Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z obrotami.Czujki wszystkie ok a obroty skaczą.Np jadę sobie ekonomicznie 90 później stop a obroty 1500 do 2000 na luzie przy gorącym silniku.Mam jedną teorię bo nie ma rady na te obroty chodzą raz jest ok raz nie.Zastanawia mnie jedno bo właśnie nie ma na nie rady może to czujnik polożenia przepustnicy szwankuje bo raz sie naciśnie gaz i po puszczeniu 900 a raz 1500 może to to.I jak sprawdzić ten czujnik polożenia przepustnicy?

Napisano

> Witam mam problem z obrotami.Czujki wszystkie ok a obroty skaczą.Np

> jadę sobie ekonomicznie 90 później stop a obroty 1500 do 2000 na

> luzie przy gorącym silniku.Mam jedną teorię bo nie ma rady na te

> obroty chodzą raz jest ok raz nie.Zastanawia mnie jedno bo

> właśnie nie ma na nie rady może to czujnik polożenia

> przepustnicy szwankuje bo raz sie naciśnie gaz i po puszczeniu

> 900 a raz 1500 może to to.I jak sprawdzić ten czujnik polożenia

> przepustnicy?

Uzupełnij profil i napisz o jaki silnik chodzi wink.gif

Napisano

> I jak sprawdzić ten czujnik polożenia

> przepustnicy?

Do tego jest specjalny przyrząd: szukarka forum grinser006.gif

Quote:

Czujnik położenia przepustnicy:

Trzeba się wpiąć w niebieski przewód (np szpilką). Drugi koniec miernika do masy np do silnika (nie wyjmuj wtyczki z czujnika)

Przy zamkniętej przepustnicy powinno być poniżej 0,7V

Przy powolnym otwieraniu przepustnicy napięcie powinno płynnie rosnąć do ok 5V.

Nie trzeba przy tym odpalać silnika, wystarczy przekręcony kluczyk.

Napisano
  • Autor

Silnik C16NZ .Tylko z tym jest taka bajka ,że czasami się tak dzieje a czasami nie.

Napisano

> Silnik C16NZ .Tylko z tym jest taka bajka ,że czasami się tak dzieje

> a czasami nie.

Zgaduję, że kiedy obroty się zawieszą wystarczy zgasić na chwilę silnik i ponownie go odpalić aby wszystko wróciło do normy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zgaduję, że kiedy obroty się zawieszą wystarczy zgasić na chwilę

> silnik i ponownie go odpalić aby wszystko wróciło do normy

> Pozdroofka

Znamy to z autopsji tongue.gif

A odpowiedzi na to pytanie nawet najstarsi górale nie znają. hehe.gif

Napisano

> Znamy to z autopsji

zlosnik.gif

U mnie tak się robiło jak pozwoliłem sobie przejechać kawałek na dwójce bez naciskania pedału przyspieszenia.

> A odpowiedzi na to pytanie nawet najstarsi górale nie znają.

Dwa lata temu wydawało mi się, że znalazłem odpowiedź wink.gif ?:

KLIK

Niestety problem powrócił po ponad roku, oraz obserwacje występowania zjawiska też się trochę zmieniły wink.gif :

KLIK 2

Pozdroofka

Napisano

podepnę się do pytania. U mnie jest podobnie tylko ze na zimnym silniku i do momentu aż nie zatrzymam samochodu na kilka sekund- objaw ustępuje wtedy od razu i nie powtarza się aż do ponownego rozruchu zimnego silnika. Do tego zauważyłem że im częściej wolne obroty się zawieszają to samochód dużo więcej pali.

Ja już pojęcia nie mam, jutro wymienię od szwagra czujnik tem. do kompa a jak i to nie pomoże to wymienię krokowca - jak i to nie pomoże to chyba użyje dużego młota mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> Zgaduję, że kiedy obroty się zawieszą wystarczy zgasić na chwilę

> silnik i ponownie go odpalić aby wszystko wróciło do normy

> Pozdroofka

Dokładnie lelek.Czasami wystarczy ruszyć i na postoju już w normie,ale najcześciej przestaje po odpaleniu od nowa.Ja już czujniki temp posprawdzalem ,krokowca czyściłem,lewe powietrza sprawdzałem.Co do palenia to ostatnio mnie martwi bo wcina 11 na 100 ,ale w sumie robie odcinki po 4 km.Co mogę jeszcze sprawdzić ?Jutro biorę się za ten czujnik polożenia przepustnicy

Napisano

> Co do palenia to ostatnio mnie martwi bo wcina 11 na

> 100 ,ale w sumie robie odcinki po 4 km.

