Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pulsujące hamulce

Featured Replies

Napisano

Mam problem z moja hienka... od jakiegos czasu w trakcie hamowania z predkosci 80-100 km\h czuje pulsujący pedał pod noga i cala buda wpada w dziwne drgania.Wywazylem jeszcze raz kola, pozniej wymienilem tarcze z klockami (bo myslalem ze moze tarcze sa nierowne) ale nic sie nie zmienilo... koncza mi sie pomysly... jakies propoozycje od Was?

Napisano

Bardzo dziwne ze po wymianie tarcz z klockami sie nie poprawiło.... hmm.gif jedynie co mi przychodzi do głowy to jakieś luzy na przednim zawieszeniu....a masz tam ABS?

Trzeba by sprawdzić też pompę hamulcową ale to byś czuł bo by ci skuteczność hamowania sie zmieniała....ciężki przypadek....no i napisz też może jakie klocki i tarcze założyłeś? możliwe też że coś jest z którymś zaciskiem hamulcowym ale to trzeba by pokolei sprawdzać...napisz coś więcej...pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Bardzo dziwne ze po wymianie tarcz z klockami sie nie poprawiło....

> jedynie co mi przychodzi do głowy to jakieś luzy na przednim

> zawieszeniu....a masz tam ABS?

> Trzeba by sprawdzić też pompę hamulcową ale to byś czuł bo by ci

> skuteczność hamowania sie zmieniała....ciężki przypadek....no i

> napisz też może jakie klocki i tarcze założyłeś? możliwe też że

> coś jest z którymś zaciskiem hamulcowym ale to trzeba by pokolei

> sprawdzać...napisz coś więcej...pozdrawiam

ABSu brak, w tej chwili nie pamietam jakie to byly klocki i tarcze, ale na poprzednich przed wymiana tez tak bylo wiec raczej nie widze zwiazku... skkutecznosc tez sie nie zmienila... co do zaciskow to mechanik podczas wymiany nie mial uwag...

Napisano

miałam problem w sc z hamulcami - u mnie jeszcze dosc mocno cuchnelo spod kola od str kierowcy, samochod sam potrafił hamowac...bez uzycia pedału... hehe.gif wymienione klocki, zacisk + cały płyn ham. ; dopiero po tym ostatnim zaczal normalnie hamowac.. oczywiscie wg ASO wszystko było ok...

Napisano

> Mam problem z moja hienka... od jakiegos czasu w trakcie hamowania z

> predkosci 80-100 km\h czuje pulsujący pedał pod noga i cala buda

> wpada w dziwne drgania.Wywazylem jeszcze raz kola, pozniej

> wymienilem tarcze z klockami (bo myslalem ze moze tarcze sa

> nierowne) ale nic sie nie zmienilo... koncza mi sie pomysly...

> jakies propoozycje od Was?

prawdopodobnie zawiecha mówi papa...miałem to samo i okazało się że mam wybity sworzeń w prawym przodzie.....

Napisano

> prawdopodobnie zawiecha mówi papa...miałem to samo i okazało się że

> mam wybity sworzeń w prawym przodzie.....

hmmmm...

sworzeń wybity i takie objawy ??

miałem wybite obydwa sworznie i nic takiego się nie działo

Napisano
  • Autor

A co powiecie na odpowietrzenie badz wymiane plynu hamulcowego... czy moze to cos zmienic w tej materii?

Zastanawiam sie czy moze miec z tym takze cos wspolnego zbieznos kol...

Co mysliscie....?

Napisano

> A co powiecie na odpowietrzenie badz wymiane plynu hamulcowego... czy

> moze to cos zmienic w tej materii?

> Zastanawiam sie czy moze miec z tym takze cos wspolnego zbieznos

> kol...

> Co mysliscie....?

IMHO płyn nie, aczkolwiek zmieniany regularnie pozwoliłby na wykluczenie.

zbieżność ... kto wie

Napisano

Sprawdź elastyczne przewody hamulcowe, Czasem robią się "zwężki" w środku i to może powodowac taki efekt.Miałem tak w UNO.

Napisano

> A co powiecie na odpowietrzenie badz wymiane plynu hamulcowego... czy

> moze to cos zmienic w tej materii?

> Zastanawiam sie czy moze miec z tym takze cos wspolnego zbieznos

> kol...

> Co mysliscie....?

gdybys mial padnieta zbieznisc to wiedzialbys o tym....przy skrecaniu kolami slyszalbys piski z okolic opon....a najlepiej bys to sprawdzil jadac po rondzie jezeli nic takiego nie wystepuje i dodatkowo nie zcina ci bieznika z opon to zbieznosc odpada....co do polaczeniazwiazku z tarczmi i klockami to jest bardzo duze nono.gif jezeli oczywiscie zawias jest sprawny....sprawdz w razie mozliwosci jakie masz tarcze i klocki...pozdro

Napisano

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=279496829&an=0&page=0#Post279496829

Masz pewnie to samo co ja, żeby stwierdzić czy to to trzeba podczas jazdy podnieść lekko hamulec ręczny ale cały czas z wciśniętym przyciskiem żeby Ci czasem nie złapało tyłu wink.gif

Jak wyczujesz pulsowanie to przodu już nie ruszaj, tylko skup się na tyle. Są 2 opcje, albo krzywa ta blacha co u mnie albo "półoś" lekko skrzywiona, ale to musisz już dokładnie obejrzeć.

Napisano

Witam, ja miałem bardzo podobny problem.

Zmieniałem tarcze, klocki i nic. Zmieniłem tez szczeki i cylinderki z tylu i tez nic to nie dało. Kilka razy odpowietrzałem układ i tez bez efektu.

Dopiero jak przełożyłem kola z tylu na przód a z przodu na tył wszystko wróciło do normy (dodam ze kola były wyważane).

DO tej pory wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam

Napisano

Teoretycznie, jak pulsuje tylko pedał jhamulca, a na kierownicy nie czuć drgań, to przód jest w porządku. Stawiałbym na owalizację bębnów. Wymieniałem niedawno nowe bębny i mam ten sam efekt, czyli wychodzi na to, że trzeba dać przetoczyć bębny. Po tym zabiegu powinno być dobrze.

Napisano

> Teoretycznie, jak pulsuje tylko pedał jhamulca, a na kierownicy nie

> czuć drgań, to przód jest w porządku. Stawiałbym na owalizację

> bębnów. Wymieniałem niedawno nowe bębny i mam ten sam efekt,

> czyli wychodzi na to, że trzeba dać przetoczyć bębny. Po tym

> zabiegu powinno być dobrze.

a jak trzeba jeździć by mieć owalne bębny ??

Napisano

> a jak trzeba jeździć by mieć owalne bębny ??

A pewnie na przez zapomnienie na ręcznym i mocno je rozgrzać.

Napisano

Ponoć jest możliwe że jeśli tarcze są wentylowane to po wjechaniu w kałużę mogą się pogiąć i jakiś czas dają podobne objawy

Napisano

> a jak trzeba jeździć by mieć owalne bębny ??

Trzeba kupić nowe bębny Brembo z allegro za powalającą cenę i potem mieć tylko problem... sick.gif Na reklamację nie było co liczyć, bo przed założeniem pomalowałem je, potem zakładałem sam, więc żadnej faktury z montażu i też chwilę na nich jeździłem. Przetoczyć je dam... W tą sobotę już chyba na pewno. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.