Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kluczowa sprawa

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niedawno przestał działać klucz: nie da się uruchomić samochodu (komunikat "security..."), nie działa zdalne otwieranie samochodu (choć dioda miga przy naciśnięciu przycisku).

W sobotę byłem w ASO, podłączyli stilo do komputera i okazało się, że cytuję: "klucz został usunięty z pamięci komputera" confused.gif

Niestety - wg ASO nie da się ponownie zakodować tego klucza, trzeba zamówić nowy (składany z pilotem - ok. 800zł, składany bez pilota - ok. 400zł)...

Proszę o poradę - nie wiem, czy mam dalej zawracać głowę "specom" w ASO żeby spróbowali ponownie zakodować klucz, czy mam od razu zamówić nowy... hmm.gif

Napisano

> W sobotę byłem w ASO, podłączyli stilo do komputera i okazało się, że

> cytuję: "klucz został usunięty z pamięci komputera"

A drugi kluczyk Ci działa? wink.gif

> Niestety - wg ASO nie da się ponownie zakodować tego klucza, trzeba

> zamówić nowy (składany z pilotem - ok. 800zł, składany bez pilota - ok. 400zł)...

Jeśli się da usunąć stary klucz oraz dodać nowy, to nie widzę powodu, dla którego nie możnaby było dodać starego klucza jeszcze raz. niewiem.gif

> Proszę o poradę - nie wiem, czy mam dalej zawracać głowę "specom" w

> ASO żeby spróbowali ponownie zakodować klucz,

Spróbować nie zawadzi przecież. skromny.gif

> czy mam od razu zamówić nowy...

A może jakiś inny warsztat?

Napisano
  • Autor

> A drugi kluczyk Ci działa?

działa

> Jeśli się da usunąć stary klucz oraz dodać nowy, to nie widzę powodu,

> dla którego nie możnaby było dodać starego klucza jeszcze raz.

też tak myślę, jednak "spec" w ASO z uporem twierdził, że się nie da... odniosłem wrażenie, że to nacisk żebym kupił nowy klucz...

Napisano

> działa

> też tak myślę, jednak "spec" w ASO z uporem twierdził, że się nie

> da... odniosłem wrażenie, że to nacisk żebym kupił nowy klucz...

masz prawidłowe odczucie,

jak nie ma "smierci" kluczyka to zaden problem załadować w pamięć Stilona jego dane.

Napisano

> masz prawidłowe odczucie,

> jak nie ma "smierci" kluczyka to zaden problem załadować w pamięć

> Stilona jego dane.

Nie jestem do końca pewien, czy rzeczywiście można dodać ponownie raz juz wyrzucony klucz.

Opisywałem kiedyś sytaucję, gdzie mechaniory w ASO przy włączaniu opcji potwierdzania kierunkowskazami zamykania/otwierania "zgubili" kluczyk w systemie i poprosili abym dostarczył drugi klucz (ten mechaniczny bez pilota) aby mogli dodać oba razem do systemu. Kiedy powiedziałem, że drugi mam 200 km od serwisu powiedzieli, że w takim razie dodadzą tylko jeden, bez możliwości dodania tego drugiego, gdyż podobno po jego wyżuceniu nie mogą go później dodać (muszą oba w jednej operacji) angryfire.gifsciana.gif Wtedy stwierdziłem, że mają w takim razie problem, bo jest to z ich winy i albo dają mi super auto i paliwo na 400km albo na swój koszt ściągają drugi nowy kluczyk. Panowie długo chodzili drapali się po głowie i w końcu doszli do wniosku, że odłączą akumulator. Po 10 min i ponownym podłączeniu aku okazało się, że centralka prawidłowo już widzi oba kluczyki biglaugh.gifbiglaugh.gif

Zobacz, może w Twoim przypadku pomoże również odłączenie aku??

Napisano

Witam. Miałem podobną przygodę zaraz po kupnie stilona (3 lata temu). Na głównym kluczyku nie chciał zapalić, laweta, serwis i te sprawy, rozbebeszyli całe auto zanim jeden z mechaników nie wpadł na pomysł, żeby spróbować drugim kluczykiem i wszystko działało. Skończyło się tym, że musieli zrobić nowy klucz w centrali, trwało to z 2 tygodnie. Wszystko na gwarancji, więc myślę, że jakby się dało załadować klucz na miejscu, to by to zrobili. Tak więc wydaje mi się, że nie chcą cię specjalnie naciągnąć, tylko po prostu inaczej się nie da.

