Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PODŁOKIETNIK-FOTO RELACJA (długie)

Featured Replies

Napisano

Wreszcie po wielkim wysiłku udało mi się zamontować podłokietnik. Patrząc jednak na efekt z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że było warto. Aby żaden kolejny użytkownik najlepszego samochodu na świecie, którego los nie wyposażył w ten bardzo przydatny uprzyjemniacz życia kierowcy, nie musiał przechodzić po raz kolejny cierniowej drogi instalacji postanowiłem napisać foto relację. Dla potomnych J

Udajemy się do sklepu z częściami fiata w ASO i zamawiamy ; Podłokietnik, dobierając oczywiście wybrany kolor do plastików i tapicerki. Sprzedawcy służą radą i pomocą. W przypadku mojej kolorystyki wnętrza jedyne co mogłem zamówić to podłokietnik ze skórą. Droższy ale też ładniejszy i praktyczniejszy. Metalową podpórkę, która będzie trzymać nasz Podłokietnik. Komplet 3 śrub mocujących podłokietnik do metalowej podpórki. Zaślepkę zasłaniającą owe śruby i co bardzo ważne komplet Fiatowskich nitów. Samemu bardzo ciężko jest dobrać nity. Całość zestawu kosztowała mnie 460zł. Po rabacie oczywiście, grunt to udane negocjacje J Podłokietnik z materiałowym obiciem z resztą osprzętu wychodził 350zł, przed rabatem J

Mając cały komplet potrzebnych części montujemy!

Do wykonania mega podłokietnika potrzebne nam będą – śrubokręt (znajdziemy go w tool kicie), wiertarka z dość sporym wiertłem do metalu i duża nitownica, w tym celu proponuje odwiedzić jakiegoś dobrego blacharza bądź ASO Fiata, sprawdzając uprzednio telefonicznie, czy mają nitownicę do nitów 6tek z bardzo grubym fiutkiem do ciągnięcia J

Zabieramy się za montaż od demontażu, kuriozalnie to brzmi ale tak jest.

1) Po pierwsze musimy zdjąć środkowy tunel. Zaczynamy rozkręcanie od dupy strony czyli od nawiewu dla tylnych pasangerów. Trzyma się to na dwie śruby pod kratką nawiewu. Później odkręcamy dwie kolejne już na dole bo bokach. Teraz tył tunelu powinien odejść jak posmarowany masłem. Kolejna śruba znajduje się pod gumą w wytłoczeniu na podłokietnik. Ostatnie dwie ukryły się pod gumą od uchwytów do napojów. Tunel teoretycznie jest już odkręcony ale jeszcze nam nie zejdzie, zostały jeszcze boki. Tu sprawa jest prosta, bo trzyma się to na zaczepy, które delikatnie wyjmujemy z tunelu.

2) Sam tunel wyjmujemy po prostu ciągnąc go do góry, ale delikatnie tak żeby nie zerwać kabli od wspomagania city i zapalniczki. Gdy napotykamy opór w postaci owych kabli, gmeramy ręką i wyjmujemy wtyczki od obu urządzeń, ot cała filozofia.

3) Co widzimy ? Efekt bezsensownej oszczędności fiata. Plastikową imitacje naszej metalowej podpórki. Kiedyś od razu była metalowa i nie było żadnego problemu. No cóż, trzeba to dziadostwo wywalić. Trzyma się na nitach, które rozwiercamy wiertarką. Nic prostszego. Problemy zaczynają się dopiero kiedy przychodzi do założenia nowych nitów. Potrzebna jest duża niciarka, w którą zmieści się wspomniany spory fiutek. Ja udałem się do ASO Fiata, na szczęście mieli i za friko przynitowali.

4) W tunelu, który zdjeliśmy wycinamy otwór w wytłoczeniu na podłokietnik. Sam spód. Tutaj program dowolny, ja oddałem do zakładu zajmującego się tworzywami sztucznymi, zapłaciłem 5zł. Ale i tak bez sensu bo efektu ich starannej pracy nie widać (zaślepka). Dlatego wyciąć można byle czym.

5) Mając przymocowaną podpórkę i wyciętą dziurę jesteśmy już prawie w domu. Z powrotem zakładamy środkowy tunel powtarzając czynności z punktu 1, tylko że w drugą stronę.

6) Podłokietnik przykręcamy na trzy śruby, które z kolei zakrywamy zaślepką.

I... KONIEC !!!

