Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka airbag sama zgasła - co jest grane

Featured Replies

Napisano

Witam

Przeczytałem wszystkie posty nt kontrolek airbag w AII i wynikało z nich, że w AII po wystąpieniu błędu airbag, kontrolka sama nie gaśnie - po wystąpieniu błędu trzeba ją skasować Techem (lub ABCom, Tech2 PC itp)

Dziś rano zapaliła się kontrolka airbagu i juz zacząłem szukać Laptoka z Com (mam interfejs i ABcom - ale mój nowy laptop nie ma Com)

Ale stała się dziwna rzecz, po przejechaniu przez parę dziurawych ulic, zgasiłem autko i po ponownym odpaleniu kontrolka prawidłowo zapaliła się - i po 3 sek zgasła i już się nie zapaliła się na stałe. Potem znowu postój - ponowne uruchomienie autka i kontrolka zapaliła się na stałe. Powtórzyło się to dwukrotnie w ciągu dnia (podczas ostatniej trasy do domu już się nie zapaliła).

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją??? Kompa z Com-em będę miał dopiero za 3 dni - więc nie jestem w stanie podac błędów.

PS - na forum Vectry wyczytałem opinię - że jeżli błąd jest spowodowane awarią jednego z podzespołów poduszek (sensor, taśma, lużne wtyczki itp) to kontrolka nie zgaśnie - trzeba kasować Techem

Ale jeżeli błąd był spowodowany zbyt niskim napięciem zasilania modułu poduszek, to po usunieciu usterki kontrolka sama zgaśnie. Prawda to??????????

Oznaczałoby to że mi aku siada - chciaż odpala normalnie.

Napisano

Mi kiedyś bardzo często wywalało błędy poduszek, najczęściej bocznych pasażera i kierowcy. czego to ja nie robiłem, poczytaj sobie tutaj na forum. Ale po porządnym wyczyszczeniu połaczeń i wymianie akumulatora częstotliwość wystąpień WYRAŹNIE zmalała, można rzec są sporadyczne. Najczęściej, jesli się przejadę po duzych wybojach.

Kiedyś nawet (jeszcze przy starym aku) bład wyskoczył mi na prostej równej drodze, na obwodnicy 3miasta, po ok. 15 minutach od uruchomienia silnika. Przyczyna? Nieznana. Może sterownik mierzy czas występowania danego błedu lub ilość wystąpień w stosunku do ilości sprawdzeń i wtedy uznaje bład za "stały"?

Ostatnio miałem podobny przypadek jak ty: jadę po duuużych wybojach, tak duzych, że nagle silnik mi się wyłaczył, bez zatrzymywania samochodu właczyłem silnik i pojechałem dalej, ale zapalona podczas rozruchu kontrolka SRS nie zgasła, pomyślałem, że znowu trzeba będzie odpalać ABComa. Ale po przejechaniu kilku km po równej drodze sama zgasła! NIGDY mi sie to jeszcze nie zdarzyło, żeby sama zgasła, a zapaliła mi sie chyba już ze 100 razy w ciągu 3 lat. Nawet nie wiem, jaka była przyczyna...

Pozdr.

Napisano

U mnie tak jest cały czas - kontrolka się zapala po przekręceniu zapłonu, gaśnie na chwilę, po czym zapala się i świeci. Dowcip polega na tym, że wystarczy "pojeździć" fotelem kierowcy do przodu i do tyłu na wyłączonym silniku, przekręcić zapłon i kontrolka po przeprowadzeniu testu gaśnie i już się nie zapala.... Choć potrafi zapalić się w trakcie jazdy.

Napisano

> U mnie tak jest cały czas - kontrolka się zapala po przekręceniu

> zapłonu, gaśnie na chwilę, po czym zapala się i świeci. Dowcip

> polega na tym, że wystarczy "pojeździć" fotelem kierowcy do

> przodu i do tyłu na wyłączonym silniku, przekręcić zapłon i

> kontrolka po przeprowadzeniu testu gaśnie i już się nie

> zapala.... Choć potrafi zapalić się w trakcie jazdy.

A ja tylko po wyłączeniu zapłonu macam ręką po kostkach pod fotelami nie patrząc na nie.

Robię tak gdy po zapaleniu się kontrolki i po ponownym włączeniu zapłonu nie gaśnie.W 9 na 10 przypadków kontrolka sama gaśnie po ponownym włączeniu zapłonu.

Napisano

> Witam

> Przeczytałem wszystkie posty nt kontrolek airbag w AII i wynikało z

> nich, że w AII po wystąpieniu błędu airbag, kontrolka sama nie

> gaśnie - po wystąpieniu błędu trzeba ją skasować Techem (lub

> ABCom, Tech2 PC itp)

> Dziś rano zapaliła się kontrolka airbagu i juz zacząłem szukać

> Laptoka z Com (mam interfejs i ABcom - ale mój nowy laptop nie

> ma Com)

> Ale stała się dziwna rzecz, po przejechaniu przez parę dziurawych

> ulic, zgasiłem autko i po ponownym odpaleniu kontrolka

> prawidłowo zapaliła się - i po 3 sek zgasła i już się nie

> zapaliła się na stałe. Potem znowu postój - ponowne uruchomienie

> autka i kontrolka zapaliła się na stałe. Powtórzyło się to

> dwukrotnie w ciągu dnia (podczas ostatniej trasy do domu już się

> nie zapaliła).

> Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją??? Kompa z Com-em będę miał

> dopiero za 3 dni - więc nie jestem w stanie podac błędów.

> PS - na forum Vectry wyczytałem opinię - że jeżli błąd jest

> spowodowane awarią jednego z podzespołów poduszek (sensor,

> taśma, lużne wtyczki itp) to kontrolka nie zgaśnie - trzeba

> kasować Techem

> Ale jeżeli błąd był spowodowany zbyt niskim napięciem zasilania

> modułu poduszek, to po usunieciu usterki kontrolka sama zgaśnie.

> Prawda to??????????

> Oznaczałoby to że mi aku siada - chciaż odpala normalnie.

Miałem tak samo, kiedy miałem luźna połączenie pod fotelem pasażera. Co jakiś czas zapalała mi się ta kontrolka ale faktycznie po wyłączeniu zapłonu i po ponownym włączeniu gasła.

Dlaczego się zapalała to wiem-luźne/brudne styki. Po przeczyszczeniu już ponad pół roku się nie zapaliła(odpukać).

Dlaczego sama gasła... niewiem.gif nie mam zielonego pojęcia. Wszyscy na kąciku mówią, że błąd poduch oznacza kasowanie z kompa. Ale jak widać w tym poście już kilka osób nie musiało tego robić, w tym ja. Ciekawe jak to możliwe..

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.