Na takich odcinkach jak piszesz (i do tego przy każdym postoju wychłodzenie zupełne silnika) spalił mi niedawno 10,2 l/100 zlosnik.gif Więc masz normę ... zlosnik.gif

Ale ostatnio jeździłem "po trasach": 150km dwie osoby, 350km 4 osoby i 70km po mieście spalił 6,5/100km. Też w normie wink.gif

> Jutro biorę się za ten czujnik polożenia przepustnicy

Jeżeli zrobisz to jutro to nic nie wymierzysz bo pewnie będzie OK. Musisz poczekać aż obroty sie zawieszą, nie gasić silnika i lecieć pod maskę z miernikiem. Wtedy dopiero sprawdzisz co daje TPS do kompa kiedy pedal jest nienaciskany (aż sam jestem ciekaw smile.gif )

Obawiam się jednak, że nie w TPSie przyczyna, i jak mówi djalternator najstarsi górale tego nie wiedzą. Zjawisko przychodzi i odchodzi kiedy chce. Najciekawsze, że do dotyczy to tylko silnika C16NZ (a przynajmniej nie słyszałem o takich przypadkach w innych autach).

Pozdroofka

Napisano

Żeby to wystąpiło z podpiętym techem i dobrym mechanikiem na fotelu pasażera to można by coś znaleźć.

U mnie np: powodem falowania obrotów przy dojeżdżania na luzie do skrzyżowania był luz kątowy grzybka krokowego. Może też być lewe powietrze, ale na 97% nie TPS.

Napisano

> U mnie np: powodem falowania obrotów przy dojeżdżania na luzie do

> skrzyżowania był luz kątowy grzybka krokowego.

U mnie dwa lata temu zwykłe czyszczenie krokowego nie pomogło, ale po przyjrzeniu się przez lupę temu maleńkiemu rancikowi na grzybku, wyczyszczeniu go drobnym papierem ściernym przez ponad rok był spokój. Niedawno znów wróciło, obroty zawieszają się raz w miesiącu. Znów pooglądałem pod lupą krokowego ale jest czysty i gładki.

> Może też być lewe powietrze

Może, ale coś za rzadko się u mnie pojawia ten efekt. Tak jak pisałem teraz pojawia się tylko wtedy kiedy pozwolę sobie przejechać na dwójce bez naciskania pedału. I to też nie zawsze. Zastanawiam się nad związkiem takiego jeżdżenia a pojawieniem się lewego powietrza.

> na 97% nie TPS.

Co do TPSa to zgoda, tak jak pisałem 30 minut temu też go nie podejrzewam.

Pozdroofka

Napisano

Witam !

Moj astrolot ma takie same objawy - pierwsze 2- 3 minuty po zapaleniu (tylko zimnego) silnika obroty na jałowym faluja w zakresie 1-2 tys obr., po chwili wszystko wraca do normy

Dodam ze mam silnik z14xe czyli z elektroniczna przepustnica

(nie ma krokowca) , Spalanie raczej w normie nic nie stuka, bledow nie wywala hmmm

Niby nic wielkiego sie nie dzieje ale czasami z malej chmury robi sie duzy deszcz wiec warto ta anomalie obserwowac.

mlotek.gifODPUKAĆ W NIEMALOWANE mlotek.gif

Pozdro

Napisano

> Moj astrolot ma takie same objawy - pierwsze 2- 3 minuty po

> zapaleniu (tylko zimnego) silnika obroty na jałowym faluja w

> zakresie 1-2 tys obr.,

No to nie masz "takich samych objawów" bo u nas to się dzieje wyłącznie na gorącym silniku, a obroty nie falują tylko zawieszają się na jakimś poziomie.

Napisano

> Silnik C16NZ .Tylko z tym jest taka bajka ,że czasami się tak dzieje

> a czasami nie.

