Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HGT

Featured Replies

Napisano

ostatnio upatrzyem sobie właśnie takie punto osiągi tego auta mnie przyciągają ale nieznam kompletnie tej wersji jak jest z awaryjnoscią takiego autka ?? czy w jakimś fiacie jest jeszcze taka jednostka silnikowa ?? czy auto ma plastikowy kol. sący ?? oraz czy zawiesznie jest inne niz w zwykłym punto (wahacze, amorki,łożyska) zauwżyłem jeszcze że maje te model kontrole trakcji niema z nią problemów ?

Napisano

HI smile.gif

Z tego co słyszałem to, wersja HGT ma dość awaryjny wariator (~500zł). Standardowo części są sporo droższe od wersji podstawowej (chodzi o te części którymi się różni) oczywiście wszystkie części zawieszenia też są sporo droższe. O awariach ukł. stabilizacji na kąciku jakoś nie słychać.. ale to może z powodu małej ilości autek smile.gif

Tak czy inaczej .. taki silnik w tak małym samochodzie to musi być fajna zabawa.

Napisano

Zdecydowanie polecam opcję SZUKAJ na forum, temat wałkowany wiele razy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie polecam opcję SZUKAJ na forum, temat wałkowany wiele

> razy

szukałem ,nie znalazlem odpowiedzi ma moje pytania

Napisano

> szukałem ,nie znalazlem odpowiedzi ma moje pytania

zawieszenie bardzo podobne (takie same wahacze i duperelki), chyba tylko amorki różne, łożyska nie pamiętam

silnik montowany też w Stilo

z TC nie ma problemow

Napisano
  • Autor

> zawieszenie bardzo podobne (takie same wahacze i duperelki), chyba

> tylko amorki różne, łożyska nie pamiętam

> silnik montowany też w Stilo

> z TC nie ma problemow

1.8 HGT ma inne wahacze właśnie sparwdziełem w katalogach amorki zaś wygladają na takie same, a i jeszcze ejdno widze w ogloszniech niektórzy podaje moc 150km był takie 1.8 ?? (z tego co wiem maja 130km)

Napisano

Witam.

Jednosta 1.8 pochodzi z Alfy, z tego co widziałem na wątku, 150 kM maja te silniki, przynajmniej tak wyglądała sprawa na hamowni, poszukaj wątku o HGT, było to poruszane wiele razy, zaznacz tylko, żeby szukał w ciągu ostatnich 2-3 lat. Fajne autko, ciężko znaleźć jedynie w sensownym stanie i bezwypadkowe.

Pozdrawiam.

Napisano

Normalne nietuningowane HGT ma 130 koników bądź 131 zależy jak kto zaokrągla przeliczenia z kilowatów, innej wersji HGT nie było, więc te co rzekomo mają po 150 KM są raczej po tuningu.

Napisano

Idąc za informacją prasową i od fiata - 130-konny silnik, znany także z Barchetty i Lancii Lybra, zapewnia niedużemu autu naprawdę niezłe osiągi. Jak przystało na samochód o sportowym zacięciu, Punto HGT jest produkowane tylko w trzydrzwiowej odmianie nadwoziowej. Model z 1,8-litrowym silnikiem jest znacznie "spokojniejszy" od poprzednika, nie ma zaskakującego mniej wprawnych kierowców przyrostu mocy w momencie włączenia turbosprężarki. Osiągi HGT stoją na bardzo dobrym poziomie, ponad 200 km/h prędkości maksymalnej i sprint od 0 do 100 km/h trwający 9 sekund...robi wrażenie

Napisano

> Idąc za informacją prasową i od fiata - 130-konny silnik, znany także

> z Barchetty i Lancii Lybra, zapewnia niedużemu autu naprawdę

> niezłe osiągi. Jak przystało na samochód o sportowym zacięciu,

> Punto HGT jest produkowane tylko w trzydrzwiowej odmianie

> nadwoziowej. Model z 1,8-litrowym silnikiem jest znacznie

> "spokojniejszy" od poprzednika, nie ma zaskakującego mniej

> wprawnych kierowców przyrostu mocy w momencie włączenia

> turbosprężarki. Osiągi HGT stoją na bardzo dobrym poziomie,

> ponad 200 km/h prędkości maksymalnej i sprint od 0 do 100 km/h

> trwający 9 sekund...robi wrażenie

Szkoda tylko że momentu ma sporo mniej niż GT. Powyżej pewnej prędkości zaczyna wymiękać. No i żeby koników mu dorobić to sporo hajsu a przyrosty niewielkie. Aczkolwiek auto wygląda i prowadzi się jak marzenie.

