Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dolot powietrza...

Featured Replies

Napisano

mam pytanko o mój dolot powietrza: czy takie zamontowanie stożka, obłożenie go takim czymś(termo izolacja) coś da w osiągach czy raczej nie bardzo??

post-63887-14352486420853_thumb.jpg

Napisano

> mam pytanko o mój dolot powietrza: czy takie zamontowanie stożka,

> obłożenie go takim czymś(termo izolacja) coś da w osiągach czy

> raczej nie bardzo??

1.0?

poza dobrym samopoczuciem niewiele biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

nieźle tak myślałem. ale samopoczucie faktycznie bardzo dobre

hehe.gif

Napisano

Lepsze osiagi beda jak policzysz odpowiednio dlugosc i srednice dolotu, jak i wydechu. Dopiero wtedy jest sens zakladania stozka.

Ale ladnie brumi co?

Napisano

termo izolacja raczej tu nic nie da .

ja u siebie załozyłem taki filterek zaraz koło chłodnicy wywaliłem te plastikowa zaslepke za grilem co by filterek miał swierze powietrze.

co do poprawy to zauwazyłem minimalne ruznice po pierwsze troche sie szybciej silnik zbiera i jest bardziej elastyczny no i to mruczenie miłe heh cool.gif

Napisano

> raczej nie bardzo??

witam, a pokazalbys kolegom jak masz zamontowana calosc dolotu, bo ja mialem kiedys stozek i tez ladnie robilo BRUM BRUM ale mam teraz gaz i nie mam stozka ale wciaz mysle o zalozeniu. wiec jakbys byl uprzejmy to zrob fotki i zapodaj:) thx

Napisano

spoko jasne ze dodam tylko znajde chwilke czasu co by wziasc aparat do uno

jak dam rade to jutro po wizycie u mechaniora

wrzuce fotki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> u mnie to wygląda tak ja na załącznikach

post-63887-14352486469506_thumb.jpg

Napisano

279492943-P1040263.JPG

279493019-P1040262.JPG

Fotki można umieścic w jednym poscie biglaugh.gif

Napisano

czyli jak widze dolot świezego powietrza masz zrobiony winner.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

> czyli jak widze dolot świezego powietrza masz zrobiony

To nie mój, ja tylko fotki pomógł wkleić zlosnik.gifclown.gif

Napisano

> raczej nie bardzo??

Wiadomo, że silnik pracuje lepiej i ma wyższą moc, gdy (po rozgrzaniu do normalnej temperatury pracy) zasysa zimne powietrze.

Ale te izolacje nic albo prawie nic chyba nie dadzą dla schłodzenia powietrza. Raczej wlot zimnego prosto z grilla czy innego wlotu z zewnatrz.

Odrębna sprawa to pożądany dodatkowy dolot ciepłego powietrza (potrzebny w warunkach zimowych, przy króciutkich trasach, dla szybszego rozgrzania silnika).

Ssanie ciepłego powietrza spod górnej przestrzeni pod maską raczej nie jest dobre, niezależnie od izolacji.

Napisano

Lepiej dać filtr pod zderzak. Wtedy będzie dostawał podczas jazdy cały czas zimne powietrze

Napisano
  • Autor

> Fotki można umieścic w jednym poscie

jasne że można, tak właśnie chciałem zrobic tylko chyba jeszcze nie wiem jak niewiem.gif

Napisano
  • Autor

ja mam zrobione tak że: filtr jak na zdjęciach a dolot z grila obok chłodnicy zamontowany.Do tego kawałka plastiku.

Napisano

Tak jak obiecałem zrobiłem zdjecia jak to u mnie wyglada

post-101838-1435248648983_thumb.jpg

Napisano

> Tak jak obiecałem zrobiłem zdjecia jak to u mnie wyglada

> [image]http://poczta.eu.interia.pl/actions/getAttachment.html?fid=1&mid=32_0u6NEQ&mpid=5&f=4.jpg[/image]

> http://poczta.eu.interia.pl/actions/getA...d=2&f=1.jpg

To całkiem możliwe, że zrobiłeś zdjęcia, ale fajnie byłoby gdybys je pokazał 270751858-jezyk.gifbiglaugh.gif

Napisano

kurde jak załaczyc kilka zdjec w poscie???

Napisano

> > Tak jak obiecałem zrobiłem zdjecia jak to u mnie wyglada

Do dolot czy kawałek kanalizacji? biglaugh.gif

Napisano

> kurde jak załaczyc kilka zdjec w poscie???

musisz dodawać je stopniowo robiąc edycję.

Dodajesz załącznik do posta i umieszczasz na stronie, później robisz edycje tego posta kopiując ścieżkę fotki i wstawiając ją jako obrazek dodając kolejny załącznik (drugą fotkę) i tak do za....nia aż fotki Ci się skończą.