PS. W sumie to jedyna awaria stilona (jeśli można nazwać to awaria) przez 3 lata. Odpukać.

Mirek

> Witam,

> Niedawno przestał działać klucz: nie da się uruchomić samochodu

> (komunikat "security..."), nie działa zdalne otwieranie

> samochodu (choć dioda miga przy naciśnięciu przycisku).

> W sobotę byłem w ASO, podłączyli stilo do komputera i okazało się, że

> cytuję: "klucz został usunięty z pamięci komputera"

> Niestety - wg ASO nie da się ponownie zakodować tego klucza, trzeba

> zamówić nowy (składany z pilotem - ok. 800zł, składany bez

> pilota - ok. 400zł)...

> Proszę o poradę - nie wiem, czy mam dalej zawracać głowę "specom" w

> ASO żeby spróbowali ponownie zakodować klucz, czy mam od razu

> zamówić nowy...

Napisano

Witaj,

niestety nie da się drugi raz dodać raz wymazanego klucza. W mocnym polu magnetycznym (np chocby na basenie, przy bramkach) klucz może ulec uszkodzeniu. Sam miałem taka sytuacje i niestety, rada jest tylko jedna.... nowy klucz w ASO.

Napisano
  • Autor

Niestety, wszystko wskazuje na to, że jednak klucz został uszkodzony. frown.gif

Wczoraj zamówiłem nowy - bez pilota - cena: 423zł.

Napisano

> Niestety, wszystko wskazuje na to, że jednak klucz został uszkodzony.

> Wczoraj zamówiłem nowy - bez pilota - cena: 423zł.

no zaraz zaraz....to zostal klucz uszkodzony czy usuniety z komputera ? Niezaleznie jak brzmi konkretna odpowiedz to napisz odrazu jak do tego doszlo. Uszkodzic to mozna mechanicznie, polamac zalac rozdeptac... usunac z komputera samo sie tez moze ? albo ci ASIO pomogli i najlepiej klienta wydymac na pare stowek niz sie tlumaczyc co sie stao ?

Napisano
  • Autor

> no zaraz zaraz....to zostal klucz uszkodzony czy usuniety z komputera ?

ASO nr 1: "klucz został usunięty z komputera", "nie da się ponownie zakodować klucza"

ASO nr 2: "transponder został uszkodzony", "nie ma możliwości ponownego zakodowania klucza"

> Niezaleznie jak brzmi konkretna odpowiedz to napisz odrazu

> jak do tego doszlo. Uszkodzic to mozna mechanicznie, polamac

> zalac rozdeptac...

jak do tego doszło? nie mam pojęcia... pewnego dnia żona zadzwoniła, że nie może uruchomić stilo (kontrolka-kłódka, komunikat, itd); poradziłem, żeby spróbowała drugim kluczem - pomogło; o klucze staram się dbać (nie mam mowy o mechanicznym uszkodzeniu), jak żona obchodziła się z kluczami - kto to wie...

> usunac z komputera samo sie tez moze ? albo

> ci ASIO pomogli i najlepiej klienta wydymac na pare stowek niz

> sie tlumaczyc co sie stao ?

a kto to wie... i jak to udowodnić...

po wizytach w 2 ASO i telefonach do 2 kolejnych odnoszę wrażenie, że coś jest nie tak; albo nie do końca się na tym znają, albo coś kombinują... nikt nie był mi w stanie jednoznacznie wytłumaczyć jak to się stało, że klucz został usunięty z komputera...

Napisano

hmmm hmmm.... coprawda piszesz ze juz pies pogrzebany i klucz zamowiles ale moze pobijmy piane zeby na przyszlosc nie popelniac drugi raz (byc moze ) bledow.

uzywszy poczciwego gogla i wikipedi na wstepie teori dziebko :

Transponder (XPDR, XPNDR lub TPDR) jest bezprzewodowym urządzeniem komunikacyjnym, które automatycznie odbiera, moduluje, wzmacnia i odpowiada na sygnał przychodzący w czasie rzeczywistym. Termin pochodzi z połączenia słów (transmitter i responder). Transpondery można podzielić na dwie główne kategorie różniące się sposobem zasilania: aktywne i pasywne.