Mam nadzieje, że dokładnie wyczerpałem temat, jak by co służę radą. 273467338-1.jpg273467340-2.jpg273467342-3.jpg273467343-4.jpg273467346-5.jpg273467347-6.jpg273467348-7.JPG273467350-8.jpg273469151-Obraz%20014.jpg273469159-Obraz%20024.jpg273469169-Obraz%20025.jpg

Napisano

> Zdjęcia z efektem końcowym rano !

BRAWO brawo.gif

Napisano

Dobra robota claps.gifbrawo.gif, sam się pezymierzam do tego. Wiem co mnie czeka beksa.gif

Napisano

pieknie

niech Freeco szybko na strone to wrzuci, zeby nie zginelo ok.gif

Napisano
Ładny ten podłokietnik ok.gif
Napisano

> a

Gratuluje claps.gif

Bardzo praktyczny gadzecik waytogo.gif

pozdr

Napisano

> niech Freeco szybko na strone to wrzuci, zeby nie zginelo

Nie zginie. Już jest u mnie w archiwum wraz z tekstem zlosnik.gif

Napisano

> Nie zginie. Już jest u mnie w archiwum wraz z tekstem

bylem pewien zlosnik.gif

Napisano

Robota pierwsza klasa!! Cudo!! Wprawdzie swoje Stilo bede mial dopiero w nastepnym tygodniu ale juz wiem jaki dostanie prezent na gwiazdke mikolaj.gif

Napisano

Musze przyznac, ze ta skorzana wersja pasuje idealne do tego kolorystyki wnetrza (mam taka sama tapicerke) !

Dzieki za referat - chyba trzeba bedzie pomyslec na montazem smile.gif

Napisano

Kolega Rado_d prosil o fotke mojej tapicery z podlokietnikiem wiec prosze, oto ona:

273471884-tapicera.jpg

Napisano

> Kolega Rado_d prosil o fotke mojej tapicery z podlokietnikiem wiec

> prosze, oto ona:

A ustaliłes jaki to w koncu numer tapicerki ? A na zywo jest jakaś róznica w kolorze i fakturze miedzy boczkami a podłokietnikiem?

wielkie szczeki bow.gif

Napisano
  • Autor

> A ustaliłes jaki to w koncu numer tapicerki ? A na zywo jest jakaś

> róznica w kolorze i fakturze miedzy boczkami a podłokietnikiem?

> wielkie szczeki

Nie nie ma różnicy, wiem bo moja mama ma w MV taką samą tapicerkę i taki sam podłokietnik. A jaki to numer to powiedzą Ci w aso jak podasz im nr. nadwozia z dowodu rejestracyjnego. U mnie tak to zrobili więc nie sądze, żeby w najbliższym Tobie ASO było inaczej...

Napisano

> Nie nie ma różnicy, wiem bo moja mama ma w MV taką samą tapicerkę i

> taki sam podłokietnik. A jaki to numer to powiedzą Ci w aso jak

> podasz im nr. nadwozia z dowodu rejestracyjnego. U mnie tak to

> zrobili więc nie sądze, żeby w najbliższym Tobie ASO było

> inaczej...

niestety jest inaczej sick.gif

Napisano

> Nie nie ma różnicy, wiem bo moja mama ma w MV taką samą tapicerkę i

> taki sam podłokietnik. A jaki to numer to powiedzą Ci w aso jak

> podasz im nr. nadwozia z dowodu rejestracyjnego. U mnie tak to

> zrobili więc nie sądze, żeby w najbliższym Tobie ASO było

> inaczej...

Znaczy się jakby w aucie Twojej mamy konieczne by było wymienić podłokietnik to zamówili by w skórze, coś nie tak mi się wydaje. Mieli na stanie skórę i tak kombinowali żeby Ci wcisnąć i się udało.

Napisano
  • Autor

> Znaczy się jakby w aucie Twojej mamy konieczne by było wymienić

> podłokietnik to zamówili by w skórze, coś nie tak mi się wydaje.

> Mieli na stanie skórę i tak kombinowali żeby Ci wcisnąć i się

> udało.

Do tej kolorystyki wnętrza jest tylko skórzany. Nikt mi niczego nie wciskał bo spowadzali mi go z Bielska i miałem pełną gamę do wyboru. oczywiście mogłem zamówić materiałowy ale wyglądało by to tak (zdjęcie), czyli nie pasująca kicha. A do stila mamy (granat + czerń) zamówili by materiałowy bo do tego wnętrza naszczęście taki jest (podłokietnik ze zdjęcia) 273409627-Obraz%20029.jpg

Napisano
  • Autor

Rado to powiedz im że mają to sprawdzić po nr. nadwozia !

