Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

manuall- wymiana uszczelniacza

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym wam przedstawić manual do zmiany łożyska uszczelniającego do brav z silnikiem 1,9 D . Na poniższym rysunku widzimy zwrotnicę którą trzeba odkręcić

Ściągamy zaciski hamulców - odkręcamy dwie śruby (1) i lekko ostukujemy młotkiem na zewnątrz , Korpus z klockami możemy zawiesić na sprężynie amorka lub przymocować go do czegokolwiek stałego za pomocą sznurka/drutu .

Należy odkręcić śruby (2) mocujące zwrotnicę do amortyzatora , śrubę (3) i (4) drążka kierownicy , należy także poluzować obejmę (dużą) - śrubka (5).

4lg280h.jpg

Następnie ściągamy zwrotnice za pomocą specjalnego widelca . Wbijamy go między sworzeń i stukamy młotkiem do podbicia zwrotnicy . Następnie całą zwrotnicę z półosią umieszczamy w imadle ,

Pierwsze oględziny wykazują nieszczelny i luźny uszczelniacz , należy więc go zdjąć i zastąpić nowym.

6f8cnc6.jpg

Aby go zdjąć należy pozbyć się krzyżaka z łożyskami . Jest on zabezpieczony pierścieniem segera , za pomocą szczypiec segera zdejmujemy go , a sam krzyżak należy obstukac za pomocą przecinaka lub śrubokręta od spodu , uważając by nie uszkodzić pierścieni i podkładki trzymającej tulejki igiełkowe........

W taki sam sposób pozbywamy się starego łożyska uszczelniającego , obstukując w różnych miejscach dookoła od spodu .

4kv9csh.jpg

Jeśli mamy gumy w dobrym stanie , lub zaopatrzyliśmy się tylko w uszczelniacze , należy stare łożysko wyjąc z gumy , a samą gumę wymyć ( środek czyszczący + wrzątek pomaga)

i wysuszyć.

Wkładamy nowe łożysko tak jak przedstawi to rysunek .Trochę sprawności i będzie gotowe , jednak musimy je umieścić tak aby nie wyślizgło się z gumy .

53tw000.jpg

Najlepiej przedstawia to rysunek w przekroju przedstawiający prawidłowe założenie uszczelniacza.

4l5edmc.jpg

Wypadało by go teraz założyć na półoś , jednak najpierw oczyszczamy półoś z wszelkich zanieczyszczeń i wycieramy do sucha , następnie pozbywamy się wszelkiego nalotu powstałego podczas wieloletniego użytkowania. Do tego potrzebny będzie papier ścierny grubości ok. 240 i wyższy lub po prostu szczotka druciana . Ten zabieg pozwoli także na ustalenie krańcowego zamocowania łożyska uszczelniającego .

Gdy powierzchnia jest przygotowana do założenia , spryskujemy ja lub smarujemy jakimś smarowidłem ułatwiającym wpasowanie ,

Zakładamy uszczelniacz (wraz z założoną wcześniej gumą) na półoś do oporu(oznaczonego strzałką) a dalej pomagamy sobie jakąś rurką lub czymkolwiek co będzie większe od półosi i dobrze dopasowane , ja użyłem starego klucza do świec.

6bxy6wm.jpg

Na tym etapie to już jest wszystko "finto" należy założyć krzyżak i pierścień segera , i złożyc wszystko analogicznie do rozbiórki .

Życzę miłej pracy

<<<<<<<<KRZYKE>>>>>>>>>

Napisano
  • Autor

bardzo bym prosił kogoś o wrzucenie tego na śmietnik...................

wszystkie fotki i treść posiadam w razie czego w osobnych plikach..........

z góry dzięki ........

wkrótce manual z wymiany wałka rozrządu brav 1,4 12v a także osprzętu związanego z nim , a także naprawa pękniętego tylnego zdesia + malowankoo

Napisano

manual do zmiany łożyska uszczelniającego

> do brav z silnikiem 1,9 D .

Piękny opis - na śmietnik z nim claps.gif

Napisano
  • Autor

> Manual fajny, ale takich opasek bym nie zakładał.

rozwiń swoją myśl i napisz coś więcej , bo jeśli opasek nie założysz to masz jak w banku ze olej ze skrzynki poleje sie na " chodnik " , a stosowanie innych mija się z celem bo trzeba miec specjalne sprzęty do ściągania , a jak widzisz to miejsca tam jest tyle ze nawet ciężko długim śrubokrętem manewrować ...........

