydaje, że Uniaki produkowane w Polsce są jedną wielką tandetą w porównaniu do włoskich? hmm.gif Czyżby znowu powtórka z rozrywki w stylu Poloneza, czyli byle co, byle jak, byle komu ale najważniejsze by sprzedać? hmm.gif

Moje Uno ma prawie 13 lat i na chwilę obecną ingerencji blacharza wymagają jedynie progi. Podłoga cała, sucha, bez żadnych promocyjnych otworów wentylacyjnych itp.........

Pozdrawiam serdecznie kolegę i życzę szybkiego doprowadzenia do zdrowia Unolota ok.gif

Napisano

Ja też wtrące swoje 3 grosze. Otóż pod plastikowym podszybiem mieszczą się 2 otwory, które prowadzą do środka auta, gdzie znajduje się dziurka i gumowy wąż. Niestety często się zatyka (od liści i innego syfu) przez co woda się tam zbiera. Pech, że 4cm wyżej jest wlot i wentylator nagrzewnicy, gdzie u mnie woda sobie przelatywała do środka prosto pod nogi kierowcy i pasażera. Zrobiłem porządny odpływ,ale dziura w podłodze została i teraz kombinuje jak,bez blacharza to zrobić...

Napisano

Kolega słyszał o dziale "Zrób to sam" na fiatuno.pl ? cfaniaczek.gif

kliken machen zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A słyszał, słyszał.

Chodziło mi jednak o wypowiedzi właścicieli, gdzie w swoich bolidach napotkali miejsca, z których woda dostaje się do środka. Jak już rozkręcę pół auta to nie chciałbym, żeby za pół roku okazało się, że było jeszcze jedno tajemnicze miejsce. Wyznaję zasadę, że jak robić to porządnie a nie po łebkach.

A za miejsca wskazane w poradniku wezmę się niebawem.

Napisano

ja zrobiłem dokładnie tak jak to opisał Klaudek i nie mam już problemów z wodą w aucie wink.gif

poza tym naładowana wkrętarka, ok 1,5 h i autko masz puste w środku biglaugh.gif

Napisano

ja przeczytalem wszystkie dostepne manuale, ale okazalo sie ze w moim przypadku woda wlewala sie lewym gornym rogiem przedniej szyby, wcisnolem tam silikonu, i sprawa odeszla momentalnie.

pozdrawiam

Lukasz

p.s najlepiej wyciagnac wszystkie dywany, wejsc do auta a kolege przy piwie poprosic o spluskanie auta szlaufem, wszytko widac!! claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.