Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i stało się :-(

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

W sobotę pojechaliśmy sobie z dziewczyna kulturalnie do PiPiPi hipermarketu na zakupy no i jak "zadowoleni" wracaliśmy do naszego pięknego Punciaka to co widzimy angryfire.gif jakis Fi...... wgniótł mi moje autko (jak bym go tylko kur... dorwał uzbroj_zlo.gif) no wgniecenie nie jest wielkie (żadna pociecha) stało to się z prawej strony zaraz nad zderzakiem i za kierunkowskazem (dobrze ze ten jest cały) wgniecenie jak pisałem jest nie wielkie ale widać i nie ma zarysowania, lakier cały od biedy to mogę tak jeździć ale kurde autko było do tej pory w stanie IDEALNYM przyszedł mi do głowy taki pomysł: czy jak zdemontuje nadkole i dostane się do tej blachy od środka to czy jest szansa że uda mi sie odepchnąć wgniecenie z powrotem tak aby było git no i czy jest szansa że lakier nie odpryśnie .... może ktoś miał podobną sytuacje ..... dzięki za jakaś rade czy coś

Pozdro dla wszystkich punciakowcow

Napisano

Witam

Znam ten ból, mi ktoś przytarł lakierowany zderzak w moim czarnym rycerzu pewnie na parkingu, niby nie bardzo widać ale jak mówisz nie jest już idealny. A co do wgniecenia, jest szansa ze blache uda sie wyprostować, choć wątpie, zeby wogóle nie było śladu. Proponuje skonsultować sie z magikiem blacharzem-lakiernikiem.

Pzdr

Napisano

Witam !!

No takiego Gn.... to tylko czacha.gif. W innym kraju to gość przynajmniej dałby za szybę kartkę z kontaktem z nim, aby załatwić sprawę, ale to nie w Polsce.angryfire.gif

Jeżeli chodzi o tą nieszczęsną blachę to radziłbym jechać drive.gif do jakiegoś lepszego blacharza, gdyż niewiem czy dasz radę wypchnąć te wgniecenie samemu i druga rzecz to niepoprawne wykonanie tego na 90% może spowodować odprysk lakieru. W warsztacie blacharskim mają takie specjalne przyssawki, które mogą to odciągnąć spowrotem, lub można użyć specjalnych odbijaków łyżeczkowych, które napewno nie uszkodzą lakieru. Jeżeli wgniecenie nie jest za duże to daje 95%, że dobry blacharz zrobi to za pub2.gif i niebędzie ani śladu.

Wiem coś o tym bo lata wstecz pracowałem przez pół roku u lakiernika samochodowego i poznałem kilka ich tajników. waytogo.gif

Napisano

Współczuje, crazy.gif20.GIF

Jeśli to jest na prawde delikatne to są zakłady blacharskie który potrafią wyciągać takie rzeczy jakimiś użądzeniami na bazie elektromagnesu hmm.gif

Napisano

> wgniótł mi moje autko

A Kraza tam gdzieś nie widziałeś ?? hahaha.gif

Współczuję, naprawdę... mnie by chyba szlag trafił

Napisano

> głowy taki pomysł: czy jak zdemontuje nadkole i dostane się do

> tej blachy od środka to czy jest szansa że uda mi sie odepchnąć

> wgniecenie z powrotem tak aby było git no i czy jest szansa że

> lakier nie odpryśnie

Popytaj w większych serwisach Forda o tzw. "naprawy ekspresowe" - nie wszystkie ASO forda się tym zajmują, ale coraz więcej ok.gif. W każdym razie jeśli od wewnętrznej strony błotnika jest bezproblemowy dostęp, to powinieneś się zmieścić w kilkudziesięciu złotych, naprawa oczywiście na poczekaniu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za info będę musiał jutro chyba się wybrać do jakiś blacharzy hmmm no i się przekonam ile mnie będzie kosztowa taka imprezka :-)

P.S. a może ktoś zna jakiegoś magika dobrego taniego ze szczecina J

Napisano

> dzięki za info będę musiał jutro chyba się wybrać do jakiś blacharzy

No właśnie cały problem w tym, żeby nie jechać do "jakichś blacharzy", bo z prawdopodobieństwem 99.9% taki typowy blacharz będzie chciał błotnik lekko wyklepać, poszpachlować i lakierować - nawet jeśli da się sprawę załatwić mniej inwazyjną metodą no.gif

Prostowaniem blach bez konieczności lakierowania zajmują się na razie nieliczne firmy - i trzeba pytać o coś takiego właśnie.

Polecałem ASO Forda, bo oni od ubiegłoego roku powoli wdrażają system szybkich napraw i dość dużo serwisów w sieci Forda (głównie tych większych) wykonuje już takie usługi - jak się obdzwoni kilka w okolicy, to na pewno trafi się na jakiś, który się czymś takim zajmuje. ok.gif

Napisano

> Prostowaniem blach bez konieczności lakierowania zajmują się na razie

> nieliczne firmy - i trzeba pytać o coś takiego właśnie.

Tu jest artykuł: http://tiny.pl/46c

Napisano

> Tu jest artykuł: http://tiny.pl/46c

Jest cos takiego w Poznaniu? Bo mi koledzy wypychali punto z blotka i zanim ich przepedzilem wgnietli mi przednia maske nieco. A z najomy mechanik mowi ze sie nie da za bardzo z tym nic zrobic. A to szkaradnie wyglada frown.gif( Lakier nieruszony tylko blacha wklesla jak wypukla powinna byc.

Napisano

> Jest cos takiego w Poznaniu? Bo mi koledzy wypychali punto z blotka i

> zanim ich przepedzilem wgnietli mi przednia maske nieco. A z

> najomy mechanik mowi ze sie nie da za bardzo z tym nic zrobic. A

> to szkaradnie wyglada ( Lakier nieruszony tylko blacha wklesla

> jak wypukla powinna byc.

Nie wiem. Natomiast ja miałem autko wgniecione czyjąś dupą zlosnik.gif o tak, jak na fotce, i wyciągnął mi to "zwykły lakiernik", taką przyssawą ( jak do przepychania rur zlosnik.gif ) zasilaną kompresorem...

273484599-IM000435a.jpg

273484599-IM002935punto.jpg

Napisano

> Jeśli to jest na prawde delikatne to są zakłady blacharskie który

> potrafią wyciągać takie rzeczy jakimiś użądzeniami na bazie

> elektromagnesu

W Polsce? Podaj mi adres takiego zakladu... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za info trochę mnie podnieśliście na duchu bo już zaczynałem kurde liczyć (jak się taka naprawa nie uda) bo samo lakierowanie to pewnie 200- 300 zł a nie licząc reszty robocizny, no teraz trzeba tylko w moim mieście znaleźć cos takiego a to pewnie nie będzie zbyt łatwe

Napisano

> Nie wiem. Natomiast ja miałem autko wgniecione czyjąś dupą...

...albo głową

to mógł być ten słynny pupa.gif-głowy

Napisano

> W Polsce? Podaj mi adres takiego zakladu...

ja tez poprosze adresik smile.gif

Napisano

Jeszcze pół roku temu u mnie koło domu był zakład specjalizujący się w naprawach blacharskich bez niszczenia lakieru ale chyba gdzieś się przenieśli icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.