Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna 98 w C14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam!

W astrze C14NZ jest możliwość zmiany na paliwo 91 lub 95-oktanowe. Jesli zaleje 98 to chyba nic sie zlego nie wydarzy?;-)

Napisano

> Jesli zaleje 98 to chyba nic sie zlego nie wydarzy?;-)

Dobrego też nie. Lej wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dobrego też nie. Lej

> Pozdroofka

Właśnie - jakiś tydzień czy dwa temu w Motorze był test - czy lanie paliwa 98 ma sens - i wyszło, że najmniejszego. Więc, po co przepłacać?

Napisano

> Witam!

> W astrze C14NZ jest możliwość zmiany na paliwo 91 lub 95-oktanowe.

> Jesli zaleje 98 to chyba nic sie zlego nie wydarzy?;-)

Ja do swojej ex C14NZ nalałem, żadnej różnicy nie było, więc daj sobie spokój jesli liczysz na jakiś cud.

Napisano

> Właśnie - jakiś tydzień czy dwa temu w Motorze był test - czy lanie

> paliwa 98 ma sens - i wyszło, że najmniejszego. Więc, po co

> przepłacać?

był w necie czy papier miałeś w ręku?

jak byś miał linka to zapodaj prosze, chetnie przejrze

Napisano

> był w necie czy papier miałeś w ręku?

> jak byś miał linka to zapodaj prosze, chetnie przejrze

Papier. Jak znajdę to zapodam kilka ciekawych kawałków.

Napisano

Na 98 moze troszke lepiej chodzic ale bedzie wiecej palic. Leje sue 98 jak sie ma silnik podkrecony, glowice splanowanai stopien kompresji podniesiony a tak to chyba nie ma sensu.

Napisano

> Papier. Jak znajdę to zapodam kilka ciekawych kawałków.

Zanim zapodasz to ja trochę wiedzy chemicznej wink.gif Co to liczba oktanowa każdy wie, ale przypomnę:

To wyznaczana w warunkach laboratoryjnego testu w oparciu o wzorcowy silnik wartość, określająca własności przeciwdetonacyjne paliw lekkich.

Aby podnieść tę wartość stosuje się dodatki zawierające benzen oraz etery. Niestety dodatki te spalając się dostarczają mniej energii niż typowa lekka benzyna. Oznacza to, że wraz z wzrostem liczby oktanowej paliw moc wytwarzana z nich spada.

Na to też znaleziono sposób: w nowszych konstrukcjach wyposażonych w czujnik spalania stukowego, system sterowania silnika potrafi wykryć fakt, że paliwo ma więcej oktan i przyspieszy zapłon, podnosząc sprawność silnika, a co za tym zrekompensuje ubytek mocy.

Dlatego jak ktoś ma ręczny korektor oktanowy i pisze, że zalał 98 i silnik zrobił się zrobił się zrywniejszy i wogóle cud miód i malina to się uśmiecham. A najbardziej podoba mi się określenie: "poprawiła się kultura pracy silnika" hehe.gif Autosugestia to wstrętne bydle... grinser006.gif

W zasadzie paliwo o wyższej liczbie oktanowej trzeba stosować tam, gdzie przeróbki mogą prowokować spalanie detonacyjne - silnikach o wysokiej kompresji, turbodoładowanych, z nitro. Silniki niewysilone powinny raczej być zasilane paliwem o niższej, dopasowanej do nich liczbie oktanowej.

Napisano

Zapraszam na forum astra coupe tam jest kilku ekspertow w dziedzinie tuningu i dosc mocnych mechanikow. Temat ten tez byl walkowany. Sir Adam wyjasnial ze 98 jest mniej kaloryczne ale po modzie podnoszacym moc musowe jest stosowanie 98.

Napisano

> Sir Adam wyjasnial ze 98 jest mniej kaloryczne ale po modzie

> podnoszacym moc musowe jest stosowanie 98.

A czy napisałem coś innego? wink.gif Mimo, że mi królowa na dała Sir przed nickiem? grinser006.gif

Napisano

Potwierdzilem to co napisales Jesli masz cos do Sir Adama to pogadaj sobie z nim pewnie wiesz wiecej na temat zakuwania silnika tak jak On wymieniales tloki na zeliwne dokladales dodatkowe smarowanie tlokow od dolu i podkrecales na 230 koni i wszystko na legalu bo On mieszka w Niemcowni gdzie bez homologacji nie przjedzie. Wiekszosc prac wykonal sam wiec nie wiem czemu nastajesz na niego. Jest tam tez Coube ktory trudni sie wlasnie tuningiem opli-profesjonalnym i na wysokim poziome. Sprobuj im dogadac.

Napisano

> Jesli masz cos do Sir Adama to pogadaj

> sobie z nim

Nie znam człowieka, co mógłbym mieć do niego... zlosnik.gif

> jak On wymieniales tloki na zeliwne dokladales dodatkowe

> smarowanie tlokow od dolu i podkrecales na 230 koni i wszystko

> na legalu

Chcesz mi zaimponować czy co? Po cholerę mi żeliwne tłoki?

> bo On mieszka w Niemcowni

A gdzie to?

> nie wiem czemu

> nastajesz na niego.

Bożesztymój... W którym miejscu nastaję? icon_eek.gif

To że zażartowałem sobie z tytułu szlacheckiego przed nickiem świadczy o tym, że podważam jego znajomość tematu (o której nic nie wiem bo pierwszy raz słyszę o człowieku zlosnik.gif) ?

Nie wiem... Może jednak zmień lekarza bo ten cię oszukuje...

Napisano

> Nie wiem... Może jednak zmień lekarza bo ten cię oszukuje...

hahaha.gif

brawo wesolpaw......lelek jeszcze nikomu chyba tak nie dogadał, jasteś miszczem świata jak tak winner.gif

Napisano

> Nie wiem... Może jednak zmień lekarza bo ten cię oszukuje...

rotfl.gif

Napisano
  • Autor

"> Nie wiem... Może jednak zmień lekarza bo ten cię oszukuje... "

Panowie,

Ostatni raz chyba zapodałem posta na tym forum. Niepodważalnym jest fakt, wszelkie pytania techniczne kończą się mniej lub bardziej ironistycznym podejściem do sprawy. W moim odczuciu świadczy to o znudzeniu tematem jakim stała się obsługa i naprawa opla astry.

Niniejszym proponuję zmianę naszych fur na coś co ma więcej finezji niż poczciwa gwiadka (astra-łac.;) Może forum astry zmienimy w forum bryk zasilanych np. TDI? Na forum Master's Tuning tam dopiero jest o czym pogadać...

Kończę swój wywód na potwierdzenie tego, iż forum astry służy również takim jak ja bajkopisarzom;-)

Che che;)

Napisano

> Ostatni raz chyba zapodałem posta na tym forum. Niepodważalnym jest

> fakt, wszelkie pytania techniczne kończą się mniej lub bardziej

> ironistycznym podejściem do sprawy.

O przepraszam... Zadałeś pytanie czy możesz zalać 98 do swojego zbiornika i czy nic się nie stanie. Dostałeś odpowiedź? Dostałeś. Nawet z łącznie z tym naukowym bełkotem dlaczego grinser006.gif No to czego jeszcze oczekujesz? Mamy Ci nalać to paliwo czy co...? wink.gif

> Ostatni raz chyba zapodałem posta na tym forum.

Focha foch.gif strzelasz czy jak...? grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.