Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piszczące klocki

Featured Replies

Napisano

Mialem od jakichs 1,5 tys km taki objaw:

Na zimnym aucie ok, tak mniej wiecej do 40km.

Po tej magicznej liczbie jak sie zagrzeją hamulce zaczyna piszczec samo, taki ultradźwięk, ucicha gdy wdepnę hamulec, chocby delikatnie.

ostatnio mnie juz zaczął szlag trafiac wiec wziąłem kobyłkę i podnioslem gada, zdjąłem koła i stwierdziłem, że :

1) klocki ocierają wyraźnie - koło po zakręceniu ręką zrobi samo 3/4 obrotu.

2)klocki niby mają okolo 5mm jeszcze ale są wyraźnie jakby cholera zardzewiale przy styku z tarczą (fotki)

3) wziąłem mały młotek i delikatnie odbiłem ten rant z rdzy co widac na zdjeciach, przeszlifowalem lekko miejsce po rdzy papierem sciernym

i juz myslalem, ze jest ok, az tu dzis znów w czasie jazdy zaczynaja piszczec, bez hamowania.

Zatrzymalem się, koła nie byly gorące ale cieple.

I co teraz? Jednak musze jechac do mechaniora na smarowanie prowadnic? Kur.... do wypłaty jeszcze tydzien angryfire.gif

post-94471-14352486519889_thumb.jpg

Napisano

U mnie tez piszczy jak diabli, klocki prawie nowe (2kkm), jak dluzej pojezdze to az mnie trafia, jak nacisne lekko hamulec jest chwile ok. Nie rozkrecalem co prawda, ale to podobno tarcze

Napisano

U mnie pomogło wyczyszczenie z rdzy prowadnic i końcówek klocków (ta część co jest w prowadnicy). dobre 2 miesiące był spokój ale znowu zardzewiało, przeczyściłem i jak na razie jest OK.

Napisano

wyciągnij klocki... przeczyść z pyłu... przesmaruj smarem jakimś miedziowym i znowu będzie spokój na kilka miesięcy...

Napisano

Mi też tak piszczą po wymianie jakieś 3kkm ale do wypłaty eszcze trochę i dzisiaj debil policjant mi zafundował kredyt na 500zł wrrr

a co z tymi klokami robić??? piszczą jak nie hamuje bo jak dociskam to nie piszczą wrrr

Napisano

> Mi też tak piszczą po wymianie jakieś 3kkm ale do wypłaty eszcze

> trochę i dzisiaj debil policjant mi zafundował kredyt na 500zł

> wrrr

nie mow ze za piszczace klocki hehe.gif

> a co z tymi klokami robić??? piszczą jak nie hamuje bo jak dociskam

> to nie piszczą wrrr

Ja juz zaczalem na to lac, piszczace klocki to wedlug mnie sprawa kosmetyczna, poki bolid staje jak sie mu powie jest ok. Mozna fazowac kanty klockow papierem sciernym, ale jak sie tylko zetra troche to znowu beda piszczec, radio glosniej i tyle...

Napisano

Moje DS2000 tez piszczały na początku, potem sie ustatkkowało.. na powierzchni klocka utworzyło sie szkliwo od wysokiej temperatury.. wyjąłem kolocki, papierem zeszlifowałem i jest okey.. na tarczy ran tez można zdjąć...

Na początku to wkurza, potem mozna sie rpzyzwyczaić.. obejżyj sobie filmiki z wnetrza auta z rajdów z miśków EVO 6.. tam dopiero klocki dokazywały.. i na to rady nie było..

Napisano

> nie mow ze za piszczace klocki

Nie mandat był na służbowym Aigo pond 110km/h na 40km/h, kufa no w szczerym polu znak postawili, 2 domy stały i remiza OSP. Za remizą upchnęli radiowoza i [bip] mnie dziabnął, a taki służbista że sie w pale nie mieści wrrr aa i 10 punktów mi palnął kretyn mały wrr

Napisano

> Nie mandat był na służbowym Aigo pond 110km/h na 40km/h, kufa no w

> szczerym polu znak postawili, 2 domy stały i remiza OSP. Za

> remizą upchnęli radiowoza i [bip] mnie dziabnął, a taki

> służbista że sie w pale nie mieści wrrr aa i 10 punktów mi

> palnął kretyn mały wrr

zastanow sie co piszesz...

Napisano

a jesteś pewien, że to klocki a nie blaszki obok zacisku, któr mają zapobiegać wpadaniu grubszego syfu między kolocek a tarczę? Jedna blaszka jest na górze a druga na dole zacisku, u mnie to cholerstwo piszczało...

Napisano

> palnął kretyn mały wrr

naprawde kretyn, ze cie zatrzymał jak miałes 110 a dozwolone 40 busted.gifbusted.gifbusted.gif

Napisano

moim skormnym zdniem klocki piszcza jak sie nie hamuje, a przestają po zahamowaniu z jednego powodu: Zaciski są brudne, zardzewiałe, zasyfione itd. i po 1 hamowaniu klocek nie wraca do końca na swoją pozycję i delikatnie trze. Po jakims czasie się przegrzewa, powstaje ciekna warstwas szkliwa i piszczy. Po naciśnięciu hamulca wartwa ta ściera się i piszczec przestaje na kilka minut. I tak w kółko. Mam to samo - juz się przyzwyczaiłem, pzdr

Napisano

Jasne ... przecież tylko 2 domki i remiza smile.gif i tylko 110 ... a było do 40 smile.gif

Napisano

> palnął kretyn mały wrr

szkoda ze ci prawka nie zabral.... po cos to ograniczenie tam bylo.... zeby zwrocic uwage takich..... jak ty ze moze ktos sie tam przemieszczac w poprzek drogi.... a nie ze ty miostrz prostej robisz sobie tor wyscigowy

Napisano
  • Autor

sprawa załatwiona - bylem u mechaniora, zaciski przeszlifowane i smarem przesmarowane - byly zapieczone w cholere...

