Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

System monitorowania pojazdu (GSM/GPS)

Featured Replies

Napisano

Witam

Ma ktoś doświadczenia z systemami monitorowania pojazdów opartych o GSM/GPS?

Czy bardzo taki system ingeruje w elektronike auta?

Jakie przedziały cenowe, za urządzenie oraz miesięczny abonament?

Znajomy kupuje Porschaka i musi zamontować taki system, bo inaczej firmy ubezpieczeniowe nie ubezpieczą mu autka.

Pozdrawiam

Napisano

ee to ja nie wiem, zadna mu nie chce dac? Do nowej X5-ki nie wymagali gpsu screwy.gif

Napisano

> Witam

> Ma ktoś doświadczenia z systemami monitorowania pojazdów opartych o

> GSM/GPS?

> Czy bardzo taki system ingeruje w elektronike auta?

> Jakie przedziały cenowe, za urządzenie oraz miesięczny abonament?

> Znajomy kupuje Porschaka i musi zamontować taki system, bo inaczej

> firmy ubezpieczeniowe nie ubezpieczą mu autka.

> Pozdrawiam

niech zadzwoni do handlowcow z tej firmy i wszystkiego sie dowie

Napisano

nie pomaga, miesiac temu w mragowie jednej nocy sparzatneli 6 paskow w tdi po '04 a 2 mialy gpsy - sledztwo umorzono frown.gif

ale dla lepszego samopoczucia warto miec

Napisano

Pomaga , znajomemu z pracy walneli na pomorzu Golfa IV, mieli pecha bo wszystkie samochody u nas w firmie mają GPS. Po krótkim czasie auto zostało namierzone w dziupli a przy okazji kilka innych samochodów.

Pracuje w dużej firmie, która zajmuje się kompleksową ochroną również montażem GPS i monitorowaniem mobilnym.

Jak masz dodatkowe pytania wal na priva.

Napisano

To aż tak duże prawdopodobieństwo, że ukradną? Przecież w statyskach policyjnych kradzież Porsche praktycznie nie istenieje zlosnik.gif

Napisano

założenie trwa cały dzień, rozkręcają pół auta żeby to zamontować. koszt to ok 6tys a abonament 100zl/miesiąc lub 3tys za trzy lata z góry. firma motoguard.

Napisano
  • Autor

> To aż tak duże prawdopodobieństwo, że ukradną? Przecież w statyskach policyjnych kradzież Porsche praktycznie nie istenieje

W warunkach ubezpieczenia jest, że przy wartości auta powyżej 200 000 zł jeden z systemów zabezpieczenia auto musi być systemem monitoringu działającym w technologi GPS lub GSM, dodatkowo firma leasingowa wymaga pokazania opłacenia miesięcznego abonamentu za "pilnowanie" auta.

Napisano

> założenie trwa cały dzień, rozkręcają pół auta żeby to zamontować.

> koszt to ok 6tys a abonament 100zl/miesiąc lub 3tys za trzy lata

> z góry. firma motoguard.

Motoguarda mozna naprawde polecić tym bardziej ze opiera się na technologi GPRS/GPS i jest jednym z nielicznych monitoringów na bieżąco co minute (lbu co 30/15 sek w zaleznosci od opcji) wysyłającym sygnał połozenia auta - róznica jest taka ze wiekszosc systemów jest aktywowana dopiero jak mamy czynnik alarmowy (wlamanie, kradziez itp.) .Oprocz tego oferuje Patrole Interwencyjne w standardowym abonamencie ok.gif Polecam bo dobrze sie z nimi wspolpracuje

Napisano

> Witam

> GSM/GPS?

> Pozdrawiam

czasami zdarza mi sie montowac takie urzadzenia, uklad posiada 3 anteny, GPS, GSM i FM ok.gif urzadzenie moze dzialac samodzielnie lub z dodatkowym immobilaserem hmm.gif montaz trwa dosyc dlugo, ale raczej nie ze wzgledu na skomplikowanie, raczej z tego powodu ze zeby byl skuteczny trzeba go dobrze ukryc, no i czasami trzeba pol auta rozebrac oslabiony.gif

firma monitorujaca wie kiedy wlaczy sie zaplon, uruchomi silnik, wlaczy alarm, o probie odpalenia auta bez autoryzacji, moze zdalnie unieruchomic auto np. poprzez odciecie paliwa ok.gif o tym ze wie o polozeniu auta w czasie niemal rzeczywistym i archiwizowaniu tych danych nawet nie wspominam zlosnik.gif

jesli chodzi o ingerencje w elektronike auta to jest ona minimalna, alarmy samochodowe bardziej w nia wnikaja zlosnik.gif chyba ze zostanie zamontowana z dodatkowym immobilaserem

koszt takiego systemu to ok 5000 + abonament

pozdr.

Napisano

> nie pomaga, miesiac temu w mragowie jednej nocy sparzatneli 6 paskow

> w tdi po '04 a 2 mialy gpsy (...)

