Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieszczelny szyberdach, czy zatkane odprowadzenie wody??

Featured Replies

Napisano

Hej.

Jesień, jesień a z nią pierwsze problemy- pierwsze puścił mi klej na przedniej szybie( zabieg kosztował 250zł z blacharzem- tak dla Ciekawych), ale i to nie pomogło. Otóż w lewym górnym rogu- tuż jak kończy się słupek a zaczyna się dach podsufitka zamieniła mi się w "mokrą ścierę" rainy.gif. I tu moje pytanie czy szyberdach ma jakieś odprowadzenie wody która wcieknie między niego a dach, czy mam uszczelkę w nim do wymiany?? Jak to sprawdzić- czy trzeba zdjąć(odchylić podsufitkę) by to sprawdzić. Bo jeśli wszystko w porządku to jadę do reklamacji z szybą:(

pozdrawiam:)

Napisano

> czy szyberdach ma jakieś odprowadzenie wody która wcieknie między niego a dach,

Fota mcrainbowa:

279549108-fota13.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352486752686_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Fota mcrainbowa:

> Pozdroofka

Powiedzmy, że to widziałem ale nie bardzo mi to coś mówi?? confused.gif da się to ewentualnie jakoś przetkać bez rozbierania podsufitki i szyberdachu confused.gif

Napisano

> tez sie podlacze bo mi kapie

moze kapie ci tak jak mi kiedys woda wchodzi szwem dachowym prawie przy szybie lub pod uszczelka szyby masz dziurke wyciagnij plastik zaslaniajacy tenn krotki odcinek szwu dachowego i to samo z uszczelka podwaz srubokretem i podnies zobaczysz czy ci gdzies nie przegnilo jak tak to silkon smile.gif

Napisano

> Powiedzmy, że to widziałem ale nie bardzo mi to coś mówi?? da się to

> ewentualnie jakoś przetkać bez rozbierania podsufitki i

> szyberdachu

Witam . Tak , można przetkać bez rozbierania podsufitki. Ja to przepchałem w ten sposób że lałem wode z góry w miejsce pokazane na fotce a z dołu przepychałem drutem wylot węża który jest w słupku między kołem a drzwiami. Miałem zapchane cztery odpływy. Pozdr.

Napisano

mi tez przeciekał, rurki były pozatykane, lepszym pomysłem jest przepychanie długim drutem od góry ku dołowi aby ewentualny zator wypchnąc w dół a nie w góre na dach

Napisano
  • Autor

> moze kapie ci tak jak mi kiedys woda wchodzi szwem dachowym prawie

> przy szybie lub pod uszczelka szyby masz dziurke wyciagnij

> plastik zaslaniajacy tenn krotki odcinek szwu dachowego i to

> samo z uszczelka podwaz srubokretem i podnies zobaczysz czy ci

> gdzies nie przegnilo jak tak to silkon

Dokładnie tak. Odpływ ze szyberdachu jak najbardziej drożny- co do szyby to tez jest w 100% pewna bo właśnie ją przykleiłem(+ zaspawnie dziur w podszybiu, u góry). A ciekło przez szwy dachowe- do relingów od końca samochodu uszczelniłem ale z przodu nie. tak czy siak problem usuniety i juz nie kapie:)

pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady:)

Napisano

> phi, źle mojego nicka napisałeś

Niechcąco, sorry smile.gif

Pozdroofka

Napisano

A ktoś podpowie czy manualny szyber 'webasto' (był zakładany 2 lata po dacie I rejestracji) ma odprowadzanie wody? Pytam bo u mnie już chyba z rok szyber przecieka - wlewa się do kabiny przy lampce podsufitki - przy osłonie szybra...

Co gorsza dwa razy próbowałem zlokalizować źródło przecieku - polewanie wodą przy zdjętej osłonie od środka i cholerstwo akurat nie chciało cieknąć irked.gif Uszczelka ta stykająca się z szybą jest jeszcze w niezłym stanie...

Obecnie efekt jest taki że najczęściej cieknie dopiero PO deszczu jak samochód się nastoi z wodą na dachu... Ruszam i przy skręcie w prawo cała woda leci mi na nogę - najczęściej niemałym strumieniem - tak jakby wszystko co spłynie do tego wewnętrznego korytka furious.gif

Napisano

Ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć że w kombi najczęściej zapychają się tylne odpływy - najlepiej dobrać się do nich od strony bagażnika. Wystarczy wsadzić rękę do schowka na apteczkę i trójkąt z jednej strony tam można "wymacać" gumową rurkę która wchodzi w podłogę. Można ją wyjąć - zatkana z reguły jest część która pozostaje w podłodze (najczęściej błoto). Można próbować ją wyjąć i przeczyścić lub przepchać wkrętakiem. Warto sprawdzić szczelność połączenia rurka - odpływ, bo w przypadku złego połączenia woda lubi się zbierać w błotniku... .

Podobnie jest z drugiej strony (prawej) bagażnika. Przednie odpływy czyszczę tak jak koledzy wspominali długim sztywnym drutem (ok 1.5m).

Pozdrawiam.

Napisano

Fabryczne dachy z natury są nieszczelne i mają system rynienek i odprowadzenia wody, natomiast wszystkie dorabiane szyberdachy które widziałem były robione "na szczelno", bez odprowadzenia wody i trzeba w nich wymieniać uszczelki co 2-3lata.

Napisano

> natomiast wszystkie dorabiane szyberdachy

> które widziałem były robione "na szczelno", bez odprowadzenia

> wody i trzeba w nich wymieniać uszczelki co 2-3lata.

Możesz rzucić mniej więcej kosztami takiej wymiany? Rozumiem że dobrze będzie odwiedzić warsztat np. wymieniający szyby samochodowe?

Napisano

> Możesz rzucić mniej więcej kosztami takiej wymiany? Rozumiem że

> dobrze będzie odwiedzić warsztat np. wymieniający szyby

> samochodowe?

Nie mam pojęcia jakie są koszty, ja szukałem auta z fabrycznym szyberdachem, bo wiedziałem że z dorabianymi są zawsze problemy i często kończą zaklejone silikonem...

Masz markowy dach, więc nie powinnno być problemu, muszisz znać model i zgłosić się do serwisu Webasto, ew. tam gdzie montują takie dachy i zamówić odpowiednią uszczelkę.

Napisano

Chyba przestanę na jakiś czas czytać forum. Dziś mi się śniło, że mi szyberdach przecieka... zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.