Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

maly problem

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam maly problem ze swoim lpg.

elektrozaworek na reduktorze, puszcza gaz jak silnik jest wylaczony, co powoduje utrudniony rozruch samochodu po dluzszym postoju (o ile do tej pory samochod pail "na dotyk", teraz musze pokrecic pare sekund rozrusznikiem zeby odpalil).

reduktor mam BRC ATE 90. da sie to jakos naprawic?

z gory dziekuje za odpowiedzi wink.gif

Napisano

> Panowie, mam maly problem ze swoim lpg.

> elektrozaworek na reduktorze, puszcza gaz jak silnik jest wylaczony,

> co powoduje utrudniony rozruch samochodu po dluzszym postoju (o

> ile do tej pory samochod pail "na dotyk", teraz musze pokrecic

> pare sekund rozrusznikiem zeby odpalil).

> reduktor mam BRC ATE 90. da sie to jakos naprawic?

> z gory dziekuje za odpowiedzi

Skąd wiesz, że to reduktor a nie stara benzyna lub padająca pompa benzyny?

Napisano

> Skąd wiesz, że to reduktor a nie stara benzyna lub padająca pompa

> benzyny?

Jeśli silnik był zgaszony na gazie i jest spowrotem zapalany na gazie to diagnoza z puszczaniem zaworka może być trafna. W swoich reduktorach też zauważam podobne zachowania (Lovato i Zavoli). Nowy reduktor tego nie ma, a po przejechaniu kilkudziesięciu tyś km zaczynają się jakieś polki z odpalaniem po nastominutowym postoju ciepłego silnika. Gdy jakiś czas temu czyściłem Zavoli to powymieniałem gumki od zaworków i jakieś 20kkm miałem spokój.

Napisano
  • Autor

> Skąd wiesz, że to reduktor a nie stara benzyna lub padająca pompa

> benzyny?

proste

wieczorem zdjalem przewody z elektrozaworka przy butli, odpalilem samochod, przelaczylem na lpg, poczekalem, az silnik wypali caly pozostaly gaz w ukladzie.

po ok 30 sekundach silnik zgasl.

rano odpalil od razu, bez kilkusekundowego krecenia rozrusznikiem

Napisano

> proste

> wieczorem zdjalem przewody z elektrozaworka przy butli, odpalilem

> samochod, przelaczylem na lpg, poczekalem, az silnik wypali caly

> pozostaly gaz w ukladzie.

> po ok 30 sekundach silnik zgasl.

> rano odpalil od razu, bez kilkusekundowego krecenia rozrusznikiem

To wcale nie jest takie oczywiste, że to zawór przy reduktorze... Z podpisu widzę, że masz Blosa, a więc nie masz krokowca na rurce z LPG (który po wyłaczeniu silnika się zamyka na maksa), oraz z powodu Blosa również masz reduktor rozkręcony na maksa. To powoduje, że w dolocie między blosem a przepustnicą zawsze zostanie trochę LPG, który później podczas rozruchu wzbogaca mieszankę i zalewa ci świece.

Proponuję zrobić inny eksperyment:

Zgaś normalnie samochód na LPG, jak zwykle. Następnie zdejmij rurę dolotową z przepustnicy lub z Blosa lub zrób co innego tak, żeby wypuścić gaz (cokolwiek by to było) z przestrzeni pomiędzy blosem a przepustnicą. Dobrze kilka razy silnie wydmuchnąć to, co tam było. pamiętaj, że LPG jest cięższy od powietrza, i będzie zalegał w gardzieli przepustnicy, dlatego dmuchanie jest konieczne. Następnie złóż wszystko jak było i idź spać.

Zamiast tej zabawy możesz również przed zgaszeniem silnika przełaczyć na noPb i przejechać się na niej kilkanaście metrów.

Jeśli rano odpalisz samochód bez problemu, to znaczy, że reduktor jest niewinny, a przyczyną są pozostałości LPG, wtedy pozostaje przed zgaszeniem samochodu przełaczać na noPb. Jesli będą problemy z odpałką jak zwykle - miałeś rację, reduktor przepuszcza, bo skąd by się tam gaz pojawił?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

dzieki za rade, sprobuje tak zrobic.

tylko dziwne jest to, ze do tej pory wszystko bylo ok, problem pojawil sie jakis czas temu. myslalem na poczatku, ze wina jest uklad zaplonowy. kupilem nowe swiece, przewody WN ale dalej qpa no.gif

na opcje z puszczajacym zaworem przy reduktorze, naprowadzilo mnie to, ze w tamtym tygodniu poluzowal sie cybant na rurze od blosa. w samochodzie smierdzialo gazem, wzroslo spalanie. ale rano samochod odpalal od razu, jak dawniej (bo byla nieszczelnosc i gaz mial gdzie sie ulotnic)

po skreceniu dokladnie cybantow, znowu musze krecic pare sekund zanim "zalapie".

aha, reduktor jest raczej sprawny, ma ok 1 roku i przebieg jakies 30 kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.