Może za sprawą jammerów. KLIK

Napisano

> Może za sprawą jammerów. KLIK

ale pozostaje jeszcze kwestia immobilisera chyba ze to byly systemy flotowe GPS bez immo to wtedy zaden klopot..

dobrze zalozony immo to 90 % sukcesu w monitorowaniu pojazdow bo jak zawiedzie GPS to tylko na immo opiera sie blokada

Napisano

> Witam

> GSM/GPS?

> Pozdrawiam

mysle ze co jak co ale przy kupnie porsche sam dealer powinien to zaproponowac i zamontowac, w koncu skoro sprzedaja tak drogie samochody powinni miec swiadomosc istnienia takich uwarunkowan u ubezpieczyciela

bo jesli skazuja klienta na samodzielne szukanie, to sa zalosni

Napisano

> Może za sprawą jammerów. KLIK

niekoniecznie

w dobrze zabezpieczonej dziupli nie pogadasz przez telefon, po prostu nie ma sygnalu, kwestia uzytych materialow do "ocieplenia"

Napisano

> niekoniecznie

co niekonicznie?

> w dobrze zabezpieczonej dziupli nie pogadasz przez telefon, po prostu

> nie ma sygnalu, kwestia uzytych materialow do "ocieplenia"

Właśnie o to mi chodzi. Nie ma sygnału GSM, nie ma pozycji GPS nadanej przez auto.

Napisano

> co niekonicznie?

> Właśnie o to mi chodzi. Nie ma sygnału GSM, nie ma pozycji GPS

> nadanej przez auto.

niekoniecznie zagłuszaczy

wiekszosc systemow monitorujacych pracuje w trybie pasywnym, czyli w po prostu w zaden sposob nie komunikuje sie z siecia

dopiero zgloszenie wlasciciela o kradziezy popduje iz z centrum monitoringu wysylany jest "impuls" na ktory system odpowiada podajac lokalizacje

jesli auto jest w dobrze zabezpieczonej dziupli, to nici z tego

Napisano

> niekoniecznie zagłuszaczy

> wiekszosc systemow monitorujacych pracuje w trybie pasywnym, czyli w

> po prostu w zaden sposob nie komunikuje sie z siecia

> dopiero zgloszenie wlasciciela o kradziezy popduje iz z centrum

> monitoringu wysylany jest "impuls" na ktory system odpowiada

> podajac lokalizacje

> jesli auto jest w dobrze zabezpieczonej dziupli, to nici z tego

dlatego jak juz zakladac to porzadne uklady ok.gif np. takie ok.gif ktore monitoruja i rejestruja polozenie auta na bierzaco a nie tylko w chwili uruchomienia sie alarmu ok.gif

pozdr.

Napisano

> dlatego jak juz zakladac to porzadne uklady np. takie ktore

> monitoruja i rejestruja polozenie auta na bierzaco a nie tylko w

> chwili uruchomienia sie alarmu

> pozdr.

przeciez to zwykly system flotowy jaki stosuje sie np w firmach transportowych z zabezpieczeniem ma niewiele wspolnego...tego systemu nie da sie zdalnie zablokowac sygnalem z centrum monitoringu ...

musialbys siedziec przed kompem 24h na dobe i atrzec co sie z Twoim autem dzieje....z tego co sie doczytalem ten system nie ma immobilisera...

co do systemow pozycjonujacych auto w momencie sygnalu alarmowego to nie rozumiem o co wam chodzi....jak sobie wyobrazacie zeby panie w monitoringu mialy 1000 aut jednoczesnie na mapie? auto pojawia sie w okreslonych sytuacjach lacznie z zanikiem sygnalu GPRS i GPS tak samo jak mozna je wywolac w dowolnym momencie na mape..

pomijam juz kwestie ceny ktora jak za system ktory niewiele ma wspolnego z zabezpieczeniem a tylko z obserwacja auta jest chora..

Napisano

> przeciez to zwykly system flotowy jaki stosuje sie np w firmach

> transportowych z zabezpieczeniem ma niewiele wspolnego...tego

> systemu nie da sie zdalnie zablokowac sygnalem z centrum

> monitoringu ...

a przewijales strone nizej, bo tam opisany jest rowniez i system zabezpieczenia zlosnik.gif

> musialbys siedziec przed kompem 24h na dobe i atrzec co sie z Twoim

> autem dzieje....z tego co sie doczytalem ten system nie ma

> immobilisera...

ma podstawowy + mozna dolaczyc dodatkowy ok.gif

> co do systemow pozycjonujacych auto w momencie sygnalu alarmowego to

> nie rozumiem o co wam chodzi....jak sobie wyobrazacie zeby panie

> w monitoringu mialy 1000 aut jednoczesnie na mapie? auto

> pojawia sie w okreslonych sytuacjach lacznie z zanikiem sygnalu

> GPRS i GPS tak samo jak mozna je wywolac w dowolnym momencie na

> mape..