Transponder pasywny pozwala komputerowi lub innemu urządzeniu odczytującemu na identyfikację skanowanego obiektu. Nie posiada własnego źródła zasilania, sygnał emitowany jest jedynie poprzez użycie aktywnego skanera, który pobudza transponder polem magnetycznym. Dane mogą być odczytane z odległości kilku metrów. Transpondery pasywne fizycznie mogą być bardzo małe (są już produkowane biochipy wielkości ziarna ryżu).

[Transponder aktywny w motoryzacji]

W motoryzacji transpondery są stosowane w zaawansowanych systemach antywłamaniowych. Transponder wbudowany w kluczyk zapłonu w przypadku usunięcia powoduje blokadę silnika przez odcięcie wtrysku paliwa. Kiedy kluczyk jest włożony do stacyjki i przekręcony, transponder wysyła kod do komputera sterującego silnikiem. W momencie, gdy kod transpondera, który zmienia się przy każdym wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, nie zostanie potwierdzony, silnik także zostanie zablokowany.

tyle teorii.. czyli co zatem sie stalo ze w wyciagany kluczyk ze stacyjki nie "odmeldowal sie" do komputera i nie podal "nowych namiarow" na siebie, jednoczesnie stajac sie "obcym i niewidocznym" dla "systemu" ?

BATERIA padla ? wlasnie w tym a nie innym momecie ? Obluzowala sie bateryjka ? wymieniales ? zle wcisnawszy ? Moze upadl key i sie obsunela bateria.. nie wiem gdybam szukam dziury w calym smile.gif20.GIF

a jeszcze jedna uwaga... skoro kod w kluczyku jest obcy w stosunku do tego co zapamietalo auto.. to czemu nie mozna "nabic" na klucz tego co wisi w komputerze ? badz sklonowac klucz ? Przeciez nawet jakby to bylo na EPROMACH programowane to da sie "nalozyc" nowe namiary na stary-zepsuty klucz.. Tylko ze chyba asio sa za ciency w uszach i lepiej wziac nowy .. tylko ...no wlasnie.. przeciez ten nowy tez trzeba jakos pozenic z samochodem screwy.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

klucz w Stilo jest prekodowany do danego EGZEMPLARZA samochodu i w swojej nazwijmy pamięci posiada zapisane (nieodwracalnie) dane auta. Po zaprogramowaniu (zapamietaniu przez auto) klucz jest związany tylko z tym autem. Klucz mozna usunąć z pamięci auta (na przykład programując tylko ten drugi ponownie) lub też ponownie zaprogramować (programując ponownie oba klucze jeden po drugim w jednym cyklu programowania). Nie jest prawdą - że tego klucza nie mozna ponownie zaprogramować w tym samym samochodzie. Warunkiem jest oczywiście to , że klucz jest nieuszkodzony - a jego transponder jest nieuszkodzony. Zmiany w zapisie klucza są niemożliwe ponieważ mamy tu do czynienia z typem transpondera tylko do 1 krotnego zapisu (ów zapis dokonuje się przy pierwszym programowaniu klucza w aucie , które pozostawia w kodzie transpondera swoje ID dodatkowo "zatrzaskując" transponder przed ponownym zapisem. Nic nie stoi na przeszkodzie aby taki klucz zapisać ponownie (te same ID więc nie ma problemu).

Jak wynika z mojej praktyki klucznika to w Stilo stosuje się kilka rodzajów transponderów (według mnie 3 rodzaje) i nie są one kompatybilne ze sobą . Dotyczy to różnych roczników i dodatkowo zewnętrznie te klucze różnią się wymiarami klucza (pilot) lub też i kolorem (niebieskie i czarne).