Przy okazji zalozylem nowe klocki, tamte byly niezmieniane od nowosci - 40.100km ok.gif

Teraz bajka, nic nie trze

Napisano

> Ja juz zaczalem na to lac, piszczace klocki to wedlug mnie sprawa

> kosmetyczna,

No chyba nie do końca. Skoro piszczy to znaczy że się coś ociera. Raz też to sobie olałem i jak w końcu zajrzałem to okazało się ze jeden klocek był o połowę bardziej starty niż pozostałe, pomimo że hamował ok.

Napisano

> No chyba nie do końca.

Oczywiscie, ze nie. U mnie jest, bo o heble dbam i badam regularnie, ostatnio globalne czyszczenie, wymiana klockow, blaszko-sprezynek i kolkow mocujacych. I znowu zaczely piszczec po 2kkm, wiec leje. W moim przypadku teoria jest tez taka ze sztywniejsze niz seryjne przewody hamulcowe w plecionce wywieraja swoja sztywnoscia nacisk na zacisk i dlatego czasem sie cos "oprze" o tarcze... ale to tylko teoria zeby.GIF

Napisano

> Oczywiscie, ze nie. U mnie jest, bo o heble dbam i badam regularnie,

> ostatnio globalne czyszczenie, wymiana klockow,

> blaszko-sprezynek i kolkow mocujacych. I znowu zaczely piszczec

> po 2kkm, wiec leje. W moim przypadku teoria jest tez taka ze

> sztywniejsze niz seryjne przewody hamulcowe w plecionce

> wywieraja swoja sztywnoscia nacisk na zacisk i dlatego czasem

> sie cos "oprze" o tarcze... ale to tylko teoria

znów seryjne przewody gumowe pęcznieją co powoduje wolniejsze cofanie się płynu hamulcowego z cylinderka w efekcie klocek trze...

Napisano

> szkoda ze ci prawka nie zabral.... po cos to ograniczenie tam

> bylo.... zeby zwrocic uwage takich..... jak ty ze moze ktos sie

> tam przemieszczac w poprzek drogi.... a nie ze ty miostrz

> prostej robisz sobie tor wyscigowy

Po 1 nie mistrz prostej po 2 nie robie sobie toru wyścigowego tylko jeżeli masz taką prace że musisz być tu i tu o tej i o tej godzinie to czasem sie nic na to nie da poradzić. Jeżdżę spokojnie i stosuje sie do przepisów, sytuacja była taka że nie miałem wyboru i tyle, a o policjancie sie tak wypowiedziałem bo był straszny gbur do tego stopnia że nie odpowiadał na całkiem normalne pytania na jakie można odpowiedzieć.

A jeżeli mi tak dobrze życzysz to mi przykro tylko ze bez prawa jazdy tracę pracę frown.gif

Napisano

> tylko ze bez prawa jazdy tracę pracę

Tym bardziej nie powinienes takich rzeczy robic 893goodvibes.gif

Napisano

> Tym bardziej nie powinienes takich rzeczy robic

Robić nie robić ale sie ekipa moralistów zebrała nigdy sie wam nie zdarzyło jechać za szybko?? ja się z wami zgadzam ze sie nie powinno ale jak mus czasem to mus i tyle frown.gif

Napisano

> Robić nie robić ale sie ekipa moralistów zebrała nigdy sie wam nie

> zdarzyło jechać za szybko?? ja się z wami zgadzam ze sie nie

> powinno ale jak mus czasem to mus i tyle

Zdarzalo sie zdarzalo, ale sie wyciagalo z tego lekcje a nie wypisywalo na forach, ze to tak sie jechalo bo sie musialo i ze sie ktos nas uwzial. Z musem to jest tak, moj brat sie na egzamin raz spieszyl agentem, zrobil pieknego baka przy 80 w srodku miasta, rozwalil przekladnie na krawezniku i na egzamin dojechal po rajdowej zmianie kola "reszta" samochodu, ktory skrecal tylko w jedna strone, na egazmin zdazyl (szacun), ale i tak oblal... i co uwazasz, ze "musial" i ze to sie oplaca? Mogl puknac drzewo i juz tak fajnie by nie bylo...

Napisano

> http://allegro.pl/item229175765_klocki_lucas_fiat_panda_125p_polonez_przod.html

> jedynie te klocki a tu przykładowa oferta miałem ten sam

> problem kupiłem klocki w fiacie wyrzuciłem po 5000km wszystko

> tarcze i klocki i kupiłem lucas nowa nazwa TRW bo niedało sie

> jezdzić. naprawde gorąco polecam super zestaw miłego dnia

Dobre klocki za rozsądną cene, nie zawalają sie na prowadnicach, na innych miałem co jakiś czas szlifowanie prowadnic i piłowanie prowadnic klocków bo piszczało, na tych(jeżdże już na drugim komplecie) jest OK tylko wydaje mi sie, ze bardzo pylą i brudzą felgi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.