Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspolwlasciciel

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, kupilem samochod, na umowie sa tylko moje dane, auto jeszcze nie jest przerejestrowane itp (kupilem je pare dni temu), jak teraz zrobic zeby moja babcia byla wspolwlascicielem?? (znizki)

Napisano

> Mam pytanie, kupilem samochod, na umowie sa tylko moje dane, auto

> jeszcze nie jest przerejestrowane itp (kupilem je pare dni

> temu), jak teraz zrobic zeby moja babcia byla

> wspolwlascicielem?? (znizki)

z tego co wiem, to abyś miał zniżki to babcia musi być właścicielem a Ty współwłaścicielem spineyes.gif

Napisano

Jak ja kupowałem to powiedzieli mi, że współwłaściciela mogę dopisać przy składaniu wniosku do Urzędu Kominukacyjnego. A zniżki powiedzieli mi że mogą być na dowolną osobę z dowodu rejestracyjnego. Najlepiej zadzwoń do agenta ubezpieczeniowego i do UK.

Napisano
  • Autor

Czyli przy przerejestrowywaniu moge dopisac poprostu babcie tak?

Napisano

> Czyli przy przerejestrowywaniu moge dopisac poprostu babcie tak?

Babcie mozna dopisac do dowodu do 3 miesięcy od daty kupna samochodu z tego co mi tłumaczyła kiedys pracownica WK.

Napisano

> Czyli przy przerejestrowywaniu moge dopisac poprostu babcie tak?

nie wiem czy tak po prostu dopisać "Szanowna Pani, Pani mi tam babcie jeszcze dopisze"...

dopisuje sie współwłaściciela na jakiejs podstawie, umowa kupna sprzedaży, darowizna, ja sporządzilem umowe darowizny 1/100 części pojazdu i współwłaściciel wpisany.

co do ubezpieczenia i zniżek, to zależy to chyba też od firmy ubezpieczeniowej, w PZU jestem właścicielem a korzystam ze zniżek współwłaściciela. W innej firmie możliwe, ze bedzie konieczność wpisania osoby ze zniżkami jako pierwszej w dowodzie (ale wątpie)

Napisano

na 100 % możesz to załatwić przy rejestracji autka, ja tak zrobiłem będziesz musiał tylko napisać na ich oświadczeniu dane współwłaściciela i chyba jescze jego podpis był potrzebny

Napisano

> na 100 % możesz to załatwić przy rejestracji autka, ja tak zrobiłem

> będziesz musiał tylko napisać na ich oświadczeniu dane

> współwłaściciela i chyba jescze jego podpis był potrzebny

ja miałem upoważnienie współwłaściciela do rejestracji i jego dokument tożsamości

Napisano
  • Autor

> ja miałem upoważnienie współwłaściciela do rejestracji i jego

> dokument tożsamości

OK dzieki smile.gif co do ubezpieczenia to w HDI biora pod uwage osobe z korzystniejszymi znikami bo juz sie dowiadywalem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> z tego co wiem, to abyś miał zniżki to babcia musi być właścicielem a

> Ty współwłaścicielem

1. kolejność nie jest istotna

2. jak są 2 osoby to nie ma właściciela - są tylko WSPÓŁwłaściciele (obydwoje nimi są a nie jeden właściciel a drugi współwłasciciel)

Napisano

> 1. kolejność nie jest istotna

> 2. jak są 2 osoby to nie ma właściciela - są tylko WSPÓŁwłaściciele

> (obydwoje nimi są a nie jeden właściciel a drugi

> współwłasciciel)

czyżby coś, się zmieniło w ostatnich latach?

Parę lat wstecz, jak ojciec kupował auto i chciał mnie na współwłaściciela, to pierwsze co musieliśmy z urzędu komunikacji naginać ponownie do sprzedawcy (kilkadziesiąt km) aby na umowie mnie dodać jako współwłaściciela.

Oczywiście w dowodzie widnieje właściciel i współwłaściciel.

pzdr.

Napisano

3 miesiace temu to przerabialem wiec wytlumacze:

ja kupilem auto ale to ojciec podpisał się na umowie bo ja nie mialem dowodu osobistego przy sobie slinka.gif po kupnie w US ojciec "odsprzedał" albo darował (jakoś tak - nei ważne) 1/3 auta wiec stalem sie współwłaścicielem. Przy rejestracji dowiedziałem się, że mogę figurować jako głowny wspolwlasciciel (na glownej stronie) a ojciec na tylnej stronie - w HDI nie ma to znaczenia, kto jest głównym wspołascicielem a kto drugim a i tak mam liczone znizki ojca 893goodvibes.gif

przy rejestracji MUSISZ mieć dokument stwierdzający, że babcia stała się współwłaścicielem auta (umowa kupna-sprzedaży lub darowizny), nikt Ci nie wpisze od tak współwłaściciela bo tobie się tak podoba wink.gif jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało na priva bo pracuję w WK także mogę się dopytać co i jak gdybym sam nie wiedział zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.