Całkiem niepotrzebne jest podróżowanie do domu po drugi klucz w wypadku awarii części klucza z transponderem. Przypominam wszystkim właścicielom Stilo (ja też w końcu mam takie autko), że istnieje możliwość awaryjnego uruchomienia auta nawet jeżeli transponder w kluczu jest martwy - przy pomocy procedury awaryjnego startu (opisana dokładnie w książce serwisowej auta). Warunkiem jest posiadanie karty kodowej (taki niebieski kartonik z kodami). Znajdują się na nim kody:

elektroniczny - startowy

kod mechaniczny nacięcia - czyli określający kształt nacięcia grota klucza.

Przy zakupie auta radzę dokładnie sprawdzić czy jest karta kodowa bo jej brak to także koszt (brak mozliwości zakodowania nwego klucza, brak możliwości startu awaryjnego, konieczność zamówienia za $ nowej karty z serwisu).

Aha po awaryjnym uruchomieniu auto może spokojnie zawieść was do domu pod warunkiem, że przyczyną nieodpalania nie jest brak paliwa w zbiorniku.

Pozdrowki

Kriz

Napisano

a co powiesz na taki belkot :

W celu lepszego zabezpieczenia przed kradzieżą, samochód został wyposażony w elektroniczny układ blokowania silnika, tzw. 'FIAT CODE'.

W kluczykach znajduje się elektroniczne urządzenie 'transponder' przesyłające zakodowany sygnał do odpowiedniej jednostki kontrolnej (wbudowanej w Body Computer): jeżeli urządzenie rozpozna przesłany kod, zezwala na uruchomienie silnika .

Kod używany podczas przeprowadzania dialogu za pośrednictwem współosiowej anteny z wyłącznikiem zapłonu, zmienia się przy każdym uruchomieniu silnika ('rolling code'): z tego powodu zeskanowanie elektroniczne kodu nie jest możliwe.

Głównym zadaniem jednostki kontrolnej Code jest rozpoznanie kodu kluczyka włożonego do wyłącznika zapłonu: posiada ona w swojej pamięci tajny kod, którego używa podczas dialogu z transponderem kluczyka. Wewnątrz jednostki są zapamiętane wszystkie kody uprawnionych kluczy oraz kod zastosowany w dialogu z centralką sterowania silnikiem: kiedy obraca się klucz do położenia MAR po raz pierwszy, to jeśli klucz jest prawidłowo rozpoznany, ten kod zostaje przesłany do centralki sterowania silnikiem, który zostaje związany z jednostką Code i z Body Computer w sposób trwały .

Dialog między dwoma jednostkami odbywa się za pośrednictwem obwodu szeregowego dwukierunkowego.

powyzsze z instrukcji serwisowej... szukam procedury uruchomienia awaryjnego.. moze pomozesz ?:)

edycja

napisales :

Przypominam wszystkim właścicielom Stilo (ja też w końcu mam takie autko), że istnieje możliwość awaryjnego uruchomienia auta nawet jeżeli transponder w kluczu jest martwy - przy pomocy procedury awaryjnego startu (opisana dokładnie w książce serwisowej auta)

co to jest wg ciebie ksiazka serwisowa auta ? instrukcja obslugi ta gruba czy instrukcja serwisowa do napraw ?

edycja 2

ok.. instrukcja obslugi strona 279 "w razie awarii"

pozdro.

Napisano

> a co powiesz na taki belkot :

Bełkot całkiem logiczny, chociaż językowo - trudno strawny.

To wynik "tłumaczenia" z włoskiego na nasze.

> powyzsze z instrukcji serwisowej... szukam procedury uruchomienia awaryjnego ...

> ok.. instrukcja obslugi strona 279 "w razie awarii"

Instrukcja obsługi, str. 168 z_lol1.gif

Quote:

Awaryjne uruchamianie silnika

Jeżeli układ Fiat CODE zablokuje uruchomienie silnika, lampki sygnalizacyjne (1)-kłódka i (2)-silnik nie zgasną i silnika nie będzie można uruchomić.

Uruchomienie silnika będzie można wykonać przy pomocy procedury awaryjnej.

Zaleca się bardzo uważne przeczytanie opisanej poniżej procedury, przed rozpoczęciem jej wykonania. Jeżeli podczas wykonywania procedury awaryjnego uruchamiania silnika wystąpi pomyłka, należy obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie STOP i powtórzyć procedurę od początku (od pkt. 1).

