Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z odpalaniem C18XE

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z uruchomieniem mojej asterki.

Kilka tygodni temu założyłem gaz (Bingo S). Po kilku dniach jazdy rozpoczęły się problemy z odpalaniem. Objawy są następujące: rozrusznik obraca, silnik próbuje odpalić, ale obroty dochodzą tylko do ok 400-500 i gaśnie. Jeślli go przegazuje to odpali, ale nie utrzymuje wolnych obrotów (po puszczeniu gazu gaśnie). Gdy go utrzymam na wyższych obrotach (uchylona przepustnica) to po minucie pojawia się CE z błędem 38 (za niski poziom sygnału). W takich warunkach zmierzyłem napięcie na wyjściu z lambdy - 0V, nawet nie drgnie.

Gdy przełącze na gaz wszystko jest prawidłowe - trzyma obroty poniżej 1000, lambda pracuje w pełnym zakresie (zmierzone 0 - 5V z częstotliwością dużo mniejszą niż podczas normalnej pracy na benzynie - czyli wszystko ok).

Podczas jazdy gdy przełączam na benzynę (np 3,5tys obrotów) nie zauważam spadku mocy, szarpania - normalnie pracuje na benzynie, ma kopyto, przyśpiesza, ale tak jak bez obciążenia pojawia się CE z błędem 38. Po przełączeniu na gaz lambda pracuje znów prawidłowo.

Sprawdziłem czujniki temperatury (płyn i powietrze) - rezystancje dla chwilowych temperatur są prawidłowe, czujnik przepływu - ok, pracuje prawidłowo. Pompa paliwa pracuje, co potwierdza "kopyto" po przełączenia na benzynę przy obciążonym silniku.

Jeszcze jeden objaw: gdy zresetowałem kompa odpalał jakby lepiej, ale wszystkie powyższe objawy wystąpiły. Emulacja lambdy na gazie H/L 0,5/0,5.

Dajcie pomysły co jeszcze sprawdzić, bo mi się już pomysły skończyły.

Napisano

Skoro sonda pracuje na LPG to pewnie będzie wina emulacji. Spróbuj ja zmienić ja mam ustawione H=0,6/L=0,8. a przy 0,5/0,5 miałem przy rozruchu problemy podobne jak ty.

Napisano

Jedź do gazowników którzy zakładali LPG i niech poprawią.

Napisano
  • Autor

> Skoro sonda pracuje na LPG to pewnie będzie wina emulacji. Spróbuj ja

> zmienić ja mam ustawione H=0,6/L=0,8. a przy 0,5/0,5 miałem przy

> rozruchu problemy podobne jak ty.

Ale w takim przypadku reset kompa powinien całkowicie załatwić sprawę (przynajmniej do czasu ponownej adaptacji). Fakt, że po resecie jest lepiej, ale to dalej nie jest to.

Może nałożyły się dwie sprawy - emulacja i np. silnik krokowy? Jutro wyciągnę krokowca i wyczyszczę, zobaczymy czy to coś da. Ale i tak zmienię emulację. Dam znać jutro jak poszło.

Napisano

> Jutro wyciągnę krokowca i wyczyszczę

Ciężko będzie ci to zrobić bo w tym silniku go nie ma.

Napisano

To nie jest silnik krokowy. To znaczy jest tam silnik, ale klasyczny. Połączony jest z przesłoną. Można to porównać do zaworu kulowego napędzanego silnikiem elektrycznym. Silnik jest zasilany PWM-em (tak jak cewka EGRa).

Napisano
  • Autor

> To nie jest silnik krokowy. To znaczy jest tam silnik, ale klasyczny.

> Połączony jest z przesłoną. Można to porównać do zaworu kulowego

> napędzanego silnikiem elektrycznym. Silnik jest zasilany PWM-em

> (tak jak cewka EGRa).

Ah tak. Ale pełni taką rolę jak krokowiec - reguluje ilość powietrza na wolnych obrotach. Rozbiorę i zobaczymy. Dzięki

Napisano
  • Autor

> regulator biegu jalowego tylko wyczysc obie czesci - mechaniczna i

> elektryczna

Część elektryczną - tzn. solenoid czy styki?

Rozebrałem, wyczyściłem i jest ciut lepiej - przynajmniej odpala (chodź zaraz gaśnie bez przegazowania), ale muszę tę emulację ustawić (na razie brak czasu).

Aha znalazłem nieszczelność na listwie wtryskiwaczy - tam gdzie wentyl do pomiaru ciśnienia paliwa - mała ale jednak. Jednak doszczelnienie nie poprawiło objawów.

Napisano

> Część elektryczną - tzn. solenoid czy styki?

> Rozebrałem, wyczyściłem i jest ciut lepiej - przynajmniej odpala

> (chodź zaraz gaśnie bez przegazowania), ale muszę tę emulację

> ustawić (na razie brak czasu).

> Aha znalazłem nieszczelność na listwie wtryskiwaczy - tam gdzie

> wentyl do pomiaru ciśnienia paliwa - mała ale jednak. Jednak

> doszczelnienie nie poprawiło objawów.

solenoid. u mnie czyszczenie samej mechanicznej przestalo przynosic rezultaty,

po wyczyszczeniu elektrycznej - znaczna poprawa. tylko ciezko sie to czysci, ja robilem tak:

benzyna ekstrakctjna w strzykawke i przez igle po trochu w solenoid (od strony tego dziobka zlosnik.gif)

jednnoczesnie wciskajac te ruchoma czesc w srodku. i dalej porzadnie wstrzasac, wylac,

przedmuchac, nnasmarowac i jazda grinser006.gif TPS'a sprawdziles?

pozdr

Napisano
  • Autor

> przedmuchac, nnasmarowac i jazda TPS'a sprawdziles?

Tak. Prawidłowe napięcia w funkcji obrotu przepustnicy

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odkopałem swój stary wątek, bo doszły nowe fakty...

Zmiana emulacji lambdy pomogła, choć to dalej nie jest to co być powinno frown.gif - niestety chroniczny brak czasu na eksperymenty.

Przy okazji trafił do mnie dokument, który otwarł mi oczy, dlaczego odłączanie akumulatora nie ma większego wpływu na zmianę adaptacji: http://www.opel-scanner.com/files/Opel_Simtec56.X.pdf

Po prostu Simteci zapisują dane w EEPROMACH i kapa, bez Techa, OpelScannera, czy Euroscana nie skasuję ani adaptacji, ani kodów błędów.

Sposób, który u mnie pomógł (zmiana emulacji lambdy) pozwolił tylko na zmodyfikowanie mapy adaptacji.

Tak przy okazji ma ktoś w mojej okolicy Euroscana, Uniscana lub OpelScannera?

Napisano

Jak pojeździsz na benzynie to adaptacja sama wróći do normy, nie ma potrzeby kasowania.

Po ustawieniu poprawnej emulacji też powinno być OK.

Napisano
  • Autor

> Jak pojeździsz na benzynie to adaptacja sama wróći do normy, nie ma

> potrzeby kasowania.

> Po ustawieniu poprawnej emulacji też powinno być OK.

Wiem. Tylko pytanie: ile to zajmie czasu?

Napisano

> Wiem. Tylko pytanie: ile to zajmie czasu?

Zazwyczaj 20 - 50km, zależnie od stylu jazdy i warunków. Do pełnego ustawienia sie "tak jak ma być" potrzeba też kilku uruchomień silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.