Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator piszczy-wymiana na nowy czy regerowany ?

Featured Replies

Napisano

Witam-pytanie dosyć pilne. Od kilku dni z alternatora wydobywają się dziwne dźwięki. Myślałem na początku że to pasek ale śmierdzi palącą się elektryką więc odpada raczej. Dziwne jest to że nie przy każdym odpaleniu samochodu występują te dźwięki. Pojechałem do zakładu gdzie wymieniają i naprawiają alternatory i pan powiedział że pewnie pęknięta obudowa a wymiana na regenerowany kosztuje 400zł. Dobra to cena ? Ile mniej więcej kosztuje nowy + wymiana paska ? Dają rok gwarancji na regenerowany alternator.

Napisano

400 PLN sporo kasy....... nowy pancernik na allegro kosztuje ok 200-250 PLN ... i zawsze nowy to nowy

Napisano

Tez uwazam ze cena jest mocno przesadzona,moze wcale nie jest konieczna wymiana,jestes pewien ze obudowa jest uszkodzona? Mechanicy wiedza ze to jest dosc czesta usterka w Punto więc łatwo jest namówic własciciela na wymiane.Ja bym sam oblukal alternator i wtedy masz pewnosc...

Napisano

> Od kilku dni z alternatora wydobywają się dziwne dźwięki.

U mnie na początku jak były piski, to szybko zareagowałem, robótka w sobotę - wymiana łożysk i jak na razie jeździ i nie piszczy - koszt 30 zł + moja robota.

Napisano

> Witam-pytanie dosyć pilne. Od kilku dni z alternatora wydobywają się

> dziwne dźwięki. Myślałem na początku że to pasek ale śmierdzi

> palącą się elektryką więc odpada raczej. Dziwne jest to że nie

> przy każdym odpaleniu samochodu występują te dźwięki. Pojechałem

> do zakładu gdzie wymieniają i naprawiają alternatory i pan

> powiedział że pewnie pęknięta obudowa a wymiana na regenerowany

> kosztuje 400zł. Dobra to cena ? Ile mniej więcej kosztuje nowy +

> wymiana paska ? Dają rok gwarancji na regenerowany alternator.

Witam.

Na mojej wsi przy zwrocie starego regenerowany + montaż =120,00 zł.

Z tą ceną 400 zł. to ogromna przesada.

Lepiej kupić nowy. waytogo.gif

Napisano

> 400 PLN sporo kasy....... nowy pancernik na allegro kosztuje ok

> 200-250 PLN ... i zawsze nowy to nowy

On jest tak nowy, jak nówke malacza dzis możesz kupić zlosnik.gif

Napisano

>regenerowany kosztuje 400zł. Dobra to cena ?

Koszmarna furious.gif

Ewidentnie chcą Cię naciągnąć crazy.gif

Napisano

W IC pancerniak kosztuje 350 zł. jeśli w twoim nie poszła obudowa to oddadzą Ci 122 zeta ok.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie miałem większość dnia internetu ale widzę opinie o cenie są takie same. Powiedzieli mi z miejsca że regenerowany kosztuje 400zł ale jak mówicie że to drogo to będę szukał innego zakładu. Nie wiem czy obudowa jest pęknięta ale co kilka odpaleń samochodu piszczy z okolic alternatora i śmierdzi jak by sie paliła elektryka. Pojadę jutro i niech sprawdzą przy mnie co się dzieje. Wymiana paska alternatora to napewno chce zrobić a co więcej to nie wiem. Możecie polecić solidny i sprawdzony zakład w okolicach Lublina ?

Napisano

> Niestety nie miałem większość dnia internetu ale widzę opinie o cenie

> są takie same. Powiedzieli mi z miejsca że regenerowany kosztuje

> 400zł ale jak mówicie że to drogo to będę szukał innego zakładu.

> Nie wiem czy obudowa jest pęknięta ale co kilka odpaleń

> samochodu piszczy z okolic alternatora i śmierdzi jak by sie

> paliła elektryka. Pojadę jutro i niech sprawdzą przy mnie co się

> dzieje. Wymiana paska alternatora to napewno chce zrobić a co

> więcej to nie wiem. Możecie polecić solidny i sprawdzony zakład

> w okolicach Lublina ?