Napisano

> Nie masz racji kolego. Do tej kolorystyki wnętrza jest tylko

> skórzany. Nikt mi niczego nie wciskał bo spowadzali mi go z

> Bielska i miałem pełną gamę do wyboru. oczywiście mogłem zamówić

> materiałowy ale wyglądało by to tak (zdjęcie), czyli nie

> pasująca kicha. A do stila mamy (granat + czerń) zamówili by

> materiałowy bo do tego wnętrza naszczęście taki jest

> (podłokietnik ze zdjęcia). Polecam wycieczkę do ASO i

> zapoznanie się z ofertą fiata w tej dziedzinie, a dopiero

> później wymądrzanie. Więc daruj sobie teksty o wciskaniu czego

> kolwiek.

Po prostu małe nieporozumienie. Napisałeś że mogłeś zamówić tylko skórę, a teraz wiem że tylko skórkowy jest z jasnym plastykiem, który najbardziej pasuje i tak jest ok.gif. Nie chciałem odbierać Tobie radości moją wypowiedzią z posiadania tego udogodnienia 20.GIF.

Napisano
  • Autor

> Po prostu małe nieporozumienie. Napisałeś że mogłeś zamówić tylko

> skórę, a teraz wiem że tylko skórkowy jest z jasnym plastykiem,

> który najbardziej pasuje i tak jest . Nie chciałem odbierać

> Tobie radości moją wypowiedzią z posiadania tego udogodnienia .

Nie ma problemu, mam nadzieje że wszystko juz jasne 20.GIF

Napisano

> Rado to powiedz im że mają to sprawdzić po nr. nadwozia !

Jaka wersje ma Twoja mama ? Czy miała podłokietnik w standardzie ? Ja mam Activa i tam jak wiesz nie ma podłokietnika wiec zastanawiam sie jaki mi dobiora po numerze nadwozia. Ze zdjecia wynika, że dla mnie bedzie właśnie taki, Moż orientujesz sie jaki to numer tapicerki tego podłokietnika Twojej mamy ? hmm.gif oraz jaki jest numer tapicerki wnetrza

Napisano

Kurcze pomogl bym ci ale niestety nie pamietam jaki to byl nr. Zapytaj Zwolaka moze on to wygrzebie z archeo.

Kiedys o tym pisalem jak go zakladalem.

Napisano

Moż orientujesz sie jaki to numer

> tapicerki tego podłokietnika Twojej mamy ? oraz jaki jest numer

> tapicerki wnetrza

Jeżeli podłokietnik jest z w.Dynamic, to ma on tapicerkę szarą nr 166, a niebieską nr 160. Dotyczy rocznika 2004 zwykłej tapicerki, ponieważ teraz jest jeszcze welur na stronie Fiata w konfiguratorze.

Napisano

> Moż orientujesz sie jaki to numer

> Jeżeli podłokietnik jest z w.Dynamic, to ma on tapicerkę szarą nr

> 166, a niebieską nr 160. Dotyczy rocznika 2004 zwykłej

> tapicerki, ponieważ teraz jest jeszcze welur na stronie Fiata w

> konfiguratorze.

Moze ktos dysponuje fotką boczków foteli z wersji Dynamic 166 ?

Napisano
  • Autor

> Moze ktos dysponuje fotką boczków foteli z wersji Dynamic 166 ?

Moja mama ma dynamica z przed dwóch lat, był tam podłokietnik. Zdjątko boczków zrobie zara smile.gif

Napisano
  • Autor

Acha, rado no u mnie też nie było podłokietnika, bo przecież montowałem jak sam wiesz i po numerze nadwozia sprawdzą numery tapicerki i plastików tak żeby dobrać idealny podłokietnik. U mnie właśnie tak zrobili. Goń do nich i karz im to zrobić. A jak nie będą chcieli to powiedz że w innym aso tak właśnie zrobili !

Napisano

> Zapytaj Zwolaka moze on to wygrzebie z archeo.

> Kiedys o tym pisalem jak go zakladalem.

A co to zwalanie roboty na innych? bokser.gif W polu Szukaj wpisujemy słowo podłokietnik i szukamy, szukamy... zlosnik.gif

Napisano

> Moze ktos dysponuje fotką boczków foteli z wersji Dynamic 166 ?

