Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po odpaleniu czuc zapach benzyny

Featured Replies

Napisano

Witam

Caly czas walcze z moja asterka i jej fanaberiami: brak mocy i czasm szarpie.

Diagnostyka nic nie wskazuje. Podejrzewam zawor EGR.

Ostatnio zauwazylem, ze po odpaleniu czuc mocno zapach benzyny.

Listwa zaplonowa nowa, swiece juz wymieniane na oryginalne opla.

Moze ktos ma jakis pomysl ?

Napisano

> Witam

> Caly czas walcze z moja asterka i jej fanaberiami: brak mocy i czasm

> szarpie.

> Diagnostyka nic nie wskazuje. Podejrzewam zawor EGR.

> Ostatnio zauwazylem, ze po odpaleniu czuc mocno zapach benzyny.

> Listwa zaplonowa nowa, swiece juz wymieniane na oryginalne opla.

> Moze ktos ma jakis pomysl ?

wychodziło by na to że albo któryś wtryskiwacz cieknie albo brak spalania w którymś cylindrze (zapłon lub brak sprężania)

Napisano

> wychodziło by na to że albo któryś wtryskiwacz cieknie albo brak

> spalania w którymś cylindrze (zapłon lub brak sprężania)

mi też śmierdziało w Z16XEL zaraz po odpaleniu, potem już nie , ale pierwsze minuty po nocy, albo postoju około 8 godzin to waniało wachą , mechaniory patrzyły i nic, wszystko było ok no więc sprzedałem asterkę :-)

Napisano
  • Autor

więc

> sprzedałem asterkę :-)

Echh, ja nie chce sie z nia rozstawac !!!

Ale ona caly czas ma fochy, a na dodatek zadnych bledow nie mruga.

Skonczy sie tak, ze zaczne wymieniac powoli: EGR, przepływomierz, sonde.

Niestety wszyscy twierdza ze jest z nia ok, a ja przeciez widze, ze nie: szarpie, nie ma mocy, a obroty czasem po puszczeniu gazu sobie oscyluja w okolo 750 tak +(-) 300 obr.

Zauwazylem, ze po przejechaniu 10 tkm swiece byly biale, wiec cos nie tak ze spalaniem, ale nikt nie potrafi nic pomoc frown.gif

Myslalem, ze moze to smierdzenie benzyna cos nasunie komus, chhhh frown.gif

Napisano

Na początek sprawdź czy wtryskiwacze są szczelne, gdy nie pracują.

Kolejny krok to sprawdzenie diagnoskopem czasów otwarcia wtryskiwaczy i ciśnienia paliwa. Można też wykryć wahania prędkości obrotowej spowodowane wypadaniem zapłonów.

Trzeba tylko trafić na dobrego mechanika.

Napisano

Mam w miare podobny problem. Miałem problemy na gazie przy nagrzanym silniku(brak mocy, falujące obroty 900 do 300, brak mocy przy wrzucaniu na wyzszy bieg) Od razu mowie ze na benzynie podobnie ale to już wczesniej, a na gazie było spoko. Pojechałem do gazairza zeby wyregulował ze to pewnie mieszanka za uboga. Stwierdził ze było dokrecone dobrze. Ale nie dało to nic, wiec zalozył zamiast zaworu z silniczkiem krokowym zwykły jak w 1 generacji) o dziwo chodził lepiej, zbierał sie ładnie, i nie zauwazyłem falowania obrotów(czasem spadał na 500 i sie utrzymywał ale dodajac gazu wracało do normy) wszystko ok ale.... no własnie spalanie wzrosło ok 1,5 do 2 l na 100km no i dziwny zapach, niby benzyna niby rozpuszczalnik. wiec wrociłem spowrotem do zaworu z krokowcem, mysle co tam nie czesto jezdze długo zeby sie nagrzał moze to cos innego, jak cos wymienie krokowiec( a moze to nie on) ostatnio wymieniłem tłumk koncowy i lepiej troszke chodził. No i dzis ku mojemu zdumieniu przy dodawaniu gazu na zimnym zaczelo niby duscic, cos jakby strzelac w wydechu. Jak jechałem to na 2 kangur. Mysle co jest grane. Ale przejeachałem z 2 km i ok. I teraz nie wiem, kable powinny być ok bo mają z 6 tys. swiece nie wiem ale jak mi mechanik patrzył na nie nic nie mowił ze do wymiany. Z tego co widziałem miały biały nalot taki. Ja juz nie wiem co mam robic. Bo z tego co tu czytam, tego wszystkiego moze byc pełno powodów jak i braku mocy,falowania,kangura(krokowiec gazu,TPS,map-sensor,swiece,egr) i nie wiadomo co jeszcze. sie rozpisałem ale moze ktos cos poradzi co posprawdzac bez kosztów, bo teraz juz wydałem ok tysiaka do auta.

Napisano

Odłącz na minutkę akumulator, zakręć butlę LPG, pojeździj na samej benzynie. Używaj całego zakresu prędkości obrotowych (znaczy się daj mu ostro po garach). Napisz czy coś się zmieniło.

Podstawą dobrego działania silnika na LPG jest dobre działanie silnika na benzynie wazniak.gif

Napisano

> Podstawą dobrego działania silnika na LPG jest dobre działanie

> silnika na benzynie

a u mnie jest odwrotnie:) Na gazie chodzi że az miło a na benzynie - nie równe obroty, śmierdzi wachą przypuszczam że to pompa paliwa albo jeden z wtryskiwaczy zaśniedziały ale brak czasu na naprawę frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.