Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakto jest z migaczem na rondzie ??

Featured Replies

Napisano

> To ma oznaczać, że nie będę wyjeżdżał w ten wjazd, do którego się

> właśnie zbliżam, czyli sygnał dla oczekującego na wjazd, żeby

> mi nie zajeżdżał drogi. Na prawy migacz przerzucam się mijając

> ostatni wjazd, w który nie zjeżdżam. I wtedy gostek wie, że z

> mojej strony ma wolną drogę. To stosuję na rondach, gdzie droga

> jest wąska i nie ma wydzielonych pasów, tak że nie zachodzi

> wątpliwość co do mojej ewentualnej zmiany pasa w lewo.

Wydaje mi się ,że jesli nie włączysz tego migacza w lewo to i tak ten co czeka na wjazd na rondo w myśl przepisów dostaje od ciebie info ,że jednak nie będziesz skręcał w najblizszy zjazd.Wiec po co ten migacz?

Napisano

> Wydaje mi się ,że jesli nie włączysz tego migacza w lewo to i tak ten

> co czeka na wjazd na rondo w myśl przepisów dostaje od ciebie

> info ,że jednak nie będziesz skręcał w najblizszy zjazd.Wiec po

> co ten migacz?

Po prostu dodatkowe potwierdzenie zamiaru.

Z drugiej strony polecam wszystkim po raz n-ty starą zasadę, którą mi wpojono za młodu. Jeżeli zawierzenie czyjemuś migaczowi może stanowić różnicę między wypadkiem a jego brakiem, nie wierzymy. Patrzymy na koła i przyjmujemy, ze "miga zgodnie z prawdą" dopiero wtedy gdy skręt kół jego pojazdu wyraźnie pokazuje, że już się z tego manewru nie wycofa.

Napisano

> No właśnie, ale jak to jest z tym pierwszeństwem? Jadąc po rondzie

> powinienem ustąpić pierwszeństwa nadjeżdżającemu z prawej

> strony. U nas w Polsce ten nadjeżdżający ma znak ustąp

> pierwszeństwa więc czeka, a mnie nie interesuje jaki on ma znak

> i też czekam na rondzie?

Na wszystkich wjazdach sa takie same znaki, więc - jadąc po rondzie wiesz, że wjeżdżający mają znak "ustąp pierwsszzeństwa", więc możesz spokojnie jechać.

Inna sprawa, że mimo to chamy wymuszają i się wpie....ją na rondo.

Napisano

> Z drugiej strony polecam wszystkim po raz n-ty starą zasadę, którą mi

> wpojono za młodu. Jeżeli zawierzenie czyjemuś migaczowi może

> stanowić różnicę między wypadkiem a jego brakiem, nie wierzymy.

> Patrzymy na koła i przyjmujemy, ze "miga zgodnie z prawdą"

> dopiero wtedy gdy skręt kół jego pojazdu wyraźnie pokazuje, że

> już się z tego manewru nie wycofa.

Ograniczone zaufanie. Inni kierowcy to przestępcy, pijaki, ćpuny, mordercy siedzący w swoich narzędziach zbrodni. Cóż, niestety trzeba zakładać najgorsze... palacz.gif

Napisano

> Ograniczone zaufanie. Inni kierowcy to przestępcy, pijaki, ćpuny,

> mordercy siedzący w swoich narzędziach zbrodni. Cóż, niestety

> trzeba zakładać najgorsze...

Dokładnie ok.gif

Napisano

> Eeee, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, jeździłem po tym rondzie

> w tę i nazad, gdy często bywałem w Związku Kynologicznym na

> Bagateli. Dawało się bez bólu. Za to do dzisiaj nie chciałbym

> musieć się regularnie przebijać przez wielkie paryskie ronda z

> kilkunastoma ulicami odchodzącymi z każdego z nich.

Wiem, ze to kwestia przyzwyczajenia, ale chyba powinno byc to rozwiazane tak, zeby ulatwic, a nie utrudniec wink.gif

Co do rond paryskich, kiedys na Motokaciku bylo wrzucone foto ronada, na ktore skladalo sie chyba 6 mniejszych rond, bodajze foto z anglii, bo cos kojaze, ze tam byl ruch lewostronny, tez nie chcialbym sie tam znalezc grinser006.gif

Napisano

> Ja tam wolę nie migać lewym, bo "wynalazczość rondowa" narodu potrafi

> być zaskakująca. Niech poczeka te trzy sekundy dłużej...

Zawsze mnie "fascynują" kierunkowskazy na dużych rondach dlatego dodam swoje trzy grosze.

Wyobraźcie sobie rondo z trzema pasami ruchu np Starzyńskiego w Warszawie. Wjeżdzając na rondo środkowym lub wewnętrznym pasem wiemy, że będziemy zjezdzać trzecim zjazdem, czyli skręcamy w lewo. Jeśli nie włączamy kierunkowskazu, to kazdy czekający na wjazd, może z pewną dozą ostrożności wjechać prawym pasem i również być pełnoprawnym "rondowcem" W sytuacji kiedy wjadą 2-3 samochody, które będą zjezdzać dalej niż my-następny zjazd-poruszają się troszkę za nami lub równo z nami, to mamy pecha jeśli nie mają włączonego kierunkowskazu, bo przy naszej próbie zjazdu musimy się zatrzymać i przepuścić nadjeżdzających z prawej. Robi się oczywiście zamieszanie i spowolnienie ruchu. Wiem, że jak będą zjeżdzali tym samym zjazdem, to też nie widać kierunkowskazów i może sie zrobić zamieszanie, ale widząc wcześniej, że gość ma włączony kierunek w lewo wiem, że muszę zwolnić i mogę próbować liczyć na uprzejmość następnego kierowcy, który pozwoli płynnie wjechać przed siebie bez zbytniego spowalniania ruchu.

Chciałem tez powiedziec, że nie ma obowiązku włączania lewego kierunkowskazu, ale chyba nic się nie stanie jeśli będę miał włączony i odpowiednio wcześniej go przełącze na prawy.

W czasie kiedy tak kiepsko się jeździ po miastach takie małe uprzejmości raczej pomagają a nie szkodzą.

Napisałem, że dotyczy dużych skrzyżować. Myślę, że na mniejszych też to pomaga, ale wtedy właściwie wystarczy prawy kierunkowskaz.

Oczywiście są tacy miszczowie oszczędności żarówek, co to wcale nie włączają, ale to inny temat.

Napisano

Przed rondem masz znak "ruch okrężny". Oznacza to, że wszystkie samochody muszą poruszać się zgodnie z kierunkiem podanym na znaku. I nie muszą używać kierunkowskazu, bo jest to kierunek nakazany . Jeżeli masz zamiar "złamać" ta zasadę (zjazd z ronda) to masz obowiązek sygnalizować to prawym kierunkowskazem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.