Napisano

heh dzieki za pomoc pomecze sie potem z tym.

a co do tej niby kanalizacji to wiesz kazdy kombinuje jak moze hehe ale dla mnie wazne ze działa tak jak powinno spełnia swoja role, a jak bede chciał zeby było ładnie pod maska to se tam choinke załoze hahaha.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gifnono.gif

Napisano
  • Autor

> Lepsze osiagi beda jak policzysz odpowiednio dlugosc i srednice

> dolotu, jak i wydechu. Dopiero wtedy jest sens zakladania

> stozka.

A jak policzyć takie cóś??? niewiem.gif ja raczej z innej dziedziny jestem chyba dobry. może liczył ktoś to wsystko?? ja mam założoną strumienice MICHAEL i wydech też MICHAEL. gdyby było potrzebne coś wiecej to napisze

Napisano

teoretycznie jest to u mnie wyliczone ale ze wzgledu na brak wiekszej ilopsci czasu nie byłem w stanie dokładnie dopasowac dłógosci ani srednicy dolotu.

ale efekt jest i tak zadowalajacy jak dla mnie.

cool.gif

Napisano

Dobrze kombinujesz. Ja u siebie ten filtr z weglem calkiem usunalem, oczywiscie zamknalalem zaly obwod par paliwa - dziala wszystko tak samo, z wyjatkiem tego ze nie ma filtra. Tym sposobem zyskalem sporo miejsca na fitr powietrza i latwiej bylo go cisnac w okolice szpary miedzy chlodnica i blachami.

Napisano

Najlepiej gdy filtr bierze zimne powietrze i każdy o tym wie więc najlepiej jak by go puścić pod zderzak. Przy mojej pojemności nawet dobrze poprowadzony dolot to znikomy przyrost mocy. Dałem go dla lepszego brzmienia cool.gif

Napisano

> Najlepiej gdy filtr bierze zimne powietrze i każdy o tym wie więc

> najlepiej jak by go puścić pod zderzak. Przy mojej pojemności

> nawet dobrze poprowadzony dolot to znikomy przyrost mocy. Dałem

> go dla lepszego brzmienia

a jak wjedziesz w kałużę to Ci zassa wodę icon_rolleyes.gif

Napisano

u mnie koło chłodnicy było miejsce na filtr usunołem tylko plastikowa zaslepke taki kawał plastiku i teraz filtr ciagnie zimne powietrze prosto z pod atrapy

Napisano

Nie ma rozwiązań idealnych ale jeśli chodzi o temp zasysanego powietrza to najlepsze rozwiązanie.

Napisano

Wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem byloby umiesczenie filtra wlasnie tam gdzie byl oryginalny "chwyt" powietrza i obudowanie go tak aby nie ciagna lewego z wnetrza komory silnikowej.

Jesli chodzi o przyrost mocy - mi na tym nie zalezy tak bardzo jak na podniesieniu momentu obrotowego - niby jedno z drugim zwiazane, ale z tego co wyczytalem to jest taka zasada:

- krotki dolot - zwieksza sie moc, pogarsza sie moment

- dlugi dolot - odwrotnie jak przy krotkim

W watku ktory wskazalem dalem linka do softu do obliczenia dolotu, na ktorym sie zreszta wzorowalem, wrazenia tez opisalem. Ale samo dlubanie przy dolocie to nie wszystko - nalezy jescze zrobic wydech - ale to juz wyzsza szkola jazdy. Na razie nie mam ani czasu, ani kasy, ani tez w zwiazku z poprzednim - narazie checi.

Napisano

> raczej nie bardzo??

jak dla mnie jest za bardzo osloniety i nie ma zbyt swobodnego przeplywu powietrza wokol stozka - w swoim mialem cos w tym styluale po trasie kilkaset km zdjalem to i to szybko bo byl wyraznie przymulony

Napisano

> ja mam zrobione tak że: filtr jak na zdjęciach a dolot z grila obok

> chłodnicy zamontowany.Do tego kawałka plastiku.

zrob tylko cos na styl oslony od strony silnika a nie taka puszke w ktorej znajduje sie stozek

• 10 miesięcy później...
Napisano

> Lepsze osiagi beda jak policzysz odpowiednio dlugosc i srednice

> dolotu, jak i wydechu. Dopiero wtedy jest sens zakladania

> stozka.

> Ale ladnie brumi co?

hehm, dlaczego u mnie po założeniu nie ma ładnego brumi ???

Napisano

> hehm, dlaczego u mnie po założeniu nie ma ładnego brumi ???

jakie kotlety odgrzewasz yikes.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.