Byłem dzisiaj w ASO i dręczyłem ich o podłokietnik. W tym eperze mają tylko o numerze tapicerki z GT i Abartha tyko że to są welury. Wziąłem z salonu folder z numerami obić z Dynamica tj. 166, 160 oraz 678 i 679 dla wersji 3D i nie ma tego w eperze, a na salonie stał multiwagon Dynamic o tapicerce 160 z podłokietnikiem o jasnym plastiku i jasnej kremowej szmacie. Więc proszę pana magazyniera dla testu o ten kolor, on szuka i nic, może tylko zamówić z numeru nadwozia. Tak że dla mnie prawdopodobnie pasował by może z wersji 3D niebieski 679. Poradzili mi jak znajdę takie auto z odpowiadającym mi obiciem podłokietnika i wezmę numer nadwozia to wówczs zamówią, ponieważ musi być część zamienna jak jest samochód. Moje boczki foteli i obicia drzwi są materiałowe granatowe, może ktoś ze Stilomaniaków ma Dynamica o takim podłokietniku.

Pozdrawiam.

Napisano

> Acha, rado no u mnie też nie było podłokietnika, bo przecież

> montowałem jak sam wiesz i po numerze nadwozia sprawdzą numery

> tapicerki i plastików tak żeby dobrać idealny podłokietnik. U

> mnie właśnie tak zrobili. Goń do nich i karz im to zrobić. A jak

> nie będą chcieli to powiedz że w innym aso tak właśnie zrobili !

Byłem dzisiaj w aso i w salonie stał multiwagon Dynamic z dwukolorowym wykończeniem o numerze tapicerki 160 z podłokietnikiem z jasnym dołem i jasną górą taką jakie są boczki w Twoim Stilo. Jakby był drugi z Twoją tapicerką to mógł bym porównać na żywo czy materiał jest dokładnie taki sam.

Pozdrawiam

Napisano

> Byłem dzisiaj w aso i w salonie stał multiwagon Dynamic z

> dwukolorowym wykończeniem o numerze tapicerki 160 z

> podłokietnikiem z jasnym dołem i jasną górą taką jakie są boczki

> w Twoim Stilo. Jakby był drugi z Twoją tapicerką to mógł bym

> porównać na żywo czy materiał jest dokładnie taki sam.

> Pozdrawiam

Najwiekszy problem to dopaść odpowiedni samochód do ogledzin. W salonach nie widziałem dynamica 3D, tylko co najwyzej 5D z dwukolorowym wnetrzem. Najlepej jak ktoś z posiadaczy Dynamica (Frecoo hmm.gif) by zrobił fotke wnetrza

ok.gif

Napisano

> Takie ?

hmm.gif chyba własnie to by mi pasowało. wiesz jak się ma ten kolor pokrycia podłokietnika do boczków w Activie 2004, bo tak mi sie wydaje, że bardzo podobne

Jak byś był przypadkiem w ASO to dowiesz sie jaki to numer tapicerki podłokietnika, po numerze nadwozia ?

• 5 miesięcy później...
Napisano

Podlokietnik mam i ja. yay.gif

Korzystam z okazji i dziekuje kolegom Philiposky'emu oraz Rado_d'owi za obrazowy i lopatologiczny opis montazu.

BTW, mialem troche ulatwione zadanie, bo makarony tak nie oszczedzaly i podporke pod podlokietnik wsadzili metalowa.

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Podlokietnik mam i ja.

> Korzystam z okazji i dziekuje kolegom Philiposky'emu oraz Rado_d'owi

> za obrazowy i lopatologiczny opis montazu.

nie ma sprawy 20.GIF ja juz dwa zamontowałem (oczywiscie nie u siebie ten drugi zlosnik.gif)

> BTW, mialem troche ulatwione zadanie, bo makarony tak nie oszczedzaly

> i podporke pod podlokietnik wsadzili metalowa.

> Pozdro

To własciwie roboty na 30 min ok.gif

Napisano

> nie ma sprawy ja juz dwa zamontowałem (oczywiscie nie u siebie ten

> drugi )

> To własciwie roboty na 30 min

Nie mam pojęcia skąd u was ten entuzjazm z posiadania podłokietnika mam to ale uważam ,że jest bardzo duży kłopot z dostępem do recznego hamulca .Na dobrą sprawę zaciąganie go na postoju bez podniesienia podłokietnika jest baaaardzo angryfire.gif utrudnione.Fiat niestety dosyć niefortunnie go umieścił.Dla mnie to kłopotliwe bo nie mam rączek ginekologa. hahaha.gif

Napisano

Szanowny Kolego,

Fiatem Stilo sie jezdzi a nie parkuje wink.gifzlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Szanowny Kolego,

> Fiatem Stilo sie jezdzi a nie parkuje

Taaaa a spróbj zrobić bączka na ręcznym z zamkniętym podłokietnikiem 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif Tylko uważaj żeby się w głowie nie zakręciło hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.