Napisano

> rozwiń swoją myśl i napisz coś więcej , bo jeśli opasek nie założysz

> to masz jak w banku ze olej ze skrzynki poleje sie na " chodnik

> " , a stosowanie innych mija się z celem bo trzeba miec

> specjalne sprzęty do ściągania , a jak widzisz to miejsca tam

> jest tyle ze nawet ciężko długim śrubokrętem manewrować

> ...........

Zapewne chodzi o niewyważenie półosi i ewentualne drgania, na pewno lepsze byłyby opaski oryginalne

Napisano
  • Autor

> Zapewne chodzi o niewyważenie półosi i ewentualne drgania, na pewno

> lepsze byłyby opaski oryginalne

osłona gumowa jest przymocowana do korpusu skrzyni biegów wiec jest nieruchoma , jedyne co się obkręca razem z półosią to wymieniane w manualu łożysko uszczelniające (uszczelniacz)

Napisano

> osłona gumowa jest przymocowana do korpusu skrzyni biegów wiec jest

> nieruchoma , jedyne co się obkręca razem z półosią to wymieniane

> w manualu łożysko uszczelniające (uszczelniacz)

to się zgadza ja mialem na mysli osłonę przegubu z drugiej strony półośki, ale faktycznie Ty mówiłeś o osłonie łożyska uszczelniającego ok.gif

Napisano

> wkrótce manual z wymiany wałka rozrządu brav 1,4 12v a także osprzętu

> związanego z nim , a także naprawa pękniętego tylnego zdesia +

> malowankoo

widze ze fura sie sypie zlosnik.gif hehe dobrze ze ja nie robilem manuali do moich napraw bo by braklo miejsca na serwrze zeby opisy i fotki zamiescic zlosnik.gif

Napisano

> osłona gumowa jest przymocowana do korpusu skrzyni biegów wiec jest

> nieruchoma , jedyne co się obkręca razem z półosią to wymieniane

> w manualu łożysko uszczelniające (uszczelniacz)

Znacznie podwyższa masę pojazdu i spadają osiągizlosnik.gif. Po prostu z tego manuala z powodzeniem można korzystać przy wymianie osłon przegubu, a tu lepsze byłyby oryginalne, a druga sprawa, na jednej półosi" każdy pies z innej budy"

Napisano
  • Autor

> widze ze fura sie sypie hehe dobrze ze ja nie robilem manuali do

> moich napraw bo by braklo miejsca na serwrze zeby opisy i fotki

> zamiescic

e no to wiadomo ze naprawy sa , alle zeby zaraz sie sypała ????? grinser006.gif

mam dwa bb i w każdym jest coś do roboty w 1,9 wymieniam profilaktycznie , czyli jest kaska a widzę ze cos kapie to na garage i klucz w rękuuuu.....

bravcię 1,4 naprawiam naprawdę gdy odmawia posłuszeństwa (traktuje jako auto zastępcze)

mam pełno fotek z demontazu co niektórych podzespołów i zrobiło by sie z tego niezłego manuala do wymiany wielu rzeczy , jednak brak mi czasu by to opracować .....(żona krzyczy, dzieci jeść wołają hahaha.gif )

oto lista części które juz wymieniałem :

klocki ham. , tarcza ham. półoś , łożysko półosi , przegub , amorki przód , wachacze , łożyska(w kołach) , rozrząd , pasek wieloklinowy , płyny (wszystkie), filtry (wszystkie) , aku , skrzynia biegów, sprzęgło kpl., uszczelka miski olejowej

dodałem el lusterka , centralny+alarm , nowe głośniki P+T , instalka car audio + wygłuszenie drzwi ,

trochę tego jest więć i przy okazji rozbierało sie inne rzeczy ,

a w bravci 1,4 czeka mnie do wymiany tylna zwiecha+ wachacze , przednia zwiecha do poprawek , przeguby + łożyska , regulacja gazu (BRC II gen.) , wymiana wałka ,

na dniach wymienione zostały klocki i tarcze bo jeść juz wołały...... food.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.