> pomijam juz kwestie ceny ktora jak za system ktory niewiele ma

> wspolnego z zabezpieczeniem a tylko z obserwacja auta jest

> chora..

pozycja auta jest monitorowana, zapisywana i archiwizowana 365dni w roku, 7 dni w tygodniu, 24h na dobe, 60 razy na godzine (na zyczenie mozna czesciej) zlosnik.gif w systemie uruchomianym dopiero przez alarm jesli zlodziejowi uda sie zneutralizowac alarm przed jego uruchomieniem to nie wiadomo kiedy, gdzie i w jakich okolicznosciach do tego doszlo, natomiast w systemie ciaglego monitorowania mozna w kazdej chwili odtworzyc co sie z autem dzialo z dokladnoscia co do minuty (na zyczenie i czesciej zlosnik.gif) do chwili ew. utraty sygnalu ok.gif

pozdr.

Napisano

> a przewijales strone nizej, bo tam opisany jest rowniez i system zabezpieczenia

szukam szukam i nic...wiele o transmisjach i innych pierdolach a o immo nie moge znalezc...mozesz wskazac paluszkiem?

> ma podstawowy + mozna dolaczyc dodatkowy

chetnie poczytam jak znajde...

> pozycja auta jest monitorowana, zapisywana i archiwizowana 365dni w

> roku, 7 dni w tygodniu, 24h na dobe, 60 razy na godzine (na

> zyczenie mozna czesciej) w systemie uruchomianym dopiero przez

> alarm jesli zlodziejowi uda sie zneutralizowac alarm przed jego

> uruchomieniem to nie wiadomo kiedy, gdzie i w jakich

> okolicznosciach do tego doszlo, natomiast w systemie ciaglego

> monitorowania mozna w kazdej chwili odtworzyc co sie z autem

> dzialo z dokladnoscia co do minuty (na zyczenie i czesciej ) do

> chwili ew. utraty sygnalu

> pozdr.

w moim systemie pomimo tego ,ze jest standardowo ustawiony na wzbudzenie przy zakloceniu ktoregos z monitorowanych sygnalow, przychodzi sygnal o utracie GPRS lub GPS a poza tym zawsze na serwerze zapisuje sie wszystko co z autem zwiazane...rowniez mozna pod klienta tak skonfigurowac zeby sam mogl sobie auto obserwowac pomimo obslugiwania przez cenrum monitoringu....

nie musisz mi kolego tego tlumaczyc bo ja pracuje w firmie ktora ma swiadczy takie uslugi ,ma swoj system i swoj monitoring....i wiem ze to co klient wie to jedno a to co ja moge w monitoringu sprawdzic to drugie....ja mam dostep do tego auta caly czas a klient nie..i jezeli jest sytuacja kryzysowa ze auto zginie to jestem w stanie odtworzyc cale jego "zycie" az do utraty sygnalu...

Napisano

> nie musisz mi kolego tego tlumaczyc bo ja pracuje w firmie ktora ma

> swiadczy takie uslugi ,ma swoj system i swoj monitoring....i

> wiem ze to co klient wie to jedno a to co ja moge w monitoringu

> sprawdzic to drugie....ja mam dostep do tego auta caly czas a

> klient nie..i jezeli jest sytuacja kryzysowa ze auto zginie to

> jestem w stanie odtworzyc cale jego "zycie" az do utraty

> sygnalu...

to skoro ci nie musze tlumaczyc to po co wnikasz jak wiesz lepiej niewiem.gif

ja czasami montuje te zestawy i wiem czy posiada immo i czy moze byc dolaczone dodatkowe zabezpieczenie zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> to skoro ci nie musze tlumaczyc to po co wnikasz jak wiesz lepiej

> ja czasami montuje te zestawy i wiem czy posiada immo i czy moze byc

> dolaczone dodatkowe zabezpieczenie

> pozdr.

podales linka do strony gdzie podobno jest napisane o immo...nie znalazlem

poza tym opisywales jaki to super system w porownaniu z innymi bo na bierzaco podaje pozycje na co opisalem Ci ze inne tez to maja nawet jezeli sie z tym nie afiszuja...

ten system co podales odpowiada mojemu systemowi typowo logistycznemu ktory moze zczytywac milion sygnalow z auta i przesylac je nawet co 2 sek na serwer ma mozliwosc sterowania immo ale nie jest typowym systemem zabezpieczajacym...

typowe systemy zabezpieczajace nie zczytuja pierdół z auta (tacho,obroty,paliwo,czas pracy itp) tylko rejestruja i reaguja na czujniki zwiazane z zabezpieczeniem i nie jest w nich potrzebne podawanie pozycji co 2 sek ...wazna jest pozycja w momencie wywolania alarmu lub w momencie zaniku sygnalu GPS lub GPRS...samo to juz daje w monitoringu alarm

takze zanim cos polecisz upewnij sie czy inni nie maja tanszych i lepszych systemow...

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.