1. Odczytać kod elektroniczny 5 - cyfrowy znajdujący się na karcie kodowej CODE.

2. Obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie MAR.

3. Wcisnąć do oporu i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia. Lampka sygnalizacyjna (2)-silnik powinna zapalić się na osiem sekund, a następnie zgasnąć. Z chwilą zgaśnięcia lampki (2)-silnik zwolnić pedał przyspieszenia.

4. Lampka sygnalizacyjna zaczyna pulsować, gdy lampka błyśnie tyle razy, ile wynosi pierwsza cyfra kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE; nacisnąć i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia do momentu aż lampka sygnalizacyjna (2)-silnik zaświeci się (na 4 sekundy) i zgaśnie. Z chwilą zgaśnięcia lampki zwolnić pedał przyspieszenia.

5. Lampka sygnalizacyjna (2)-silnik zacznie teraz pulsować: gdy zabłyśnie tyle razy, ile wynosi druga cyfra kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE nacisnąć i przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia.

6. Wykonać procedurę w ten sam sposób dla pozostałych cyfr kodu znajdującego się na karcie kodowej CODE.

7. Po wprowadzeniu ostatniej cyfry, przytrzymać naciśnięty pedał przyspieszenia. Lampka sygnalizacyjna (2)-silnik zaświeci się (na 4 sekundy) i zgaśnie. Z chwilą zgaśnięcia lampki zwolnić natychmiast pedał przyspieszenia.

8. Szybkie pulsowanie lampki (2)-silnik (przez około 4 sekundy) potwierdza, że procedura została wykonana prawidłowo.

9. Uruchomić silnik obracając kluczyk w wyłączniku zapłonu z położenia MAR w położenie AVV.

Jeżeli natomiast lampka sygnalizacyjna (2)-silnik pozostanie zapalona, obrócić kluczyk w położenie STOP i powtórzyć czynności procedury rozpoczynając od pkt. 1.

UWAGA - Po wykonaniu uruchomienia awaryjnego zalecane jest zwrócenie się do ASO Fiat, ponieważ wyżej opisana procedura musiałaby być wykonywana przy każdym uruchomieniu silnika.

Napisano

> Instrukcja obsługi, str. 168

na 168 to mam "coto jest ASR" smile.gif widac nawet ksiazki inne daja do furmanek

Napisano

Kod używany podczas przeprowadzania dialogu za pośrednictwem współosiowej anteny z wyłącznikiem zapłonu, zmienia się przy każdym uruchomieniu silnika ('rolling code'): z tego powodu zeskanowanie elektroniczne kodu nie jest możliwe.

Niezupełnie tak jest bo rolling code używano tylko w niektórych alfach zaś pozostałe Fiaty (i Alfy oraz Lancie) maja kod stały (do mniej więcej 1998 roku) a potem uzywa się kryptokodów (mylnie nazywanych rolling code). Ostatnie stilo posiada nowszy typ transpondera crypto (także zatrzaskiwany po jednym kodowaniu).

Co do skanowania sygnału odpowiedzi transpondera to do mniej więcej 1998r. można to jak najbardziej zrobić (czyli zapisać kod transpondera i potem wpisać go na odpowiedni typ transpondera - uzyskując klon działający i odpalający auto.

Nie zawsze wikipedia jest nieomylna (jak kazdy z nas) - na szczęście mozna poprawiać jej treść.

Dodam, że kody spisane z transpondera można także wprowadzić do pamięci auta (poprzez programowanie pamięci eprom) uzyskując stan pamięci auta taki jakby takie transpondery były w tym aucie zaprogramowane. Możliwych jest wiele wariantów ale nie warto chyba uczyć się teorii działania systemu Fiat Code. Zresztą ie wchodząc w szczegóły to starsze wersje Fiat Code niezbyt chroniły nasze Fiaty. Nowsze można troche lepiej ocenić, aczkolwiek do ideału im daleko.

Odnośnie rolling code - to typowy rolling code posiada Mercedes (osobowe) i BMW.

Każdy z powyższych systemów posiada słabe punkty - ale na tym zakończę bo nie robimy tu poradnika jak ukraść auto..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.