Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ulubiona przez wszystkich kontrolka "CHECK ENGINE"...

Featured Replies

Napisano

Witam i o poradę pytam!

Jakiś tydzień temu moja Asterka zaczęła szaleć. Na "wolnych obrotach" trzymała jakieś 4 - 4,5 tys. Zapaliła się kontrolka CHECK. Moim genialnym komputerem w postaci kawałka drucika wyczytałem, że to silnik krokowy. Ponieważ nie chciałem zbytnio się z nim babrać i demontować wszystkiego tylko po to, żeby go wymontować, postanowiłem potraktować go WD40, wykorzystując w tym celu otwór w przepustnicy, którą nota bene wyczyściłem. Wlałem tego WD40 duuuuużo :-) Skręciłem, odpaliłem silnik i ZONK - silnik ryczy, CHECK pali się, coś syczy. Okazało się, że guma łącząca przepustnicę z kolektorem sparciała i pękła, na skutek upływy czasu. Kupiłem więc zamiennik (25 zeta, ASO proponowało 130 zeta...) i zamontowałem. A ponieważ nowy silnik krokowy miałem u siebie już jakieś pół roku, to i jego założyłem. Po zamontowaniu, odpaliłem silnik - obroty książkowe, nawet na gazie, ale cholerny CHECK pali się ciągle. Więc znowu drucik w garść i oto, co wyczytałem:

16 - czujnik spalania stukowego (zmieniałem na początku roku)

35 - silnik krokowy (też nowy)

71 - czujnik temperatury powietrza

I teraz pytanie do Was. Co się kurde dzieje? :-) Czy przegiąłem z WD40, i zalałem jakiś czujnik? Gdy wyjąłem czujnik temperatury powietrza, to był cały zasyfiony. Po wytarciu nadal CHECK się świeci. Macie może jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny? Czy walnięty czujnik temperatury powietrza w Astrze 1.6 16V x 16xel może wywoływać pozostałe błędy?

Napisano

Odłącz akumulator na kilka minut i potem sprawdźczy Check się zaświeca.

Pozdroofka

Napisano

> Odłącz akumulator na kilka minut i potem sprawdźczy Check się

> zaświeca.

> Pozdroofka

a jak dalej wywala 35 to gdzieś ssie ci powietrze - ja odkąd uszczelniłem krokowca (na obudowie) jest oknic nie wywala

Napisano

Sprawdz wiazke idaca do czujnika temp pow zasysanego. Byly przypadki polamania przewodow

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. RobertV664 poszedłem tropem, o którym piszesz, a mianowicie sprawdziłem wiązkę przewodów. Prześledziłem ją dokładnie i znalazłem przyczynę. Otóż przewód masowy, który wychodzi z plastikowej listwy, umieszczonej na kolektorze był przełamany. Dosztukowałem do niego kawałek innego kabelka i przykręciłem do masy przy kolektorze. CHECK już się nie pali. Profilaktycznie zdjąłem klemę z akumulatora na parę minut. Po uruchomieniu wszystko jest ok. Czyli jak to się mówi - pod latarnią najciemniej. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odzew.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.