Napisano

> Witam.

> Jednosta 1.8 pochodzi z Alfy, z tego co widziałem na wątku,

Nieprawda.

Jesli cokolwiek maja wspolnego to ewentualnie kadlub bo alfa wlasnie w TS'ach bazowala na fiatowskim i sterowanie przemiennikiem faz rozrzadu (popularnie wariatorem).

Glowica (a ta stanowi o mozliwosciach silnika) to konstrukcja autorska fiat/lancia. Silnik AR z minionych lat, przy pojemnosci 1,8 rozwija od 144 do 140 KM.

Napisano

> jak jest z awaryjnoscią takiego autka ??

Przeciętnie, od czasu do czasu coś trzeba naprawić.

> czy w jakimś fiacie jest jeszcze

> taka jednostka silnikowa ??

Tak, np. barchetta 1.8

> oraz czy zawiesznie jest inne niz w zwykłym punto (wahacze,

> amorki,łożyska)

Jest trochę inne zawieszenie. Przynajmniej tak podaje e-PER.

> zauwżyłem jeszcze że maje te model kontrole

> trakcji niema z nią problemów ?

Nie ma problemów. No chyba, że uszkodzeniu ulegnie czujnik ABS/TCS - wtedy wymiana kosztuje trochę ponad 200 zł

Napisano

> widze w ogloszniech

> niektórzy podaje moc 150km był takie 1.8 ?? (z tego co wiem maja

> 130km)

130-131 KM ok.gif

Napisano

> 1.8 HGT ma inne wahacze właśnie sparwdziełem w katalogach

W niektórych katalogach było rozgraniczenie ale pasują świetnie te normalne. Tych do HGTy nie ma lub sa wycofane

>amorki zaś

> wygladają na takie same,

Przednie są inne niż cywilne, tylne takie same

>a i jeszcze ejdno widze w ogloszniech

> niektórzy podaje moc 150km był takie 1.8 ?? (z tego co wiem maja

> 130km)

150KM to po jakimś dłubaniu. Jak badaliśmy nasze HGTki to moc zawsze wychodziła wieksza 135-145koniów zlosnik.gif

Napisano

zwrotnice sa inne, piasty sa inne , zaciski z tylu i czopy tylnych piast, zestrojenie zawieszenia, skrzynia typu C510, polos prawa podparta na bloku silnika, inne linki od recznego wystepujace tylko w hgt (tarcze z tylu) - dostepne bez problemu w zamienniku. egzemplarze do wrzesnia 2000r wyposazone w 1 sonde lambda i przepustnice na linke, po wrzesniu 2000 roku przepustnica elektroniczna i 3 sondy lambda (silnik 188A6.000). auto posiada bardzo restrykcyjny dolot po wymianie na np. GSRa mozna uzyskac do 12 koni przyrostu. hgt mam rozpracowane co chcesz wiedziec dokladnie? pozdrawiam

szczesliwy posiadacz pomaranczowej hagiety smile.gif

Napisano

A czy masz może linka do takiego dolotu pasującego do HGT, bo z chęcią bym się czemuś takiemu przyjrzał?

Napisano

> A czy masz może linka do takiego dolotu pasującego do HGT, bo z

> chęcią bym się czemuś takiemu przyjrzał?

http://www.gsr-uk.co.uk/engineering/pages/productsbycar/fiat/fiat_pun2.htm

F14i.jpg

Typical peak torque increase 9Nm @ 3,800rpm (standard engine peak torque @ 4,400rpm) , typical peak power increase 12.8bhp. Power increase through rev range from 2,800rpm between 1 and 16bhp. Available in black, blue, orange, red and yellow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.