Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ kierowniczy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko fachurowe niezmiernie - objawy:

1.Kierownica podczas jazdy na wprost musi byc skręcona lekko w prawo,ale nie ściąga czy coś - po prostu ramiona są przekrzywione względem pionu

2.Podczas pełnego ognia prostuje się - do zwykłej pozycji,podczas jazdy z "normalnie" wciśniętym gazem lub na luzie jest przekrzywiona.

3.Jazda z cywilizowanymi prędkościami odbywa się normalnie,dopiero pow. 110-120 dzieją się jajca,czyli - jadę w lewo,auto reaguje normalnie,jadę w prawo,skręcam lekko,auto skręca słabiutko,i nagle szarpie w prawo mocniej - tak jakby w prawo kierownica była zamontowana na gumie i reagowała z "gumowym" opóźnieniem.

Zawias eibach(chyba -30) + B4 - nie wiem czy to istotne,bo przedtem auto jeździło b.dobrze.Zmiany postępują bardzo powoli - nie jest to efekt wpadnięcia w dziurę czy coś.Opon nie ścina,wyczuwalnych luzów po zdjęciu kół nie ma.Pytanie konkursowe - co zdycha?Na co dokladniej zwrócic uwagę,żeby nie wydawac bez sensu kasy,tylko zrobic raz a porządnie(bez wymiany całego przedniego zawiasu oczywiście cfaniaczek.gif ).Dziękowac za sugestie blagam.gif

P.S.Szukajka mnie nie kce,znaczy podobnego tematu nie znalazlem biglaugh.gif

Napisano

Wg mnie to masz wybity sworzeń w prawym wahaczu.

Napisano
  • Autor

Jak to stwierdzic w 100% metodą organoleptyczą biglaugh.gif (koło zdejmowałem,szarpałem tarczą i zwrotnicą,wyraźnych luzów nie odczułem).....chciałbym uniknąc (o ile się da) wymiany po kolei wszystkiego,co może dawac takie objawy i wściekania się co rusz,że to nie to.....a maglownica? hmm.gif

Napisano

> Jak to stwierdzic w 100% metodą organoleptyczą (koło

> zdejmowałem,szarpałem tarczą i zwrotnicą,wyraźnych luzów nie

> odczułem).....chciałbym uniknąc (o ile się da) wymiany po kolei

> wszystkiego,co może dawac takie objawy i wściekania się co

> rusz,że to nie to.....a maglownica?

No właśnie to mnie "dziwi" ze niby obejrzałeś zawieszenie i luzów nie znalazłeś. Ale:

1) miałem w escorcie tak samo, że w zakręcie nagle auto szarpało, winny był właśnie wybity sworzeń

2) możesz szarpać ale jak podniesiesz auto to sprężyna rozciągając się będzie "niwelowała" luzy. Na diagnostyce podstawiają kobyłki tak, żeby dany element zawieszenia był jak najmniej obciążony i wtedy widać czy ma luzy.

A czy to nie maglownica na 100% to Ci nie powiem. Sam lepiej wiesz jakie masz na niej luzy wink.gif

Ja Ci tylko mowie, przyglądnij się sworzniom ok.gif

Napisano

> Jak to stwierdzic w 100% metodą organoleptyczą (koło

> zdejmowałem,szarpałem tarczą i zwrotnicą,wyraźnych luzów nie

> odczułem).....chciałbym uniknąc (o ile się da) wymiany po kolei

> wszystkiego,co może dawac takie objawy i wściekania się co

> rusz,że to nie to.....a maglownica?

kanał i brecha, jak będą luzy to wyjdą

albo podjechać na ścieżkę w OSKP Panowie na pewno najmniejszy luz znajdą biglaugh.gif

Napisano

Najrozsądniej chyba będzie podjechać na jakąś stację diagnostyczną. Ja dzisiaj byłem - za sprawdzenie całego zawieszenia + sprawności amorków zapłaciłem 30zł. I dzięki tej wizycie wiem dokładnie co wymieniać, nawet zostałem zaproszony do kanału żebym na własne oczęta zobaczył 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.