Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenia w odbiorze radia.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jakiś miesiąc temu, musiałem wymienić stopkę anteny (montowana na dachu). Wymiana przebiegła bez problemu.

Niedawno jednak zwróciłem uwagę, że radio gra idealnie tylko wtedy, gdy jest wyłączony silnik. Jeśli włączę silnik, natychmiast przez audycję radiową przebija się warkot - trzeszczenie. Zakłócenia mają charakter rytmiczny.

Radio jest marki JVC, używane od 1 roku. Wydaje mi się, że wcześniej nie było tego typu zakłóceń.

Układ antenowy jest raczej w porządku, sprawdziłem to (brak zwarć, złych styków etc).

Co mogę z tym zrobić? Szukać samemu? Reklamować radio? confused.gif

Napisano

> Witam.

> Jakiś miesiąc temu, musiałem wymienić stopkę anteny (montowana na

> dachu). Wymiana przebiegła bez problemu.

> Niedawno jednak zwróciłem uwagę, że radio gra idealnie tylko wtedy,

> gdy jest wyłączony silnik. Jeśli włączę silnik, natychmiast

> przez audycję radiową przebija się warkot - trzeszczenie.

> Zakłócenia mają charakter rytmiczny.

> Radio jest marki JVC, używane od 1 roku. Wydaje mi się, że wcześniej

> nie było tego typu zakłóceń.

> Układ antenowy jest raczej w porządku, sprawdziłem to (brak zwarć,

> złych styków etc).

> Co mogę z tym zrobić? Szukać samemu? Reklamować radio?

Ja dodam, ze tak miałem gdy miałem przebicie na przewodach zapłonowych. Zmieniłem z NGK na Bosha i jest git.

Napisano

Przewody zapłonowe to mogą być.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

1. Na 100% radio jest sprawne - sprawdziłem w innym samochodzie. Radio pożyczone, w moim aucie "pyrkało".

2. Antena na 100% w porządku.

3. Jeśli winne byłyby przewody WN, to powinien być widoczny przeskok iskry do masy? Właśnie pobiegłem do samochodu sprawdzić (w nocy), ale nic nie widziałem takiego ....

4. Ktoś zasugerował, że może być winny alternator? Konkretnie, to kondensator przeciwzakłóceniowy.

Pytanie: czy w Punto I jest montowany taki kondensator i gdzie? Dam radę sam wymienić? Pomóżcie Panowie...

P.S. Zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy na przewodzie zasilającym radio. Bez rezultatu sick.gif

Napisano

>Jeśli winne byłyby przewody WN, to powinien być widoczny przeskok

> iskry do masy? Właśnie pobiegłem do samochodu sprawdzić (w

> nocy), ale nic nie widziałem takiego ....

Ja Ci powiem - tak - mam z tym trochę doświadczenia. Włożyłem kiedyś nowiutkie NGK i zaczęło nieźle siać jak tylko włączyłem silnik. Włożyłem przewody Bosch cisza, polskie cisza. I dodam, że nie pierwszy raz się z tym spotykam - np. w Seicento - nowiutkie NGK sieją tak na radio, że coś - tylko jak włączy się silnik. Polskie cisza, oryginały cisza.

To mogą być przewody WN u Ciebie - nie zaszkodzi spróbować. U znajomego miałem podobny problem z wyglądu OK wszystko super ale jednak czas zrobił swoje po wymianie CISZA.

Mam przez to obrzydzenie do WN - NGK wink.gif

Pozostanę na zakupie świec od nich wink.gif

Co ciekawe jak się trochę inaczej te przewody ułożyło - też pomagało ale delikatnie. U Ciebie nie wiem wink.gif może być konieczna wymiana. Albo to jeszcze coś innego niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za radę.

Jutro przyjrzę się dokładnie przewodom WN. Faktycznie, teraz mam NGK (wymienione w zeszłym roku). Mam wrażenie, że pyrkanie w radiu synchronizuje mi się z obrotami silnika.

Pytanie: w jakiej cenie są kable WN Boscha?

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Jak zawsze, rada okazała się słuszna. Faktycznie, winne były kable WN. Na szczęście, nie musiałem ich wymieniać na nowe. Wystarczyło je zdjąć i założyć. Prawdopodobnie jedna z fajek źle siedziała na świecy.

Teraz radio śmiga jak nowe. 893goodvibes.gif

Napisano

No widzisz smile.gif jak pisałem powyżej - czasem wystarczy je nawet inaczej ułożyć wink.gif Przerabiałem te tamaty kilka razy na różnych autach wink.gif Dobrze, że obyło się bez wymiany smile.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.