Chciałem podpiąć się do problemu;) u mnie też jest podobnie zmierzyłem dzisiaj ten czujnik położenia przepustnicy i wykazało napięcie na zamkniętej przepustnicy 0.4V a na otwartej maksymalnie 3.4V. Czy jest ok??

Napisano

> Chciałem podpiąć się do problemu;) u mnie też jest podobnie

> zmierzyłem dzisiaj ten czujnik położenia przepustnicy i wykazało

> napięcie na zamkniętej przepustnicy 0.4V a na otwartej

> maksymalnie 3.4V. Czy jest ok??

Wg InfoTecha to dopuszczalne wartości są nastepujące:

Zamknięta: 0 - 1 V

Otwarta: 4 - 4,7 V

Coś mało masz na max otwartej

Pozdroofka

Napisano

> Wg InfoTecha to dopuszczalne wartości są nastepujące:

> Zamknięta: 0 - 1 V

> Otwarta: 4 - 4,7 V

> Coś mało masz na max otwartej

> Pozdroofka

Czyli takie świrki mogą być od tego? z góry dzięki za odp. smile.gif

Napisano

> Czyli takie świrki mogą być od tego? z góry dzięki za odp.

Zwróc uwagę, że "świrki" zdarzają się kiedy przepustnica jest zamknięta. A wtedy masz prawidłową wartość napięcia 0,4

Trzba zmierzyć napięcie wtedy kiedy świrek występuje czyli obroty są zawieszone. Jestem bardzo ciekawy co pokaże wtedy woltomierz. Ale myślę, że pokaże normalna wartość, bo prawie jestem pewien, że te świrki to nie wina TPS'a

Pozdroofka

Napisano

> Zwróc uwagę, że "świrki" zdarzają się kiedy przepustnica jest

> zamknięta. A wtedy masz prawidłową wartość napięcia 0,4

> Trzba zmierzyć napięcie wtedy kiedy świrek występuje czyli obroty są

> zawieszone. Jestem bardzo ciekawy co pokaże wtedy woltomierz.

> Ale myślę, że pokaże normalna wartość, bo prawie jestem pewien,

> że te świrki to nie wina TPS'a

> Pozdroofka

Aha ok. dzięki bardzo za odp. tak ogolnie podejrzewałem ten czujnik bo jak założyłem gaz gaziarze wpięli się w przewody od tego czujnika przy nim samym polutowali i zaizolowali zamiast nałożyć koszulki ochronne i izolacja pod wpływem soli wilgoci itp. odkleiła się a kable prawie na 100% się zwierały bo były bardzo blisko siebie i myslałem że to mogło uszkodzić czujnik.

Pozdro

Napisano

> to mogło uszkodzić czujnik.

Ten czujnik to zwykły potencjometr. Jedyne co może się w nim uszkodzić to ścieżka oporowa. Napewno spotkałeś się z czymś takim w radiu: kręcisz gałką aby zrobić glośniej a tu zamiast robić się to płynnie, to słychać że robi to skokowo i nie zawsze w dobrą stronę. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam.

Wydaje mi się, ze znalazłem problem u mnie z obrotami.

zerknijcie na foto.

klik 1

i

klik 2

narazie wyrównam lekko papierkiem a nowy sobie zamówię.

doradzcie mi jaki zamówic albo jakies namiary na coś przyzwoitego zlosnik.gif

ps. sorki za jakośc fotek robiłem telefonem zlosnik.gif

UPDATE:

nie chciałem pisać następnego posta zlosnik.gif

zjechałem boki tego wyżłobienia papierkiem bo były takie kanciki że mógł sie czasem nie domykać.

W dodatku dałem nowy oring stary był trochę wyciśnięty miał słabe 1,9 założyłem 2mm wszedł bez problemu, dobrze wymyłem gniazdo i sam silniczek zmywaczem do gaźników i przepustnic Wurtha (osad sie rozpuścił) i jak narazie efektu obrotów przycinających nie ztwierdziłem ( może zawcześnie)

zdam relacje w najbliższym czasie.

Aha jeszcze jedno spostrzeżenie.

zauważyłem ze było tylko wytarte na grzybku od dołu pomyślałem odwrócę silniczek wtyczką do góry ale nie dało sie nie pasiły otwory i nie chciało mi sie kombinować już bo w pracy jestem pęknie mi jeszcze i z buta pójdę zlosnik.gif

Pozdroofka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.