Miałem takie same objawy wymien altka na nowy nie ma sensu bawić się w pół-środki bo potem i tak będzie trzeba wymienić i kolejne koszty. Mnie tez ,,mechanik" naciął na 450 pln za nowy + koszt wymiany altek a na allegro koszt 200-250... zdecydowanie zmień mechanika ok.gif

Napisano
  • Autor

Ile kosztuje nowy alternator wzmocniony do P1 czy od Seicento bo nie wiem ? Później jak dzwoniłem do mechaników to już nie mówili o cenie ale że zobaczą i pogadamy. Cena 400zł za regenerowany alternator wtedy kiedy oddaje mój stary jest wg mnie za duża chyba że nowy kosztuje 800zł. Pojadę do innego mechanika z rana to może dowiem się coś więcej. Koszt wymiana paska z kosztem paska Waszym zdaniem jaka będzie ok ?

Napisano

A może po prostu połóż się pod samochód i zobacz czy altek pęknięty.. ?

Mogą być wyrobione łożyska i stojan gdzieś ociera...

Na siłę próbujesz dać zarobić niepotrzebnie mechniorom... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Jadę do znajomego mechanika żeby sie wypowiedział na ten temat a później do tych ludzi z którymi rozmawiałem wczoraj. Mam nadzieję że nie jest pęknięty ale zobaczymy na miejscu. Wczoraj zauważyłem że poprzedni właściciel założył osłonę pod alternator i pewnie dlatego wytrzymał te 115 tyś km.

Napisano
  • Autor

Obudowa alternatora jest pęknięta w 2 miejscach. Dzwoniłem do kilku firm w Lublinie oferujących regenerowane alternatory do P1 i taniej jak 300zł nie znalazłem. Najbardziej sensowną firmą wydaje mi się Auto Bendix Bosz bo firma ma swoje tradycje i przez telefon pytali jaki konkretny model alternatora bo mają 3 modele do takie Puntka jak moje. Na Allegro ceny w okolicach 200zł. Kupował ktoś z Was na Allegro i może coś polecić ? Wymiana u mojego mechanika to koszt maksymalnie 30zł + koszt nowego paska.

Napisano

> Obudowa alternatora jest pęknięta w 2 miejscach. Dzwoniłem do kilku

> firm w Lublinie oferujących regenerowane alternatory do P1 i

> taniej jak 300zł nie znalazłem. Najbardziej sensowną firmą

> wydaje mi się Auto Bendix Bosz bo firma ma swoje tradycje i

> przez telefon pytali jaki konkretny model alternatora bo mają 3

> modele do takie Puntka jak moje. Na Allegro ceny w okolicach

> 200zł. Kupował ktoś z Was na Allegro i może coś polecić ?

> Wymiana u mojego mechanika to koszt maksymalnie 30zł + koszt

> nowego paska.

Ja po zimie wymieniałem na alternator za 200 zł z allegro (made in UE - czyli bez firmowy znikąd ze wzmocnioną obudową). Do tej pory nic sie nie dzieje. Ale alternatory pękają głownie po zimie (dostaje sie woda i zamarza). W moim punto jest to 3 wymiana. Jak nie pęknie po tej zimie to będę mógł polecić – teraz ciężko mi powiedzieć.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Od którego użytkownika kupowałeś na Allegro ? Różnica w cenie jest około 100zł pomiędzy Allegro a zakładem który to robi w Lublinie. Porozmawiam z mechanikiem co o tym sądzi i może coś mi podpowie.

A oto sprawca całego zamieszania:

ff6202fe6e242a51m.jpg

Napisano

> Dzięki za odpowiedź. Od którego użytkownika kupowałeś na Allegro ?

> Różnica w cenie jest około 100zł pomiędzy Allegro a zakładem

> który to robi w Lublinie. Porozmawiam z mechanikiem co o tym

> sądzi i może coś mi podpowie.

> A oto sprawca całego zamieszania:

Kupiłem tu

http://www.allegro.pl/item239859689_nowy_alternator_fiat_punto_seicento_z_gwarancja_.html

ale wszyscy mają od tego samego producenta pewnie.

Napisano
  • Autor

Ostatecznie sprawę alternatora załatwiłem tak: kupiłem w Lublinie regenerowany za 300zł z gwarancją, do tego pasek firmy Gates za 18zł plus koszt u mechanika 30zł za robociznę. Na Allegro wyszło by taniej ale nie mam czasu teraz na to bo w sobotę mam ślub grinser006.gif i auto cały czas potrzebne. Mam nadzieję że nie będę żałował (wymiany alternatora oczywiście cool.gif). Pozdrawiam.

Pytałem Pana w serwisie o wzmacniane alternatory i pokazał mi wzmacniany po regeneracji takiej samej jak zwykły, mówił ze tez pękają bo są źle zaprojektowane przez firmę MM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.